Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Maig número 160

belen martinezBelén Martínez - Herrero. La doctora Martínez - Herrero és pediatra especialitzada en lactància materana. Belén va estudiar Medicina, a finals dels anys 70, a la Universitat de Zaragoza i posteriorment es va formar com a pediatra en l'Hospital Universitari Marqués de Valdecilla, on va començar a endinsar-se, però molt superficialment, en el món de la lactància i l'alletament. D'aquesta etapa com a resident de pediatria, va concloure que la lactància materna era el millor aliment pels lactants i que amés, afavoria el vicle matern. 

Després de 5 anys exercint com a pediatra, la doctora Martínez - Herrero va ser mare, i va tindre la seva primera experiència com a mare lactant i va ser llavors, quan va prendre més consciència de la importància d'aquest període tant en la vida de la mare com del lactant, i sobretot, va ser conscient de l'escàs coneixement que tenia ella com a pediatra sobre aquest tema, i tots els pediatres del seu entorn, incloent-hi el seu marit. Sentia que tothom la volia ajudar, però no comptaven amb els coneixements necessaris per fer-ho de forma idònia.

Passada aquesta experiència en primera persona, es va adonar que tant ella, com la majoria de professionals de pediatria que coneixia, només es fixaven en algunes variables molt concretes per determinar si la lactància materna anava bé o malament, i aquestes deixaven de banda moltes variables que afectaven a la mare i el seu benestar, i que gariebé sempre passaven per alt i no els hi donaven cap importància.

Tot i que, segons assegura, els primers mesos li van resultar molt difícils, va poder arribar a gaudir d'una lactància perllongada i amés, les dificultats la van ajudar a prendre consciència de la desinformació que hi havia entre els professionals de padiatria en aquest àmbit. Va ser llavors quan va decidir formar-se millor. 

Belén, 20 anys després de iniciar la seva formació com a especialista en lactància materna, va decidir acreditar-se com a IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant i s'ha traduït al català com a Consultora Internacional de Lactància). Un o una IBCLC és una persona professional de la salut que ha demostrat els seus coneixements i aptituts en relació a la lactància materna, per a la qual cosa cal comptar amb una sèrie de requisits previs i aprovar un examen que cal renovar cada 5 anys.

Des d'aleshores, la doctora Belén Martínez - Herrero ha estat tota un referent en matèria de lactància i alletament matern, participant en diferents ponències i conferències, aconsellant i animant a la gent que cursa la residència en pediatria a informar-se sobre aquesta àrea de la salut materna i ajudant-los i ajudant-les a adquirir i posar en pràctica aquests coneixements. En definitiva, s'ha convertit en una promotora de la salut materna en qüestió d'alletament.

Font: https://www.lactapp.es/blog/al-profundizar-en-la-lactancia-se-abrio-ante-mi-un-mundo-apasionante/

 Activitats del Centre Dolors Piera

II EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA: FEMINISME SENSE EXCUSES

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la II Exposició Bibliogràfica “Feminisme sense excuses” per commemorar del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que es podrà visitar del 6 de març al 12 de juny a les plantes primera i segona de la Biblioteca de Cappont.

  • Dia: del 6 de març al 12 de juny de 2018
  • Lloc: Primera i segona plantes de la Biblioteca de Cappont

Jornades, congressos, cursos i seminaris

CURS POLÍTIQUES CULTURALS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

Es tracta d’un curs de 15 hores de formació virtual que es realitza en 6 setmanes i demana una dedicació setmanal d’un mínim de 2 hores i mitja.

Aquest curs vol oferir recursos a les persones que es dediquen a programar i dissenyar programes culturals per realitzar aquesta programació amb perspectiva de gènere, és a dir, sense consolidar les desigualtats de gènere presents en el món de la cultura i que ens porten a constatar la presència de menys dones en les sales d’exposicions, en els festivals de música o com a directores en els espectacles programats en els teatres municipals, etc.

Els objectius del curs són entendre les diferències i desigualtats de gènere en l’àmbit de la cultura, analitzar com les desigualtats de gènere influeixen en les dones com usuàries de cultura i com a creadores de cultura, i aprendre estratègies per fomentar la igualtat de gènere i garantir la igualtat d’oportunitats en les activitats culturals.

El curs està pensat per aprendre de manera atractiva i sobretot a través del debat i l’experimentació de totes les persones matriculades en el nostre campus virtual, on s’oferiran recursos pedagògics específics. La virtualitat permet que cada persona pugui seguir el curs al seu ritme i trobant un equilibri amb totes les seves responsabilitats i tots els seus temps.

  • Inici del curs: 2 de maig de 2018

Si t'interessa demana la fitxa d'inscripció a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

CALENDARI CURSOS ATENA GENDER CONSULTING ON-LINE

Des d'Atena Gender Consulting ofereixen cursos virtuals que realitzaran en el seu campus virtual duran aquest any. Les pre-inscripcions de tots els cursos ja estan obertes, si voleu més informació o demanar la fitxa per la vostra pre-inscripció només cal que escriviu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Els cursos es realitzen de forma totalment virtual en la nostra plataforma d’aprenentatge virtual MOODLE.

  • 14 maig: Com es pot afrontar la desigualtat de gènere en l’ocupació. Estratègies des del món local (15 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros
  • 21 maig: Urbanisme amb perspectiva de gènere (20 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Sara Ortiz (Col·lectiu Punt 6)
  • Preu: 140,00 euros
  • 4 juny: L’esport local i la igualtat de gènere (15 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros
  • 10 setembre: Construcció d’indicadors de gènere (30 hores. 10 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 185,00 euros
  • 15 octubre: La igualtat de gènere dins de l’empresa. (20 hores. 8 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 140,00 euros.
  • 12 novembre: informes d’avaluació de l’impacte de gènere (15 hores. 8 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros 

XXII JORNADES DE INVESTIGACIÓ DE GÈNERE

Les XXII Jornades de Investigació de Gènere, organitzades per l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid, aquesta edició porten per títol "Desplaçaments, violències i gènere".

  • Data de les jornades: 28, 29 i 30 de maig
  • Termini de presentació de comunicacions: 1 de maig

Premis, beques i ajuts

1ª MOSTRA DE CINEMA FEMINISTA D'ESPARRAGUERA 

Els films d’Albertina Carri, Paz Encina i Lissette Orozco reflecteixen l’interès notable dels relats documentals d’aquesta part del món per la història recent dels seus països, en aquest cas, Argentina, Paraguai i Xile.

  • Dies: divendres del 20 d'abril al 4 de maig de 2018

Altres activitats

RECONEIXEMENT DE TREBALLS DE FI DE GRAU I FI DE MÀSTER SOBRE DIVERSITAT FAMILIAR, SEXUAL I DE GÈNERE

Des de l'associació Ortzadar LGBT Elkartea tornen a llançar la convocaatòria per al reconeixement de treballs de fi de grau i fi de màster sobre diversitat familiar, sexual i de gènere.

  • Data límit de presentació: 13 de maig de 2018

Per a més informació sobre la convocatòria 

CRIDA A CONTRIBUCIONS DEL SEMINARI V HISPOME: CIUTATS SOTA LES BOMBES. MEMÒRIA I DRETS HUMANS: DONES EN LA REREGUARDA

El Seminari Internacional V HISPOME, CIUTATS SOTA LES BOMAS. MEMÒRIA I DRETS HUMANS: DONES EN LA REREGUARDA, co-dirigit per les professores de la Universitat d'Alacant, Isabel Marcillas i Piquer (Dpt. de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant) i Maribel Corbí Sáez (Dpt. de Filologies Integrades, àrea de Filologia Francesa, integrant de l'IUIEG). 

Les propostes de communicació (máx. 500 paraules) han d’enviar-se a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o maribel.corbí@ua.es juntament amb un text bio-bibliogràfic abans del 30 de juny de 2018. Les exposicions hauran de tindre una durada màxima de vint minuts.

  • Dies: 28 i 29 de setembre de 2018
  • Data límit presentació: 30 de juny de 2018
  • Lloc: Universitat d'Alacant

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre: La Lactancia materna, Josefa Aguayo Maldonado, ed. Editorial Universidad de Sevilla, Secretariado de publicaciones.

Seguint en la línia de la doctora Martínez - Herrero que us presentem avui a la biografia d'entrada, us proposem aquest manual universitari sobre lactància materna. Per totes aquelles persones, tant de l'àrea sanitària, com la resta de gent que li pugui interessar conèixer més coses sobre l'alletament matern, al CEDD comptem amb aquest manual que ens pot ajudar a saber i conèixer més sobre aquest tema, i així poder acompanyar, guiar i aconsellar millor a totes les mares que requereixin ajuda durant una època tan important per a elles i els seus fills, com és el període de lactància materna. 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Avui reflexionem 

Des del Centre Dolors Piera ens sumem a les manifestació d'indignació per la sentència contra "La manada" i manifestem el nostre suport i solidaritat amb la víctima, així com amb totes les dones que pateixen agressions sexistes. També volem expressar la nostra admiració per la valentia que mostren moltes d'elles en denunciar aquestes conductes.

La sentència posa de manifest una clara contradicció entre els fets recollits com a provats i la valoració que se'n fa dels mateixos per aplicar una pena. És imprescindible que les lleis s'apliquin en consonància amb la realitat i amb els valors de la societat actual. A més, és absolutament necessari i urgent que es treballi en la formació i en la formació contínua en matèria d'igualtat de gènere i no discriminació.

Aprofitem l'avinentesa per reconèixer i respectar els i les professionals que en l'àmbit de la justícia treballen diàriament per eradicar la violència masclista de la nostra societat.

Amb tot això, no volem oblidar-nos-en que, malauradament, existeixen una llarga llista de "manades" de les quals no se'n parla tant, però que són tant deplorables com aquesta, i que exerceixen aquestes violències, i d'altres formes de violència de gènere, cada dia arreu del món, a totes i cadascuna de les societats. Condemnem tots i cadascun d'aquests actes, així com la impunitat de la qual gaudeixen.

Notícies

LA NOBEL DE LA PAU SHIRIN EBADI, HONORIS CAUSA DE LA UDL

L'advocada iraniana Shirin Ebadi, premi Nobel de la Pau 2003, serà nomenada doctora honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL) el proper mes de maig. Així ho ha aprovat avui el Consell de govern a petició de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, que ha proposat atorgar la distinció a aquesta defensora dels drets humans, en especial dels dels infants i de les dones, coincidint amb el cinquantè dels estudis de Dret a Lleida.

Ebadi va ser una de les primeres dones jutgesses del seu país, d'on es va haver d'exiliar al 2009 després de ser degradada i perseguida. Aquesta jurista, que compta amb 25 doctorats honoris causa a països com els Estats Units, Islàndia o Austràlia, ha estat advocada defensora de molts casos on es van vulnerar els de drets humans i polítics de ciutadans iranians, com el de la tortura i assassinat de la periodista Zahra Kazemi.

La primera dona musulmana guardonada amb un premi Nobel es va mostrar molt crítica amb la reforma que limita la justícia universal que va aprovar el Govern espanyol al 2014. Shirin Ebadi és partidària de la globalització de la justícia "per fer el món més petit pels criminals i els dictadors, perquè no puguin evitar la resposta dels tribunals".

L'acte d'investidura tindrà lloc el dia 8 de maig a les 18.00h a la Universitat de Lleida.

Segueix-nos!

Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto