Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Febrer número 173

OKSANA SHACHKO (1987-2018)

Oksana Shachko va néixer el 31 de gener a Khmelnitski, Ucranïa en un ambient ortodox.

Va estudiar filosofia però l'art formava una part molt gran de la seva vida.

A la universitat va coneixèr a altres joves que, com ella, volien treballar la creativitat i qüestionar les restriccions imposades sobre l'expressió de les idees i el pensament femení. D'aquesta manera va cofundar el grup activista de feminisme radical Femen, l'any 2008. 

Un any més tard, va començar a protestar en topless i amb corones de flors, per a representar a la dona i la seva imatge, tant en l'art com en la història. Oksana considerava el nu públic com una manera de prendre el control del seu propi sexe i convertir les seves accions en una forma pacífica d'activisme.

L'any 2011, les activistes de Femen van realitzar una sàtira del president de Bielorússia, Alexander Lukashenko, disfressant-se d'ell en el seu aniversari de reelecció a Minsk, la capital del país. Després de ser arrestades, Oksana va declarar que la guàrdia nacional la va portar nua a un bosc.

El 2012 va protagonitzar un dels seus actes més polèmics amb Femen quan, en topless, va intentar robar l'urna de votació on Vladímir Putin, ara ja president de Rússia, va dipositar el seu vot.

Un any més tard, va decidir anar a viure a França i allunyar-se de Femen i l'activisme radical per a dedicar-se plenament a la pintura. El 23 de juliol de 2018 va ser trobada morta pels seus amics al seu pis de París. 

[Font: Mujeres Bacanas ]

Activitats del Centre Dolors Piera

DIA INTERNACIONAL DE LES NENES I LES DONES A LA CIÈNCIA.

 

ciencia

 

EXPOSICIÓ DONES QUE VAN CANVIAR EL MÓN

  • Dia: fins al 28 de febrer de 2020
  • Lloc: planta principal de l'Escola Politècnica Superior
  • Organitza: Centre Dolors Piera i realitzada pel Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 1r i 2n semestre, aprovada pel Consell de Govern del 25 d'abril de 2019, està formada per 8 cursos independents d'1ECTS cadascun.

  • Dona, treballs i noves tecnologies (1 ECTS presencial, 4 de març de 2020)
  • Repensar les masculinitats (1 ECTS en línia, març de 2020)
  • V Jornades feministes. Dones i salut (1 ECTS presencial, abril de 2020)
  • Dones i esport (1 ECTS presencial, maig de 2020)

L'ESPAI DEL PATI COM A AGENT COEDUCADOR

   
  • Dia: Dimecres 12 de febrer 2020
  • Hora: 17:30
  • Lloc: Auditori del Campus de Cappont
  • Organitza: Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida a través de l'equip ICE de Coeducació que coordina i el Grau d’Educació Infantil-Gestions Creatives,
    amb la col·laboració d'Equal Saree i Llavors de Vincle.

La jornada titulada "Patis coeducatius" abordarà el disseny dels patis escolars i donarà a conèixer l'experiència de les escoles Ciutat Jardí i l'escola bressol municipal de Cappont que van participar en l'experiència "Repensar els patis escolars en clau de gènere" que el Centre Dolors Piera, amb la col·laboració de l'Institut de Ciències de l'Educació i l'Institut de la Dona va dur a terme el curs passat.


 Activitats a Lleida

ANÒNIMES

  • Dia: Dimecres 19 de febrer 2020
  • Hora: 18:00
  • Lloc: Local Social de l'Av. Instituts - St. Ignasi (Av. Madrid)

Descobrim les vides de lleidatanes anònimes que han treballat i treballen activament en la construcció d'una ciutat acollidora, igualitària, tolerant i respectuosa amb la diversitat. 

 

REBOTA REBOTA Y EN TU CARA EXPLOTA

 
  • Dia: Divendres 7 de febrer 2020

  • Hora: 21:00

  • Lloc: Teatre Escorxador

  • Preu: 12,00 € reduïda, 16,00 € general

 

Un espectacle necessari que mira de cara el flagell social de la violència contra les dones. Un manifest escènic rotund, que utilitza la poesia, la ironia i la denúncia directa per enfrontar el públic amb realitats incòmodes, algunes dolorosament evidents i altres vergonyosament integrades a la normalitat.
Comencem a cridar les coses pel seu nom… ens hauria d’explotar la vida a la cara més sovint.


Jornades, congressos i seminaris

VIII CONGRESO UNIVERSITARIO INTERNACIONAL "INVESTIGACIÓN I GÉNERO 2020"

Obert el termini per inscriure's en el congrés que se celebrarà a Sevilla els dies 25 i 26 de juny del 2020.

  • Termini: Dimecres 1 d'abril 2020 fins a les 23:45
  • Organitza: Seminario Interdisciplinar de Estudios de las Mujeres de la Universidad de Sevilla (SIEMUS).

 

THE 11TH EUROPEAN CONFERENCE ON GENDER EQUALITY IN HIGHER EDUCATION

Obert el termini per a presentar resums per a les conferències europees sobre la igualtat de gènere.

  • Termini: Dissabte 15 de febrer 2020
  • Organitza: El Ministeri de Ciència i Innovació juntament amb el Ministeri de les Universitats amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Madrid.

 

II JORNADAS IGUALDAD Y JUSTICIA

 
  • Dia: Dimecres 26 i dijous 27 de febrer 2020
  • Lloc: Madrid a la seu de la unitat d'igualtat del Ministeri de Justícia
  • Organitza: Ministeri de Justícia, la unitat d'igualtat.
 

 

OBERTA LA CONVOCATORIA AL II PREMIO TALGO A LA EXCELENCIA PROFESIONAL DE LA MUJER EN LA INGENIERÍA

Beques, premis i ajuts

VI CONCURS FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO "DONES I ESPORTS"

"L’esport és un dels àmbits més masculinitzats on les dones suposen una tercera part del total. La discriminació de gènere segueix existint en la majoria d’esports amb grans desigualtats entre homes i dones on el reconeixement de l’esforç femení resta molt per sota del masculí. És per aquest motiu que enguany el tema del Premi Leonor Pedrico
de Fotografia Feminista en la seva VIa edició se centrarà en “Dones i esport”, una autèntica cursa d’obstacles per poder visibilitzar tot el que fa referència a les desigualtats i el menysteniment cap a les dones esportistes. Volem una mirada interseccional on totes les nostres capacitats i diversitats quedin reflectides en la pràctica esportiva sigui o no professional."

Altres activitats

CONVOCATÒRIA ENVIAMENT D'ARTICLES A LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO" SOBRE GÈNERE, CIÈNCIA I TECNOLOGIA I INNOVACIÓ

  • Termini: 28 de febrer de 2020

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

margarita

L'11 de febrer és el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència i per a commemorar-ho, destaquem a Margarita Salas, bioquímica que va ser professora del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Va inaugurar el curs 2009-2010 a la UdL amb la lliçó titulada Mujer y ciencia, en què repassà les principals figures femenines en l'àmbit científic: des d'Hypatia d'Alexandria fins a la premi Nobel de Medicina Rita Levi Montalcini. La publicació de la lliço es troba al CEDD (4 LLI). 

Margarita Salas va ser la primera espanyola que ha ingressat a l'Acadèmica Nacional de Ciències dels Estats Units. Deixeble de Severo Ochoa, va desenvolupar la seua tasca investigadora en l'àmbit de la biologia mol·lecular.

 [Font: Mujeres con ciencia ]

 

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

ENS HO MIREM? UNA GUIA PER A VALORAR LA PERSPECTIVA DE GÈNERE EN ENTITATS ESTUDIANTILS

Ens ho mirem? Guia d'autodiagnosi de gènere per a grups i associacions universitàries és el títol del tercer número de la col·lecció Guies que el Centre Dolors Piera ha realitzat dins de les actuacions finançades amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere a les univeristats. Es tracta d'un document adreçat a associacions estudiantils de la UdL per a unes festes universitàries no sexistes amb l’objectiu de que comptin amb estratègies en el moment d'organitzar-les.

La guia té dues parts diferenciades: en una primera part, s’ofereix una eina d’autodiagnosi per als col·lectius, amb la qual podran revisar el seu dia a dia, com s’organitzen des de la perspectiva de gènere i feminista i si estan normalitzant certes conductes o actituds; en una segona part es donen orientacions pràctiques per tal de superar els biaixos que es puguin haver detectat en l’autodiagnosi, i per a planificar, gestionar i avaluar les activitats i festes que duguin a terme en el si de la universitat.

Les associacions i col·lectius estudiantils de la UdL organitzen activitats festives tant dins com fora de la universitat. Les més destacades són la Festa Major de la UdL,  l’AgroCastanyada, l’Agrònom de Ferro i l’InterCampus. El context de festa i el consum popular d’alcohol no pot ser mai justificació d’actituds o comportaments que atemptin contra la dignitat i llibertat de la persona, ja sigui entre assistents o entre integrants dels col·lectius o grups organitzadors i en qualsevol moment abans, durant o després de la festa. Per això, la guia vol orientar el procés d'organització d'aquestes activitats festives perquè "La festa no és excusa". 

La guia forma part d’un projecte més ampli que busca garantir unes festes lliures de masclisme i LGBTIfòbies, on es comptarà amb un Protocol específic d’actuació que permetrà donar resposta immediata a qualsevol agressió produïda en contextos festius i que complementaria (no substituiria) al Protocol marc de la UdL.

La guia forma part d’un projecte més ampli que busca garantir unes festes lliures de masclisme i LGBTIfòbies, on es comptarà amb un Protocol específic d’actuació que permetrà donar resposta immediata a qualsevol agressió produïda en contextos festius i que complementaria (no substituiria) al Protocol marc de la UdL.

 

AGENDA 2030 A LA UdL

 

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb els objectius d’eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres.
Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.
L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.

L'ODS número 5 és el de la igualtat de gènere, que no només és un dret humà fonamental, sinó la base necessària per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible. Lamentablement, en l'actualitat, 1 de cada 5 dones i nenes entre 15 i 49 anys d'edat van afirmar haver experimentat violència física o sexual, o dues, en mans de la parella en els 12 mesos anteriors en ser preguntades. A més, 49 països no tenen lleis que protegeixin les dones de la violència masclista. Així mateix, tot i que s'ha avançat en l'hora de protegir les dones i les nenes de pràctiques com el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina (MGF), que ha disminuït en un 30% en l'última dècada, encara queda molta feina per fer per acabar amb aquestes violències.

Font: Nacions Unides

L'Agenda 2030 a la Univeristat de Lleida. Pla d'emergència climàtica i de desenvolupament sostenible

Després que el passat 25 de juliol el Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) aprovés una declaració sobre l'estat d'emergència climàtica, la UdL ha començat a treballar en el disseny d'un pla per millorar la protecció del medi ambient i conscienciar la ciutadania de la crisi ambiental i les seues greus conseqüències.

Impulsat pels vicerectorats d'Estudiants i ocupabilitat, d'Infraestructures, i la coordinació de compromís social, igualtat i cooperació, el Pla, de caràcter transversal, prioritzarà accions per fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de Nacions Unides i que contribueixin alhora a la denúncia d'aquelles pràctiques que hi van en contra, explica la coordinadora de compromís social, igualtat i cooperació de la UdL, Núria Camps.

En el disseny del Pla hi participa la comunitat universitària, tant personal docent i investigador (PDI), com personal d'administració i serveis (PAS) i estudiantat. De moment, ha tingut lloc una primera trobada dels seus impulsors amb universitaris interessats en participar-hi. N'han sorgit tres grups de treball, als quals encara s'hi poden incorporar nous membres.

Més informació: Agenda 2030 a la UdL

NOVA PÀGINA WEB DE LES UNITATS D'IGUALTAT DE LES UNIVERSITATS CATALANES

Les unitats d’igualtat de les universitats catalanes tenen per objectiu promoure la igualtat i la no-discriminació per raó de sexe i gènere, orientació sexual i identitat sexual, i coordinar la preparació, l’aplicació, el seguiment i l’avaluació dels plans d’igualtat de les universitats.

Conscients de la importància de la seva missió, s’ha creat una nova pàgina web a l’espai «Dones i ciència» del web de la Secretaria d’Universitats de Recerca (SUR), que permet accedir a totes les unitats d’igualtat de les universitats catalanes que hi ha actualment.

A més d’aquesta nova pàgina, s’han actualitzat els apartats «Actuacions en matèria de gènere», «Dones i ciència a la història», «Documents» i «Enllaços» de l’espai «Dones i ciència» del web de la SUR.

Colsulta la web.

 

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto