Abril número 149
Rosa González de Behringuer (1900-1991). Panamà
Va ser la primera dona llicenciada en Dret de Panamà i la primera d’Amèrica Llatina a obtenir el títol de doctora en Lleis per la Universitat de Nova York.
La inquietud perquè les dones del seu país poguessin participar en els àmbits jurídics i polítics s’evidenciava amb la tesi de graduació, titulada “La mujer ante el derecho panameño”. Fou cofundadora del Partit Nacional Feminista (1923) i de l’Escola de Cultura Femenina, que tenia per objectiu el desenvolupament professional i social de les dones. Va propiciar, entre altres iniciatives, el dret al sufragi femení (1946). Així mateix, va ser la primera dona proposada com a candidata de la segona vicepresidència del Partit Renovador, i uns anys després fou la primera dona nomenada jutgessa del Tribunal Tutelar de Menors.
Clara González va ser una dona solidària que basava la lluita feminista en els principis d’igualtat, democràcia, solidaritat amb les persones més dèbils, distribució de la riquesa i justícia social.
Font: Cercador de científiques d'estacades de l'URV.
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
EXPOSICIÓ DONES: DE LA PARAULA AL SILENCI (EL FEMINISME IMPERTINENT)
El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD) i la Biblioteca de Cappont han coorganitzat, en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia internacional de les Dones, l’exposició bibliogràfica Dones: del silenci a la paraula (el feminisme impertinent) que convida el visitant a realitzar un petit viatge a través de la història del Feminisme amb majúscules. Des dels seus inicis fins a l’assoliment de la democràcia.
La mostra, que compta amb un total de 9 expositors, es podrà visitar del 8 de març al 8 de juny a la primera i segona planta de la Biblioteca de Cappont. A travès d'aquesta exposició el visitant podrà realitzar un viatge històric de reivindicació i lluita per la igualtat entre les persones.
Per a més informació sobre l'exposició.
II JORNADES FEMINISTRES: GÈNERE I SALUT (1ECTS Matèria Transversal)
- Dia: 25 de abril
- Hora: 16.30h a 20.00h
-
Lloc: Aula Magna de la Facultat de Medicina
-
Preu: 39,53€ per als que vulguin el reconeixement del crèdit de matèria transversal. Gratuït per al públic en general.
- Inscripció: mitjançant formulari online.
- Termini d'inscripció: 19 d'abril
- Per assistir a la jornada sense reconeixement de crèdit enviar un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Consulteu el programa i el criteris d'avaluació per a l'adquisició de la matèria transversal.
MÀSTER OFICIAL EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT
Us informem que ja s'ha obert el termini de preinscripció del curs acadèmic 2017-2018 del Màster Oficial Online en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat.
Aquest màster està adreçat a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere en les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de las ciències jurídiques, humanes i socials.
- Es tracta d'un màster oficial, per tant, a preu públic i amb validesa a la Unió Europea.
- La seva docència és online, la qual cosa facilita la conciliació familiar, possibilita compaginar-lo amb l'activitat laboral i permet seguir-lo a distancia.
- El règim d'estudis pot ser a temps complet (60 crèdits en 1 any) o a temps parcial (20 crèdits com a mínim al any)
- Es pot escollir entre una de las tres especialitats que s'ofereixen. La especialitat quedarà reflectida al títol expedit pel Ministerio, tot i que no es obligatori escollir especialitat podent fer un itinerari al gust.
Ciències Jurídiques i Violència de Gènere. Dissenyada per formar a persones expertes o professionals que han de treballar en la sensibilització i prevenció de la violència de gènere així com en l'atenció de les seves víctimes.
Ciències Humanes i Socials. Dissenyada per formar a persones expertes en estudis de gènere en l'àmbit de les humanitats i de les ciències socials.Especialment pensat per promoure la recerca en gènere.
Agent d'Igualtat. Dissenyada per formar a persones expertes que s'ajustin al perfil d'agent d'igualtat definit a la Llei 3/2007, de 22 de març, per a l'igualtat efectiva entre dones i homes.
Enllacem a la Preinscripció al Màster així com el díptic informatiu del màster.
Activitats a Lleida
CURS "EL SEXISME TAMBÉ SURT DE FESTA"
Formació dirigida a professionals del camp social, educatiu, sanitari, policial.
- Dies: del 30 de març al 6 d'abril
- Horari: de 10.00h a 14.00h
- A càrrec de: Ana Burgos, Coordinadora de l’Observatori Noctambul@s d’Otger Amatller, Coordinador projectes Prevenció de la Fundació Salut i Comunitat
- Lloc: Sala annexa de la Biblioteca Comarcal (Pl. Sant Antoni, 3). Tàrrega
- Inscripció: via formulari online
EXPOSICIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE "QUAN L'ART DIU PROU"
Exposició col·lectiva de 34 artistes lleidatans en contra de la violència de gènere, en commemoració del 8 de març.
- Dies: fins al 21 d'abril
- Horari: de 9.00h a 14.00h, de dilluns a divendres
-
Lloc: Sala de Cultura (Rambla Aragó, 8)
- Organitza:l'artista Montse Lladós
- Patrocinat pel: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Assosició ViolènciaSTOP, Arts de Ponent, +Art Lleida i Cercle de Belles Arts Lleida
LA CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES
Visita guiada a l'Institut d'Estudis Ilerdencs amb motiu del 75è aniversari de l'institució.
- Dia: 25 d'abril
- Hora: 18.00h
- Organitza: Casal de la Dona
-
Inscripció: places limitades, és necessari inscripció prèvia via telefònica al 973 700 461 o via adreça electrònica a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
JORNADA INTERNACIONAL SOBRE EL TRÀFIC D'ÉSSERS HUMANS: L'IMPACTE PSICOLÒGIC EN LES SUPERVIVENTS
El tràfic d’éssers humans (TEH) amb finalitats d’explotació sexual és una greu vulneració dels drets humans i una clara forma de violència masclista.
Aquesta jornada internacional s’organitza en el marc del projecte de recerca Psychological Health Impact of THB for sexual exploitation on female victims (PHIT), projecte finançat per la Comissió Europea i coordinat per la Universitat de Barcelona, en el qual participen 12 institucions de 5 països europeus. El projecte té per objectiu promoure el coneixement sobre l’impacte psicològic del tràfic d’éssers humans i millorar els procediments de treball de professionals que intervenen en l’atenció de les supervivents
-
Dia: 4 d'abril
- Horari: de 9.00 a 18.00h
- Lloc: Aula Magna de la Facutat de Dret de la Universitat de Barcelona (Av. Diagonal, 684). Barcelona
- Inscripcions: gratuïtes, cal inscripció prèvia via formulari online. Disposa de servei de traducció simultània castellà – anglès limitat.
Consulteu el programa per a més informació sobre la jornada.
VIII AULA DE DEBAT DE JOVES INVESTIGADORES DE TEMÀTIQUES DE GÈNERE 2017
L'Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid, per vuitè any consecutiu, organitza la VIII Aula de Debat de Joves la Recerca en temàtiques de gènere 2017.
Aquestes jornades estan dirigides a joves investigadors / es que realitzen actualment o han realitzat recentment la seva recerca doctoral o treball fi de màster en temàtiques de gènere, tant en universitats espanyoles com a l'estranger. Aquesta activitat pretén abordar la situació actual pel que fa a les investigacions de gènere en l'àmbit universitari i identificar les oportunitats i dificultats que existeixen a l'hora d'investigar en aquest tipus de temes.
Podeu enviar les vostres propostes de comunicació
-
Termini per a propostes de comunicació: 5 d'abril
- Formalització comunicació: per correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
La jornada es durà a terme el pròxim 10 de maig. Consulteu les instruccions de formalització de proposta i més informació sobre la jornada al seu web.
JORNADA "UNAS Y OTROS CREAN. DISTINTAS MANIFESTACONES ARTÍSTICAS EN TORNO A ELLAS: LAS MUJERES"
-
Dia: 5 d'abril
- Hora: 10.00h
- Lloc: Salón de Actos de la OEI (C/ Bravo Murillo, 38, bajo). Madrid
- Entrada lliure fins a aforament complert
Consulteu el web per a més informació sobre la jornada.
JORNADA ECONOMIA FEMINISTA: ACCIÓ INSTITUCIONAL I LLUITES SOCIALS
A la trobada hi participaran persones del món acadèmic, de l’Administració pública i referents de moviments i lluites socials, així com representants de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres municipis de l’estat i d’arreu. A la jornada, s’abordaran des d’una perspectiva de gènere, camps clau de l’economia local com els pressupostos, la política fiscal, el mercat laboral i els treballs de cures.
-
Dia: 6 d'abril
- Horari: de 9.00 a 14.00h (sessió matí) i de 16.00h a 18.45h (sessió tarda)
- Lloc: Auditoria Meier del MACBA (Pl. dels Àngels, 1). Barcelona
- Inscripcions: gratuïtes, cal inscripció prèvia via formulari online.
Consulteu el web per a més informació sobre la jornada. Així mateix serà possible veure la jornada in streaming o en format vídeo al mateix web.
III CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE CUSTÒDIA COMPARTIDA I PROTECCIÓ JURÍDICA DEL MENOR
- Data: 7 i 8 d'abril
-
Inscripció: limitades, qual inscripció previa mitjançant correu eletrònic i abonament de l'import de la jornada (consulteu tarifes al programa).
-
Lloc: Saló d'Actes de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València (Plaça de Tetuan, 16). València
Consulteu el web i el programa de la jornada per a més informació.
CURS ONLINE "PERIODISMO DEPORTIVO: EL TRATAMIENTO INFORMATIVO DE LAS MUJERES EN EL DEPORTE"
L'Instituto de Estudios de Género de la Universidad Carlos III de Madrid obre la inscripció per a la segona edició del curs online d'especialització, essent un curs acreditat per la mateixa universitat.
Les dones esportistes només protagonitzen el 5% de les notícies esportives tal com es demostra en la investigació de la directora del curs, Clara Sainz de Baranda, i que han recollit destacats mitjans de comunicació com RTVE, ABC o Diari de Navarra.
Amb aquest curs l'alumnat aprendrà bones pràctiques per a la millora de la imatge social de les dones esportistes, així com la utilització d'un llenguatge inclusiu en les informacions de caràcter esportiu.
-
Data d'inici: abril-maig
- Organitza: Fundación Carta de la Paz dirigida a la ONU
Consulteu el web per a més informació sobre el curs.
Premis, beques i ajuts
CONCURS D'IL·LUSTRACIÓ "17 OBJECTIUS PER TRANSFORMAR EL NOSTRE MÓN"
UNESCO-Etxea llança un concurs per buscar i premiar il·lustracions que representin als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Entre els objectius ODS es troba "assolir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i nenes".
-
Termini presentació de candidatura: 16 d'abril
- Premi: seleccionaran 17 obres premiades, una per cadascun dels ODS, otorgant una remuneració de 200€ als aturs/autores. Aquestes obres formaran part d'una exposició col·lectiva itinerant amb finalitats socials i sense ànim de lucre.
Consulteu les bases del concurs per a més informació sobre la formalització de la candidatura i els seus requisits.
PREMIS DONA I ESPORT
1. L'objecte del Premi Mireia Tapiador a la Promoció de l'Esport és reconèixer els mèrits de la candidata que resulti premiada per la seva tasca de difusió i promoció de l'esport.
2. L'objecte del Premi al Mitjà de Comunicació és reconèixer els mèrits de la candidatura que resulti premiada per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l'esport.
3. L'objecte del Premi a la Dona Esportista és reconèixer els mèrits de la candidata que resulti premiada per la seva trajectòria esportiva en competició o la consecució d'alguna fita esportiva.
4. L'objecte del Premi al Club Esportiu és reconèixer els mèrits de la candidatura que resulti premiada per la seva tasca de promoció de l'esport femení, per la seva trajectòria esportiva o la consecució d'alguna fita esportiva. O bé per fomentar la participació i presència de les dones en tots els àmbits d'actuació impulsant el principi d'igualtat d'oportunitats.
- Termini presentació candidatura: 18 d'abril
- Premi: 3.000€ per a cadascuna de les quatre modalitats
- Organitza: l'Ajuntament de Barcelona
Consulteu les bases per a més informació de la convocatòria i la formalització de candidatura.
CALL FOR PAPERS. CONTESTI SPORTIVI E PROSPETTIVE DI GENERE. REVISTA LA CAMERA BLU.
L'objectiu de call for papers és proposar un diàleg multidisciplinari a partir de diferents contextos esportius des d'una perspectiva de gènere. Va dirigit a tots aquells les investigacions empíriques interdisciplinàries que contribueixin, de forma original, a aquest debat científic i social, així com aquelles reflexions teòriques adreçades a la temàtica.
-
Termini presentació d'articles: 21 de abril (en italià o anglès)
Consulteu la convocatòria per a més informació sobre els requeriments i forma de presentació de candidatura.
2a CONVOCATÒRIA ESTATAL "RECONOCIMIENTO A LA DIVERSIDAD LGTBI ANITZ SARIAK" DE TFG/TFM
Aquesta convocatòria pretén materialitzar algunes de les propostes que realitza l'alumnat universitari en els seus treballs acadèmics. Significa fer un pas més i posar en valor el treball de l'alumnat universitari contribuint a conscienciar sobre els drets d'aquest col·lectiu, formant al jovent i visibilitzant davant la societat la problemàtica a la qual s'enfronta aquest col·lectiu.
S'ha ampliat en 2 categories la present convocatòria: educativa i artisticocultural.
- Termini presentació candidatura: 30 d'abril per via electrònica a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
- Premi: les persones seleccionades rebran un diploma acreditatiu del Reconeixement. Aquest reconeixement així com la referència bibliogràfica si n'hi ha, podrà ser inclòs com a mèrits en el currículum.
Consulteu les bases per a més informació sobre la convocatòria i els seus requisits.
PROPOSTES COMUNICACIÓ V XORNADA UNIVERSITARIA GALEGA DE XÉNERO
S'obre la convocació de comunicació per a la cinquena edició de les jornades, aquestes propostes es poden presentar dintre del marc de dos blocs, docència i recerca, que engloben tres temàtiques d'interés respectivament.
Docència:pràctiques docents innovadores amb perspectiva de gènere a les aules universitàries; experiències d'inclusió de la perspectiva de gènere en altres etapes educatives; comunicació inclusiva: l'ús del llenguatge i les imatges a la docència.
Recerca: perspectives feministes en la investigació universitària; representacions de gènere en la cultura popular: avenços i retrocessos; diversitat sexual en l'àmbit educatiu.
- Termini presentació proposta comunicació: 5 de maig
Consulteu el programa informatiu per als detalls de formalització.
CALL FOR PAPER "FEMERIDES. REVISTA MULTIDICIPLINAR DE ESTUDIOS DE GÈNERO"
La revista està buscant articles per a la seu quart número, relacionats amb investigacions i estudis de gènere de qualsevol àmbit.
Els articles poden ser redactats en castellà, anglès, portuguès o francès. Consulteu les normes d'edició a l'enllaç.
-
Termini presentació d'articles: 15 de maig
- Presentació: via correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
XXI PREMI SIEM D'INVESTIGACIÓ FEMINISTA "CONCEPCIÓN GIMENO DE FLAQUER"
- Termini presentació: 30 de juny
- Premi: dotació econòmica de 500€ juntament amb la publicació del treball d'investigació a la revista digital del SIEM "Filanderas. Revista Interdisciplinar de Estudios Feministas"
Consulteu les bases de la convocatoria.
CALL FOR PAPERS. IV CONGRESSO INTERNAZIONALE SUGLI STUDI DI GENERE
Els propers 23, 24 i 25 de novembre es va celebrar a la Universitat de Tuscia Viterbo, el IV Congrés Internacional d'Estudis de Gènere en l'àmbit de parla portuguesa i italiana.
Els i les interessades a participar-hi han de complimentar el formulari disponible al web abans de 20 de juny, enviant-ho a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Consulteu el resum de la jornada per a més informació sobre la jornada.
Altres activitats
TALLER "DONES DEL MÓN"
Les i els asssistents s'aproparan a dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper tenen en cada societat i quines són les seves lluites. Es parlarà també de globalització i diversitat cultural des d'una perspectiva de gènere.
-
Dies: del 4 d'abril al 6 de juny (dimarts)
- Horari: de 17.30h a 19.00h
-
Lloc: Centre Cívic Can Deu (Plaça Concòrdia, 13 baixos). Barcelona
- Organitza: Centre Cívic Can Deu
- Incripció: cal inscripció prèvia.
- Preu: 49,73€ (50%dte per a persones en situació acreditada d'atur)
Consulteu el web per a més informació sobre l'activitat
TALLER DE DANSA-TEATRE SOBRE L'AMOR ROMÀNTIC "EL MITE DE LA MITJA TARONJA"
Taller vivencial per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d'una perspectiva de gènere i intercultural. A través de la reflexió sobre les desigualtats de gènere i el treball de les relacions de parella, l'amor romàntic i les diverses manifestacions de la violència masclista, amb la finalitat de prevenir-les.
- Dies: del 4 d'abril al 13 de juny (dimarts)
- Horari: de 10.00h a 12.00h
-
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell (C/ Viladomat, 2-8 baixos). Barcelona
- Organitza: Punt d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de l'Eixample
- Inscripció prèvia: activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia al PIAD de l'Eixample mitjançant telèfon 932 562 819 o correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
PRESENTACIÓ LLIBRE "SABIAS. LA CARA OCULTA DE LA CIENCIA"
L'autora, Adela Muñoz Paéz, ha recullit en aquest llibre el recorregut de dones que contribuit a la història de la ciència, però que han sigut oblidades i silenciades.
-
Dies: 4 d'abril
- Hora: 19.00h
-
Lloc: Libreria Documenta (C/ de Pau Claris, 144). Barcelona
- A càrrec de: Mª Àngels Cabré i Anna Caballé
EXPOSICIÓ "DONES VISTES PER DONES"
Roser Busquets, Teresa Pereny i Maite Periel ofereixen una visió del món de les dones des de les seves creacions de pintura i dibuix.
-
Dia: fins al 7 d'abril
- Horari: de 10.00h a 18.00h
-
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier (C/ Brusi, 51-61 baixos). Barcelona
- Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier
- Preu: Gratuït
Consulteu el web per a més informació sobre l'exposició.
OBRA DE TEATRE "BARBES DE BALENA"
L'obra fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l'estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d'obstacles, que va anar superant, per exercir una professió aleshores vetada a les dones. Dramatúrgia: Anna Maria Ricart. Direcció: Mònica Bofill. Composició musical: Ariadna Cabiró. Coreografia: Anna Romaní. Intèrprets: Ariadna Cabiró, Núria Cuyàs, Laura López i Anna Romaní / Anna Rosell.
-
Dies: fins al 9 d'abril
-
Lloc: Teatre El Maldà (C/ Pi, 5 dta). Barcelona
- Organitza: Teatre el Maldà
- Preu: 14€
Per a més informació consulteu el web.
FES-ME UNA PERDUDA
Obra teatral que denúncia, en forma de comèdia, el mite de la superwoman.
-
Dies: fins al 9 d'abril
- Lloc: Teatreòlia (C/ Bailén, 23). Barcelona
Consulteu per a més informació sobre l'obra, les tarifes i els horaris.
TALLER "LOS MITOS DEL AMOR ROMÁNTICO"
- Dia: 18 d'abril
- Duració: 9h
- A càrrec de: Núria Vera
- Organitza: Centre Cívic Barceloneta
- Preu: 72,85€ amb l'acreditació desocupació i/o recent titulats/des, 85€ per a la resta de persones
- Inscripció: mitjançant formulari online
Per a més informació sobre el curs, el programa i la metodologia consulteu el web.
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:
"Mujeres, Salud y Poder” (2009). Carme Valls-Llobet. Cátedra. Madrid
La salut humana i en especial la salut de les dones ha estat mediatitzada per les relacions de poder, tant per les influències patriarcals en el desenvolupament de les ciències de la salut, com pel procés de victimització de les pacients, que s'han convertit més en objectes de medicalització que en agents dels seus propis canvis saludables.
El recorregut que la doctora Carme Valls-Llobet fa per la invisibilitat del cos, les patologies i els riscos amb què s'enfronta la salut de les dones, culmina en la descripció dels processos que fan que es valorin com a inferiors els seus problemes de salut i, a l'estil foucaultiano, intenta realitzar a cada capítol un procés de veridicció pel que quedin desemmascarats els instruments de control i possessió, tant externs com intrapsíquicos, que impedeixen a les dones de ser protagonistes de la seva salut.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Notícies
EL PARLAMENT EUROPEU DEMANA ALS PAÏSOS DE LA UE QUE INTENSIFIQUIN SOBREESFORÇOS PER ACONSGUIR LA IGUALTAT DE GÈNERE
La comissió parlamentària de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere va aprovar el passat dilluns 6 de febrer una resolució en la qual demana als països de la UE que intensifiquin els seus esforços per aconseguir la igualtat de gènere. Segons estimacions de la Comissió, si es manté el ritme actual, es necessitaran altres 70 anys per aconseguir una remuneració equitativa.
El projecte d'informe, presentat per l'eurodiputat espanyol Ernest Urtasun, inclou una visió general de la situació dels drets de la dona a la UE, i va ser aprovat per 17 vots a favor, 3 en contra i 4 abstencions. Ernest Urtasun, responsable d'aquesta qüestió al Parlament, considera necessari que la igualtat de gènere torni a estar al capdamunt de l'agenda de la Unió Europea.
Encara que Europa figura entre els líders mundials en matèria d'igualtat de gènere, les dones de la UE estan infrarepresentades en posicions polítiques i econòmiques i persisteix la bretxa salarial de gènere.
L'Índex sobre igualtat de gènere de l'any 2015, basat en dades de 2012, analitza sis àrees: feina, diners, coneixement, temps, poder i salut.
Espanya, amb un índex sobre igualtat de gènere de 53,6%, se situa per sobre de la mitjana europea (52,9%) tot i que baixa lleugerament respecte a la dada de 2010 (53,7%).
Per davant d'Espanya se situen Suècia amb el 74,2%, Finlàndia amb el 72,7%, Dinamarca amb el 70,9% i els Països Baixos amb el 68,5%. A menor distància es troben Bèlgica (58,2%), Regne Unit (58%), Eslovènia (57,3%), Irlanda (56,5%), França (55,7%), Luxemburg (55,2% ).
Alarmant bretxa en pensions
La bretxa de les pensions és alarmant: les dones van rebre pensions un 40,2% menors que les dels homes (el 2014) i en la meitat dels països de la UE la diferència ha augmentat.
En els parlaments nacionals, la proporció de dones ha augmentat del 21% el 2005 al 28 per cent en 2016; al Parlament la proporció ha augmentat del 30 per cent al 37 per cent.
L'informe sobre la igualtat entre dones i homes a la Unió Europea en 2014-2015 mostra la necessitat de fixar la igualtat de gènere com una prioritat política. Apunta també al fet que cal crear un marc jurídic que ajudi a conciliar millor la vida privada i professional (equilibri treball-vida).
Destaca l'impacte negatiu de les polítiques d'austeritat. Per exemple, les dones s'han vist particularment afectades per les retallades del sector públic, ja que representen el 70 per cent de la mà d'obra en el sector. Les retallades en l'atenció pública i els serveis de salut afavoreixen el retorn als rols tradicionals de gènere.
Font: Parlamento Europeuo en Portada
PUBLICACIÓ DE L’INFORME “L’ABORDATGE DE LES VIOLÈNCIES SEXUALS A CATALUNYA. 2016”
L’estudi, dut a terme pel Grup d'Investigació Antígona de la Universitat Autònoma de Barcelona i Creación Positiva, ja està disponible de forma online a la web de l’ICD (Institut Català de les Dones). En la versió online ens trobem 4 versions descarregables de l’informe: la primera corresponent al marc conceptual, teòric i ètic de l’estudi, fent el recorregut històric de la comprensió i normativa vers aquest tipus de violència; la segona corresponent als marcs jurídics internacionals, nacionals i autonòmics de les deferents violències sexuals existents; la tercera ens mostra la diagnosi del model d’abordatges de les violències sexuals a Catalunya i el quart referent a l’apartat bibliogràfic de l’informe.
Referent a la diagnosi exposada al present estudi, volem fer especial èmfasi, les conclusions més rellevants destacades pel mateix informe:
- Els Departaments amb responsabilitats sobre l'abordatge de les violències sexuals, en els seus protocols disponibles, no integren de forma adequada la perspectiva integral que s'hauria de tenir segons la llei 5/2008. Això té a veure amb què no hi ha una concordança ni del marc conceptual, ni de llenguatge, ni tècnica, ni tampoc dels recursos de la xarxa que s'haurien d'utilitzar segons la mateixa llei .
- Els protocols reprodueixen els problemes de lideratge i el no establiment de les responsabilitats i les competències de forma correcta.
- Es constata que la informació disponible a la xarxa pública sobre els protocols i els procediments vigents està des actualitzada.
- No hi ha criteris d'implementació reals dels estàndards de serveis especialitzats en VS.
- No hi ha criteris d'implementació universals dels protocols de violència sexual.
- Els protocols d'abús sexuals infantils, els de MGF i MF no estan en consonància amb la llei 5/2008. Ni incorporen els recursos disponibles de la xarxa especialitzada de forma adequada.
- Els protocols es sostenen en uns serveis que no corresponen a la realitat territorial de Catalunya, ni en la dotació de recursos ni en les fórmules de coordinació establert es pels circuits.
Podeu l’informe al web de l’ICD.
Font: Institut Català de les Dones
EL GÈNERE ÉS IMPORTANT. EN LES MALALTIES DE COR EL GÈNERE ES PASSA PER ALT
Prof. Vera Regitz-Zagrosek, director de l'Institut de Berlín de gènere en Medicina del Centre d'Investigació Cardiovascular del Campus Charité Mitte, i coordinador de projectes europeus en la Medicina i Gènere escriu sobre la importància de la comprensió de les diferències de gènere en la cura de la malaltia de les artèries coronàries.
En la majoria dels països europeus, les dones amb infart de miocardi arriben molt més tard als serveis d'urgències que els homes. Un cop a l'hospital, se'ls diagnostica més tard que els homes i el diagnòstic no sempre condueix a un resultat positiu, ja que les síndromes específics de les dones es perden amb freqüència.
6 problemes que afecten a l'atenció cardiovascular de les dones
• La manca de consciència. Les dones i els seus metges no són conscients que les malalties cardiovasculars són les causes més freqüents de mort en les dones alhora que es subestimen les causes psicosocials de la malaltia, com la depressió i l'estrès.
• La manca de coneixement entre els metges. Les dones amb una síndrome coronària aguda - en els homes més freqüentment causats per la ruptura d'una placa ateroscleròtica - poden tenir la malaltia cardíaca induïda per l'estrès, podent tenir disseccions (ruptures longitudinals a les parets de les artèries), trastorns funcionals de les artèries coronàries tals com espasmes, o poden tenir alteracions de la microcirculació. Aquest mecanismes de la malaltia es desvien de la imatge directa en els homes.
• Fisiopatologia de les síndromes cardiovasculars específics de les dones i els homes és poc coneguda. Hi ha una manca d'investigació, la falta de fons per a la investigació, la manca de models animals i la manca d'investigadors/es que entenen aquests problemes. Els receptors d'estrogen i estrogen i testosterona en els homes fan tot el possible per impulsar el sistema cardiovascular en direccions específiques en els dos sexes i que sigui sensible als riscos específics i factors d'estrès. L'activació del sistema de coagulació, del sistema immune i l'infart i la funció vascular i el creixement es produeix en una manera específica de gènere.
• La manca d'estratègies de diagnòstic sensibles al gènere. Entre els exemples ens trobem amb que les normes de diagnòstic són sovint insuficients per a les dones: els espasmes només es detecten si les substàncies específiques d'activació que no estan inclosos en el diagnòstic de rutina (per exemple, acetilcolina) s'injecten, i els trastorns de la microcirculació necessiten enfocaments d'imatge específics.
• L'ús de teràpies i resultats terapèutics també diferents entre els gèneres. Les dones tenen una major mortalitat després d'un infart de miocardi que els homes. Ells tenen més complicacions hemorràgiques després de les intervencions percutànies (ICP). Tenen una major mortalitat després de la cirurgia de bypass aorto-coronària. Les dones tenen millors efectes amb la teràpia de resincronització més cara, però aquesta teràpia costosa s'usa amb menys freqüència en les dones.
• Els medicaments no estan tan ben adaptats segons sexe. Els fàrmacs específics de la dona no es poden detectar ja que més del 80 per cent de la investigació amb animals en cardiologia es realitza en rosegadors mascles.
Com aplicar una perspectiva de gènere a totes les cures mèdiques
Proporcionar la perspectiva de gènere significa proporcionar eines i mètodes sensibles a les realitats diferents que existeixen per ambdos sexes. L'article ens proposen cinc ítims bàsics per a la seva aplicació: l'ús femelles en el desenvolupament de fàrmacs, analitzar els mecanismes patogènics darrere de les diferències sexuals en models animals i en cultius cel·lulars, proporcionar informació sobre els factors de risc sensibles al gènere en l'ésser humà per estudis epidemiològics ben dissenyats, i analitzar la interacció de gènere i edat, proporcionar informació sobre la manifestació de la malaltia sensible al gènere i els símptomes i, per últim, incloure un nombre suficient de dones i homes en els estudis clínics.
Com dissenyar la perspectiva de gènere en l'àmbit sanitari
Una varietat de factors poden fomentar una major i millor recerca en medicina de gènere, l'estudi ens proposa la creació d'equips d'estudi interdisciplinari (a formació en el coneixement sobre la base de les diferències sexuals i de gènere - en genètica, epigenètica, molecular, farmacològic, psicològic i sociològic), les oportunitats de formació per als investigadors, les oportunitats d'ocupació per als investigadors, l'intercanvi científic per a poder implementar estudis transversals, el factor finançament i el de sensibilització dels responsables polítics.
Font: ELSEVIER
Nosaltres les Dones
CONSUELO FLECHA GARCÍA (1948). Sevilla
Catedràtica d'Història de l'Educació
Es va llicenciar en 1970 en Filosofia i Lletres, branca de Pedagogia , per la Universitat Complutense i el 1982 es va doctorar en Ciències de l'Educació , també per la UCM. Actualment és Catedràtica al
Departament de Teoria i Història de l'Educació i Pedagogia Social de la Universitat de Sevilla.
Va iniciar la seva tasca docent al 1975, aconseguint al 1998 ser Catedràtica d'Universitat , de l'àrea de Història de l'Educació de la Universitat de Sevilla.
Consuelo Flecha forma part del grup de recerca "Dones, Benestar i Ciutadania" del Departament de Psicologia Experimental de la USE , les seves investigacions se centren en aspectes relacionats amb els processos educatius de les dones , al llarg de la història, principalment S. XIX i S. XX i en l'actualitat. Al llarg de la seva carrera ha format part de l'equip d'investigació d'una trentena de projectes finançats per entitats públiques, en vint d'ells com a investigadora principal. És autora o coautora de més de dues-centes publicacions entre articles, llibres o capítols de llibres, i ha presentat contribucions i intervingut ja sigui com a conferenciant, com a convidada o formant part del comitè científic, en nombrosos Congressos i Reunions Científiques tant nacionals com internacionals. Ha estat professora convidada en algunes universitats europees (de Portugal i Itàlia), iberoamericanes (d'Argentina, Xile, Colòmbia, Cuba, Perú) i asiàtiques (Taiwan). Ha dirigit set tesis doctorals.
Algunes de les seves publicacions més destacades són: "Les primeres universitàries a Espanya: 1872-1910" (1996), "Les dones en la legislació educativa espanyola: Ensenyament Primària i Normal en els segles XVIII i XIX" (1997), "Textos i documents sobre educació de les dones "(1998)," Professores a la Universitat. El trànsit de les pioneres a Espanya "(2010)," la Segona República, les dones i l'educació "(2012)," Universitaris a Espanya: de els inicis a l'actualitat "(2015). De " Desequilibris de gènere en educació a l'Espanya Contemporània (causes, indicadors i conseqüències)".
Pertany a nombrosos comitès científics de diferents revistes nacionals i internacionals. És sòcia fundadora del Seminari Interdisciplinar d'Estudis de les Dones de la Universitat de Sevilla i pertany a l'Associació Espanyola d'Investigació Històrica de les Dones ia altres Associacions Professionals i Científiques.
Al 2009 va rebre el XII Premi Dona que concedeix l'Ajuntament de Sevilla i en 2012 va rebre el Premi Meridiana a Iniciatives que promoguin el Desenvolupament de Valors per a la Igualtat entre les Persones Joves que concedeix la Conselleria d'igualtat i Afers Socials de la Junta d'Andalusia.
Font: Asociación de Mujeres Investigadoras & Tecnólogas