Març número 139
"Yo no deseo que las mujeres tengan poder sobre los hombres, sino sobre ellas mismas".
Mary Wollstonecraft. (Hoxton, 1759-Londres, 1797) Escriptora britànica. És autora, entre altres obres, d'una Reivindicació dels drets de la dona (1792), considerat com el primer escrit teòric del feminisme. Va viatjar a França durant la revolució, i, de tornada a Gran Bretanya, es va casar amb William Godwin (1797). Va morir en donar a llum a una nena, que seria amb el temps dona de Percy Bysshe Shelley.
Font: Biografías y vidas.
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
El Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida celebra enguany el seu desè aniversari amb diferents activitats lúdiques, culturals i formatives. El tret de sortida ha estat un concurs d'idees per escollir el logotip de la commemoració. La guanyadora és una jove d'Alcarràs, de 21 anys. Xènia Charles Castro, alumna de l'Escola d'Art Municipal (EAM) Leandre Cristòfol de Lleida, ha recollit avui el premi en un acte que ha tingut lloc a l'avantsala del Saló Víctor Siurana, a l'edifici del Rectorat.
El dia 8 de març a les 18.00h al saló Víctor Siurana es celebrarà el 10è aniversari amb la participació de l'actual rector, Roberto Fernández, de l'anterior rector, Joan Viñas, del President del Consell Social, Ramon Roca, de l'ex-directora del Centre, Mª Ángeles Calero, i de l'actual directora l'Ana M. Romero. Durant l'acte es lliurarà una auca de commemoració dels 10 anys de vida del Centre realitzada per la professora Sílvia Pons, de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i il·lustrada per Laura Miyashiro, i es visionarà un vídeo sobre la trajectòria del Centre. A més, la cantautora lleidatana, Meritxell Gené, oferirà un breu recital de poemes musicats de poetesses catalanes.
Per a assistir a l'acte s'ha de confirmar l'assistència a través de correu electrònic (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) o per telèfon (973706623).
D'una altra banda, el dia 9 de març a les 10.00 a l'Auditori del Campus de Cappont tindran lloc les Jornades Ocupabilitat i qualitat del treball de les dones en el nou context sòcioeceonòmic que, des d'un punt de vista acadèmic, també formen part del programa de celebració dels 10 anys del Centre Dolors Piera.
En l'àmbit cultural i lúdic, el 9 de març a les 18.00h a la sala d'actes de Rectorat, dins la Temporada Musical de la UdL, es realitzarà el concert titulat "Dones que fan música" a càrrec d'Oksana Sovieva, violí; Svetlana Tovstukha, violoncel; Akiko Nomoto, piano. El repertori que interpretaran està format per obres de les compositores Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Amy Beach, Pauline Viardot i Clara Schumann.
A més, dins la col·lecció de materials divulgatius en matèria de gènere, Genuïnes, s'ha publicat el número 12 dedicat als 10 anys del Centre Dolors Piera.
ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ
-
Dia: 8 de març de 2016
- Hora: 12.00
-
Lloc: Plaça del 8 de març, Lleida
JORNADA OCUPABILITAT I QUALITAT EN EL TREBALL DE LES DONES EN EL NOU CONTEXT SOCIOECONÒMIC
El Centre Dolors Piera organitzarà la jornada Ocupabilitat i qualitat en el treball de les dones en el nou context socioeconòmic: dones, accés i permanència en el mercat de treball en igualtat de condicions, per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’acte es celebrarà el 9 de març en l'Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera) al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.
La jornada, finançada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d’Espanya i pel Fons Social Europeu, es centrarà en la situació de les dones en l’àmbit laboral i les condicions de desigualtat que pateixen actualment.
L'activitat està reconeguda amb un 1 ECTS de Materia transversal per a l'alumnat de la UdL. Per al seu reconeixement, és obligatòria la inscripció a través del formulari en línea.
Vegeu el programa i consulteu el dossier.
L’esdeveniment comptarà amb una conferència titulada Les polítiques de foment de l'accés i permanència de la dona al mercat de treball, a càrrec de la Dra. Carolina Gala Durán , catedràtica de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona.
-
Dia: 9 de març de 2016
- Hora: 10.00h a 14.00h
-
Lloc: Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera) al Campus de Cappont
- Preu: 39,53€
-
Inscripció: al formulari en línia (les places són limitades i es cobriran per ordre d'inscripció). El termini d'inscripcions finalitzarà el dia 4 de març de 2016, llevat que s'omplin totes les places.
CONCERT DONES QUE FAN MÚSICA
-
Dia: 9 de març de 2016
- Hora: 18.00h
-
Lloc: Sala d'actes del Rectorat
PEL·LÍCULATCHINDAS
Tchinda Andrade és una de les dones més estimades de l’illa de São Vicente, al Cap Verd, sobretot des que el 1998 va sortir de l’armari com a trans al setmanari local. El seu nom s’ha convertit, des de llavors, en la manera com s’anomenen les persones que no són heterosexuals.
La Tchinda té ara 35 anys i viu de manera humil, venent “coxinhas” pel seu barri. Durant tot l’any hi regna la calma, excepte quan arriba el carnaval. El mes previ és quan tota l’illa es posa a treballar conjuntament per crear alguna cosa bonica del no-res.
São Vicente es converteix en un “petit Brasil”, tal i com va descriure Cesária Évora (1941-2011) en una de les seves “mornas”. La seva música i les Tchindas ens guiaran per un fascinant viatge per un racó desconegut de l’Àfrica que pocs podien imaginar.
Aquesta pel·lícula ha sortit del llibre Això no és africà, del periodista Marc Serena, que va creuar l'Àfrica per documentar la vida de les persones LGBT, que en molts països està condemnada en penes de presó i de mort.
-
Dia: 15 de març
- Hora: 21.30h
-
Lloc: Funàtic
- Organitza: Colors de Ponent amb la col·laboració de l'Oficina de Desenvolupament i Cooperació i el Centre Dolors Piera
Activitats a Lleida
DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
Els Consulteu el programa unitari d'actes en commemoració del Dia Internacional de les Dones -8 de Març de 2016. El programa conté més de quaranta actes que es duran a terme per tota la ciutat entre el 2 i 30 de març. Així mateix, a banda d'animar-vos a participar activament en tots els actes que us sigui possible.
TALLER “QUÈ OPINEM LES DONES SOBRE LA IMATGE DE LES DONES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ?”
-
Dia: 3 de març
- Hora: 18.00h
-
Lloc: Centre Cívic de Cappont
XERRADA "DONES I TTIP. UN EXEMPLE MÉS DEL DOMINI DEL PATRIARCAT"
A càrrec de Miren Etxezarreta. Dra. en economia i economista crítica. Membre del Grup Taifa.
-
Dia: 3 de març
- Hora: 19h
-
Lloc: Sala d'actes de l'Orvepard (c. Sant Pere Claver, 5)
- Organitza: Grup de Dones de Lleida, Marea Lila, Assemblea en Defensa dels Serveis Públics, Procés Constituent Segrià.
CAMINEM APODERADES
Trobada al Baluard de la Reina dins la Caminada Internacional de les dones 2016, organitzada per DonaBalàfia.
-
Dia: 6 de març
- Hora: 09.30h
-
Lloc: Baluard de la Reina, a la Seu Vella
CONCENTRACIÓ I PERFORMANCE. "FEMINISME: apoderament i lluita"
-
Dia: 8 de març
- Hora: 19h
-
Lloc: Plaça Paeria
- Convoca: Marea Lila de Lleida
Performance. NO XAFIS ELS MEUS DRETS!
Performance que vol visibilitzar i denunciar les mancances, a nivell laboral, que encara existeixen entre dones i homes. Participaran les delegades i delegats de CCOO Lleida.
-
Dia: 8 de març
- Hora: 10.45h
-
Lloc: Plaça de la Catedral
PARLEM D'EQUITAT DE GÈNERE:CAMPANYA 8 de març 2016
L'equitat de gènere precisa que com a societat prenguem consciència respecte al fet que el treball de cura, domèstic i familiar no és prescindible. Perquè la qualitat de la vida humana en depèn i, per tant, el discurs d'omissió d'aquesta realitat és un obstacle a l'hora de planificar una disposició dels temps i del treball remunerat que respecti i garanteixi el benestar de les persones.
TAULA RODONA: DONES PERIODISTES. UNA CRÒNICA DIFERENT?
-
Dia: 7 de març
- Hora: 18.00h
-
Lloc: Sala Jaume Magre, Bisbe Torres, 2. Lleida
TAULA RODONA "FEMINISME I INTEGRACIÓ"
-
Dia: 10 de març
- Hora: 19.00h
-
Lloc: Sala Jaume Magre, Bisbe Torres, 2. Lleida
- Organitza: Dona Balàfia
PROJECCIÓ FILM I DEBAT TEMPS D'ECOUTE
Un documental de Farmamundi, dirigit per Pol Penas.
- Dia: 11 de març de 2016.
- Hora: 12 hores.
- Lloc: Cinemes Funàtic, Carrer Pi I Margall, 26, Lleida
- Presentació a càrrec de Laia Pibernat, Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional i coordinadora del projecte a Farmamundi. En el debat es comptarà amb la presència de:
Pol Penas, director de la pel·lícula iSerena Brigidi, doctora en antropologia per la Universitat Rovira i Virgili, professora d'antropologia de la salut als estudis d'Infermeria de la Universitat de Vic, coordinadora de "Cultura, Salut i Cinema" de la Universitat de Vic. - Consultar el cartell
- Organitza: Farmamundi.
- Finança: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
- Col·labora: Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida, Casal de la Dona-Ajuntament de Lleida, Cinemes Funàtic.
El film:
Actualment la República Democràtica del Congo es considera dels pitjors llocs on ser dona. "Temps d'Ecoute" obre l'espai a l'escolta activa de la realitat congolesa, a la reflexió i a la denuncia. Sense victimismes, el documental presenta el gènere com a condicionant a la salut, trencant amb el clixé de les dones i societats africanes com a passives, pobres i sense iniciativa, i mostrant la societat congolesa organitzada, activista i capdavantera en la lluita per la defensa dels seus drets.
A partir de 5 testimonis de violència sexual i/o dones seropositives el film convida a reflexionar sobre els efectes que tenen els rols socials de gènere en la salut de les persones, i en l'accés als serveis sanitaris i als medicaments. El fil conductor és l'experiència de més de 10 anys d'una associació de dones congoleses (FEPSI- Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale) dedicades a l'atenció mèdica-psicològica-jurídica-socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra. El film presenta la visió congolesa i polifònica de la temàtica, aportant la perspectiva d'activistes, persones afectades, autoritats locals, persones acadèmiques expertes en gènere i periodistes de la regió.
LLIURAMENT DEL PREMI FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO. "DONES I MOVIMENTS SOCIALS"
-
Dia: 11 de març
- Hora: 20h
-
Lloc: Destapa't (plaça Paeria, 6)
- Organitza: Grup de Dones de Lleida.
TAULA RODONA: "TAULA DE RECURSOS I EXPERIÈNCIES JOVES, MASCLISTE I SEXUALITAT"
Amb la participació d'Antisida, Reg. Joventut -Aj. Lleida i ASSIR Lleida
-
Dia: 16 de març
- Hora: 18h
-
Lloc: Sala Jaume Magre (C/Bisbe Torres, 2).
- Organitza: SIE I Lika
VI FEMINARI: "NEOLIBERALISME SEXUAL I COS DE LES DONES"
A càrrec de Beatriz Gimeno. Escriptora, política i activista pels drets LGTBI.
-
Dia: 19 de març
- Hora: 10.30h
-
Lloc: Casal de la Dona (plaça dels Fanalets de St. Jauxe, Bxs.)
- Organitza: Grup de Dones de Lleida.
TALLER "M'HE ENAMORAT...I ARA QUÈ?"
-
Dia: 22 de març
- Hora: 18h
-
Lloc: La Floresta (C/ la Font, s/n)
Jornades, congressos, cursos i seminaris
I CONGRÉS EN MATÈRIA DEL VIOLÈNCIA MASCLISTA - ICAB
Sota el lema "Una assignatura pendent. Reptes de futur", els pròxims 3 i 4 de març de 2016, l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) celebrarà el I Congrés en matèria del Violència Masclista, organitzat conjuntament entre la Comissió del Torn d'Ofici, la Comissió de Dones Juristes i la Seccio de Dret Penal.
Les persones inscrites podran adreçar comunicacions sobre les temàtiques tractades, que podran ser exposades en l'espai de comunicacions previst al Congrés. Aquestes comunicacions han de ser presentades davant l'ICAB abans del 15 de febrer mitjançant e-mail a l'adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
PATERNIDADES QUE TRANSFORMAN
País Basc, 17-19 de març, cada dia la sessió és en una ciutat diferent, es pot fer la inscripció per a les tres sessions o per una/dues. L'aforament és limitat, l'adjudicació de plaça es farà en rigorós ordre d'inscripció.
34È CURS ANUAL DE DRETS HUMANS 2016. UNA LLUITA ACTIVA PER LA IGUALTAT DE DRETS ENTRE HOMES I DONES
El curs anual de drets humans es celebra a Barcelona del 11 al 28 d'abril, sota el títol "Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones".
Consulteu el programa complet i més informació.
Premis, beques i ajuts
BASES DE LA XXX EDICIÓ DEL PREMI 8 DE MARÇ - MARIA AURÈLIA CAPMANY 2016
S'han publicat les bases de la XXX edició del Premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany, 2016 de l'Ajuntament de Barcelona, que han estat publicades al BOPB.
Sota el lema Teixint xarxes per a la justícia de gènere, el premi d'aquest any està destinat a promoure iniciatives que contribueixin a donar suport i visibilitat als processos i pràctiques d’empoderament de les dones de la ciutat, en tota la seva diversitat.
Us recordem que poden presentar projectes persones, grups, associacions o entitats sense ànim de lucre, domiciliades a la ciutat de Barcelona.
La convocatòria consta de dos premis:
- Un premi de 15.000 euros al millor projecte segons la decisió del jurat.
- Un premi de 1.000 euros al millor projecte escollit per votació popular per al públic assistent a l’acte de lliurament del premi.
El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el dia 15 de febrer de 2016.
Les sol·licituds per participar s'hauran de presentar a qualsevol registre municipal de l'Ajuntament de Barcelona.
PREMI EQUIT@T
Des dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) treballem per fomentar la participació de les dones en l’àmbit tecnològic de les TIC i aconseguir una major presència tant en el món acadèmic com professional. L’ambiciós objectiu final és arribar a l’equitat de gènere en el sector TIC; i per fer-ho, des de la nostra universitat portem a terme diverses accions per tal d’apropar les TIC a la societat en general i a l’educació en particular.
Enguany neix el Premi equit@T amb la intenció de promocionar l’equitat de gènere a les TIC, en l’àmbit geogràfic d’Espanya, Portugal i Iberoamèrica.
En un àmbit de coneixement on la presència femenina és encara minoritària i on sovint la seva figura queda difuminada, aquesta distinció pretén premiar iniciatives que tinguin la finalitat de generar activitats i mostrar bones pràctiques per ajudar a construir l’equilibri de gènere en els estudis i en les professions TIC. En concret es premiaran tant institucions com persones físiques (dones i homes) que hagin realitzat alguna de les següents activitats:
♦ Accions i programes per tal de promoure la participació i la promoció de les dones en les carreres acadèmiques i professionals relacionades amb les TIC.
♦ Programes i iniciatives reeixits per a fomentar i estimular l’interès de les dones a cursar estudis relacionats amb les TIC i desenvolupar carreres professionals posteriors.
♦ Accions extraordinàries per visualitzar models de conducta amb la finalitat d’ inspirar a les dones més joves a cursar estudis i carreres en el camp de les TIC.
♦ Contribucions significatives a la difusió i l’augment de la influència de les dones en les TIC.
Amb el clar objectiu de donar visibilitat a la presència de les dones en l’àmbit de les TIC, també podran ser premiades dones que hagin demostrat habilitats i innovació excepcionals en el camp de les TIC, que hagin contribuït de forma significativa a l’avenç científic, al desenvolupament tecnològic o a l’impacte social de les TIC.
Més informació en aquest enllaç.
CONVOCATORIA DEL PREMIO ADA BYRON 2016
La Facultad de Ingeniería de la Universitat de Deusto convoca el III Premi Ada Byron a la dona tecnòloga 2016 en el Bicentenari de la precursora de la informàtica.
Més informació:
- www.premioadabyron.deusto.es
- Youtube: https://lnkd.in/eafeixx
- Twitter: @MujerTekSpace
Consultar les bases aquí.
CALL FOR PRESENTATIONS. SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE IGUALDAD Y COMUNICACIÓN.
El Grup de Recerca de la Universitat Complutense de Madrid "Gènere, Estètica i Cultura Audiovisual (GECA)" convoca el Simposi Internacional sobre igualtat i comunicació per atendre la igualtat en l'educació i la comunicació en l'eliminació dels estereotips sexistes en el disseny de campanyes d'informació, l'orientació acadèmica, la comunicació des d'entitats i la comunicació personal, sense oblidar totes les dimensions de les relacions entre Gènere i Comunicació i, per això, fem una crida a la participació i presentació de propostes per a comunicacions a especialistes, investigadores i investigadors, tant de l'àmbit nacional com internacional.
Plantegem el Simposi Internacional sobre resultats de treballs i projectes de recerca (seran seleccionats per un sistema de revisió cec per parells i un Comitè Científic Internacional) per posar en comú l'estat de les seves investigacions i exposar les principals línies actuals d'investigació i d'actuació en l'àmbit internacional i nacional sobre estudis de gènere, de dones i feminisme, d'homes i masculinitats i estudis LGBTI i teoria Queer i les seves relacions amb la cultura audiovisual, com a vehicles de construcció social i cultural per a la igualtat.
-
Dates: 20, 21 i 22 d'abril
- Data màxima per enviar propostes: 13 de març
-
Data màxima per comunicar l'acceptació: 21 de març
- Les propostes i inscripcions s'enviaran via correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
GENDERTIME INTERNATIONAL CONFERENCE
El Consorci GenderTime es complau a emetre la convocatòria de ponències per a la Conferència Internacional GenderTime, que se celebrarà 29-30 de de setembre de, 2016, París, França. La Conferència es durà a terme a la UPMC - Campus donis Cordeliers, París, França. L'objectiu de la Conferència és proporcionar una plataforma per als investigadors que treballen per la promoció de la participació i la promoció de la dona en les institucions d'educació superior i recerca. Aquesta és una oportunitat per escoltar els resultats d'GenderTime i altres projectes similars i treballar en xarxa amb nombrosos científics destacats en l'àrea.
Els temes d'interès inclouen, però no es limiten a:
- El disseny dels plans d'igualtat de gènere (BPA)
- En descriure, mesurar, que avaluen GEPS
- Transferència de coneixement i xarxes en tot GEPS
- Les dades que falten, falten teories, explicacions que falten, sobre les connexions que falten GEPS
Altres activitats
EL FLORIDO PENSIL (NENES): COL·LOQUI POST FUNCIÓ SOBRE EL ROL DE LA DONA DURANT LA DICTADURA FRANQUISTA I EXPOSICIÓ ‘VENCEDORS I VENÇUTS’
"EL FLORIDO PENSIL- NENES" es la historia del día a día de cinco niñas sometidas a la absurda e ilógica brutalidad del sistema educativo que dominó la España de la posguerra. La escuela es el reflejo de la sociedad y de su ideología dominante, y esa ideología decidió poner al día al más profundo patriarcado medieval, y llevarlo a sus últimas consecuencias. La mujer fue el principal objetivo de la empresa moralizadora, pues resultaba estar naturalment destinada al matrimonio y a las labores domésticas. Su carrera profesional debía ser la de formar una família y tener prole, y en eso se ponían de acuerdo prácticamente todas y todos: la maestra, el cura, los padres, los moralistas, las cupletistas, las escritoras de novelas rosas, e incluso las profesoras de gimnasia, si me apuran. En todos los escenarios de la acción se verá reflejado, a veces de manera clara, a veces dando retorcido rodeos, que sólo existían dos tipos de mujeres: las decentes y las otras.
-
Dia: 8 de març
- Hora: Després de la funció de les 21h
-
Lloc: Teatre Poliorama, Rambla dels Estudis, 115, Barcelona
TALLERS, CONFERÈNCIES GRATUÏTES I MÉS SOBRE FEMINITAT, SEXUALITAT I VIOLÈNCIA DE GÈNERE.
Cine-Fòrum: Filmar el desig, viatge a través del cinema de les dones
Cine-fòrum a partir del documental Filmar el deseo, viaje a través del cine de las mujeres. Una mirada femenina sobre el desitjos, sexualitats i cossos de les dones.
-
Dia: 10 de març
- Hora: de 19 a 21h
-
Lloc: COPC, Barcelona
Taller: Supervisió de casos sobre violència de gènere
Supervisió de casos amb professionals que estan en l'actualitat treballant en l'assistència de dones en situació de violència. Aquesta activitat serà realitzada des de les teories psicològiques de referència de les supervisades.
-
Dates: 01/04/2016, 06/05/2016, 03/06/2016 i 01/07/2016
-
Hora: de 18.45 a 19.45h
-
Lloc: Sala d'actes del COPC, Barcelona
Conferència: Intervenció responsable en l'àmbit de la violència masclista
Activitat informativa sobre la intervenció responsable en violència masclista: què es pot fer, qui ho pot fer i què no s'ha de fer en la relació d'ajut. Com establim els límits i la responsabilitat en funció de l'àmbit d'intervenció.
-
Dia: 6 d'abril
-
Hora: de 16 a 18h
-
Lloc: Delegació de Lleida del COPC
Taller: Sexualitats, afectivitats i erotismes de les dones
Aquest taller té com a objectiu debatre i reflexionar sobre com ens situem com a dones en una faceta tan important com és la de la sexualitat, facilitant eines per una millor comprensió i acceptació de la nostra sexualitat i afectivitat. Treballarem com afavorir una relació positiva amb el propi cos i aprofundirem en el món de les relacions interpersonals i la sexualitat.
-
Dates: 05/05/2016, 12/05/2016, 19/05/2016 i 26/05/2016
-
Hora: de 19 a 21h
-
Lloc: Sala d'actes del COPC, Barcelona
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:
"La protección de la víctima de violencia de género" d'Ana María Romero Burillo (Estudios Aranzadi, 2016).
L'aprovació de la Llei 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere, va suposar un punt d'inflexió en el tractament de la violència de gènere. Per primera vegada es qualifica com a qüestió d'estat, en considerar-se un problema social de caràcter públic, abordant aquesta problemàtica des d'una perspectiva transversal.
Complerta ja una dècada de l'entrada en vigor de la Llei, és un moment idoni per a realitzar una valoració i un balanç del seu recorregut i, amb aquesta finalitat, aquesta obra analitza la Llei des d'un punt de vista multidisciplinar, abordant temes de màxim interès i actualitat. Per a això es compta amb la participació d'especialistes de diverses disciplines que, des dels seus camps del coneixement (administració pública, sociologia de l'educació, salut, comunicació, lingüística, dret i economia), contemplen la violència de gènere entre les seves àrees d'estudi.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Notícies
10 ANYS DE LA LLEI 1/2004 DE MESURES DE PROTECCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
El Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones ha publicat el llibre La protecció de la víctima de violència de gènere. Un estudi multidisciplinar després de 10 anys de l'aprovació de la Llei Orgànica 1/2004. Es tracta d'un volum dirigit per la Dra. Ana M. Romero Burillo, professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social i directora del Centre Dolors Piera i coordinat per la professora de la UdL amb la col·laboració de la gestora de gènere, Cristina Rodríguez, dins la Col·lecció Estudis de l'editorial Thomson-Reuters Aranzadi.
Sense pretensió d'exhaustivitat, aquesta obra analitza la Llei 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere des de un punt de vista multidisciplinari abordant temes de màxim interès i actualitat. L'anàlisi de la Llei s'ha centrat, doncs, en àmbits relacionats amb el paper de les administracions públiques en l'eradicació de la violència contra les dones, amb les mesures de sensibilització, prevenció i detecció en diferents àmbits, els drets de les víctimes, amb les actuacions en matèria d'inserció laboral, de foment del ocupació, de protecció i de tutela de les treballadores, aspectes penals i civils o a l'acció normativa de les comunitats autònomes.
Per a això, compta amb la participació d'especialistes de diverses disciplines de l'àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques, persones expertes que des dels seus camps de coneixement contemplen la violència de gènere entre les seves àrees d'estudi. Entre elles, hi ha participat professorat de la Universitat de Lleida, com la Dra. M. Àngels Cabasés, professora titular d'Economia Aplicada; la Dra . Mª Ángeles Calero, catedràtica de Llengua Espanyola; la Dra. Neus Cortada, professora titular de Dret Civil, el Dr. Josep Moreno, professor titular del Dret del Treball i la Seguretat Social; la Dra. Adoración Padial, Professora Titular de Dret Civil; la Dra. Agnès Pardell, catedràtica de Dret del Treball i la Seguretat Social; la Dra. Ana M. Romero, professora titular de Drets del Treball i de la Seguretat Social i la Dra. Dolors Tolrà, professora titular de Dret Civil.
També hi col·labora professorat d'altres universitats, com la Dra. Núria Torres, Professora Agregada (Interina) de Dret Penal de la Universitat Rovira i Virgili, la Dra. Marina Subirats, catedràtica emèrita de Sociologia de la Univeristat Autònoma de Barcelona, la Dra. Mª Isabel Menéndez, professora titular de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Burgos i la Dra. Ana Rosa Argüelles i el Dr. Luís Antonio Fernández, professorat titular de Dret del Treball i de la SS de la Universidad de Oviedo. En representanció d'institucions i entitats com la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista de la Generalitat de Catalunya o en Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris hi han participat la Dra.M. Àngels Gensana i la Dra. Carme Valls, respectivament.
La directora del Centre Dolors Piera i de la publicació, l'Ana M. Romero, afirma que després d'una dècada de l'entrada en vigor de la Llei, és un moment idoni per realitzar una valoració i un balanç del seu recorregut i, amb aquesta finalitat, aquesta obra analitza la Llei des d'un punt de vista multidisciplinari, abordant temes de màxim interès i actualitat.
Font: Centre Dolors Piera
LA REALITAT TRANS A ESPANYA I ARGENTINA DURANT TOT EL SEGLE XX
Rafael M. Mérida Jiménez, investigador del Centre Dona i Literatura, acaba de publicar dues obres que reflexionen sobre la realitat trans a Espanya i Argentina durant tot el segle XX. La primera és el volum Transbarcelonas (Edicions Bellaterra, 2016), el qual contextualitza i analitza alguns dels més importants discursos polítics i culturals de la Barcelona transexual, incloent-hi cinema, espectacles, performances, còmics, novel·les, contes, articles periodístics, autobiografies, entrevistes i persones trans que escriuen o que són escrites. La segona publicació és Memorias, identidades y experiencias trans: (In)visibilidades entre Argentina y España (editorial Biblos, 2015), una coedició amb Jorge Luis Peralta (Universidad Nacional de La Plata i investigador del GRC Creació i pensament de les dones) que recull els testimonis de travestis, transexuals i transgènere a Argentina i a Espanya des de la dècada de 1960 fins a principis del segle XXI. A més dels editors, aquest recopilatori aplega assaigs de María Soledad Cutuli, Óscar Guasch, Jordi Mas, Adrián Melo, Alejandro Modarelli, José Antonio Nieto, Cristina Ornielli, Raquel (Lucas) Platero Méndez y Majo Torres entre d'altres.
Nosaltres les Dones
Mercedes Ballesteros Gaibrois. (Madrid, 1913 - 1995) Escriptora espanyola. Filla dels historiadors i acadèmics de la Història Antonio Ballesteros i Mercedes Gaibrois (que va ser la primera dona admesa com a membre de nombre en aquesta institució), curs estudis superiors de Filosofia i Lletres. Casada amb el literat i director de cinema canari Claudio de la Torre, es va traslladar amb ell a l'arxipèlag canari per refugiar-se de les atrocitats de la Guerra Civil.
Després de la guerra, va conrear la narrativa policíaca i la novel·la rosa i va col·laborar amb textos humorístics a La Codorniz, amb els pseudònims de Baronessa Alberta i Silvia Visconti. Ballesteros va continuar escrivint amb regularitat fins a finals dels seixanta. El 1973 es va quedar vídua, i el 1985 va publicar la que seria la seva última obra, una mena de memòries novel·lades. Ja octogenària, va morir a Madrid al començament de l'estiu de 1995, allunyada de tots els fòrums culturals i oblidada en gairebé tots ells.
Font: Biografías y vidas