Guia explicativa i recomanacions
- 12-11-10
Actualment des de la UdL s’està treballant en la realització d’una guia explicativa amb l’objectiu de crear una eina útil i fàcil d’entendre per tal d’acompanyar el protocol d’actuació i d’aquesta manera aprofundir en alguns aspectes importants per entendre els conceptes que es tracten.
A continuació facilitem informació sobre les fases de l’assetjament i el cicle de la violència per tal de tenir algunes eines al respecte:
Fases de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe
L’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe poden presentar diferents fases1:
- Fase 1: Factor previs ( selecció de la persona i aproximació): en aquesta fase la persona assetjadora escull a la seva víctima. Mitjançant diferents mecanismes crea un entorn favorable vers aquesta persona. Aquesta situació de confiança permet a la persona agressora l’aproximació a la persona assetjada i el descobriment dels seus punts febles.
- Fase 2: Aïllament o atac als punts febles de la persona assetjada (teranyina): en aquesta fase la persona assetjadora aïlla a la persona assetjada utilitzant el coneixement que té d’ella i crea situacions hostils subtils i difícils de detectar. Normalment aquesta situació es percep consentida i la persona assetjada té la sensació d’aïllament i solitud.
- Fase 3: Assetjament directe: en aquesta fase és on es produeix l’assetjament directe ja que s’han produït l’entorn favorable per aquesta situació. Es caracteritza per l’aïllament que mostra la persona assetjada vers els seus companys i companyes de feina.
Cicle de la violència
Tal i com explica Leonor Walter, psicòloga, en el seu llibre “Teoria del cicle de la violència” (1984), es poden distingir una sèrie d’etapes en les relacions que existeixen maltractaments. Aquestes són:
- Fase 1. Acumulació de tensió: En aquesta fase el maltractador és hostil, encara que no ho demostra amb violència física, i la persona que pateix el maltractament intenta calmar l’agressor i evita fer lo que creu que disgusta a la seva parella, pensant que pot evitar la futura agressió. Aquesta fase es pot dilatar durant anys.
- Fase 2. Explosió violenta: Aquesta fase és el resultat de la tensió acumulada en la fase anterior. En aquesta etapa es perd qualsevol forma de comunicació i enteniment i el maltractador exerceix la violència en el seu sentit ampli, a través d’agressions verbals, psicològiques, físiques i/o sexuals. És en aquesta fase quan es solen denunciar les agressions o quan es sol·licita ajuda, ja que es produeix en la persona que pateix la situació lo que es coneix com “crisis emergent”.
- Fase 3. Penediment o Lluna de Mel: Durant aquesta etapa la tensió i la violència desapareixen i l’home es mostra penedit per lo que ha fet, fent promeses a la persona que pateix la situació que no es tornarà a succeir. L’home es mostra amable i afectuós, emulant la idea de tornar al inici de la relació d’afectivitat. En moltes ocasions la persona que pateix la situació concedeix a l’agressor una altra oportunitat, creient amb fermesa les seves promeses. Aquesta fase fa més difícil que la persona que pateix la situació tracti de posar fi a la mateixa ja que, inclús sabent que les agressions poden repetir-se, en aquest moment veu la millor cara del seu agressor, lo que alimenta la seva esperança de que la persona agredida pot fer canviar a l’agressor.
No obstant, aquesta etapa de penediment darà pas a una nova fase de tensió. El cicle es repetirà varies vegades i, poc a poc, la última fase s’anirà fent més curta i les agressions cada vegada més violentes. Després de varies repeticions del cicle, la fase de lluna de mel.