SOM STEM. Tu també ho pots ser!
SOM STEM. Tu també ho pots ser! és una iniciativa audiovisual del Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera vinculada a la jornada de presentació dels estudis universitaris sense estereotips de gènere titulada Per què no puc fer-ho?
L'objectiu d'aquesta acció és incentivar l'elecció de les STEM entre les noies i les joves i contribuir a trencar amb els estereotips de gènere a través de models de referència d'enginyeres ex-alumnes de la UdL de l'àmbit de les STEM.
Els 2 primers capítols d'aquesta sèrie els protagonitzen l'Elena Rubies García, enginyera industrial que està realitzant el doctorat en enginyeria i tecnologia de la informació i la Cristina Montserrat Rodríguez, enginyera forestal, degana del Col·legi de l'Enginyeria Forestal a Catalunya i directora d'Entrearbres.
Amb aquesta iniciativa, la UdL commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència.
ELENA RUBIES GARCÍA
L'Elena Rubies García va estudiar el GRAU D'ENGINYERIA MECÀNICA a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
De petita, el que més li agradava era jugar a Barbies i a jocs de construcció amb el seu germà. No recorda quin és el primer dia que va afagar un tornavís.
El seu pare la va introduir en el seu primer projecte: la construcció d'uns altaveus i la seua mare la va acompanyar a perdre la por a les matemàtiques.
Quan estudiava a secundària li agradaven i gaudia de la física i de les matemàtiques. Va triar aquests estudis perquè l'enginyeria era l'aplicació d'aquestes disciplines a la vida diària.
Li ha impactat la figura de la biòlga marina Rachel Carson, que va investigar el DDT, un pestidicia molt tòxic, i gràcies a la qual es va fundar l'Agencia de Protecció Ambiental dels Estats Units.
L'Elena diria a les noies que estan decidint el seu futur que no tinguin por d'anar per un lloc pel que no hi va ningú més o triar un camí que sembli difícil, perquè amb esforç diari, tot surt endavant.
Descarrega el díptic informatiu de l'Elena.
CRISTINA MONTSERRAT RODRÍGUEZ
La Cristina Montserrat Rodríguez va estudiar el GRAU D'ENGINYERIA DE FORESTS a l'Escola Tècnica Superior d'Eginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària de la Universitat de Lleida.
De petita, el que més li agradava era jugar amb els cotxes i passar moltes estones al camp i al bosc amb la seua família que es dedicava a l’agricultura.
Ella no sabia què estudiar i va decidir fer un cicle formatiu superior sobre recursos naturals i paisatge. Mentre feia les pràctiques al Parc Natural d'Aigüestortes, li va encantar com el seu tutor, que era enginyer de forests, aportava solucions i valor al medi natural.
L'enginyera de forests és una figura fonamental en l'actual situació d'emergència climàtica. Els boscos necessiten atenció i a ella l’apassiona la seua feina perquè pot fer una gran aportació de valor a la societat, oferint solucions a les problemàtiques dels boscos i la relació que tenen amb nosaltres, amb la propietat i amb les activitats que es desenvolupen a les forests i entorns rurals.
Actualment, és la degana del Col·legi de l'Enginyeria de Forests a Catalunya i també la fundadora i directora d'Entrearbres SLPU, l'empresa que ha creat i amb la que fa realitat la seua passió pels boscos amb amor, respecte, agraïment, aprenentatge i integritat.
A les noies que estan decidint ara el seu futur els diria que facin el que el cor els digui. Amb passió i consistència pots arribar on vulguis!
Descarrega el díptic de la Cristina.
MARIA BELTRAN PERELLÓ
La Maria Beltran Perelló és graduada en Ciències Biomèdiques per la UdL i investigadora predoctoral a la Unitat de senyalització de l'IRBLleida.
Tot i que 2n de batxillerat no tenia clar què estudiar, el que sí sabia era que volia acabar treballant en un laboratori.
Està fent recerca sobre l’atròfia muscular espinal, una malaltia per a la qual hi ha tractament. No obstant això, són tractaments molt cars i no tothom hi té accés. El que fa, com a investigadora de l’IRBLleida, és mirar altres dianes farmacològiques o altres fàrmacs que ja estiguin comercialitzats i les persones hi puguin tenir abast. L’objectiu és evitar que aquestes cèl·lules degenerin i causin el mal a qui té la malaltia.
Mira el vídeo de la Maria Beltran Perelló.
MARIA RICART ARANDA.
La Maria Ricart Aranda és llicenciada en Matemàtiques, doctora per la Universitat de Lleida (UdL), professora de didàctica de les matemàtiques a Educació Primària on la UdL té una menció STEM pionera a tot Catalunya.
Creu que a les disciplines STEM hi ha menys dones perquè falten referents. Pensa en ella mateixa i en les seues referents, que van ser la la mestra de l’escola rural i la professora de matemàtiques a l’institut. Creu que les dones poden humanitzar les disciplines científiques.
Mira el vídeo de la Maria Ricart Aranda!
L'autoria dels audiovisuals és del Jordi Alfonso Garcia i la Teresa Nogués Santamaria.