Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Butlletí de desembre, número 178

butlleti desembre

 

Activitats del Centre Dolors Piera

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 1r quadrimestre és la següent: 

  • Amor, sexe i relacions de poder (novembre-desembre)

MOOC. VIOLÈNCIA DE GÈNERE: UNA MIRADA MULTIDISCIPLINÀRIA

 Activitats a Lleida

XXVa sessió de FEMINARI DEL GRUP DE DONES LLEIDA

"La lluita feminista contra l'anormalofòbia" a càrrec de Carme Riu Pascual. Experta en gènere i discapacitat. Psicòloga i pedagoga i presidenta de l'Associació Dones No Estàndards.

  • Dia:12 de desembre de 11:30h (on line)
  • Inscripcions: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

PREMI DE FOTOGRAFIA LEONOR PEDRICO. DONES I CURES

El Grup de Dones de Lleida convoca el VII Concurs de Fotografia Feminista Leonor Pedrico per visibilitzar les dones en tots els fronts, perquè la fotografia esdevingui una eina per expressar maneres feministes de veure i viure el món.

Obert fins al 15 de febrer de 2021

Més informació: bases del concurs

Jornades, congressos i seminaris

JORNADAS DE DEBATE SOBRE EL ACOSO SEXUAL Y SEXISTA EN EL ÁMBITO UNIVERSITARIO

  • Dia: 15 de desembre
  • Modalitat: en línia
  • Organitza: Unitat d'Igualtat de la Universitat de Cadis
  • Més informació: programa

I JORNADES SOBRE PERSPECTIVA DE GÈNERE EN LA DOCÈNCIA

  • Dia: 15 i 16 de desembre
  • Modalitat: en línia
  • Organitza: Unitat d'Igualtat de la Universitat de Girona
  • Més informació: programa

SIMPOSI INTERNACIONAL. RETOS DE LAS ECONOMÍAS DEL BIENESTAR: CIENCIA, FEMINIZACIÓN Y TRABAJO DECENTE

  • Dia: 14, 15, 16, 17 i 18 de desembre
  • Modalitat: en línia 
  • Preu: Gratuïta i oberta a tothom
  • Inscripcions: formulari en línia
  • Organitza: Universidad de Málaga

10ª EDICIÓN DE LA ESCUELA VIRTUAL DE IGUALDAD (2020-2021)

  • Oferta formativa: https://www.escuelavirtualigualdad.es 

Beques, premis i ajuts 

V EDICIÓN DEL PREMIO FRANCISCA DE PEDRAZA CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO

L'associació Dones Progressistes d'Alcalá 'Francisca de Pedraza' presenta les bases de la V edició de el Premi Francisca de Pedraza contra la violència de gènere, la finalitat és la de distingir i reconèixer la trajectòria d'aquelles persones, col·lectius, mitjans de comunicació, entitats o institucions que han destacat o destaquin pel seu compromís i dedicació en la lluita contra la violència de gènere. Per segon any, el Premi compta amb una Categoria d'Empresa que reconeixerà les accions que realitzen empreses o entitats de Tercer Sector per a la millora de l'ocupabilitat i l'atenció de les dones víctimes de violència de gènere en l'àmbit laboral.

Consulteu les bases de la convocatòria

Termini: 25 de maig de 2021

Altres activitats

DOCUMENTAL VEO VEO

Documental sobre menors i violència de gènere, una dura realitat que afecta, segons les dades publicades en l'última Macroenquesta aquest mateix any, a 2 de cada 10 menors al nostre país. Es difonen els materials creats amb l'objectiu de visibilitzar i sensibilitzar sobre aquesta realitat, per reivindicar que els nens, nenes i adolescents que creixen en llars en què la seva mare pateix violència de gènere, també, i sempre, són víctimes:

MONOGRÀFIC PHYSICAL ACTIVITY PROGRAMMES FOR THE ELDERLY AND THEIR HEALTH IMPLICATIONS

Número especial de la Revista International Journal of Environmental Research and Public Health, IJERPH (ISSN 1660-4601 en la versió online, ISSN 1661-7827 en la versió en paper) titulat "Physical Activity Programmes for the Elderly and Their Health Implications".

Els temes per aquest Special Issue són (no exclusivament):

  • physical activity
  • ageing
  • frailty
  • nursing home
  • complex interventions
  • process evaluation
  • implementation research
  • intervention

Termini: 31 de març de 2021

Més informació: a la web

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

RODAL, Asunción Bernárdez. Soft power: heroínas y muñecas en la cultura mediática. Fundamentos, 2018.

L'enorme influència social que ostenten els mitjans de cultura de masses, aquests poders tous (soft power) que solen reflectir els interessos de les institucions dominants, radica que conformen la nostra existència i les creences que considerem íntimes d'una manera insidiós. Acudim a el cinema, veiem una sèrie, llegim relats de ficció com una forma d'evasió i divertiment, abandonant a el plaer que ens produeixen i inconscients de la seva enorme poder adoctrinador. Per això, des d'una perspectiva feminista crítica resulta imprescindible analitzar les noves formes de representació de la dona que ens proposen. Aquest volum ens proporciona els instruments per detectar i deconstruir els dispositius sexistes després de les figures femenines de la cultura pop: des de les guerreres hipersexualizadas de finals de segle xx, a les heroïnes intel·ligents però problemàtiques de l'última dècada; de les sempiternes nines maternals, a la ineludible Barbie. Es dibuixa així el correlat emblemàtic de el procés d'integració de les dones a el món de la feina assalariat: a la llibertat que això els concedeix es contraposen les exigències de no descuidar la seva bellesa ni faltar a les seves altres "obligacions femenines". D'aquesta manera, les produccions mainstream han convertit a les princeses d'antany en les súper dones d'ara, noves representacions d'un mateix poder simbòlic, hàbilment camuflat com a realitat natural i ineludible.

Aquest llibres es toba al CEDD (8 BER)

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Llibres, revistes, informes i articles digitals

GUIA PER A L'APLICACIÓ DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE EN LA COMUNICACIÓ DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

S’adreça a professionals de la comunicació que exerceixen en el sector públic i a tot el personal de les administracions amb responsabilitat en aquest àmbit

La publicació facilita eines com un llistat de preguntes clau per fer l’anàlisi comunicativa de gènere

Exposa com incorporar la mirada de gènere tant en la planificació, com en els productes comunicatius, o els mitjans de comunicació

Descarregueu-vos la guia

ACTUALITZACIÓ DE LA WEB DONES I CIÈNCIA

S'han actualitzat els apartats «Dones i ciència a la història» i «Documents» de l’espai «Dones i ciència» del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca. En concret, s’ha actualitzat l’apartat «Dones de ciència guardonades amb el Nobel» amb la incorporació d’Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna, guanyadores del premi Nobel de química d’enguany, i d’Andrea M. Ghez, guanyadora del premi Nobel de física.

També s’ha remodelat l’apartat «Científiques reconegudes a Catalunya», amb una ampliació de la informació sobre els àmbits de coneixement i la filiació acadèmica de les científiques que hi apareixien. A més, s’ha completat l’apartat amb la relació de dones que han estat reconegudes enguany amb la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, i amb la relació de professores reconegudes amb un ajut ICREA Acadèmia el 2019. Finalment, s’han afegit set informes a l’apartat «Documents» de l’espai «Dones i ciència».

GENDERED INNOVATIONS

Llegiu-ne més a: Standford University

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto