Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Aules contra la violència de gènere

El Centre Dolors Piera ofereix un taller de prevenció de la violència de gènere a l'alumnat de primer curs de tots els graus de la Universitat de Lleida, en el marc d'una asssignatura obligatòria a petició del professorat que ho desitgi. 

La idea de fer aquests tallers adreçats a l’alumnat de la UdL van dissenyar-la les professores M. Ángeles Calero Fernández, catedràtica de Llengua Espanyola de la UdL i anterior directora del Centre Dolors Piera, juntament amb la professora emèrita Divina Salvany de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social  arran dels resultats de la investigació Percepció de la violència de gènere entre l'alumnat universitari. El cas de la Universitat de Lleida, de l'any 2013, que va posar de manifest que no s’identifiquen els comportaments violents.

Durant el curs 2013-2014 es va iniciar el programa amb dos tallers a la Facultat de Dret, Economia i Turisme (Grau de Dret) i a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (Grau d'Educació Social). Durant els cursos posteriors, es van ampliar a la Facultat de Lletres (Grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual), a l'Escola Politècnica Superior (Grau d'Enginyeria Informàtica), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia (Grau d'Infermeria).  

Aquesta activitat docent està prevista a totes les facultats i escoles de la UdL i forma part de les mesures del II Pla d’Igualtat entre Dones i Homes de la UdL (2016-2019)

Els objectius de l’activitat són:

  • Sensibilitzar sobre les causes i la incidència de les violències masclistes en l’àmbit jove i universitari.
  • Reforçar les bases per a establir relacions sanes i igualitàries.
  • Ajudar a identificar els indicadors de violència de gènere en el marc de les relacions afectivosexuals.
  • Informar dels recursos que la UdL posa a disposició per fer front a situacions d’assetjament o violència.
  • Donar a conèixer el Centre com a servei de referència en casos d’assetjament, violència o discriminació en espais universitaris.

El taller té una durada de 2 hores. La primera part de la intervenció la fa una tècnica del Centre, que amb dinàmiques participatives i recursos audiovisuals, fa conscients algunes de les estratègies de control o domini que sovint es confonen amb amor. I la segona part del taller va a càrrec d’una professional de la disciplina que estudia l’alumnat participant, per tal d’apropar tant la vessant pràctica professional amb perspectiva de gènere com, si escau, en el camp de la violències masclistes (quan es poden treballar, per exemple, casos pràctics detectats).

Complementa el taller l’entrega del Reglament d’actuació davant supòsits de violència de gènere, per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, la Guia d'aplicació i del Violentòmetre, com a instrument per avaluar la seva relació de parella en termes de violència, així com alguns números de la Col·lecció Genuïnes que publica el Centre.

El professorat participant es compromet a incloure en l'avaluació de l'assignatura la realització d'una activitat relacionada amb els objectius i els continguts del taller. 

Per sol·licitar-la, s'ha d'enviar un correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., tot indicant el nom del o de la docent, el títol de l'assignatura, el grau en què s'imparteix, l'horari i el nombre d'alumnes.

La quantitat de tallers que s'ofereixen és limitat, per la qual cosa s'adjudicaran per ordre de petició.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto