Juny número 151
Dorotea Barnés (1904-2003). Espanya
Dorotea Barnés va ser una de les més brillants dones científiques dels anys 20 i 30.Durant la seva època universitària va rebre vàries beques per ampliar la seva recerca a Estats Units per estudiar tècniques espectroscòpiques aplicades a l'anàlisi químic i per fer recerca sobre l'àcid nicleínic.
El 1931 es doctora en Química a la Universitat Central de Madrid i entra a treballar com a investigadora de l'Instituto Nacional de Física y Química. Al 1932 és becada per anar a Graz (Àustria) per treballar l'espectrocopia Raman, tècnica que introdueix a Espanya fins a la Guerra Civil Espanyola, quan va haver d'exiliar-se a Carcassone.
La seva carrera científica va quedar truncada després d'aquest conflicte.
Font: Cercador de científiques destacades del URV
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
MÀSTER OFICIAL EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT
Us informem que ja s'ha obert el termini de preinscripció del curs acadèmic 2017-2018 del Màster Oficial Online en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat.
Aquest màster està adreçat a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere en les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de las ciències jurídiques, humanes i socials.
- Es tracta d'un màster oficial, per tant, a preu públic i amb validesa a la Unió Europea.
- La seva docència és online, la qual cosa facilita la conciliació familiar, possibilita compaginar-lo amb l'activitat laboral i permet seguir-lo a distancia.
- El règim d'estudis pot ser a temps complet (60 crèdits en 1 any) o a temps parcial (20 crèdits com a mínim al any)
- Es pot escollir entre una de las tres especialitats que s'ofereixen. La especialitat quedarà reflectida al títol expedit pel Ministerio, tot i que no es obligatori escollir especialitat podent fer un itinerari al gust.
Ciències Jurídiques i Violència de Gènere. Dissenyada per formar a persones expertes o professionals que han de treballar en la sensibilització i prevenció de la violència de gènere així com en l'atenció de les seves víctimes.
Ciències Humanes i Socials. Dissenyada per formar a persones expertes en estudis de gènere en l'àmbit de les humanitats i de les ciències socials.Especialment pensat per promoure la recerca en gènere.
Agent d'Igualtat. Dissenyada per formar a persones expertes que s'ajustin al perfil d'agent d'igualtat definit a la Llei 3/2007, de 22 de març, per a l'igualtat efectiva entre dones i homes.
Enllacem a la Preinscripció al Màster així com el díptic informatiu del màster
Activitats a Lleida
APLEC DE LES DONES
El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones - Casal de la Dona de la Regidoria Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida organitzen, un any més, l’Aplec de les Dones, trobada anual de les entitats de dones del municipi de Lleida, per reforçar el teixit associatiu i el lideratge femení, d’una banda, i per altra amb l’objectiu fomentar accions de promoció de la salut i d’adquisició d’hàbits saludables per a la millora del benestar personal i la qualitat de vida de les dones.
- Dia: 8 de juny
- Lloc: Pavelló 4 de la Fira de Lleida
XII FEMINARI "QUÈ TE A VEURE LA RAÇA AMB EL SEXE?"
- Dia: 10 de juny
- Hora: 10.30h
- A càrrec de: Verena Stolcke, catedràtica emèrita d'antropologia de la UAB
-
Lloc: Casal de la Dona (Plaça Fanalets, s/n)
- Organitza:Grups Dones Lleida
"DE PASSADA" EN LA MOSTRA D'ARTS ESCÈNIQUES JOSEP FONOLLOSA
Sinopsi: Quant una dona arriba als 50 anys, es mira el passat, el present i el futur des d´una perspectiva molt més aguda i còmica.
- Dia: 24 de juny
- Hora: 19.00h
-
Lloc: Sala 1 del teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida, (C/Lluís Companys s/n)
- Preu:7€
DANSA I MOVIMENT CREATIU
- Dies: 1, 8 i 15 de juny
- Horari: de 18.00h a 19.00h
- A càrrec de: Maria Mora
- Organitza: Casal de la Dona
-
Inscripció: places limitades, és necessari inscripció prèvia via telefònica al 973 700 461 o via adreça electrònica a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
JORNADA "LA DIVERSITAT AFECTIVA I SEXUAL, UN REPTE PER AL MÓN LOCAL"
La jornada incideix en el potencial educatiu dels pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona, amb la singularitat de l'espai públic "comunitari" com a generador de debat, coneixements i actituds que han d'incorporar el valor de la diversitat afectiva i sexual, i l'expressió de gènere.
En aquest sentit, juguen un paper rellevant els centres educatius locals - tant formals com no formals- en la transmissió d'uns valors i actituds que no només garanteixen el respecte a les persones LGTBI sinó que també transformen d'una manera oberta i dinàmica el conjunt de tota la ciutadania.
- Dia: 14de juny
- Horari: de 9.30h a 13.30h
- Lloc: La Cuina, Espai Francesca Bonnemaison (C/Sant Pere Més Baix, 7). Barcelona
- Inscripció: cal inscripció prèvia, ja sigui via formulari online o via correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Consulteu el web per a més informació sobre la jornada i el seu programa.
CONFERÈNCIA "DIÀLEG INTERCULTURAL ENTRE DONES DE TOTS ELS ORÍGENS: EVOLUCIONANT JUNTES"
Es debatrà sobre els avenços i les resistències sorgides sobre la igualtat i la dignitat de les dones de tots els orígens, així com les principals propostes dels Seminaris anteriors amb dones de cultura llatina, magrebina i pakistanesa.
- Dia: 16 de juny
- Lloc: Palau Macaya (C/Passeig de Sant Joan, 108). Barcelona
Consulteu el web per a més informació i per a formalitzar l'inscripció.
CURS ONLINE PER APLICAR LA PERSPECTIVA DE GÈNERE EN LES POLÍTIQUES D'EDUCACIÓ
La ciutat educa, des de les escoles, els parcs i els carrers, les entitats d'educació en el lleure, les activitats esportives, etc. Una ciutat coeducadora és aquella que revisa i vetlla per a que tots aquests espais siguin vertaderament igualitaris i que promoguin la diversitat i llibertat.
Els objectius que persegueix aquest curs són: entendre els principals objectius de la coeducació, analitzar com es possible aplicar la igualtat de gènere en les polítiques educatives municipals i analitzar experiències positives.
-
Inici: 19 de juny
- Durada: 15h
- Preu: 125€
- Inscripció: via correo electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
- Organitza: Atena Gender Consulting conjuntament amb CoeducAcció
Consulteu el programa del curs i el seu web.
VI JORNADES AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DE L'EDUCACIÓ NO SEXISTA: POSEM EN VALOR ELS ROLS TRADICIONALMENT FEMENINS
Jornada dedicada a la posada en comú dels aspectes més rellevants en l'avanç cap a la igualtat de gènere en el sistema educatiu, així com l'intercanvi d'experiències coeducatives que es realitzen tant a nivell d'aula com de centre i comunitat educativa. Elscontinguts són: celebrar el dia internacional de l'educació no sexista, reflexionar sobre els rols de les dones i posar en valor els sabers femenins i intercanviar experiències coeducatives realitzades en centres educatius
Especialment adreçada a mestres d'infantil i primària i al professorat de secundària, cicles formatius i formació d'adults, però també està oberta a altres professionals amb interès en la temàtica.
-
Dia: del 27 de juny
- Horari: de 9.00h a 14.00h
- Lloc: Sala d'Actes de l'Institut Milà i Fontanals (Plaça Josep M Folch i Torres, 1). Barcelona
- Organitza: Departament d'Ensenyament i l'Institut Català de les Dones
- Inscripció: via formulari online
CURS "LES DONES I LA TRANSFORMACIÓ DE LA REALITAT UNIVERSITÀRIA: DOCÈNCIA, RECERCA, GESTIÓ I POLÍTICA"
Aquest curs proposa una lectura de les polítiques universitàries i una anàlisi de pràctiques i continguts docents que han començat processos de transformació en el marc de la institució i en diàleg amb altres. Així mateix, el curs ofereix la possibilitat de treballar conjuntament una valoració de les realitats humanes dins l’aula i en la recerca feminista, oberta també a la renovació i al diàleg.
Què tenen a veure el contingut docent de moltes assignatures amb el manteniment de la cultura i l’òptica patriarcal del coneixement?, Hi ha violències masclistes en els tribunals de treballs, tesi i carrera docent? Quines pràctiques docents garanteixen el reconeixement de la igualtat d’oportunitats i aposten per la diferència enriquidora entre homes i dones?
-
Dies: del 27 al 29 de juny
- Durada: 9h
- Horari: de 16.00h a 19.00h
- Lloc: Aula 205 de la facultat d'Història. Universitat de Barcelona (C/Montalegre, 6). Barcelona
- Organitza: ICE. Institut de Ciències de l'educació- Universitat de Barcelona
Consulteu el seu web per a més informació sobre els continguts i l'inscripció al curs.
CURS "IDENTITATS I SEXUALITATS SUBVERSIVES. UNA APROXIMACIÓ MULTIDICIPLINÀRIA A LA DIVERSITAT SEXUAL I DE GÈNERE". UNIVERSITAT D'ESTIU
Entre els cursos de la universitat d'estiu de la nostra universitat, destaquem el curs.
-
Dies: del 3 al 7 de juliol
- Horari: de 9.30h a 14.00h
Consulteu el seu programa.
V XORNADA UNIVERSITARIA GALEGA EN XÉNERO. TRANSFORMANDO DENDE A UNIVERSIDADE
Organizada por las tres universidades gallegas i que enguany tindrà lloc a Vigo. La conferència inaugural serà impartida per Raquel (Lucas) Platero Ménde, docent, investigador i activista dels drets LGTBIQ, i que porta el títol «Feminismos y movimientos trans en la encrucijada».
-
Dia: 7 de juliol
- Horari: de 9.30h a 19.00h
- Termini inscripció: 30 de juny
Consulteu el programa, tarifes i formalització de la inscripció al web.
CURSOS D'IGUALTAT EN ALTRES UNIVERSITATS D'ESTIU.
- Curs Igualtat en Contextos Educatius: coeducació, identitat i diversitat sexual. Del 10 al 11 de juliol. Universitat d'Alacant
- Curs Acoso moral. Maltrato y violencia de género. Instrumentos para su diagnóstico y erradicación. Del 17 al 19 de juliol. Universitat d'Alacant.
- Curs ESO en Femenino. Materiales con perspectiva de género para trabajar en secundaria. Del 17 al 19 de juliol. Universitat d'Alacant
- Curs Els estudis Queer: Literatura i cinema. Del 17 al 24 de juliol. Universitat d'Alacant.
- Curs Regeneración Urbana y Arquitecturas vitales sostenibles con Perspectiva de Género. Del 10 al 14 de juliol. Universitat Complutense de Madrid.
- Curs Atención sociosanitaria a hijos e hijas víctimas de violencia de género. Del 3 al 5 de juliol. Universitat de Teruel.
- Curs Ciutats i dones: les polítiques de ciutat des d'una perspectiva de gènere. Dia 7 de juliol. Concorsi Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona.
Premis, beques i ajuts
V EDICIÓ PREMI ASPÀSIA EN DEFENSA DE L'EQUITAT DE GÈNERE
La xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDiPAS) i l'Observatori del Tercer Sector convoquem el Premi ASPÀSIA en defensa de l'equitat de gènere, fan un reconeixement a la trajectòria de persones que hagin afavorit l'equitat de gènere i hagin treballat en defensa de l'apoderament de les dones. El premi es lliurarà en el marc de la 5ª Jornada DDiPAS, que serà el proper juliol en una data encara per confirmar.
- Termini presentació: 10 de juny
- Premi: no té caràcter econòmic i vol ser un reconeixement des del sector social a aquelles persones que han contribuït a una major equitat de gènere mitjançant accions amb impacte social. La persona guardonada rebrà un present com a símbol del reconeixement.
Consulteu les bases del concurs.
CALL FOR PAPERS. IV CONGRESSO INTERNAZIONALE SUGLI STUDI DI GENERE
Els propers 23, 24 i 25 de novembre es va celebrar a la Universitat de Tuscia Viterbo, el IV Congrés Internacional d'Estudis de Gènere en l'àmbit de parla portuguesa i italiana.
Els i les interessades a participar-hi han de complimentar el formulari disponible al web abans del 20 de juny, enviant-ho a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Consulteu el resum de la jornada per a més informació sobre la jornada.
CALL FOR PAPERS. CONGRÈS INTERNACIONAL "MUJERES Y ENSEÑANZA SUPERIOR"
L'accés a la universitat va suposar la transformació més significativa en l'educació de les dones de les primeres dècades del segle XX. El perfil de participació femenina en l'educació superior manté alguns trets distintius i planteja, entre unes altres, les relacions entre saber, poder i feminismes.
El congrés constarà de taules o tallers temàtics que emmarcaran les comunicacions i ponències. Els eixos temàtics són: Dones i Educació Superior a Espanya, Dones i Educació Superior a Europa; Dones i Educació Superior a Amèrica; Dones i Educació Superior a Àfrica, Àsia i Oceania; Dones i Educació Superior: una visió comparativa; Dones i Educació Superior: suports audiovisuals i en Xarxa; Metodologies TIC aplicades a l'estudi de les dones en l'Educació Superior i, per últim, altres temes encara no especificats.
- Termini presentació proposta comunicació: 5 de juliol
- Formalització candidatura: les propostes de comunicació hauran de remetre's al següent correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Constarà d'un resum d'un màxim de 250 paraules, breu explicació i justificació del tema a tractar, i les dades del ponent o ponents: nom i cognoms (organisme), adreça, telèfon i correu electrònic.
- Dates del congrès: 28,29 i 30 de setembre 2017
Consulteu el web per a més informació sobre el congrès i les comunicacions.
XXI PREMI SIEM D'INVESTIGACIÓ FEMINISTA "CONCEPCIÓN GIMENO DE FLAQUER"
- Termini presentació: 30 de juny
- Premi: dotació econòmica de 500€ juntament amb la publicació del treball d'investigació a la revista digital del SIEM "Filanderas. Revista Interdisciplinar de Estudios Feministas"
Consulteu les bases de la convocatoria.
III PREMI FRANCESCA BARTRINA AL MILLOR TREBALL DE FINAL DE GRAU D'ESTUDIS DE GÈNERE
L’Institut Català de les Dones (ICD) i el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han convocat per tercer any consecutiu el Premi Francesca Bartrina amb l’objectiu d’incentivar i premiar el millor Treball de Final de Grau (TFG) en estudis de gènere de les universitats catalanes.
Hi pot optar l’alumnat que hagi presentat el seu TFG sobre qualsevol disciplina acadèmica relacionada amb els estudis de gènere a qualsevol de les universitats catalanes, sempre i quan el treball hagi obtingut la qualificació d’excel·lent (9).
- Termini presentació: 15 de setembre
- Premi: dotació econòmica de 1000€
Consulteu les bases de la convocatòria.
XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE
Te com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.
El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.
El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors, referint-se estrictament pels valors del periodisme.
- Categories: premsa escrita, audiovisual, fotoperiodisme i mitjans de comunicació
- Candidats: Hi poden optar tots els treballs periodístics que difonguin experiències per a la igualtat de gènere, publicats en els mitjans de comunicació, en format paper o digital, d’àmbit local, català i estatal amb presència a Lleida entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2017
- Termini presentació candidatura: 31 de gener de 2018
- Premis:dotat amb 6.000 euros, 1.500€ per a cadascuna de les quatre categories.
Consulteu les bases de la convocatòria.
Altres activitats
25a EDICIÓ DE LA MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES
La 25ª edició de la Mostra Internacional de Films de Dones convida a una (re)lectura de la tradició iconogràfica del cinema documental, dels arxius audiovisuals i les narratives històriques i ofereix la possibilitat de conèixer l’obra de cineastes emergents que s’endinsen en el conflicte de les imatges en el món contemporani, tot configurant les seves (re)voltes personals enfront del llegat de la cultura hegemònica.
- Dies: del 1 de juny al 13 de juliol
- Lloc: en diferents locaclitzacions de Barcelona
Consulteu la programació de la mostra i el lloc de la projecció.
EXPOSICIÓ COL·LECTIVA "EL COS"
Dins la "Festa Major del Coll". Les creadores de Gràcia conviden a una reflexió sobre el cos a través de diverses perspectives i disciplines artístiques com ara la fotografia, la pintura, l'escultura, el clown o la poesia.
El cos i, sobretot, el cos de les dones, ha estat sempre un motiu recurrent en la història de l'art, un espai on s'han exercit violències i un motiu social que ha justificat discriminacions, desigualtats i pors. Tanmateix, a la vegada, el cos ha estat i és un espai per la reivindicació, la subversió, l'empoderament i la lluita. El cos és un espai pel plaer, per la vida, per l'acció i el moviment.
- Dies: del 3 al 17 de juny
- Lloc: Espai Creatiu Amalgama.(C/ Baixada de Solanell, 11). Barcelona
- Organitza: Espai Creatiu Amalgama
- A càrrec de: Projecte Minera, dones creadores de Gràcia.
Podeu cosultar el catàleg de l'exposició.
CICLE DE CINEMA "DONES: ACCIÓ I RESISTÈNCIA"
Enguany, el cicle, que s'inicia el dia 5 de juny a la Plaça de la Trinitat, inclou cinc projeccions de cinema a la fresca a diferents places, organitzades en col.laboració amb les comissions de festes majors dels districtes de Sant Andreu, Nou Barris, Ciutat Vella, Gràcia i Sarrià- Sant Gervasi.
El programa inclou, també, dues projeccions a la Sala Phenomena. Una de les sessions estarà dedicada a la presentació del curtmetratge guanyador del I Premi Joves Creadores impulsat per l’Institut de Cultura, en col·laboració amb la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona: 'Organizar lo (im)posible' de Tonina Matamalas i Carme Gomila en col·laboració amb Las Kellys Barcelona i Cooptècniques.
- Dies: del 5 de juny al 14 de setembre
- Lloc: en diferents locaclitzacions de Barcelona
Consulteu la programació de la mostra i el lloc de la projecció.
FIRE! 22a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA GAI I LÈSBIC DE BARCELONA.
- Dies: del 8 al 18 de juny
- Lloc: Institut Français de Barcelone (C/ Moià, 8 baixos). Barcelona
- Organitza: Casal Lambda
Consulteu el programa de projeccions.
ESCOLA FEMINISTA D'ESTIU 2017
- Dies: 9 i 10 de juny
- Organitza: Xarxa Feminista, Ca la Dona i Activistes independents
- Lloc: Ca la Dona (C/ Ripoll, 25). Barcelona
Consulteu el programa.
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:
Quiéreme bien. Una historia de maltrato (2006) Pendfol, R. Barcelona: Lumen.
El problema és que penses massa; tu no pensis, fes el que hagis de fer i punt. Dit així podria semblar una mica inofensiu. No obstant això, aquestes són dues frases, tan sols un exemple, que podrien ser el senyal del que arriba en una relació. Demà es podrien convertir en no pensis; fes el que et dic i punt. No canvien tant les paraules, però si l'estat de les coses. Compte amb els senyals. Convé fixar-se en elles i tractar de comprendre.
Vulgues-me bé és un còmic de Rosalind B. Penfold. Explica la història d'una relació de parella. Un desastre absolut en què el maltractament apareix com a protagonista des del primer moment. Primer com un detall, com el que podria semblar una confusió o un rampell circumstancial; finalment com una cosa física, violent. Mentrestant, maltractament psicològic amb el que ella acaba odiant, sent una dona insegura. Mentrestant, infidelitats i gelosia. Mentrestant, mentides i una actitud amenaçadora amb la dona, amb els nens.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Notícies
RECONEIXEMENTS INSTITUCIONALS AL SIED PEL SEU 25è ANIVERSARI
El Seminari Interdiciplinari d'Estudis de Dones (SIED) és una associació universitària que agrupa gent volutària interessada en la realitat de les dones i en els temes de gènere i que l'any 2016 va complir 25 anys des de la seva creació.
Durant aquests anys, el SIED ha estat treballant en l'organització de diferents activitats al voltant d’aquestes qüestions, per tal d'establir un diàleg constant entre l’àmbit universitari i la dinàmica ciutadana, facilitant així que els nous coneixements sobre les dones siguin el punt de partença d’accions que permetin apropar el principi d’igualtat d’oportunitats a la societat lleidatana. Fruit dels seus esforços, volem recordar, va nèixer el Centre Dolors Piera fa onze anys.
En reconeixement a la contribució social que ha dut aterme durant els 25 anys de la seva trajectòria, l'Ajuntament de Lleida li ha atorgat la Placa de la Paeria a la Solidaritat, en l'acte que es va celebrar va celebrar a la Paeria el passat dia 10 de maig.
El Govern de Catalunya també ha volgut homenatjar i reconèixer al Seminari Interdiciplinari d'Estudis de Dones on, el passat 30 de maig, la consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Neus Munté, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, van presidir l’acte d’homenatge a diverses entitats de dones amb 25 anys d'història, entre les que es troba el SIED, pels seus mèrits a la contribució social per a l'assoliment de l'igualtat d'oportunitats,li han fet lliurament d'una placa commemorativa pels seus 25 anys de trajectòria.
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha convidat a totes les entitats de dones del país “a seguir treballant globalment i en xarxa per la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones” per “visibilitzar el talent, la feina, el sacrifici i les problemàtiques de les dones” en una societat “encara molt masclista en molts dels seus àmbits de poder”.
PROTOCOL D'INTERVENCIÓ DAVANT D'UNA AGRESSIÓ SEXISTA
Aquest protocol de l'Ajuntament de Lleida, Nits Q Lleida i Lleida en marxa, ens ofereix, en forma de díptic, informació sobre què podem fer com les ciutadanes davant la detecció d'una agressió sexista.
Al protocol podem trobar telèfons de contacte, informació sobre la tipologia i nivell d'intensitat d'agressions vers les dones, un seguit de bones pràctiques per a l'atenció a les persones que han patit l'agressió, entre altres.
El protocol d'intervenció davant d'una agressió sexista està disponible en format online.
PROGRAMA INNOVATIA 8.3 "MADRINANET" PER A DONES EMPRENEDORES
La Universitat de Santiago de Compostel·la i l'Institut de la Dona i per la Igualtat d'Oportunitats han desenvolupat conjuntament el Programa Innovatia 8.3, amb l'objectiu de fomentar l'esperit empresarial de les dones en l'àmbit científic-tecnològic, a més de la creació d'un model d'intervenció que integri la perspectiva de gènere en els processos de transferència de coneixement i en el procés de creació d'empreses de base tecnològica (Spin-off).
Innovatia 8.3 aposta per fomentar l'emprenedoria i la capacitat empresarial de les dones en els sectors científic i tecnològic en totes les universitats del territori nacional per tal d'eliminar la bretxa de gènere existent en aquests àmbits.
El Programa d'apadrinament "Madrinanet" forma part de la proposta d'intervenció dirigida a elaborar i definir un ecosistema de gènere de l'emprenedoria basat en la tecnologia i el coneixement, en les universitats i centres de recerca, el principal objectiu és introduir la perspectiva de gènere en els processos de transferència de coneixement i en la creació d'empreses.
Font: IDS Fundación
L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES VISIBILITZA MÉS DE 570 EXPERTES EN MÉS DE 170 PROFESSIONS
L’Institut Català de les Dones (ICD) actualitza el Cercador d’Expertes com a eina que facilita als mitjans de comunicació, les empreses, les institucions, les entitats, i al món acadèmic, la localització de dones per a incorporar-les com a expertes.
Amb l’objectiu d’impulsar la visibilització del talent femení i l’apoderament laboral, social, econòmic i polític de les dones, el nou Cercador d’Expertes defineix una gran diversitat d’àmbits professionals i d’expertesa. Actualment compta amb 573 expertes donades d’alta, vinculades a un ventall de més de 170 professions.
La nova eina aposta per la innovació i s’adapta als entorns digitals actuals per connectar amb les noves realitats i necessitats de les dones. Permet la geolocalització, compartir els perfils a les xarxes socials i afegir-hi una fotografia.
Poden sol·licitar l’alta al Cercador d’Expertes totes les dones catalanes, o l’àmbit d’actuació professional de les quals sigui Catalunya, que compleixin els requisits. Per formar-ne part les expertes han de sol·licitar l’alta mitjançant un formulari on cal indicar els mèrits i càrrecs professionals/acadèmics; tenir una experiència professional mínima de 7 anys, formació específica, publicacions científiques o de divulgació, i/o un mínim de 3 projectes desenvolupats en el camp en qüestió. L’ICD podrà comprovar la veracitat de la informació aportada i reclamar documentació justificativa.
L'ICD és un organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya, adscrit al departament de la Presidència, que lidera les polítiques per a la igualtat efectiva de dones. La Llei d’Igualtat efectiva de dones i homes obliga els poders públics a propiciar un marc favorable per a què les dones puguin aportar tot el seu potencial i participin en condicions d’igualtat efectiva. Aquests objectius també donen compliment a les directrius d’igualtat que determina l’Objectiu Nº 5 de l’Agenda 2030 de l’ONU.
Font: Institut Català de les Dones
10 DONES ENTRE LES 29 PERSONALITATS "CREU DE SANT JORDI 2017"
El 30% dels Premis Creu de Sant Jordi, el principal reconeixement que dóna Catalunya a personalitats, han estat lliurats enguany a dones, 10 de 29, a banda dels guardons que han rebut 24 entitats.
Les premiades són Fina Birulés i Bertran, filòsofa i docent; Montserrat Català i Benavent, secretària del president Tarradellas i directora de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià; Rosa Clarà i Pallarès, modista i empresària del sector; Rosa Fabregat i Armengol, farmacèutica i escriptora; Montserrat Freixer i Puntí, activista contra el càncer; Teresa Gimpera, model i actriu; Anna Hospital Ribas, mèdica; Gemma Mengual, esportista. A més, a títol pòstum, a Maria Pilar Busquet i Medan, activista cultural i política, i a Carme Chacón, política.
Les personalitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi "ens interpel·len a ser activistes i mobilitzar-nos per el que creiem", ha dit el president català Carles Puigdemont durant l'acte de lliurament d'aquests premis que reconeixen "els serveis prestats a Catalunya en la defensa del seu identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural".
L'acte, que s'ha celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, també ha comptat amb l'assistència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, del conseller de Cultura, Santi Vila, i de diversos membres del Govern.
Feminismes
Entre les dones guardonades destaquem especialment a la professora Fina Birulés Bertran, feminista i investigadora del Centre de recerca ADHUC - Teoria, Gènere, Sexualitat i fundadora del Seminari Filosofia i Gènere a la Universitat de Barcelona.
La tasca de Birulés ha estat intensa i reconeguda internacionalment per la traducció, estudi i divulgació de la producció filosòfica femenina. Ha treballat "al voltant dels nuclis de la subjectivitat política, història i acció, qüestions de teoria, i especialment l'obra de Hannah Arendt i d'altres filòsofes del segle XX", a més de ser autora de gran quantitat de llibres i assajos, tali com ha informat la Universitat de Barcelona.
També han estat reconegudes dones que, des dels seus respectius àmbits i activitats i posicions dins el feminisme i la posada en valor de l'apoderament femení, s'han mostrat com a referents entre les dones, entre elles: Rosa Fabregat i Armengol, escriptora que sempre ha reivindicat el paper de la dona en la societat.
Millors exemples
"Avui premiem els nostres millors exemples i ho fem orgullosos des de la transversalitat, el reconeixement i la gratitud de la gent del país cap a tots vosaltres", ha defensat el president, d'acord amb la informació de premsa de la Generalitat, que ha afegit que " un país que no reconeix la vàlua de la seva gent no va enlloc, i nosaltres tenim un camí marcat i sabem on volem anar ".
El cap de l'Executiu ha remarcat que en el conjunt dels guardonats "hi ha el país que hem fet i el que ens encamina al que volem ser". I ha assegurat que la societat catalana se sent representada per totes les persones i entitats que, des de 1981, han rebut aquesta distinció.
Tant el llistat de les persones guardonades com les entitats premiades són esmentades a continuació, d'acord amb la informació proporcionada des de la Generalitat de Catalunya.
Font: La Independent
Nosaltres les Dones
SILVIA ASTRIÁN VENTURA (1957) Barcelona
Catedràtica de Genètica
Es va doctorar en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB) el 1984. Era Catedràtica del Departament de Genètica Microbiologia i Estadística a la Facultat de Biologia de la UB, des de 2003.
El 1991, va iniciar la seva dedicació a una nova línia d'investigació: "Metal·lotioneínes, metaloproteïnes i Metabolisme de Metalls", als pocs anys va passar a ocupar-se exclusivament d'aquesta línia, ja com a investigadora principal. Es tracta d'una nova àrea d'investigació emergent, realitzada des d'una perspectiva d'experiència en Genètica Molecular i Enginyeria Genètica, en què va treballar en col·laboració amb un equip de Química Inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dirigit per la Dra. Mercè Capdevila. Aquesta disciplina es coneix com "Biologia Molecular i Cel·lular dels Metalls" en l'àmbit de la Biologia i "Química Bioinorgànica" en l'àmbit de la Química.
Posteriorment, els seus interessos es van anar ampliant a altres temes, com són el metabolisme de Zn i Cu, en llevats, o les proteïnes relacionades amb el metabolisme del Fe (Ferritinas, Frataxinas) i / o la seva relació amb les MT. L'estudi de la "biologia dels metalls" està actualment endinsant-se al coneixement integratiu de tots els elements (proteïnes) que intervenen en aquesta resposta, les seves interaccions i la seva regulació.
Al llarg de la seva carrera va participar en més de cinquanta projectes R + D + I de finançament públic, en la meitat d'ells com a investigadora principal. El més recent "Comprensió de les interaccions moleculars entre metalls i sistemes biològics per al disseny d'aplicacions biomèdiques i biotecnològiques. SP1-Aproximació biològica ", finançat per Ministeri d'Economia i Competitivitat en el Programa Nacional de Biotecnologia. Va dirigir 10 tesis doctorals i va participar en un centenar de publicacions en revistes indexades, en gairebé dues-centes comunicacions a congressos i en tres patents registrades.
El seu treball i experiència reunits en prop de 25 anys d'investigació va donar lloc al fet que el grup de recerca que liderava, sigui actualment reconegut a nivell internacional com un dels grups experts en el tema, actuant com a revisors de les propostes d'articles relacionats en les més prestigioses revistes internacionals, com a membres de tribunals de tesis internacionals, col·laborant amb els líders mundials en el camp, i acceptant estades en els seus laboratoris des d'altres laboratoris nacionals i internacionals que demanen la seva experiència.