Recursos i enllaços
A continuació, trobareu diferents recursos de prevenció, d'atenció i assessorament en violència masclista així com un llistat d'entitats, institucions i documents en aquest àmbit:
Recursos i serveis a la Universitat de Lleida
Protocols i directoris de recursos
Altres recursos, programes, entitats i institucions
Altres documents (recerques, fulletons informatius, etc.)
Recursos i serveis a la Universitat de Lleida
Reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL
El Reglament d’actuació en cas de violència de Gènere a la UdL, aprovat pel Consell de Govern de la Universitat de Lleida (acord núm. 57/2013 del Consell de Govern de 28 de febrer de 2013) es va dissenyar per donar compliment a al Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Homes i Dones a la Universitat de Lleida (2008-2011) i a la Declaració institucional de la Universitat de Lleida de tolerància zero envers la violència i l'assetjament per raó de gènere, aprovada al 2010. El Reglament guia la resposta de la Universitat de Lleida en casos d'assetjament i altres manifestacions de la violència de gènere en l’àmbit laboral i acadèmic des d'una perspectiva global, en incloure sensibilització, formació, prevenció, detecció i atenció dels casos en tots els col·lectius universitaris: personal docent i no docent i estudiantat.
La Universitat de Lleida, amb l'acord número 172/2018 del Consell de Govern de 19 de juny de 2018, pel qual s’aprova l'actualització del Reglament d'actuació en cas de violència de gènere a la UdL, adapta el reglament a les darreres novetats legislatives que s'han produït en l'àmbit autonòmic, concretament a la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes i passa a anomenar-se Reglament d'actuació davant supòsits de violència de gènere, per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere a la Universitat de Lleida.
El Reglament es deriva de la Declaració institucional de la Universitat de Lleida de tolerància zero envers la violència i l'assetjament per raó de gènere.
Pla d’Igualtat entre Dones i Homes (2016-2019)
El II Pla d’Igualtat de la UdL preveu una línia per a la creació d’una cultura de tolerància zero cap a qualsevol forma de violència de gènere, per tal de sensibilitzar en la detecció i la prevenció de la violència de gènere, facilitar eines i recursos d’atenció i assessorament en matèria de violència de gènere i donar compliment al compromís de la UdL en aquest àmbit.
Serveis de la UdL
Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
El Centre Dolors Piera és un servei especialitzat de la UdL que s’ocupa de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes.
C/ Jaume II, 71 (Edifici Polivalent, campus de Cappont)
Telèfons: 973 70 27 57, 973 70 33 96 i 973 70 66 23,
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
www.cdp.udl.cat
En matèria de violència masclista i no discriminació, t’oferim:
• Informació
• Formació
• Sensibilització
• Prevenció
• Detecció
• Atenció
Si et trobes en una situació de violència masclista, a la unitat d’atenció del Centre Dolors Piera t’escoltem i t’ajudem de forma gratuïta i confidencial. Si t’estimes més escriure’ns que venir-nos a veure, potsomplir el formulari en línia de caràcter anònim que trobaràs a la nostra pàgina web.
Publicacions del Centre Dolors Piera per a la prevenció de la violència de gènere disponibles en línia:
- Col·lecció Genuïnes
- Col·lecció Estudis Percepció de la violència de gènere en l’entorn universitari. El cas de l’alumnat de la Universitat de Lleida (2013).
- Violentòmetre “La violència de gènere també es mesura!”
Convenis
Serveis a la ciutat de Lleida
- Casal de la Dona de l'Ajuntament de Lleida
Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD)
Plaça Fanalets de Sant Jaume, 1
25002 Lleida
973 70 04 61
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Recurs d'accés directe i gratuït que facilita informació, orientació i assessorament a les dones del municipi de Lleida, mitjançant atenció individual, grupal i comunitària, amb l'objectiu de fomentar-ne l'apoderament. Compta amb un servei especialitzat d'orientació jurídica i psicològica i atén qualsevol consulta, en especial les relacionades amb l'associacionisme, els serveis socials, la salut de les dones, els drets de les dones i les situacions de crisi familiar i de violència masclista.
-
Consell Comarcal del Segrià
Servei d’Informació i Atenció a les Dones
Carrer del Canyeret, 25007 Lleida (Segrià)
973054800
El Servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) ofereix informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones. Treballa en la prevenció, atenció i detecció de la violència masclista i es coordina amb els serveis d’atenció especialitzada. Ofereix orientació i assessorament jurídic i d'atenció psicològica de forma gratuïta sobre qualsevol situació que afecti a les dones.
- Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) de Lleida.
Rambla de Ferran, 43 baixos.
25007 Lleida.
973 24 65 07.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec i potenciar els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació. - Institut Català de les Dones (Lleida)
Carrer Lluís Companys, 1
25003 Lleida
973 70 35 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Servei presencial i gratuït d'assessorament jurídic i d'atenció psicològica per orientar i assessorar les dones que ho necessitin, i, de manera especial, les que passen per situacions de violència. Aquest servei s'ofereix com a resposta puntual i d'orientació cap a d'altres recursos, si és necessari.
- Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte
Administració de Justícia de Catalunya
Carrer Canyeret, 21-23
25004 Lleida
973 72 55 05
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Les OAVD són serveis que actua dins l’àmbit i el procés judicial i que ofereixen gratuïtament atenció, suport i orientació a les víctimes del delicte i a les víctimes de violència masclista , i són el punt de coordinació de les ordres de protecció en violència domèstica.
-
Grup d’Atenció a la Víctima (GAV)
Comissaria Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra a Lleida
C/ Sant Hilari, 38
25008 Lleida
Tel. 973 70 00 50 / 112 / 088
Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) són les unitats dels Mossos d'Esquadra, que tenen la funció d'atendre i tramitar els casos de violència masclista. Atenen: informen, escolten les dones i les assessoren sobre els drets que tenen i les accions que poden emprendre, i sobre els organismes a on poden acudir per exercir
aquests drets.
- Unitat contra la violència sobre la dona (Subdelegació del govern a Lleida)
Plaça de la Pau, 1
25007 Lleida
973 959 000
Funcions de suport a la protecció integral de les dones en situació de violència de gènere, identificant els recursos destinats a la protecció i als perfils de major vulnerabilitat. Seguiment individualitzat de les situacions de violència de gènere, especialment en les qualificades de major risc.
Avinguda Tortosa, 2
25005 Lleida
Tel.: 973 700 457
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Horari d'atenció: dimecres de 10 a 14h, fora d'aquest horari cal cita prèvia (https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/DetallTramit.aspx?IdTema=50&IdTramit=1921)
Consulteu la Guia pràctica per a la xarxa SAI LGBTI de Catalunya: gestió de denúncies
- Colors de Ponent
C. Bobalà, 1 bis Altell A
25004 Lleida
688 96 28 06
L’Associació Colors de Ponent és una agrupació de persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer, de familiars i persones afins, sense cap afany de lucre, amb els fins d’oferir espais de socialització, visibilització, reivindicació, acolliment, informació, entre d'altres.
Protocols i directoris de recursos
Ajuntament de Lleida (Casal de la Dona)
- Protocol d’atenció a les dones en situació de violència masclista al municipi de Lleida.
- Directori de recursos i serveis per a l'atenció a les dones en situació de violència masclista a Lleida
Consell Comarcal del Segrià (SIAD)
Generalitat de Catalunya (Institut Català de les Dones)
- Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista
- Directori de recursos per a l'abordatge de la violència masclista a Catalunya
- Mapa de recursos a Lleida.
- Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a la demarcació de Lleida
- Guia d'actuació per a l'abordatge de la violència masclista a Lleida
Govern de l'estat
- Protocolo de actuación frente a la violencia en el trabajo en la Administración General del Estado y los Organismos publicos vinculados o dependientes de ella
- Web integral de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere
- Web de recursos recursos de apoyo y prevención en casos de violencia de género
Serveis telefònics
Normativa
Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista
Legislació i documentació relacionada:
- Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.
- Decret 80/2015, de 26 de maig, de les indemnitzacions i ajuts per a dones víctimes de violència masclista que estableixen l'article 47 de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, i l'article 27 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.
- ORDRE BSF/372/2014, de 15 de desembre, per la qual s'actualitzen els criteris funcionals dels serveis d'acolliment i recuperació i dels serveis d'intervenció especialitzada d'atenció a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles que estableix la Cartera de serveis socials.
- Decret 65/2014, de 13 de maig, del Consell Nacional de les Dones de Catalunya
- ORDRE BSF/240/2013, de 8 d’octubre, de modificació de l’Ordre ASC/342/2008, de 30 de juny, per la qual es regula el procediment aplicable a la sol·licitud i concessió de l’ajut econòmic establert a l’article 27 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.
- Decret 357/2011, de 21 de juny, dels serveis tècnics de punt de trobada
- Acord GOV/183/2010, d’11 d’octubre, pel qual s’aprova el Programa de mesures per a l'abordatge de situacions de prostitució, en especial de les d'explotació de persones amb finalitat sexual
- Avaluació de l’impacte social de la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista
- Model de declaració responsable en matèria d'assetjament sexual, d'acord amb l'article 92.7 del Text Refós de la Llei de Finances Públiques, en la redacció donada per l'article 29 de la Llei 5/2008
- Decret 60/2010, d'11 de maig, de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista
- DECRET 123/2010, de 7 de setembre, del Fons de garantia de pensions i prestacions
- ORDRE ASC/342/2008, de 30 de juny, per la qual es regula el procediment aplicable a la sol·licitud i concessió de l'ajut econòmic establert a l'article 27 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere
Legislació i documentació relacionada:
- Instrument de ratificació del Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència i la violència domèstica fet a Istanbul l'11 de maig de 2011
- Reial Decret 233/2013, de 5 d'abril, pel qual es regula el Pla Estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació edificatòria, i la regeneració i renovació urbanes, 2013-2016. BOE núm 86 de 10.04.2013. Les dones víctimes de violència de gènere constitueixen un col·lectiu amb dret a protecció preferent en l'accés a l'habitatge.
- Reial decret 1541/2011, del 31 d'octubre, pel qual es desenvolupa la Llei 32/2010, del 5 d'agost, per la qual s’estableix un sistema específic de protecció per cessament d’activitat dels treballadors autònoms. BOE núm. 263 de 1.11.2011. Reconeix drets de la treballadora autònoma econòmicament depenent.
- Reial decret 557/2011, de 20 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, després de la reforma mitjançant la Llei orgànica 2/2009. BOE núm 103 de 30.04.2011
- Llei orgànica 5/2010, de 22 de juny, per la qual es modifica la Llei orgànica 10/1994, de 23 de novembre, del Codi Penal. BOE núm. 152 de 23.06.2010
- Llei 40/2007, de 4 de desembre, en matèria de Seguretat Social. BOE núm. 291 de 5.12.2007. La disposició addicional 30 modifica la Llei 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.
- Reial decret 355/2004, de 5 de març, pel qual es regula el Registre central per a la protecció de les víctimes de la violència domèstica. BOE núm. 73 de 25.03.2004
- Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. BOE núm. 71 de 23.3.2007
- Llei orgànica 11/2003, de 29 de setembre de seguretat ciutadana, violència domèstica i integració social dels estrangers. BOE núm. 234 de 30.9.2003
- Llei orgànica 15/2003, de 25 de novembre, per la qual es modifica la Llei orgància 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal. BOE núm. 283 de 26.11.2003
- Llei 27/2003, de 31 de juliol, reguladora de l'ordre de protecció de les víctimes de violència domèstica. BOE núm 183 de 1.8.2003
- Llei orgànica 1/2015, de 30 de març, per la qual es modifica la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. BOE núm. 77 de 31.3.2015 Aquesta Llei Orgànica introdueix algunes modificacions per reforçar la protecció específica que actualment dispensa el Codi Penal a les víctimes de violència de gènere i de tràfic d'éssers humans.
-
Llei orgànica 7/2015, de 21 de juliol, per la qual es modifica la Llei orgànica
6/1985, d’1 de juliol, del poder judicial. BOE núm. 174 de 22.7.2015 Millorala tutela judicial de les víctimes de violència de gènero. -
Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la
infància i l’adolescència. BOE núm. 180 de 29.7.2015 Milloren l'atenció i la protecció dels fills i les filles de les dones víctimes de violència de gènere, així com dels menors víctimes d'altres formes de violència, en particular, del tràfic d'éssers humans. A més, ambdues Lleis milloren la protecció per a les víctimes de tràfic d'éssers humans, amb independència de la seva edat. - Llei 4/2015, de 27 d’abril, de l’Estatut de la víctima del delicte. BOE núm. 101 de 28.4.2015 Aquesta Llei aglutina en un sol text legislatiu el catàleg general de drets, processals i extraprocessals, de totes les víctimes de delictes, traslladant les Directives de la Unió Europea en la matèria. Introdueix, entre d'altres, la Visibilización com|com a víctimes els menors que es troben en un entorn de violència de gènere.
- Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la jurisdicció voluntària. BOE núm. 158 de 3.07.2015 Inclou novetats relatives als requisits per contreure matrimoni, així com, en matèria d'indignitat successòria que afecten els supòsits de violència de gènere, amb la finalitat d'atorgar una millor protecció davant d'aquestes situacions.
-
Llei 42/2015, de 5 d’octubre, de reforma de la Llei 1/2000, de 7 de gener,
d’enjudiciament civil. BOE núm. 239 de 6.10.2015 Manté el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta a les víctimes de violència de gènere i de tràfic d'éssers humans, així com als drethavents en cas de mort de la víctima en els termes introduïts pel Reial Decret-llei 3/2013, de 22 de febrer, pel qual es modifica el règim de taxes en l'àmbit de l'Administració de Justícia i el sistema d'assistència jurídica gratuïta i introdueix millores en el reconeixement d'aquest dret. Com a conseqüència d'aquestes reformes s'adapta la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, mitjançant la modificació del seu article 20.
Lesgislació de la Unió Europea sobre Violència de gènere
- Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (2000)
- Conveni del Consell d’Europa per prevenir i combatre la violència contra la dona i la violència domèstica 2011 (Conveni d’Istambul)
- Declaració universal dels Drets Humans
- Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW)
- Declaració de Nacions Unides sobre l’eliminació de la violència contra la dona (1993)
- Declaració i Plataforma d’Accióde la IV Conferència Internacional sobre la Dona de Beijing (1995)
- Manual de Nacions Unides sobre Lesgislació en matèria de Violència contra la Dona (2012)
Cercador de normativa en matèria de gènere
Altres recursos, programes, entitats i institucions
- Aplicació per a mòbil "Relación Sana" (com una recomanació)
- Aplicació per a mòbil "LIBRES" (com un recurs)
-
Associació de Dones Empresàries, Directives i
Professionals, FUNDE - Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE).
- Associació Lika.
- Colors de Ponent
- Consejo Nacional del Poder Judicial.
- Dones Juristes.
- Drac Màgic.
- Fundació La Caixa Obra Social. Violència: Tolerància Zero.
- Institut Català de les Dones
- Instituto de la Mujer
- Mujeres en Red (Nodo50.org)
- Programa per a les universitats contra la violència masclista (PUC) de l’Associació Conexus.
- Web integral de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere Web integral de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere
Altres documents (recerques, fulletons informatius, etc.)
- Claus per a identificar el ciberassetjament en les relacions afectives
- Projecte de formació per a la prevenció de la violència masclista
- Prevención de la violencia de género en las universidades: Características de las buenas prácticas dialógicas.
- El acoso sexual a las mujeres en el ámbito laboral: Resumen de resultados. Instituto de la Mujer (2006)
- DIGNITY AT WORK. A Good Practice Guide for Higher Education Institutions on Dealing with Bullying and Harassment in the Workplace. Equality Challenge Unit (2007)
- Assegurat. Guia didàctica per a professorat d’ESO i batxillerat. Còmic de prevenció de les violències masclistes (2010)
- El alcance del acoso sexual en el trabajo en España (2000)
- Violències de gènere en l’àmbit universitari? Realitats, formes i superació (2008)