Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Butlletí de novembre, número 177

butlletí novembre

Activitats del Centre Dolors Piera

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 1r quadrimestre és la següent: 

  • Dones i esport, 1 ECTS, no presencial (novembre)
  • Amor, sexe i relacions de poder (novembre-desembre)

17è CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS

  • Dies: 5, 12 i 19 de novembre de 2020 a les 18.00 hores
  • Inscripcions: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  • En finalitzar passi hi haurà un col·loqui amb persones vinculades a la temàtica dels documentals.
  • Més informació: programa

MOOC. VIOLÈNCIA DE GÈNERE: UNA MIRADA MULTIDISCIPLINÀRIA

ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ 25 DE NOVEMBRE DE 2020

  • Dia: 25 de novembre
  • Hora: 12.00 hores
  • Acte en línia, es faciltarà l'enllaç per accedir-hi.

IX MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. L'IMPACTE DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA EN FILLS I FILLES

  • Dia: 3 de desembre
  • Hora: 9.30 a 12.00 hores
  • Acte en línia, es faciltarà l'enllaç per accedir-hi.

 Activitats a Lleida

WEBINAR TRÀFIC D'ÉSSERS HUMANS

  • Dia: 26 de novembre
  • Inscripció: Facultat de Dret, Economia i Turisme - Universitat de Lleida (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)
  • Organitza: Equip del Projecte I+D RTI2018-094686-B-C21 “Hacia una ley contra la trata de seres humanos y la esclavitud”
  • Més informació: díptic

Jornades, congressos i seminaris

TAULA RODONA SOBRE LA NO CONCILIACIÓ LABORAL I FAMILIAR EN EL MÓN ARTÍSTIC

  • Dia: 17 de novembre
  • Hora: de 16 a 18h
  • Modalitat: en línia - via Zoom
  • Preu: Gratuïta i oberta a tothom
  • Inscripcions: formulari en línia

DIÀLEGS FEMINISTES I ECOLOGISTES: L'acord comercial UE-MERCOSUR, un cop de mercat.

  • Dia: 18 de novembre
  • Hora:18h Estat espanyol/ 14h Mercosur/ 13h Paraguai
  • Més informació: Entre Pobles

VI JORNADES INTERNACIONALS DE DONES LIDERANT LES TIC / VI JORNADAS INTERNACIONALES DE MUJERES LIDERANDO LAS TIC

JORNADA PARA EL ANÁLISIS DE LA BRECHA SALARIAL EN Y DESDE LA UNIVERSIDAD

CONFERÈNCIA. SEXTORSIÓN, LLUM DE GAS I VICTIM-BLAMING: LES VIOLÈNCIES MASCLISTES DES DEL LLENGUATGE

  • Data: 25 de novembre de 2020
  • Hora: 12.00 hores
  • La conferència es podrà seguir a través de la sala virtual: meet.google.com/rdc-rjojyfx

CURS EN LÍNIA. UNA APROXIMACIÓ DE GÈNERE AL CODI D'HAMMURABI: SITUACIÓ JURÍDICA DE LA DONA EN LA SOCIETAT PATRIARCAL PALEOBABILÒNICA

La Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Madrid ofereix el curs online de Curta Duració "Una aproximació de gènere al Codi d'Hammurabi: Situació jurídica de la dona en la societat patriarcal paleobabilònica”, organitzat per Fernando Escribano Martín i Salomé Guadalupe Ingelmo 

Més informació en el tríptic i cartell del curs.

ESCOLA CIEMEN 2020. 5A EDICIÓ: DRETS COL·LECTIUS, FEMINISMES I DIVERSITATS

El món modern i contemporani, configurat a partir de l’ascens i expansió del capitalisme sustentat sobre el patriarcat ja prèviament hegemònic, es configura en un context d’atac a moltes col·lectivitats, de no reconeixement dels seus drets i d’imposició de models uniformitzadors. Aquest procés, paradoxalment, té lloc en paral·lel amb l’ascens de l’humanisme i, posteriorment, de la il·lustració, i de les nocions de llibertat i progrés que hi són sovint associades, que en alguns casos són el germen de les resistències i contestacions que provaran de transformar-lo fins als nostres dies.

A partir del 2 de desembre

Inscripcions a la web de l'Escola

Beques, premis i ajuts 

BEQUES REMUNERADES IEMED. ÀMBIT ESTUDIS D'IGUALTAT DE GÈNERE A LA MEDITERRÀNIA

Vegeu les bases de la convocatòria

Altres activitats

COMUNICAT DE LA COMISSIÓ DONES I CIÈNCIA DEL CIC AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL PER A L’ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

1. Ara fa 25 anys de la Declaració i la Plataforma d’Acció de Beijing de 1995, en què la violència contra les dones va esdevenir una de les esferes de preocupació mundial. Un compromís reiterat a l’Agenda 2030, que dedica l’objectiu número 5 a la igualtat de gènere i a l’empoderament de les dones i les nenes, amb una fita dedicada a l’eliminació de les violències contra les dones en l’àmbit públic i privat. La persistència de les violències contra les dones és un impediment per a la pau i la protecció efectiva dels drets humans, així com un obstacle per al desenvolupament sostenible, d’acord amb el Conveni d'Istanbul de 2011 i la Resolució del Parlament Europeu, de 26 de novembre de 2009, sobre l'eliminació de les violències contra les dones.

2. Les universitats, com a generadores i transmissores de coneixement i valors, han d’esdevenir institucions referents en igualtat i de compromís amb l’eradicació de les violències contra les dones. De fet, el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere encarrega a les universitats i els centres de recerca la implementació d'accions de recerca, formació i sensibilització en el context universitari perquè no som immunes a cap expressió d’aquestes violències, i hem de garantir que els i les professionals del futur a qui estem formant tinguin eines perquè visquem lliures de violències contra les dones.

3. Una de les eines d’aquest compromís a les universitats catalanes són els protocols contra l'assetjament i les violències masclistes. El camí recorregut mostra la feina que queda per fer per tal de garantir que els espais universitaris siguin espais lliures de violència, permet fer un balanç i suposa una oportunitat de millora per superar els obstacles en la seva aplicació i valorar les seves fortaleses. Les universitats hem de ser capaces de garantir la protecció i la reparació del mal a les dones que pateixen violències.

4. Les violències contra les dones són una amenaça per a la salut pública mundial i, en condicions d’emergència com l’actual pandèmia provocada per la COVID-19, tendeixen a augmentar. Les universitats, davant la pandèmia, hem de posar èmfasi a fer visible la persistència de les violències i a pal·liar-ne l’impacte. Ara ens cal estar alerta per anticipar-nos i disposar dels recursos necessaris per donar resposta als contexts de violència i desigualtat que puguin sorgir en el futur.

5. És imprescindible que les universitats i els centres de recerca disposem de recursos humans i materials permanents per tal de poder fer accions de sensibilització, formació, detecció i actuació per prevenir i eradicar les violències contra les dones de la comunitat universitària i investigadora. Reclamem compromís polític i econòmic per fer de les universitats i els centres de recerca espais lliures de violència contra les dones.

Barcelona, 25 de novembre de 2020

CONVOCATORIA. UN MINUT PER LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE 

Amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, es convoca a totes les institucions i entitats, publiques i privades, mitjans de comunicació i a la societat en general, a un minut per les víctimes de la violència contra les dones, per les assassinades i per les supervivents.

En aquest context de crisi sanitària, i davant la impossibilitat de dur a terme grans concentracions com en anys públiques anteriors, aquest minut és la millor manera de visibilizar el compromís i el suport de totes les institucions i de la societat en el seu conjunt amb les víctimes i una forma de reparació moral i simbòlica cap a les mateixes.

Per a això, es convoca "un minut per les víctimes" el dimecres 25 de novembre, a les 12:00 hores.

ADHESIÓ AL MANIFEST DEL 25 DE NOVEMBRE 

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones, l'Institut Català de les Dones demana adhesions al Manifest unitari del 25 de novembre: a través d’aquest formulari, la llista d’entitats i institucions es farà pública, i l’altra fent públic el suport a través de les xarxes socials amb el nom @icdones. Ho podeu fer des de Twitter, Facebook i Instagam, utilitzant el hashtag #Manifest25N2020.

Campanya de l'Institut Català de les Dones 2020

II CONGRÉS INTERNACIONAL PER A L'ERRADICACIÓ DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Ja estan disponibles els vídeos de totes les intervencions que es van dur a terme durant els dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2020. 

UNA MIRADA A LA GENTRIFICACIÓ DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE. IMPACTES I POSSIBLES RESPOSTES EN EL CONTEXT DE COVID19

Ja estan disponibles els vídeos íntegres de la sessió en català i en anglès. Podeu accedir a la versió catalana clicant aquí, i si voleu visualitzar la versió en anglès, podeu fer-ho en aquest enllaç.

Així mateix, podeu consultar el resum executiu de l’estudi presentat per l’Antonio López Gay clicant aquí i també a l’estudi complet.

GÈNERE, MEDICALITZACIÓ I SALUT MENTAL

El 2 d'octubre de 2020 va celebrar la jornada "Gènere, medicalització i salut mental" al Bizkaia Aretoa de la UPV / EHU, organitzat per Öpik-Grup de Recerca en Determinants Socials de la Salut i Canvi Demogràfic (UPV / EHU) i OSEKI-Iniciativa pel Dret a la Salut.

Es va aprofundir en les arrels androcèntriques de la generació de coneixement científic, així com en la trajectòria històrica de el moviment feminista i la seva aportació a l'àmbit d'estudi i planificació en la salut i la salut mental, tant a nivell local com des d'una mirada internacional. Es van exposar, a més, resultats derivats d'estudis i treballs que des d'enfocaments metodològics diferents han analitzat els processos diagnòstics, terapèutics i la recuperació de la depressió i l'ansietat des d'una mirada feminista. Així mateix, es van descriure diverses experiències que a nivell estructural, comunitari i clínic s'han desenvolupat per frenar el procés de medicalització de la salut mental en les dones.

Ja es poden veure els vídeos de cadascuna de les taules i ponències presentades a la jornada

CONVOCATORIA REVISTA CUESTIONES DE GÉNERO Nº. 16

Se sol·liciten articles d'investigació que contribueixin a fer balanç i també diagnòstic de la situació actual des de la perspectiva de la "agència femenina" (Butler, 1988), és a dir, de l'anàlisi del discurs considerant la capacitat d'elecció de l'subjecte i les seves estratègies de resistència en contextos adversos. Es tracta d'un constructe teòric que en primera instància va ser aplicat a la categoria "dona", però que des de fa anys també s'aplica a altres col·lectius minoritaris les reivindicacions expliquen que les anàlisis feministes s'hagin integrat en una perspectiva més àmplia, denominada "de gènere "(Saneleuterio i López-García-Torres, 2019).

Qui tingui interès a contribuir amb un article per a aquest número monogràfic podran fer-ho mitjançant la nostra plataforma web procedint amb el seu registre com "Autor / a" i adjuntant el seu article en el mateix acte. Les persones que ja estiguin registrades a la plataforma poden enviar el seu article des del seu perfil.

La data límit per a la recepció d'articles per a aquest número acaba el 28 de febrer de 2021.

SEGURETAT EN L'ENTORN QUOTIDIÀ

En aquesta infografia podem veure com les dones, en tots els trams d’edat, superen als homes pel que fa a la seva sensació d’inseguretat al caminar soles pel carrer de nit. També podem veure que aquesta sensació d’inseguretat s’acusa en les noies joves i en les dones grans. Així, la pauta masculina és a un increment de la sensació d’inseguretat amb l’edat, mentre que la femenina fa forma de vall, amb dues puntes en la joventut i la vellesa. També cal destacar que la bretxa de gènere és menor com més edat es té. Cal tenir en compte que la seguretat no és només l’absència de delictes sino sobretot la sensació de poder viure sense por i poder dur a terme la vida quotidiana amb llibertat. Les enquestes de victimització gairebé sempre mostren la paradoxa que les dones i la gent gran són els sectors de la població que menys pateixen delictes tipificats policialment i també són els sectors de la població que presenten un nivell de sensació d’inseguretat més alt. Per això, no només l’actuació policial i judicial tenen un rol important en les polítiques de seguretat, sinó que les mesures de sociabilitat i convivència i de planificació i disseny dels espais públics són grans eines per garantir un ús i gaudi equitatiu i lliure del nostre entorn i, per tant, per aconseguir una seguretat més real dels homes i les dones.

Font: Quotidiana

 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Luxan, Marta, Barbara Biglia, and Jokin Azpiazu Carballo, eds. Violencias sexuales: una asignatura pendiente: guía para afrontar las violencias sexuales en las universidades. Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea, Argitalpen Zerbitzua= Servicio de Publicaciones, 2018.

El projecte Suport a les víctimes de les violències sexuals en el context universitari: creant models estables de formació (USVreact) és una investigació-acció de dos anys, implementada gràcies al cofinançament de el programa Daphne III de la Comissió Europea. El seu objectiu principal ha estat dissenyar, pilotar i avaluar formacions que tinguessin un impacte positiu en la prevenció i l'abordatge de les violències sexuals en l'àmbit universitari. Per a això, s'han dissenyat materials educatius específics i s'ha format un docent personal, d'administració i, en alguns casos, estudiants perquè poguessin oferir una primera atenció als que pateixi aquestes violències.

Aquest llibres es toba al CEDD (12.9 Vio)

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Llibres, revistes, informes i articles digitals

Pedro Orgeira-Crespo, Carla Míguez-Álvarez, Miguel Cuevas-Alonso y Mª Isabel Doval-Ruiz (2020). “Decision Algorithm for the Automatic Determinantion of the Use of Non-Inclusive Terms in Academic TextsDeterminantion of the Use of Non-Inclusive Terms in Academic Texts”, Publications 8:41, p. 22 [pp. 1-25] doi:10.3390/publications8030041.

GENDERED INNOVATIONS

  • Why the space toilet matters: Astronauts are preparing to install a brand-new toilet on the International Space Station — the US$23-million Universal Waste Management System. Compared with the old version, it’s smaller, lighter, easier to maintain and better suited to the way many women defecate. NASA engineers call the issue “dual ops”, and I’ll let you click through if you want tasteful details on why it was an important problem to solve for astronauts.
  • The NIH SABV (Sex As a Biological Variable) Primer will be officially launched on or during the week of November 9, 2020 on the E-learning tab of the ORWH Interprofessional and Career Development landing page. The NIH National Institute of General Medical Sciences, our collaborator on this effort, will also host a link to the SABV Primer on their website. We want to express our tremendous appreciation for your important contribution to this effort in advancing Sex as a Biological Variable and the health of women.
  • From the Harvard GenderSci Lab: https://www.genderscilab.org/gender-sex-in-covid19-teaching-module. The guide and toolkit is a powerpoint presentation on gender/sex disparities in COVID-19 outcomes offered for adoption in introductory-level gender studies, feminist science studies, health sciences, and similar courses. It is accompanied by recommended readings and a user guide for instructors. For those who use the tool in class, the Lab is also considering invitations to do 20-minute Q&A with your class, via Zoom. To inquire about availability, please contact us at Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
  • Lancet, The Art of Medicine, Analysing how sex and gender interact, Nov 14, 2020, by Marcia Stefanick and Londa Schiebinger. Edited by Joanna Palmer. 

Llegiu-ne més a: Standford University

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto