Novembre número 126
Zoe Rosinach Pedrol (Lleida 1894 - Saragossa 1973). Farmacèutica i primera doctora en Farmàcia espanyola. Filla del dentista Pau Rosinach, natural de Juneda (Garrigues), i la llevadora Carme Pedrol, natural de Lleida (Segrià), que vivien al carrer Blondel de Lleida. Zoe estudià a l’Institut General i Tècnic de Lleida, establiment en el qual obtingué el batxillerat el 1913. Al setembre d'aquell any, es matriculà a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, centre en el qual romangué fins al curs 1915-1916, data en què traslladà la seva matrícula a la central de Madrid, ja que tenia problemes per aprovar l’assignatura d’Anàlisi Química per la seva condició femenina. A Madrid pogué continuar la carrera i es llicencià el 1917, tot i les dificultats per assistir a les classes, ja que Zoe i altres dues companyes seien separades dels homes i un catedràtic les acompanyava al seu domicili. Amb tot, Zoe, que sentia autèntica passió per la farmàcia, convencé el doctor Francisco de Castro, catedràtic de l’assignatura de Microbiologia, perquè sol•licités una plaça d’investigadora al doctor Obdulio Fernández, director de l’Institut Nacional d’Higiene Alfons XIII. Acceptada en aquell centre, el 17 de juny de 1920 llegia i aprovava amb excel·lent per unanimitat la seva tesi doctoral. Altrament, el 1920 fou nomenada secretària de la Joventut Universitària Feminista de Madrid, la primera organització espanyola creada el 1918 en defensa dels drets de les dones. Zoe es col·legià a Terol el 1930 i obrí la seva primera oficina a Albalate del Arzobispo (Terol) el gener de 1932. Per raons polítiques la tancà el 26 de maig de 1936 i traslladà la residència a Saragossa, ciutat en la qual desenvolupà la seva tasca professional elaborant fórmules magistrals fins al dia de la seva mort, esdevinguda el 31 de gener de 1973.
Font: Diccionari Biogràfic de Dones. Disponible a l'enllaç.
- Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Activitats per a la commemoració el 25 de novembre
- Activitats a Lleida
- Jornades, congressos, cursos i seminaris
- Premis, beques i ajuts
- Altres activitats
- Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
- Notícies
- Nosaltres les dones
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
JORNADA "PERQUÈ NO PUC FER-HO?" 2014
Per què no puc fer-ho? és una jornada adreçada a presentar a l’alumnat de 4t d’ESO de la demarcació de Lleida els estudis de la Universitat de Lleida sense estereotips de gènere, amb l’objectiu d’esperonar l’alumnat femení i masculí en l’elecció de titulacions en què un dels dos sexes està menys representat.
Les eleccions acadèmiques i professionals segueixen, encara avui, marcades pels estereotips assignats a cadascun dels sexes, vinculats a rols socials masculins i femenins que mostren els homes en tasques més actives i amb iniciativa i les dones en rols més passius, amb tasques relacionades amb la cura i amb menor iniciativa.
Les activitats previstes a la jornada inclouen una presentació dels estudis de l’ Escola Politècnica Superior (EPS) i el Grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, així com les seves sortides professionals, visites guiades i tallers pràctics. Durant la jornada, l’estudiantat assistent té l’oportunitat de conèixer de primera mà dones i homes que ocupen llocs rellevants en el món acadèmic i professional. Un dels objectius és que noies i nois puguin tenir models de referència alternatius als que habitualment es visualitzen i, en última instància, permeti promoure la paritat de sexes en els respectius àmbits professionals.
- Dia: 7 de novembre.
- Lloc: Escola Politècnica Superior (alumnat femení) i Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (alumnat masculí).
- Organitza: Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL amb el suport del Servei d’Informació i Atenció Universitària, l'Escola Politècnica Superior i l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària.
- Descarregeu-vos el tríptic informatiu de l'activitat.
US PRESENTEM LA 10a PUBLICACIÓ GENUÏNES "FES UN CLICK A LA XARXA SENSE RISC"
Genuïnes és una col·lecció de quadríptics editats pel Centre Dolors Piera que informen sobre diferents aspectes de la Igualtat de Gènere i sobre les accions de la Universitat de Lleida al voltant d'aquest tema, amb il·lustracions de Txell Tehàs. Presentem el desè número de la col·lecció: "Guia pràctica per connectar-te a les xarxes socials de forma segura i...que no t'enredin!"
- Descarregat el quadríptic.
11è CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS (2 ECTS)
El Cicle de Cinema i Drets Humans torna aquest mes de novembre a Lleida per oferir-nos reflexions i aprenentatges transformadors a través del cinema. Set documentals i set conferències ens ajudaran a entendre les causes de diverses problemàtiques que generen desigualtats i injustícies al nostre món.
Per a la sessió del dia 27 de novembre s'ha programat el documental LA MALETA DE MARTA que narra simultàniament dues històries reals: la del sofriment i lluita de la Marta, una dona andalusa maltractad
a, i la d'alguns homes que han estat agressors i segueixen un programa de rehabilitació a Salzburg, ciutat natal del director. Està rodada entre Espanya i Àustria, els dos països en què viu el director, com a exemple clar i evident de la universalitat del problema.
- Dies: Els dijous 6, 13, 20 i 27, i els dimarts 11, 18 i 25 de novembre.
-
Horari: De 19.00 a 21.00 hores.
-
Lloc: Sala de Juntes del 2n pis del Rectorat de la Universitat de Lleida.
-
Més informació i matrícula (oberta fins el 6 de novembre): Serveis Culturals (Edifici Polivalent), Campus de Cappont, c/ Jaume II, 71, telèfon 973703390 i c/e Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
-
Consulteu el programa del Cicle de Cinema i Drets Humans.
1ra SESSIÓ FEMINARI DONES LLEIDA "MOVIMENT I PENSAMENT FEMINISTA A PARTIR DELS ANY 60"
Us convidem a assistir a la primera sessió que engega Dones Lleida a càrrec d'Özgür Günes Öztürk, investigadora en sociologia de gènere per la universitat de Lleida.
-
Dia: Dissabte 22 de novembre de 2014.
-
Hora: 10.00 hores.
-
Lloc: Casal de la Dona (Pl. dels Fanalets de Sant Jaume s/n Lleida).
- Inscripció: Jornada gratuïta, es prega inscripció prèvia enviant un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
-
Organitza: Dones Lleida.
Activitats per a la commemoració del 25 de novembre
III MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. ADOLESCENTS I JOVES: VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LES XARXES SOCIALS (1 ECTS)
El III Memorial Hortènsia Alonso. Joves i adolescents: violència masclista a les xarxes socials és una jornada coorganitzada pel Centre Dolors Piera, l’Ajuntament de Lleida i la Creu Roja.
Enguany està dedicada a la violència masclista entre joves a les xarxes socials. Entenem que és necessari intervenir i conéixer en les noves maneres d'exercir la violència de gènere que estan sorgint a través de l'ús de les tecnologies tal com s’ha posat de manifest en diversos estudis, com els realitzats per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere: El ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo en la sociedad de la información y del conocimiento i La evolución de la adolescencia española sobre la igualdad y la prevención de la violencia de género.
- Dia: 27 de novembre de 2014.
-
Horari: De 9.30 a 14.30 hores.
-
Lloc: Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, Campus de Cappont, UdL)
-
Més informació: Podeu consultar el programa
US PRESENTEM LA 10a PUBLICACIÓ GENUÏNES "FES UN CLICK, A LA XARXA SENSE RISC!"
Genuïnes és una col·lecció de quadríptics editats pel Centre Dolors Piera que informen sobre diferents aspectes de la Igualtat de Gènere i sobre les accions de la Universitat de Lleida al voltant d'aquest tema, amb il·lustracions de Txell Tehàs. Presentem el desè número de la col·lecció: "Guia pràctica per connectar-te a les xarxes socials de forma segura i...que no t'enredin!"
- Descarregat el quadríptic.
US PRESENTEM EL VIOLENTÒMETRE
Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre discriminació, assetjament sexual i violència contra les dones i proporcionar coneixements per detectar aquests comportaments, sobretot entre la comunitat universitària, el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida distribuirà a partir del proper 25 de novembre -dia internacional per a l'eradicació de la violència de gènere- 4.000 exemplars d'un violentòmetre a les biblioteques de la UdL.
Es tracta d'un punt de llibre que adapta una eina creada i dissenyada per l'Institut Politècnic Nacional de Mèxic que permet visualitzar i mesurar les diferents situacions de violència que s'amaguen en la vida quotidiana i en les relacions interpersonals i que, a voltes, no s'identifiquen com a tals. Altres adaptacions d'aquesta eina s'han dut a la Universitat Pública de Navarra o l'Ajuntament de Tàrrega.
El violentòmetre de la UdL, que ha comptat amb el patrocini del Consell Comarcal del Segrià, divideix en tres nivells -de menor a major- l'escala de la violència. En cadascun, s'enumeren comportaments i s'alerta d'allò que cal fer: tingues cura, la violència augmentarà (bromes feridores, xantatge, gelosia...); reacciona, no et deixis destruir (donar bufetades, controlar i prohibir, carícies agressives...); i necessites ajuda professional (abús sexual, tancar i aïllar, amenaçar amb armes o de mort, donar puntades de peu, entre altres). Aquestes manifestacions de violència, tant psíquiques com físiques o socials, no són necessàriament consecutives i molts cops s'experimenten de manera intercalada, alerten des del Centre Dolors Piera.
ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES
El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
-
Dia: Dimarts 25 de novembre de 2014.
-
Hora: 11.00 hores.
-
Lloc: Plaça dels Fanalets de Sant Jaume (carrer Cavallers cantonada carrer Caldereries) de Lleida.
- Manifest 25 de novembre 2014.
MANIFEST DEL 25 DE NOVEMBRE DE LES UNIVERSITATS DEL CAMPUS IBERUS
“Trenca el silenci. Quan siguis testimoni de la violencia contra les dones o les nenes, no et quedis de braços creuats. Actua.” Ban Li-moon, Secretari General de les Nacions Unides.
La violència contra les dones constitueix la manifestació més greu de la desigualtat entre dones i homes. Desafortunadament, cap societat no està lliure d'ella.
Les manifestacions i expressions de violència i discriminació contra les dones, pel fet de ser-ho, i de les nenes, han estat i continuen sent evidents en totes les cultures a través del temps. Dones i homes ens hem d'implicar en la seva eradicació. Les universitats que integren el Campus d'Excel•lència Iberus (la Rioja, Lleida, Pública de Navarra i Saragossa) no romanen indiferents en el seu compromís per una societat més igualitària i més lliure, i manifesten el seu rebuig més absolut cap a tota mena de comportaments masclistes.
Ara bé, la desigualtat de gènere és una violació dels drets humans, que no incumbeix únicament les dones perquè les seves conseqüències afecten tota la societat. Educar en igualtat beneficia dones i homes i allibera a tota la societat dels rols preestablerts.
Més informació al Campus Iberus
EXPOSICIÓ "DAVANT LES VIOLÈNCIES MASCLISTES A L'EMPRESA: INFORMA'T, ASSESSORA'T, ACTUA!"
La Secció Sindical de CCOO de la UdL us convida a visitar l'exposició "Davant les violències masclistes a l'empresa: Informa't, assessora't, ACTUA!" realitzada i editada per la Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya.
Dies: Del 10 al 28 de novembre, ambdós inclosos.
Lloc: Vestíbul de la planta -1 de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont.
11è CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS (2 ECTS)
El Cicle de Cinema i Drets Humans torna aquest mes de novembre a Lleida per oferir-nos reflexions i aprenentatges transformadors a través del cinema. Set documentals i set conferències ens ajudaran a entendre les causes de diverses problemàtiques que generen desigualtats i injustícies al nostre món.
Per a la sessió del dia 27 de novembre s'ha programat el documental LA MALETA DE MARTA que narra simultàniament dues històries reals: la del sofriment i lluita de la Marta, una dona andalusa maltractada, i la d'alguns homes que han estat agressors i segueixen un programa de rehabilitació a Salzburg, ciutat natal del director. Està rodada entre Espanya i Àustria, els dos països en què viu el director, com a exemple clar i evident de la universalitat del problema.
- Dies: Els dijous 6, 13, 20 i 27, i els dimarts 11, 18 i 25 de novembre.
-
Horari: De 19.00 a 21.00 hores.
-
Lloc: Sala de Juntes del 2n pis del Rectorat de la Universitat de Lleida.
-
Més informació i matrícula (oberta fins el 6 de novembre): Serveis Culturals (Edifici Polivalent), Campus de Cappont, c/ Jaume II, 71, telèfon 973703390 i c/e Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
-
Consulteu el programa del Cicle de Cinema i Drets Humans.
LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ
Organitzada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya i l’Institut Català de les Dones
Professora: Arantza Diez, periodista i màster en televisió per la UPF. Ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional als informatius de TV3. Va coordinar i escriure el manual de formació Gènere i Mitjans de Comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones, impulsat per l'Institut Català de les Dones, el Col·legi de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya
Dia: 26 de novembre
Hora: 18.00-20.00h,
Lloc: Universitat de Lleida. Facultat de Lletres. Aula 2.26 (Sala de Juntes). Campus del Rectorat. Pl. de Víctor Siurana, 1. Lleida
PROGRAMA D'ACTIVITATS DE L'AJUNTAMENT DE LLEIDA
BITLLETS DE LOTERIA NACIONAL EN COMMEMORACIÓ DEL DÍA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA
Ja estan en venda els bitllets de Loteria Nacional emesos per al sorteig del proper 22 de novembre, en commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, al preu de 6 euros.
“Hi ha sortida” és el lema de la campanya de sensibilització per una societat lliure de violència de gènere i que, per iniciativa de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, es pot veure als dècims. Aquesta campanya té per objecte transmetre un missatge d'esperança a les víctimes d'aquesta violència i al seu entorn i implicar a tota la societat per fer del final de la violència de gènere un objectiu comú.
SESSIÓ "CIBERVIOLÈNCIA DE GÈNERE, COM FER-LI FRONT"
Es tracta d'una activitat especialment adreçada a pares i mares d' adolescents, i també està oberta a totes les persones que hi vulguin participar. Acabarem amb la performance “Cuerpo imaginado” d'Antonella d'Ascenzi.
L'activitat està organitzada amb motiu del 25 de novembre, dia internacional per l'eliminació de la violencia vers les dones.
-
Entrada lliure: Cal inscripció prèvia
-
Dia: Dijous 27 de novembre de 2014.
-
Hora: 19.30 hores.
-
A càrrec de: Associació Enruta't.
-
Lloc: Centre Cívic Sarrià (c/ Eduardo Conde, 22-42 Barcelona)
-
Organitzen: Centre Cívic Sarrià, PIAD i PIJ Sarrià-Sant Gervasi
Activitats a Lleida
CONFERÈNCIA "LACTÀNCIA MATERNA: APRENENT AMOR AL COS DE LA MARE"
Com a acte conmemoratiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna des d'Alleta us volem convidar a la conferència que anirà a càrrec de l'Anna Maria Morales, IBLC, doula i assessora de lactància. L'acte és gratuit i obert a tothom.
Recordeu també que les trobades setmanals son en dilluns, al Centre Cívic de Pardinyes de 17:30 a 19:00 hores.
-
Dia: 5 de novembre.
-
Hora: 17.30 hores.
-
Lloc: Sala Jaume Magre (C/ Bisbe Torres, 2) de Lleida.
- Organitza: ALLETA (Associació Lleidatana Prolactància Materna).
GRUP DE REFLEXIÓ "EL PROCÉS DE RECUPERACIÓ DE LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA"
-
Dia: 5 de novembre de 2014.
-
Hora: 19:30h.
-
Lloc: La Palma.
-
Organitza: Associació LIKA.
-
Obert a tothom.
TALLERS TEMÀTICS DE GÈNERE "TALLER COS I GÈNERE: COM ÉS LA INTERACCIÓ?"
Es tracta d’un conjunt de tallers on s'explorarà individual i col·lectivament amb l’objectiu de prendre consciència.
Amb dinar col·lectiu i pausa per berenar!
-
Dia: Divendres 7 i dissabte 8 de novembre de 2014.
-
Organitza: Associació Cúrcuma.
- Inscripció: Us podeu inscriure contactant amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i indicant el taller al que voleu assistir.
-
Més informació: Podeu consultar la pàgina de l'Asociassió Cúrcuma.
EXPOSICIÓ "DAVANT LES VIOLÈNCIES MASCLISTES A L'EMPRESA: INFORMA'T, ASSESSORA'T, ACTUA!"
La Secció Sindical de CCOO de la UdL us convida a visitar l'exposició "Davant les violències masclistes a l'empresa: Informa't, assessora't, ACTUA!" realitzada i editada per la Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya.
-
Dies: Del 10 al 28 de novembre, ambdós inclosos.
-
Lloc: Vestíbul de la planta -1 de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont.
ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA
Fins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.
-
Consulta el programa del curs 2014-2015. Totes les activitats són gratuïtes.
-
Més informació:
Web: www.paeria.es/politiquesigualtat
Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com
Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida
TALLER SETMANAL DE TEATRE DE LES OPRIMIDES
Taller per a experimentar i vivenciar amb els jocs i les tècniques del Teatre de les Oprimides. S'utilitzaran dinàmiques de teatre i creativitat per a desenvolupar la mirada crítica en un ambient de confiança, lúdic i participatiu. A través de l’univers de la imatge, el so, la paraula i el moviment, es construirà coneixement col·lectiu, es faran preguntes sobre la realitat que ens envolta i s'exploraran possibilitats per a transformar-la. Es crearan escenes teatrals i s'explorarà en elles.
No cal experiència prèvia!
-
Dia: Tots els dimarts d’octubre, novembre i desembre.
-
Horari: De 19h a 21h.
-
Lloc: A la seu del Casal Popular Tres Voltes Rebel (Psg Urrutia 125, 9Barris).
-
Organitza: Associació Cúrcuma.
-
Inscripció: Us podeu inscriure contactant amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i indicant el taller al que voleu assistir.
- Més informació: Podeu consultar la pàgina de l'Asociassió Cúrcuma.
XERRADA "L'ATENCIÓ PSICOLÒGICA A LA DONA MALTRACTADA: SÍMPTOMES CLÍNICS I PROCÉS TERAPÈUTIC"
La xerrada tindrà lloc el dimarts 2 de desembre a càrrec de les psicòlogues clíniques del SIE de Lleida (Mar Espasa i Ester Tolosa). Va adreçada a professionals de l’atenció directa que formen part de la xarxa d’atenció a dones víctimes de violència masclista de tot el territori.
És imprescindible conèixer la simptomatologia clínica de les dones que pateixen o han patit violència masclista, així com el seu procés de recuperació. Per tant, la xerrada es realitza amb el desig de compartir entre professionals i apropar la realitat psicològica de cada dona tant als professionals de la xarxa com a altres professionals del circuit que desitgin conèixer i comprendre la situació de les dones i en àdhuc, de llurs fills i filles.
-
Termini: El termini d'inscripció finalitza el dia 25 de novembre de 2014.
-
Organitza: Servei d'Intervenció Especialista de Lleida (SIE)
-
Inscripció: Us podeu inscriure emplenant el full d'inscripció i enviant-lo al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
-
Lloc: Biblioteca del Serveis Territorials del Departament de Benestar i Família de Lleida.
-
Més informació: Consulteu el programa de la xerrada.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
CURS: LA CESSIÓ DE DADES EN LA COORDINACIÓ DE CASOS EN ELS CIRCUITS CONRTA LA VIOLÈNCIA
La complexitat dels casos de violència masclista fa evident la necessitat d'intervenir des de diverses disciplines professionals, tenint actualment diversos protocols d'actuació que guien la intervenció coordinada des del món professional.
Des dels espais de coordinació (comissions de professionals) s'han creat eines de treball per intentar evitar interferències o duplicitats de funcions i ha sorgit la necessitat de parlar del tractament de les dades i les dificultats per poder treballar en xarxa i alhora complir amb la Llei orgànica de protecció de dades.
Els objectius del curs són que les i els professionals coneguin una eina que els permeti protegir les dades de les dones, adolescents i infants en situació o en risc de patir violència masclista. Específicament que puguin fer seves un seguit de recomanacions específiques per a la comunicació de dades entre professionals d'àmbits d'actuació diferents.
-
Dia: 5 de novembre de 2014.
-
Horari: de 10.30 a 14.30 hores.
-
Lloc: Cambra de Comerç de Berga (Rafael Casanova, 6).
-
Inscripció: Us podeu inscriure mitjançant aquest formulari d'inscripció.
-
Organització: Escola d'Administració Pública de Catalunya i Institut Català de les Dones.
CONFERÈNCIA: AVORTAMENT I JUSTÍCIA CONSTITUCIONAL
La conferència la impartirà el Dr. Pablo de Lora Deltoro, professor titular de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Madrid, amb la presentació de la Dra. Esther Zapater Duque, degana de la Facultat de Dret.
-
Dia: 5 de novembre de 2014.
- Hora: 14.30 hores.
-
Lloc: Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB.
- Organitza: Grup Antígona.
III JORNADES DE TARDOR: VIOLÈNCIA, DOMINI I EXCERCICI DE PODER CONTRA LES DONES
Aquest mes tindràn lloc les III Jornades de tardor "L'imaginari mític: violència, domini i exercici de poder contra les dones", amb l'objectiu de reflexionar sobre la representació de diferents tipus de violència i l'abús de poder en la mitologia. L'acte comptarà amb les intervencions de les investigadores i l'investigador de Tàcita Muta, Marc Orriols, Marta Ortega Balanza, Maria Dolors Molas Font, Cristina Yúfera Molina, Maria Jordana Marín i Araceli Rosillo.
-
Dia: Dissabte 8 de novembre de 2014.
-
Horari: De 9.30 a 14.30 hores.
-
Lloc: Sala de reunions, Biblioteca, Facultat de Geografia i Història. Universitat de Barcelona, c/ Montalegre 6 - 08001 Barcelona.
-
Organitza: Tàcita Muta (Grup d'Estudis de Dones i Gènere a l'Antiguitat), del Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les Dones.
- Més informació: Centre Dona i Literatura.
CURS: CONSUM D'ALCOHOL I D'ALTRES SUBSTÀNCIES EN LA VIOLÈNCIA MASCLISTA DE PARELLA
El consum de substàncies està associat a la violència masclista en l’entorn de parella, tant en el cas dels homes agressors com en el de les dones víctimes que, en moltes ocasions, fan un ús de la substància per a aguantar i alleugerir les conseqüències de la violència rebuda.
Les fonts d’estudi que presenta el Programa per a l’abordatge de la violència contra la parella a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, descriuen que entre un 25 i un 40 % dels incidents de violència contra la parella succeeixen sota la influència del consum i que entre un 10 i un 30 % de les dones agredides també estava sota els efectes d’una substància.
Les dades indiquen que la probabilitat d’exercir violència contra la parella és entre 3 i 9 vegades més elevada en els homes consumidors.
Per això és fonamental que els diferents dispositius sociosanitaris que composen els circuits territorials i que estan formats per equips interdisciplinars que atenen possibles víctimes i agressors, no només detectin i abordin la violència masclista sinó també la seva possible relació amb el consum de substàncies per tal d’oferir respostes adients des d’un treball comunitari i en coordinació amb els tractaments i recursos especialitzats.
-
Dia: 12 de novembre de 2014.
-
Horari: de 9 a 14:30 hores.
-
Lloc: Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre (Montcada, 23), Tortosa.
- Inscripció: Us podeu inscriure mitjaçant aquest formulari d'inscripció.
CURS: NOVEL·LA CRIMINAL ESCRITA PER DONES
Coordinat per Elena Losada (Centre Dona i Literatura) amb la participació de l'escriptora Rosa Ribas, l'objectiu del curs "Novel·la criminal escrita per dones" és analitzar l'obra de les autores de narrativa criminal, des de les pioneres com Alicia Giménez Bartlett o Maria Antònia Oliver, fins a les més recents: Rosa Ribas, Teresa Solana o Carolina Solé, entre d'altres. Aquestes escriptores han capgirat estereotips de gènere, han creat noves figures de poder, han construït de manera diferent les dones com a víctimes i ens han deixat un ventall variat de "dolentes". En aquest context Rosa Ribas ocupa un lloc destacat com a creadora de dos mons ben diferents units pel fet que en són protagonistes dues dones investigadores: Cornelia Weber-Tejedor, comissària a Frankfurt, i Ana Martín, periodista a la Barcelona dels anys 50.
-
Dies: 12 i 13 de novembre de 2014.
-
Horari: De 19.00 a 21.00 hores.
- Lloc: Biblioteca Antonio Martín, Plaça de Catalunya, 39-41 - 08820 El Prat de Llobregat.
-
Organitza: VII Concurs de narrativa per a dones (Biblioteca Antonio Martín) amb la col·laboració del Centre Dona i Literatura i la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona.
-
Més informació: Podeu consultar el programa del curs.
XIII SEMINARI CIUTATS I PERSONES
Any rere any, el Seminari Ciutats i Persones és un espai de reflexió sobre alguna temàtica relacionada amb el gènere que considerem que necessita d’una mirada acadèmica i analítica. Ja està en marxa el proper seminari, que el dedicarem a parlar sobre les relacions de gènere que mantenen els i les joves i adolescents. Com intervenir quan hi ha violència?
-
Dia: 14 de novembre de 2014.
-
Lloc: “La Sala”, Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere més baix 7, Barcelona.
-
Organitza: Institut Ciencies Politiques i Socials.
-
Inscripció: La quota d’inscripció és gratuïta i les places són limitades (rigorós ordre d’inscripció). Cal formalitzar la sol·licitud abans del 7 de novembre de 2014.
- Més informació: Consulteu el programa del seminari.
X JORNADES DE VIOLÈNCIES DE GÈNERE I VIH
Les Jornades de Violències de Gènere i VIH van dirigides a professionals sòcio-sanitàris que treballen en l'àmbit del VIH i de l'atenció i prevenció de les violències de gènere.
Aquest espai de formació i reflexió, que Creación Positiva duu a terme des de fa més de 10 anys, anirà enfocat, en aquesta ocasió, a analitzar i discutir sobre els aspectes estructurals de la interrelació entre violències de gènere i el VIH.
Les X Jornades compten amb el suport de la ‘Secretaría del Plan Nacional sobre el Sida’ i de la Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família.
-
Dia: 18 de novembre de 2014.
-
Lloc: Instal·lacions del Departament de Benestar Social i Família, C/ Calabria 147 (Barcelona).
-
Inscripció: Consulteu el butlletí d'inscripció a la pàgina web de les jornades. Data màxima d'inscripció dia 7 de novembre de 2014.
-
Més informació: Podeu consultar el programa de les jornades.
1ª JORNADA EN L'ÀMBIT DEL TREBALL SEXUAL "DE LA NORMA A LA REALITAT"
La gran quantitat d’informació que acompanya el fenomen del treball sexual perpetua una mirada esbiaixada d’aquesta qüestió en què sovint els tòpics i els estereotips esdevenen veritats absolutes en favor de la posició ideològica escollida. Per tant, des de la comissió de treball sexual s’ha cregut oportú organitzar una jornada per tal d’obrir perspectives als professionals que treballen amb aquestes persones per aportar una visió àmplia en aquest àmbit.
-
Dia: Dimarts 18 de novembre de 2014.
- Horari: de les 9.00 a les 18.00 hores.
-
Lloc: CaixaForum Lleida (Av. Blondel núm. 3. 25002 Lleida).
-
Inscripció: Per fer la inscripció, heu d'omplir el corresponent formulari, tenint en compte que les inscripcions finalitzaran el 15 de novembre a les 13.00 hores. Les inscripcions es realitzaran per ordre de recepció de les sol·licituds.
-
Més informació: Podeu consultar la pàgina web i el programade la jornada.
JORNADA "DONES DIVERSES, DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA"
Un any més, des de l’Institut Català de les Dones proposem una trobada de professionals per aprofundir en la intervenció amb dones, adolescents i nenes en situació de violència masclista. Enguany hem volgut centrar el tema en les dones amb diversitat funcional que pateixen aquestes violències, perquè els estudis demostren que aquestes dones són víctimes d’abusos en una escala més gran que les dones sense diversitats funcionals, el que demostra una intersecció molt clara entre la violència basada en la discapacitat i la violència basada en el gènere.
-
Dia: Dijous 20 de novembre de 2014.
-
Horari: De 9.30 a 14.30 hores.
-
Lloc: Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada CEFJE (Carrer Ausiàs Marc, 40). Barcelona.
-
Inscripció: La inscripció és gratuïta. Cal formalitzar-la emplenant el formulari d'inscripció abans del dia 18 de novembre de 2014. Places limitades per rigorós ordre d'inscripció.
-
Més informació: Podeu consultar el programa de la jornada.
CURS ONLINE "DEVENIR PLUMA. PERIODISMO DEGENERADO Y NARRATIVAS DE NO-FICCIÓN"
Sents que les notícies, les columnes d'opinió o els blogs no estan escrits per a tu? Trobes a faltar altres òptiques, voldries llegir la història des d'altres angles? I sobretot, t'agradaria tenir eines per explicar-la tu mateixa?
Et presentem un nou taller en el que posarem potes enlaire els discursos, formats, llenguatges i estils del periodisme convencional i indagarem altres possibilitats amb respecte, humor i creativitat.
-
Inici: 24 de novembre de 2014.
- Durada: 8 setmanes.
-
Coordina: Soraya González Guerrero (Pandora Mirabilia)
-
Inscripció: Us podeu inscriure emplenant el formulari d'inscripció.
-
Més informació: Podeu consultar la pàgina web del curs.
CONFERÈNCIA I DEBAT "LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ"
La conferència anirà a càrrec de la professora Arantza Diez, periodista i màster en televisió per la UPF. Ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional als informatius de TV3. Va coordinar i escriure el manual de formació Gènere i Mitjans de Comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones, impulsat per l'Institut Català de les Dones, el Col·legi de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.
-
Dia: 26 de novembre de 2014.
-
Hora: De les 18.00 a les 20.00 hores.
-
Lloc: Universitat de Lleida. Facultat de Lletres. Aula 2.26 (Sala de Juntes). (Campus del Rectorat - Pl. de Víctor Siurana, 1. Lleida).
-
Organitza: Consell de l’Audiovisual de Catalunya i l’Institut Català de les Dones.
JORNADA DE FORMACIÓ: LA VIOLÈNCIA EN PARELLES JOVES. ANÀLISI DE LA PROBLEMÀTICA I EXPERIÈNCIES D'INTERVENCIÓ
-
Dia: 28 de novembre de 2014.
-
Lloc: Vapor Universitari de Terrassa (Carrer Colom 114, Terrassa).
- Inscripció: Us podeu inscriure omplint el formulari fins al dia 23 de novembre.
-
Organitza: Ajuntament de Terrassa.
-
Més informació: Podeu conusltar el programa de les jornades.
SEMINARI “DONA I ESCRIPTURA EN L'AMÈRICA VIRREGNAL”
Un terreny poc transitat com és la literatura hispanoamericana colonial feta per dones escriptores o els espais femenins en els quals es desenvolupava la producció literària s'abordaran al seminari ‘Dona i escriptura a l'Amèrica Virregnal’.
-
Dies: Del 2 al 4 de desembre de 2014.
-
Lloc: Sede del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti. Edifici C de la Facultat de Filosofía i Lletres de la universitat d'Alacant.
-
Organitza: Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.
-
Inscripció: La matrícula és gratuïta. La inscripció es pot fer fins al 2 de desembre enviant al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. les dades següents: nom i cognoms, DNI, adreça postal, telèfon i correu electrònic.
-
Més informació: Podeu consultar el programa del seminari.
Premis, beques i ajuts
1ª CONVOCATÒRIA PREMI DE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN PER A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Es crea el Premi de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere a tesi doctorals sobre violència de gènere, la finalitat del qual consisteix a reconèixer i recompensar les persones autores d'aquelles tesis doctorals, que com a conseqüència de la seva investigació, hagin contribuït a millorar el coneixement de la dimensió, conseqüències i característiques de la violència de gènere, així com els mitjans per evitar-la.
- Més informació: Podeu consultar el lloc web de la convocatòria.
CONVOCATÒRIA PER A LA CONCESSIÓ DEL DISTINTIU D'IGUALTAT EN L'EMPRESA
A fi de reconèixer i estimular la tasca de les empreses compromeses amb la igualtat, la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes preveu al seu article 50 la creació d'un distintiu empresarial en matèria d'igualtat per a aquelles empreses que destaquin per l'aplicació de polítiques d'igualtat entre dones i homes en les condicions de treball, en els models d'organització i en altres àmbits, com els serveis, productes i publicitat de l'empresa.
-
Termini: Es podran presentar les candidatures durant tot aquest mes de novembre.
-
Més informació: Podeu consultar el lloc web de la convocatòria.
PREMIS PERIODISME JOVE SOBRE VIOLÈNCIA DE GÈNERE 2014
L'Institut de la Joventut, INJUVE, vol reconèixer els treballs que millor hagin contribuït durant 2014 a la defensa i difusió dels valors contra la violència de gènere en les modalitats de Periodisme Imprès, Periodisme Audiovisual (Ràdio|Radi i Televisió), Gràfic i Digital.
-
Termini: El termini per a la presentació de sol·licituds és fins al dia 11 de novembre de 2014.
-
Inscripcions: Us podeu inscruire mitjaçant el formulari de sol·licitud que trobareu a la pàgina web dels Premis Periodisme Jove.
-
Més informació: Podeu consultar la convocatòria al BOE.
1r CONCURS DE FOTOGRAFÍA FEMINISTA LEONOR PEDRICO
El tema del concurs és “DONA, DONETA, DONOTA AL SEGLE XXI”, amb ell es vol recollir una mirada poliédrica del món de les dones, una visió àmplia i oberta en clau feminista de qualsevol aspecte de la vida de les dones i de qualesvol àmbit geogràfic.
-
Termini: Les fotografíes s’han d’entregar abans del 15 de gener de 2015 al Casal de la Dona (plaça Fanalets de Sant Jaume, s/n, baixos, 25002 Lleida). El lliuremant del premi tindrà lloc durant la primera quinzena del mes de març (coincidint amb els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora).
-
Organitza: Grup de Dones de Lleida. Podeu contactar amb elles al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
-
Més informació: Bases del concurs.
X BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN
La Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida crea la beca d’investigació amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d’una perspectiva de gènere, que permetin l’elaboració de propostes per avançar en les polítiques d’igualtat de gènere en el nostre municipi. Es podran presentar projectes d’investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida. Hauran de fer referència als estudis feministes i de gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic.
-
Termini: El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 2 de febrer de 2015. El veredicte i el lliurament de la beca es farà públic dins dels actes del 8 de març de 2015.
-
Més informació: Consulteu les bases i la convocatòria.
VIII PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA
El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits. El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica. El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors. El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida es regeix estrictament pels valors del periodisme.
-
Termini: El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 2 de febrer de 2015. Les persones guanyadores i finalistes seran convidades a l’acte de lliurament del premi que tindrà lloc durant el primer trimestre de 2015.
-
Més informació: Consulteu les bases i la convocatòria.
CONVOCATÒRIA PER ENVIAR ARTICLES A L'EDICIÓ Nº10 DE LA REVISTA QÜESTIONS DE GÈNERE: DE LA IGUALTAT I LA DIFERÈNCIA
"Qüestions de gènere: de la igualtat i la diferència" és una revista de caràcter anual creada per iniciativa del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de les Dones de la Universitat de Lleó. Està oberta a tots els treballs|feines d'investigació realitzats en l'àrea dels estudis feministes i de la dona amb l'objectiu de consolidar un espai acadèmic i interdisciplinari d'indagació, trobada|encontre i debat sobre el gènere.
El pròxim monogràfic de la Revista versarà sobre “Reptes Constitucionals en matèria de Gènere”.
-
Termini: 28 de febrer de 2015.
-
Més informació: consulta la web de la revista.
Altres activitats
DARRERA SESSIÓ DEL CICLE GRANS CATALANES "TERESA PÀMIES"
L'escriptora i periodista Patrícia Gabancho ens parlarà de Teresa Pàmies.
-
Dia: 24 de novembre de 2014.
-
Hora: 19.30 hores.
-
Lloc: Sala d'actes Oriol Bohigas, Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda, 6 - Barcelona).
- Més informació: Podeu consultar la pàgina web.
22a MOSTRA INTERNACIONAL FILMS DONES BARCELONA 2014
- Més informació: Trobareu més informació a la web www.mostrafilmsdones.cat. Descarregeu-vos el programa setembre-desembre 2014. La Mostra ha tornat aquest setembre amb nous programes fins al desembre de 2014.
Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Manuela Ledesma Pedraz; Matilde Peinado Rodríguez; Mª Isabel Sancho Rodríguez; Mª Antonia García Luque; Carmina Rueda Parras; Homenaje a Carmen de Michelena, Universidad de Jaén, 2014. ISBN: 9788484398257
El Seminario Interdisciplinar de Estudios de Género Mujer, Ciencia y Sociedad, de la Universidad de Jaén, ha llevado a cabo, a lo largo de 2013, el proceso de edición que culmina ahora en la publicación de este libro en homenaje a Carmen de Michelena (1914-2012), esa extraordinaria mujer que, formada en el espíritu y los principios de la Institución Libre de Enseñanza, sobrevoló el siglo XX con su voluntad de servicio a la sociedad a través de la educación libre e igualitaria. Nuestro objetivo ha consistido en esclarecer tanto al devenir existencial de Carmen de Michelena como realizar una reflexión multidisciplinar sobre las mujeres españolas y el papel que desempeñaron en el siglo XX, todo ello desde el afecto y el reconocimiento a su labor, pero también desde la perspectiva de la investigación universitaria.
Font: UNE
Notícies
US PRESENTEM LA PUBLICACIÓ DEL LLIBRE "VIOLÈNCIES DE GÈNERE 2.0"
Consisteix en un recull de les ponències de les IX Jornades GrediDona “Violències de Gènere 2.0”.
NOVES ADQUISICIONS A L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES
Us informem que ja podeu consultar les darreres adquisicions corresponents al mes d’octubre des del web de l’Institut Català de les Dones. També podeu fer-ho al Facebook i Twitter.
Us recordem que teniu a la vostra disposició les guies bibliogràfiques i els recomanats que elaborem mensualment, dins l’apartat productes documentals de la pàgina web del Centre de documentació. Recordeu també que podeu consultar el recull d’enllaços a recursos digitals sobre temes relacionats amb les dones a Delicious.
CONSTRUIR LA HISTÒRIA DE LES DONES
El passat 13 d'octubre i dins del programa d'actes que ve desenvolupant els dilluns el Col·legi|Escola Major Rector Peset de Valencia, vam tenir l'ocasió d'assistir a la presentació del projecte “Museu de Fets i Drets de les Dones”, de la mà d'Isabel Rodes i Elena Simón, escriptora i presidenta de l'associació que coordina aquesta iniciativa.
Aquest acte, organitzat pel Cercle Feminista – Cultura per la Igualtat en col·laboració amb el Col·legi|Escola Major, va comptar|explicar a més en la seva presentació amb la senadora i escriptora Carmen Alborch i amb la catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de València, Isabel Morant Deusa, qui va desgranar a tall de pròleg la ponència: “Construir la Història de les Dones. Els anys d'experiència “.
CCOO ANIMA CASERO A ESMENAR LA SEVA ATZAGAIADA APROFITANT LA PROXIMITAT DEL DIA INERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
"Ometre la singularitat de les víctimes de violència masclista en l'Ordre de Convocatòria dels Tallers d'Ocupació és injustificable"
"Pretendre afrontar el problema de la violència masclista regalant diners als empresaris és ja el súmmum del desvergonyiment"
Les dones del 36
Sóm un grup de dones que ens apropem als vuitanta anys o que ja els hem superat. En principi, les fundadores de l'associació érem vuit dones que ens aplegàrem per tal de recordar a les futures generacions que a la guerra hi érem tots: homes i dones. El que hi varen fer els uns, i el que hi varen fer les altres.
Qui se'n recordava de les dones lluitadores: infermeres, milicianes, treballadores de fàbrica, intel·lectuals, periodistes i estudiantes que, al crit de guerra ens mobilitzàrem i ens jugàrem, en aquells anys del 36 al 39, la vida i la llibertat? Ningú!
Però fou un premi lligat al nom d'una gran dona el que ens va fer trencar el nostre silenci. La nostra proposta tenia en sí el compromís d'anar explicant a la gent jove i a la no tant jove, la història silenciada d'aquelles companyes nostres i de nosaltres mateixes que, si al 1931 en la II República ja lluitàrem per obtenir el dret al vot, després, en esclatar la guerra, ens convertírem en les dones abnegades que vàrem estar al front i a la reraguarda i que mentre els nostres companys eren al camp de batalla, nosaltres, les dones, teníem cura de la família, patíem bombardeigs i els suplírem als tallers, fàbriques, hospitals, escoles, menjadors populars, etc...amb tot l'amor i consciència d'el que es capaç una dona que alhora era mare, germana, amant i companya.
L'any 1996, Llum Ventura, consellera del Districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona, va reunir un grup de dones que havien viscut durant la guerra civil, les grans oblidades de la història. I, coincidint amb els vint anys de les Primeres Jornades Feministes, varen preparar, amb molta il·lusió, un petit testimoniatge d'algunes d'elles per llegir-ho dins de les Jornades. L'interés i admiració, el respecte que es va mostrar per part de les dones assistents en aquest acte va ser impressionant. Això va confirmar la necessitat de passar aquest testimoni a la posteritat.
El premi que cada 8 de març, amb el nom de Ma. Aurèlia Camoany, atorga l'Ajuntament de Barcelona, l'any 1997 anava destinat a les dones grans. Varen pensar que era una bona ocasió per presentar-s'hi i, en cas de guayar, tirar endavant el seu projecte. Es va constituir l'Associacció <<Les Dones del 36>> i, amb aquest nom, vàren presentar el projecte al premi. Tant el jurat, com el públic van concedir els seus respectius premis al projecte de l'Associació. I així fou com, aquell 8 de març, varen començar a rebre el reconeixement a les seves vides i experiències viscudes al llarg de tants anys.
Des d'aquest premi, un seguit de treballs, xerrades, exposicions, articles en diaris i revistes, programes de ràdio i de TV, etc...estan fent que la Història d'una part del nostre país viscuda per les dones, quedi com a testimoniatge per les generacions més joves, mostrant també que, actualment, els ideals pels quals elles van lluitar i pels que van patir presó, exili i repressió, continuen essent vàlids i més necessàris que mai.
Font: Les Dones del 36. Un silenci convertit en paraula. 1997-2006