Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Desembre número 172

MARIELLE FRANCO DA SILVA (1979-2018)

Va néixer el 27 de juliol de 1979 a Rio de Janeiro, Brasil, al complex de faveles de Maré, una de les zones més violentes de la ciutat.

Va estudiar, va guanyar una beca i es va graduar en Sociologia, després va realitzar un mestratge en administració pública.

Des de ben jove, va destacar pel seu activisme a favor de les dones, les persones negres, homosexuals i la gent més pobra. En les eleccions municipals de 2016 -en les quals una vintena d'aspirants a l'alcaldia o regidories van ser assassinades per bandes narcotraficants i milícies- Franco es va convertir en la cinquena candidata entre les més votades de Rio, amb 46.000 sufragis, sent triada regidora.

Militant de el Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), partit polític d'esquerra.Va ser regidora i activista dels drets humans (DDHH) així com una de les veus més combatents contra l'ocupació militar de les faveles de Rio de Janeiro.

Representant de les banderes del feminisme i dels drets humans, va portar el debat electoral per a la defensa dels veïns de les faveles i va presentar el projecte per a la creació del Dossier de la Dona Carioca, compilant dades sobre la violència de gènere al municipi.

Hi havia assumit la funció de relatora de la Comissió de la Cambra de Regidors de Rio creada per vigilar l'actuació de les tropes a càrrec de la intervenció.

Era membre informant d'una comissió al Consell Deliberante que investigava la intervenció militar de la seguretat pública de Rio de Janeiro decretada pel president Michel Témer.

[Font: EcuRed]

Activitats del Centre Dolors Piera

EL CENTRE DOLORS PIERA US DESITJA BONES FESTES

 felicitacio 2020

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 1r i 2n semestre, aprovada pel Consell de Govern del 25 d'abril de 2019, està formada per 8 cursos independents d'1ECTS cadascun.

  • Disseny i aplicació de plans d'igualtat a les empreses (1 ECTS en línia, febrer de 2020)
  • Dona, treballs i noves tecnologies (1 ECTS presencial, 6 de març de 2020)
  • Repensar les masculinitats (1 ECTS en línia, abril de 2020)
  • V Jornades feministes. Dones i salut (1 ECTS presencial, abril de 2020)
  • Dones i esport (1 ECTS presencial, abril de 2020)

 Activitats a Lleida

 

La plaça Paeria serà l'escenari de la performance 'Un violador en tu camino' (en català) en solidaritat amb les companyes xilenes víctimes de la violència i la repressió. Convocat pels col·lectius feministes de Lleida, tindrà lloc el dimecres, 11 de desembre, a les 19h l'assaig i a les 20h la performance.

Dia: dimecres 11 de desembre 2019

Hora: 19:00

Lloc: Plaça de la Paeria

  

 

Beques, premis i ajuts

PREMI DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

La Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat de l'Ajuntament de Lleida crea la beca d'investigació amb l'objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d'una perspectiva de gènere, que permetin l'elaboració de propostes per avançar en les polítiques d'igualtat de gènere en el nostre municipi. Aquesta beca es convoca un cop cada dos anys. Es podran presentar projectes d'investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida. Hauran de fer referència als estudis feministes i de
gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic. Els projectes han de ser originals.

PREMI MILA DE PERIODISME

El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits. El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica. El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors. El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida es regeix estrictament pels valors del periodisme.

PREMI ÁNGELES DURÁN D'INNOVACIÓ CIENTÍFICA A L'ESTUDI DE LES DONES I DEL GÈNERE

L'Institut Universitari d'Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid és un centre de recerca que promou estudis científics sobre les dones, especialment aquells enfocats a l'assoliment de la igualtat de gènere en la nostra societat. Dins d'aquesta línia d'interès es convoca la 9a edició de el Premi Ángeles Durán d'Innovació Científica a l'Estudi de les Dones i del Gènere, amb els següents objectius:

Fomentar l'avanç de el coneixement feminista.
Incentivar la creativitat teòrica i metodològica.
Impulsar la qualitat de la investigació per garantir el canvi social.

VI CONCURS FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO "DONES I ESPORTS"

"L’esport és un dels àmbits més masculinitzats on les dones suposen una tercera part del total. La discriminació de gènere segueix existint en la majoria d’esports amb grans desigualtats entre homes i dones on el reconeixement de l’esforç femení resta molt per sota del masculí. És per aquest motiu que enguany el tema del Premi Leonor Pedrico
de Fotografia Feminista en la seva VIa edició se centrarà en “Dones i esport”, una autèntica cursa d’obstacles per poder visibilitzar tot el que fa referència a les desigualtats i el menysteniment cap a les dones esportistes. Volem una mirada interseccional on totes les nostres capacitats i diversitats quedin reflectides en la pràctica esportiva sigui o no professional."

Altres activitats

CONVOCATÒRIA ENVIAMENT D'ARTICLES A LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO" SOBRE GÈNERE, CIÈNCIA I TECNOLOGIA I INNOVACIÓ

  • Termini: 28 de febrer de 2020

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Intervenció amb homes agressors de violència de gènere

Resultats de dues investigacions en l'àmbit de la violència de gènere des del pu nt de vista del tractament als agressors condemnats per aquest tipus de delicte. En la primera de les recerques es descriu la tipologia dels agressors que han estat condemnats a penes privatives de llibertat. En la segona es fa la descripció dels infractors que han estat condemnats a realitzar un programa formatiu per delictes de violència de gènere, que és una de les mesures penals d'execució en la comunitat que preveu el Codi penal. En aquesta recerca també es fa el seguime nt i l'avaluació dels resultats d'aquests programes formatius un cop els condemn ats han complert la mesura imposada.

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Notícies

La Dirección de Igualdad de Género de la Universidad de Los Lagos va convidar l'equip del Centre Dolors Piera per compartir la trajectòria que la UdL té en matèria de polítiques de gènere i d'igualtat d'oportunitats en un seminari titulat. Les universitats xilenes tot just estan començant aquest camí per una demanda de l'estudiantat davant de les manifestacions de violències de gènere i LGBTIfòbiques que s'havien produït en algunes universitats. Les movilitzacions estudiantils van promoure que el govern decretés l'obligatorietat de disposar de reglaments d'actuació en aquestes situacions.

La invitació es va formalitzar el mes de juliol amb la professora Rosario Garcia-Huidobro, al capdavant de la Dirección de Género, i l'estada a Xile va tenir lloc del 13 al 23 de novembre. Les tècniques del Centre van visitar les diferents seus que té la ULagos al llarg del territori xilè. El programava comptar amb xerrades sobre polítiques de gènere i sobre llenguatge inclusiu adreçades a tota la comunitat universitària, tot i que la participació va estar majoritàriament personal acadèmic i personal d'administració i serveis, atès que l'estudiantat estava en vaga des de l'inici de les movilitzacions al país.

La primera participació va tenir lloc a la seu de la Universitat de Los Lagos a Santiago de Xile i va continuar amb un seminari adreçat al consell de govern de la Univeristat, a Osorno, en què va participar el Rector, Oscar Garrido, el personal al capdavant dels vicerectorats, les direccions de centre i les coordinacions de les titulacions que s'hi imparteixen. En total, més d'una trentena de persones de l'equip de govern i de càrrecs acadèmics.

El cicle de sessions va continuar a la seu de la Universitat a Puerto Montt, a la qual hi van assistir una cinquantena de persones, i va finalitzar a Isla Grande de Chiloé a la seu que la ULagos té a la ciutat de Castro, on la sala es va quedar petita.

Més informació:

Notícia Universitat de Los Lagos

Notícia Universitat de Los Lagos

Notícia Universitat de Los Lagos

 

DEBAT 'EL LIDERATGE DE LES DONES A LA UNIVERSITAT'

El 20 de novembre de 2019 vam realitzar a l'Auditori de Havas Vilatge (Madrid) un debat al costat de sis rectores d'universitats públiques espanyoles sobre la situació actual de la dona a la universitat així com les propostes i estratègies a futur per reduir la bretxa de gènere darrere de major igualtat i coresponsabilitat. Veieu el debat a continuació: 

NOVA PÀGINA WEB DE LES UNITATS D'IGUALTAT DE LES UNIVERSITATS CATALANES

Les unitats d’igualtat de les universitats catalanes tenen per objectiu promoure la igualtat i la no-discriminació per raó de sexe i gènere, orientació sexual i identitat sexual, i coordinar la preparació, l’aplicació, el seguiment i l’avaluació dels plans d’igualtat de les universitats.

Conscients de la importància de la seva missió, s’ha creat una nova pàgina web a l’espai «Dones i ciència» del web de la Secretaria d’Universitats de Recerca (SUR), que permet accedir a totes les unitats d’igualtat de les universitats catalanes que hi ha actualment.

A més d’aquesta nova pàgina, s’han actualitzat els apartats «Actuacions en matèria de gènere», «Dones i ciència a la història», «Documents» i «Enllaços» de l’espai «Dones i ciència» del web de la SUR.

Colsulta la web.

 

NOVES RECERQUES I ARTICLES. GENDERED INNOVATIONS 

1. Summary article in Consumer Reports on females and males in crash testing

2. Sex and gender in health research: updating policy to reflect evidence–an Australian call to action

3. Sex: A change in our guidelines to authors to ensure that this is no longer an ignored experimental variable.

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto