Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

L'Agenda 2030 a la UdL

ODS Objectius Desen Sostenible 599x275El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb els objectius d’eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres.

Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.

 La igualtat de gènere, ODS número 5

images

Si bé entre 2000 i 2015 es van produir avenços a nivell mundial en relación amb la igualtat de gènere gràcies als Objectius de Desenvolupament de l'Mil·lenni (inclosa la igualtat d'accés a l'Ensenyament primària), les dones i les nenes segueixen patint la discriminació i la violència en tots els llocs del món.

La igualtat de gènere no només és un dret humà fonamental, sinó la base necessària per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible. Lamentablement, en l'actualitat, 1 de cada 5 dones i nenes entre 15 i 49 anys d'edat van afirmar haver experimentat violència física o sexual, o dues, en mans de la parella en els 12 mesos anteriors en ser preguntades. A més, 49 països no tenen lleis que protegeixin les dones de la violència masclista. Així mateix, tot i que s'ha avançat en l'hora de protegir les dones i les nenes de pràctiques com el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina (MGF), que ha disminuït en un 30% en l'última dècada, encara queda molta feina per fer per acabar amb aquestes violències.

Si es facilita la igualtat a les dones i nenes en l'accés a l'educació, a l'atenció mèdica, a un treball digne, i una representació en els processos d'adopció de decisions polítiques i econòmiques, s'estaran Impulsant les economies i societats sostenibles  i la humanitat se'n beneficiaria.

Establir nous marcs legals per la igualtat de les dones en el lloc de treball i l'eradicació de les pràctiques violentes sobre les dones és crucial per acabar amb la discriminació basada en el gènere que preval en molts països del món.

Font: Nacions Unides

L'Agenda 2030 a la Univeristat de Lleida. Pla d'emergència climàtica i de desenvolupament sostenible

Després que el passat 25 de juliol el Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) aprovés una declaració sobre l'estat d'emergència climàtica, la UdL ha començat a treballar en el disseny d'un pla per millorar la protecció del medi ambient i conscienciar la ciutadania de la crisi ambiental i les seues greus conseqüències.

Impulsat pels vicerectorats d'Estudiants i ocupabilitat, d'Infraestructures, i la coordinació de compromís social, igualtat i cooperació, el Pla, de caràcter transversal, prioritzarà accions per fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de Nacions Unides i que contribueixin alhora a la denúncia d'aquelles pràctiques que hi van en contra, explica la coordinadora de compromís social, igualtat i cooperació de la UdL, Núria Camps.

En el disseny del Pla hi participa la comunitat universitària, tant personal docent i investigador (PDI), com personal d'administració i serveis (PAS) i estudiantat. De moment, ha tingut lloc una primera trobada dels seus impulsors amb universitaris interessats en participar-hi. N'han sorgit tres grups de treball, als quals encara s'hi poden incorporar nous membres.

Un primer grup, de sensibilització, s'ocuparà de conscienciar la comunitat universitària sobre els ODS i incidirà per introduir-los en la formació acadèmica de l'alumnat, del PAS i el PDI. Un altre, treballarà per incentivar i incorporar-los en projectes d'investigació; mentre que un tercer grup vetllarà perquè l'Agenda 2030 es desplegui amb mesures concretes en les polítiques internes de la Universitat, com podria ser la supressió dels plàstics a la UdL, etc.

D'altra banda, i amb motiu de les mobilitzacions mundials pel clima que tenen lloc aquests dies, la UdL se suma i convida a participar a la concentració i performance que tindrà lloc el proper divendres 27 de setembre a les 17.30h a la canalització del riu Segre organitzada per: Fridays for Future Lleida, Osmon, Serassuvoz.org, Ipcena, Trenca, Naturaleza rural, Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, Fundació Trenca i Greenpeace, amb el suport de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida.

La UdL també s'ha adherit al manifest pel clima Des de Lleida amb solidaritat al món, promogut per aquestes mateixes entitats.

Font: Oficina de Premsa de la UdL

 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto