Gener número 165
SUSAN BROWNELL ANTHONY (1820-1906)
Susan Brownell Anthony va néixer el 15 de febrer de 1820 a Adams, Massachusetts. Els seus pares, Daniel Anthony i Lucy Read van tenir set fills, que van educar en la importància del treball dur i la vida senzilla així com en els valors de la llibertat i els drets humans. Tant el seu pare com alguns dels seus germans van ser actius lluitadors contra l'esclavitud.
Susan tenia sis anys quan es va traslladar amb la seva família a viure a Battensville, a Nova York on va estudiar en una escola local que va abandonar per les queixes dels seus responsables a causa de la seva condició femenina. El seu pare va decidir llavors que fos educada en la col·legio que ell mateix havia fundat. Després d'estudiar pedagogia en una internat femení, Susan va començar a treballar com a mestra, professió que va exercir fins que va complir els trenta anys.
Susan B. Anthony va viure des de la seva infantesa en un ambient reivindicatiu i d'activisme polític que va acabar calant en els seus propis ideals. La seva primera incursió en les organitzacions reivindicatives d'aquells anys va ser el 1848 quan es va unir a un moviment en contra de l'alcoholisme. Ja llavors, Susan es va adonar que pel fet de ser dona, malgrat participar en un moviment liberal, tenia moltes traves.
Per això va decidir crear la Societat Femenina pro Temprança de l'Estat de Nova York, la primera organització femenina en la qual va participar.Poc temps després, Susan va conèixer Elisabeth Cady Stanton, una de les figures del feminisme més destacades del moment. Des d'aleshores, Susan i Elisabeth es van fer inseparables en la lluita pel sufragi femení i els drets civils i socials de les dones.
Susan no es va oblidar de les reivindicacions abolicionistes que havia conegut al si de la seva pròpia família. Així, el 1863 va fundar la Lliga de Dones Lleials que defensava l'alliberament dels esclaus durant la terrible Guerra de Secessió iniciada el 1861.
En 1868, Susan i Elisabethvan iniciar una nova via reivindicativa amb la publicació d'un setmanari feminista que portava com a títol The Revolution. Durant dos anys, el setmanari es va convertir en el punt de reflexió sobre diferents qüestions relacionades amb els drets de les dones.
Quan el 1872 es va concedir el dret al vot als homes negres, Susan va iniciar una campanya reivindicativa reclamant aquests mateixos drets per a les dones. Susan va ser detinguda al liderar una manifestació de dones que exigia davant de les urnes el seu dret a votar. Se celebraven les eleccions presidencials i Susan no va dubtar a votar contravenint les lleis de l'estat.
La seva detenció va suposar un exponencial augment de la seva popularitat que va aprofitar al màxim. En espera de ser jutjada, Susan va viatjar per tot el país donant a conèixer les seves reivindicacions. El judici contra ella va suposar una multa per violació de la llei electoral que es va negar a pagar.
En 1883 Susan B. Anthony va viatjar a Europa per conèixer de primera mà les organitzacions feministes del vell continent a fi d'ampliar a l'esfera internacional les seves reivindicacions sufragistes. I ho va aconseguir cinc anys després quan, durant la celebració a Washington de l'aniversari de la Convenció de Séneca Falls, es va fundar el Consell Internacional de Dones, format per grups feministes de 48 països.
Susan va ocupar altres càrrecs dins dels moviments sufragistes al llarg de la seva vida, entre ells el de presidenta de l'Associació Nacional Americana pro Sufragi Femení. També va participar en la creació d'altres organismes com l'Aliança Internacional pro Sufragi Femení.
Susan B. Anthony va dedicar tota la seva vida a lluitar en favor dels drets de les dones. Morta el 13 de març de 1906, amb 86 anys d'edat afligida d'una malaltia del cor i pneumònia, no va poder veure complert el seu somni en veure aprovat el sufragi femení, fet que va succeir el 1920. Tot i així, ningú no dubta de la gran aportació que dones com ella van fer al si del feminisme i el sufragisme.
[Font: Mujeres en la historia]
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Activitats a Lleida
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
- Notícies
Activitats a Lleida
LA CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES
Es realitza una visita guiada al Museu de l'Aigua- Campament de La Canadiense
- Dia: 31 de gener de 2019.
- Lloc: Museu de l'Aigua, Lleida.
- Hora: 17h.
- Inscripcions: és important realitzar una inscripció prèvia.
Per més informació consultar la pàgina web.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
CURS: UN SEGLE XX PLE DE TALENT FEMENÍ
Consisteix en diverses sessions monogràfiques dedicades a dones del segle XX que han fet aportacions decisives a diversos àmbits de la cultura i del coneixement. Aquest dura 6 sessions, en les quals es parlarà de diferents autores, com Emilia Pardo Bazán, Maria Montessori, les modernes del Lyceum Club, l'exili violeta -inclosa per descomptat Mercè Rodoreda-, les combatives Guerrilla Girls i les poetes de la feminitat, amb Adrienne Rich i Maria-Mercè Marçal al capdavant. És evident que els seus esforços i els seus èxits han contribuït en molt a apoderar les dones que vam venir després, i que el seu record té molt més d'incentiu que de nostàlgia.
- Dia: del 16 de gener de 2019 al 27 de febrer de 2019.
- Hora: de 17:00 a 18:30h.
- Lloc: Centre d'Informació i Recursos per a les dones de Cornellà.
Per més informació consultar pàgina web.
CURS: PER A QUÈ I COM INVESTIGAR AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE EN EDUCACIÓ
El curs pretén fer una introducció, conceptes bàsics i antecedents en la investigació amb perspectiva de gènere en educació. Donar eines tècniques i eines en investigació qualitativa: l'entrevista semiestructurada, les històries de vida i els grups de discussió amb perspectiva de gènere. Algunes possibles línies d'investigació: professorat, alumnat, famílies, espais, recursos i materials didàctics, etc. I finalment, dissenyar d'un projecte d'investigació en educació i igualtat de gènere.
- Dia: del 28 de gener de 2019 al 28 de febrer de 2019.
- Lloc: en línia, impartit a través de la plataforma Moodle de la Universitat de Alicante.
- Inscripcions: del 03 de desembre de 2018 al 24 de gener de 2019.
Per més informació consultar pàgina web.
CONGRESO INTERNACIONAL MUJERES Y PROFESIONES JURÍDICAS. AUSENCIAS Y PRESENCIAS.
La quarta edició del Congrés Internacional Dones, Cultura i Societat, amb el lema: "Repensant el món des d'una perspectiva feminista", es fonamenta, com les anteriors, en la profunda convicció que cal fomentar els Estudis de les Dones, els Estudis feministes i els Estudis de Gènere en les diferents disciplines del saber per poder interpretar el món en clau d'igualtat.
Aquesta edició, convida als que vulguin participar-hi a visibilitzar agents, discursos, pràctiques i polítiques feministes que hagin contribuït en el passat o que contribueixin en el present a eradicar de manera eficaç els pilars del patriarcat.
- Proposta comunicació: abans del 20 de gener 2019.
- Acceptació propostes: abans de l'1 de febrer 2019.
- Inscripció congrés: obertes.
CURS: QUE VOL DIR INTRODUIR EL PRINCIPI DE TRANSVERSALITAT DE GÈNERE EN UN POLÍTICA, PROGRAMA O SERVEI?
Aquest curs va adreçat a persones que treballen en àmbit local i volen entendre què són les polítiques d’igualtat de gènere. S’explica què vol dir incorporar el principi de la transversalitat de gènere en qualsevol política, programa o servei, sigui de l’àmbit que sigui.
En aquest curs es donarà tota la informació necessària per poder complir amb l’obligació que estableix la Llei catalana d’igualtat (llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes) en el seu article 3.1 quan diu que “els poders públics han d’aplicar la perspectiva de gènere i la perspectiva de les dones en les actuacions, a tots els nivells i a totes les etapes, reconeixent el valor que aporten dones i homes i aplicant de manera positiva els canvis necessaris per a millorar la societat i respondre a les realitats, les oportunitats, les necessitats i les expectatives dels dos sexes”.
En el curs es presentaran exemples de diferents àmbits: cultura, esports, serveis a les persones, urbanisme, medi ambient, salut pública, promoció econòmica, etc.
- Dia: 28 de gener de 2019.
- Lloc: en línia, coordinat per la Dra. Mònica Gelambí Torrell
- Inscripcions: enviant correu electrònic, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Per més informació consultar pàgina web.
I CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE MASCULINITATS I IGUALTAT: A LA RECERCA DE BONES PRÀCTIQUES DE MASCULINITATS IGUALITÀRIES DES DE L'ÀMBIT DE LA UNIVERSITAT
Pretenem generar una trobada acadèmica, interdisciplinària, interuniversitària i internacional en sentit ampli (per a professorat, investigadors/as i alumnat) d'intercanvi de reflexions teoricoempíriques dels qui actualment es dediquen de manera directa i/o transversal a estudiar fenòmens vinculats amb la igualtat de gènere entre dones i homes i específicament amb la identitat masculina des de les seves diverses manifestacions socials.
- Data límit de recepció de resums de comunicació o pòster: 15 febrer de 2019.
- Data límit per informar sobre l'acceptació del resum de comunicació o pòster per part del comitè científic: 18 febrer de 2019.
-
Data límit d'enviament complet de comunicació o pòster: 8 març de 2019.
- Acceptació definitiva de la comunicació o pòster: 12 de març de 2019.
Per més informació consultar pàgina web.
PALABRA DE MUJER: ENTRE LA SUMISIÓN Y LA EMANCIPACIÓN
Aquesta trobada pretén indagar, precisament, en l'escriptura d'aquesta generació de dones, en molts casos totalment desconegudes, però que són imprescindibles per completar el panorama de la narrativa dels anys 40 i 50. Així doncs, s'analitzarà la seva producció en prosa ( en les seves múltiples manifestacions), es valorarà críticament la seva particular situació en el camp literari de postguerra, així com la seva ambigua posició ideològica, entre submissió i emancipació, durant els primers anys del franquisme.
- Proposta comunicació: abans del 30 de març de 2019.
- Acceptació propostes: abans del 15 abril 2019.
- Inscripció congrés: fins al 30 maig 2019.
Per més informació consultar el següent document.
Beques, premis i ajuts
XII PREMI MILA DE PERIODISME
El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.
Hi poden optar tots els treballs periodístics que difonguin experiències per a la igualtat de gènere, publicats en els mitjans de comunicació, en format paper o digitals, d’àmbit local, català i estatal amb presència a Lleida entre l’1 de gener i el 31 de desembre de l’any de la convocatòria en curs .
El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida preveu quatre categories: premsa escrita, audiovisual, fotoperiodisme i mitjans digitals.
- Termini presentació: 31 de gener de 2019.
Per més informació consultar pàgina web.
Altres activitats
TALLER: NO NOMÉS FAN MAL ELS COPS. UNA EXPERIÈNCIA TRANSFORMADORA.
Les violències patriarcals són massa i molt quotidianes i necessitem espais, aprenentatges, llocs, formes i miralls on poder mirar-nos, construir i desconstruir els nostres privilegis. I cuidar-nos, cuidar-nos molt perquè són temps difícils per parlar de drets humans quan sembla que està tot ja aconseguit i que tots els discursos són igualment vàlids. En aquest taller volem respirar juntes i aprendre totes de totes. La intenció és obrir portes que ens permetin migrar cap a altres maneres possibles de viure l'amor i de relacionar-nos explorant pràctiques més lliures. Entenent que la llibertat és una experiència de relació i amb sentit del comú, és a dir, el que és per al bé comú.
- Dia: inici 21 de gener de 2019.
- Lloc: en línia, coordinat per Pamela Palenciano Jódar i Celia Garrido Benito.
- Inscripcions: consultar pàgina web.
Per més informació consultar pàgina web.
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Avui dediquem l'espai dels llibres del CEDD a la publicació Género y envejecimiento / XIX Jornadas internacionales de investigación interdisciplinar, de Pilar Folguera, publicat a l’Institut Universitari d'Estudis de la Dona, Universitat Autònoma de Madrid, 2013.
El llibre analitza, des d'una perspectiva multidisciplinària, l'impacte de l'edat i el gènere en la societat espanyola i europea, prenent com a elements d'anàlisi els factors demogràfics, històrics, biològics, psicològics, socials, polítics i econòmics. S'inclouen en aquestes pàgines els estudis dels diferents models de vellesa que s'han definit a través de la història, així com les implicacions econòmiques, socials i polítiques que té actualment el procés d'envelliment de les dones.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Avui reflexionem
La campanya "Sóc diferent, sóc com tu" té com a objectiu donar visibilitat a la realitat de les persones LGTBI que viuen al territori. La situació del col·lectiu LGTBI que habita en pobles i petites ciutats presenta destacables diferències respecte a les quals es viu en una gran ciutat i la seva àrea metropolitana: la manca de referents i de llocs de trobada, formes diferents d'expressió de la LGTBIfobia, la sensació d'haver de traslladar-se a la capital per poder viure d'acord amb la seva identitat de gènere o orientació sexual
Notícies
ES CREA L’OBSERVATORI “DONES, CIÈNCIA I INNOVACIÓ” PER LA IGUALTAT DE GÈNERE EN EL SISTEMA ESPANYOL DE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I INNOVACIÓ.
L'article 2.1.c) del Reial Decret 865/2018, de 13 de juliol, pel qual es desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, atribueix a la Secretaria d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació la funció de promoció de les polítiques d'igualtat, no discriminació i accessibilitat universal en l'àmbit científic, l'impuls d'actuacions i activitats per conèixer la situació de les dones respecte a la dels homes i l'efecte de les polítiques públiques posades en marxa que afecten a les dones investigadores, tecnòlogues o científiques en relació amb el seu desenvolupament, implantació i impacte, així com el foment de la participació de les dones en l'àmbit universitari, investigador i innovador, en un pla d'igualtat, sense perjudici de les competències que corresponen a la Sotssecretaria.
Per donar compliment a aquestes finalitats es crea l'Observatori «Dones, Ciència i Innovació», per a la Igualtat de Gènere en el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació, que permetrà, en el futur, fer un diagnòstic fiable i vàlid sobre els avenços|avanços en la igualtat d'oportunitats entre dones i homes i, en conseqüència, avaluar les polítiques planejades amb aquesta finalitat en l'àmbit de la ciència i la innovació tecnològica, i disposar d'informació per adoptar les mesures adequades dirigides a combatre qualsevol discriminació per raó de sexe, garantir la igualtat d'oportunitats, i augmentar la presència de les dones en tots els àmbits de la vida científica, tecnològica i universitària.
La presència de dones en universitats i centres d'investigació, plantilles de personal i equips investigadors en el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació s'ha anat incrementant en els últims anys, però encara dista de ser igualitària. La presència de dones a la universitat és ja més gran que la dels homes, i no només a Espanya sinó en general a tot el món. Però al llarg de les seves carreres professionals, les dones abandonen les seves carreres|curses acadèmiques, i el que més alt el nivell dels llocs de treball i responsabilitats menor és la presència de dones.
Per tant, es crea l'Observatori «Dones, Ciència i Innovació», per a la Igualtat de Gènere en el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació (d'ara endavant, l'Observatori «Dones, Ciència i Innovació») com a òrgan col·legiat interministerial responsable d'analitzar i realitzar el seguiment i mesurament d'impactes sobre la situació de les dones en l'àmbit de la investigació, el desenvolupament i la innovació, fomentar la realització de polítiques públiques i actuacions d'igualtat de gènere, i promoure la millora de la situació de les dones en el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.
Per més informació sobre la notícia podeu consultar el BOE.
Segueix-nos!
Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera Campus de Cappont (edifici polivalent) Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20) 25001 Lleida |