Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Gener número 137

 "No hay barrera, cerradura ni cerrojo que puedas imponer a la libertad de mi mente".

Virginia Woolf (Londres, Reino Unido, 1882 - Lewes, id., 1941) Escritora británica. El nombre de Virginia Woolf figura junto con el de James Joyce, Thomas Mann o Franz Kafka entre los grandes renovadores de la novela moderna. Experimentando con la estructura temporal y espacial de la narración, perfeccionó en sus novelas el monólogo interior, procedimiento por el que intenta representar los pensamientos de un personaje en su forma primigenia, en su fluir inconsciente, tal y como surgen en la mente. Algunas de sus obras más famosas, como La señora Dalloway (1925), Al faro (1927) o Las olas (1931), ejemplifican este recurso mediante un poderoso lenguaje narrativo en el que se equilibran perfectamente el mundo racional y el irracional.

Woolf fue además pionera en la reflexión sobre la condición de la mujer, la identidad femenina y las relaciones de la mujer con el arte y la literatura, que desarrolló en algunos de sus ensayos; entre ellos, destaca por la repercusión que posteriormente tendría para el feminismo Una habitación propia (1932). No sólo abordó este tema en los ensayos, sino que también lo hizo en novelas como la inquietante y misteriosa Orlando (1928), en la que se difuminan las diferencias entre la condición masculina y la femenina encarnadas en el protagonista, un aristócrata dotado de la facultad de transformarse en mujer.

Font: Biografías y vidas.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

CONCURS DE LOGOTIPS PER ALS 10 ANYS DEL CENTRE DOLORS PIERA

logosEl Centre Dolors Piera (CDP), adscrit al Vicerectorat d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida, es va crear el 6 de març de l’any 2006 fruit del conveni entre la UdL i el Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona (SIED). L'any 2016 complirà 10 anys de la seva posada en marxa.

Per celebrar-ho està treballant en un programa d'activitats de caràcter lúdic, cultural i acadèmic que es desenvoluparà al llarg de l'any 2016. El tret de sortida el donarà la resolució del Concurs d'idees per escollir el logotip dels 10 anys del Centre, que tindrà presència en totes les publicacions divulgatives i de promoció que es faci dels actes de celebració.

El concurs d'idees s'adreça majoritàriament a joves artistes de la ciutat de Lleida, pensat especialment en l’estudiantat de l’àmbit de disseny i les arts plàstiques. La selecció del logo guanyador anirà a càrrec d'un jurat format per persones de la UdL i de professionals del món de l'art de la ciutat de Lleida que seran 1 professor/a de la Universitat de Lleida, la directora del Centre Dolors Piera o en qui delegui, 1 representant de la UdL del servei d’Edicions i Publicacions, 1 professor/a de l’Escola Municipal Leandre Cristòfol, el director del Museu Morera i el/la responsable del centre d’Art La Panera i 1 membre de l’equip del Centre Dolors Piera que actuarà com a secretària amb veu i sense vot.

El lliurament del premi es farà en un acte públic en el marc dels actes de celebració del 10è aniversari del Centre, el dijous 21 de gener de 10:30 a 12h a la Sala Victor Siruana de l'edifici del Rectorat.

Les bases de la convocatòria les trobareu aquí

 

Activitats a Lleida

 COS ACTIU

  • Dia: 11 de gener 

  • Hora: 17:30
  • Lloc: Centre Cívic de la plaça l'Ereta

  • Organitza: Casal de la Dona

 

ESPAI DE LABORS

  • Dia: 12 i 26 de gener 

  • Hora: 18:00
  • Lloc: Casal de la Dona

  • Organitza: Casal de la Dona

 

SONS DE VIDA

  • Dia: 13 de gener 

  • Hora: 18:00
  • Lloc: Centre Cívic de la plaça l'Ereta

  • Organitza: Casal de la Dona

 

DANSA I MOVIMENT CREATIU

  • Dia: 14 i 28 de gener 

  • Hora: de 17:45 a 18:45
  • Lloc: Casal de la Dona

  • Organitza: Casal de la Dona

 

QUÈ OPINEM LES DONES?

  • Dia: 14 de gener 

  • Hora: 18:00
  • Lloc: Seu de Dones de Pardinyes (C/St. Pere Claver, 5)

  • Organitza: Casal de la Dona

 

COS ACTIU

  • Dia: 18 de gener 

  • Hora: 18:00
  • Lloc: Centre Cívic de la plaça l'Ereta

  • Organitza: Casal de la Dona

 

ALIMENTACIÓ SALUDABLE

  • Dia: 20 de gener 

  • Hora: 18:00
  • Lloc: Casal de la Dona

  • Organitza: Casal de la Dona

 

CUIDA'T

  • Dia: 21 de gener 

  • Hora: 18:00
  • Lloc: Casal de la Dona

  • Organitza: Casal de la Dona

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

NOU CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

Us proposem un nou Curs de Lectures de Teoria Política Feminista per al curs proper!

Aquest cop, a més, ve acompanyat de textos literaris que ens ajudaran a entrar de forma amena a cinc debats essencials del pensament feminista. 

9a edició: octubre 2015 – juliol 2016

Informació - Inscripció

 

JORNADA CIRCUIT BARCELONA CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES

El proper dijous 21 de gener, el Circuit Barcelona contra la violència masclista celebra les seves XIII jornades. És per això que us convidem a venir a la taula rodona que farem al Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108) a partir de les 18 h. Adjuntem programa.

Per formalitzar la vostra inscripció cal que envieu un email, abans del 15 de gener, a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant:

-Nom i cognoms:

-Contacte (telèfon, e-mail):

-Institució / associació / empresa:

-Lloc de treball / Professió:

-Servei:

-Formes part del Circuit Barcelona contra la violència masclista?

-Si formes part d’un circuit territorial, indica’n el districte:

Places limitades. Gràcies pel vostre interès i participació. 

 

Premis, beques i ajuts

PREMI MILA DE PERIODISME 

Oberta la convocatòria del IX Premi Mila de Periodisme per a la igualtat de Gènere a Lleida

El termini de presentació de treballs periodístics finalitza el proper 1 de febrer de 2016.

Podeu consultar les bases del premi aquí

 

BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN 

Oberta la convocatòria de la XI Beca de Recerca Cristina de Pizan.

El termini de presentació de treballs periodístics finalitza el proper 1 de febrer de 2016.

Podeu consultar les bases del premi aquí

 

CONVOCATORIA DEL PREMIO ADA BYRON 2016
La facultad de ingenieria de la Universitat de Deusto convoca el III Premi Ada Byron a la dona tecnòloga 2016 en el Bicentenari de la precursora de la informàtica.

Més informació:

Consultar les bases aquí.

 

DONES I MOVIMENTS SOCIALS

Bases II Concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico

1.Participants. Es podran presentar al premi les i els artistes majors de 16 anys amb una fotografia inèdita, sense ús comercial o, en el cas d'una sèrie, amb una composició de 5 imatges.
La participació en aquest premi suposa la total acceptació d'aquestes bases i la conformitat amb la decisió del jurat.

2. Tema. Tema: Dones i Moviments Socials. La segona edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en la lluita de les dones. Mirem on mirem les dones ens movem per reclamar drets i igualtat, les dones som subjectes polítics de primer ordre.

3. Presentació de les obres. Per a concursar els i les participants hauran d’enviar en format digital la seva fotografia. La documentació s’haurà d’adreçar a: 

     Jurat del CONCURS de FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

     Grup de Dones de Lleida

     Casal de la Dona. Plaça Fanalets de Sant Jaume, baixos s/n

     25002 Lleida

 Es presentarà en dos sobres tancats. En cada un dels sobres només hi ha de constar, en lloc visible, un pseudònim.
 En un dels sobres hi ha de constar la fitxa tècnica de l'obra o projecte, una breu memòria d'aquesta i el currículum de l'artista on hi consti    professió, telèfon, i adreça electrònica de contacte.

En l’altre sobre l’obra o projecte que concursa en suport digital. Aquesta potser una sola imatge de l'obra amb una resolució de 300 dpp en format TIF, màxim de 100MB. O bé una sèrie d’un màxim de 5 imatges especificant quina és la que concursa i les altres per explicar el projecte.
Les fotografies poden ser en B/N i/o color. Poden ser realitzades amb càmera analògica o digital.
No s'admetran aquelles obres que incompleixin les condicions exposades en les bases del concurs

4. Drets d'Autor/a. La participació en el concurs implica l'acceptació de totes i cada una de les seves bases. El dret de publicació de les obres participants quedarà automàticament en propietat del comitè organitzador, a la que els autors i les autores de les mateixes, transmeten els drets per a la seva reproducció en publicacions relacionades amb la difusió del Grup de Dones de Lleida.Els i les fotògrafs/-fes participants garanteixen que són els/les propietaris/es del material que presenten a concurs i que tenen la totalitat de la propietat intel·lectual del mateix, així com les corresponents autoritzacions en el cas de que pareguin persones o llocs de caràcter privat. 

5. Jurat. Estarà constituït per cinc dones entre les quals hi haurà tres membres del Grup de Dones de Lleida i dues professionals de la fotografia.

6. Premi. El premi consistirà en la publicació i exposició de cinc obres de la persona guanyadora en una sala d’interès cultural de la ciutat de Lleida. Després de l’exposició a Lleida, el Grup de Dones de Lleida es reserva el dret d’oferir l’exposició a altres sales i entitats sense ànim de lucre)
El jurat podrà declarar desert el premi.

7. Termini i lliurament del premi. El termini de presentació s’obrirà el 15 de Setembre de 2015 fins el 15 de Gener de 2016

El lliurament del premi tindrà lloc durant la primera quinzena del mes de març (coincidint amb els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora) en un acte públic en una sala a determinar per l’organització.
Per sol·licitar aclariments o més informació podeu contactar amb el Grup de Dones de Lleida al correu: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

 

PRÀCTIQUES I  FICCIONS ALTERNATIVES: GÈNERE I EMOCIONS

El workshop "Prácticas e ficcións alternativas? Xénero, cultura e emocións no s. XXI", coordinat per Helena González Fernández, directora del Centre Dona i Literatura, i Dolores Vilavedra (Universidade de Santiago de Compostela) proposa reflexionar sobre la ciència-ficció actual i sobre algunes pràctiques culturals que impliquen la creació de comunitats textuals, la modelització de les emocions i els rols de gènere. A més de les coordinadores, hi participen Fernando Moreno (Universidad Complutense de Madrid), Montserrat Pena Presas (Universidade de Santiago de Compostela) i Saleta de Salvador Agra i Andrea Ruthven (Universidade de Vigo). El workshop s'emmarca dins el projecte de recerca "Teoria de les emocions i el gènere en la cultura popular del s. XXI". Inscripció gratuïta a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. fins al dia 21 de gener de 2016. 

Dissabte 23 de gener de 2016 de 10h a 14h30
Instituto da Lingua Galega, Universidade de Santiago de Compostela, Praza da Universidade 4 -15782 Santiago de Compostela
Organitzen: Centre Dona i Literatura
Instituto da Lingua Galega, USC

Més informació.

 

Altres activitats

 VII AULA DE DEBATE DE JÓVENES INVESTIGADOR@S  EN TEMÁTICAS DE GÉNERO.

L'Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid, per setè any consecutiu, organitza la VII Aula de Debat de Joves la Recerca en temàtiques de gènere 2016. 

Aquestes jornades estan dirigides a joves investigadors / es que realitzen actualment o han realitzat recentment la seva investigació doctoral o treball fi de màster en temàtiques de gènere, tant en universitats espanyoles com a l'estranger. Aquesta activitat pretén abordar la situació actual pel que fa a les investigacions de gènere en l'àmbit universitari i identificar les oportunitats i dificultats que existeixen a l'hora d'investigar en aquest tipus de temes. 

Us animem a que envieu les vostres propostes de comunicació al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. fins al 7 de febrer de 2016, amb el següent contingut: 

  • Títol de la comunicació
  • Nom de l'autor/a dels autors/es i adscripció institucional 
  • Resum de la comunicació o abstract (150 paraules)
  • Paraules clau de la comunicació

Un cop complert el termini d'enviament de propostes, es realitzarà una selecció i es notificarà per correu electrònic les comunicacions acceptades. La inscripció tindrà un cost de 10 euros per als participants i 5 euros per als assistents. Tota la informació s'anirà actualitzant a la pàgina web de l'esdeveniment. 

 

COMENTARI DE L'OBSERVATORI: UNA ALTRA OPORTUNITAT PERDUDA

Ens agradaria no haver-ne de parlar però de nou ens trobem davant d’una opció narrativa que, tenint com té uns quants valors positius, la defensa d’una matèria maltractada com la filosofia, la dignificació d’una professió, també maltractada socialment, una mirada comprensiva envers l’adolescència i la vindicació de mètodes educatius innovadors, entre d’altres, no ha prestat cap atenció a tenir cura d’una representació equilibrada, pel que fa als personatges femenins i masculins, ni en mostrar les dones amb la seva autoritat professional, justament en una activitat, com l’educativa, on ocupen la major part dels llocs de treball. Si comptéssim el repartiment de temps de paraula que Merlí, la sèrie estrella de TV3 d’aquests moments, dedica a les dones, es tornarien a reproduir les gràfiques descompensades habituals. Si observéssim les escenes en què els professors desenvolupen les seves classes, amb maneres més o menys ortodoxes, però sempre situats en el centre de l’acció i les comparéssim amb les de les professores, a qui veiem només en els passadissos o a la sala de professors/es, carregades de carpetes, veuríem també aquesta reiteració representativa tan poc actualitzada. Si parléssim de les iniciatives de seducció, de les referències a la sexualitat, tant del protagonista com dels i les alumnes, veuríem també una centralitat absoluta del desig masculí. Si ens fixéssim en els fils argumentals, diversos i variats, veuríem un privilegi de les trames relacionades amb els nois. Si seguíssim per aquest camí, constataríem també diverses manifestacions de la masculinitat dominant d’aquest Merlí, un suposat anti-heroi que sembla que fascina a tothom.

I que no ens diguin que són defectes del personatge o complexitats de la seva psicologia. És la tossuda insistència en no voler sortir dels llocs comuns de les narratives androcèntriques.                         

 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

 Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

EL TRATAMIENTO DEL GÉNERO EN LAS FUERZAS ARMADAS: “MUJER, PAZ Y SEGURIDAD de María Concepción Pérez Villalobos (Editorial Universidad de Granada, 2013)

Un dels espais on els avenços en matèria d'igualtat de gènere han estat més rellevants és el de la seguretat i la defensa. En part, pel seu valor simbòlic com expressió de la plena incorporació de la dona a tasques o col·lectius tradicionalment reservats als homes, i, en part, per la urgent necessitat de posar fre a la alarmant situació de les dones com a víctimes massives en els últims conflictes armats. D'aquesta manera, s'ha avançat cap a la convicció que, en aplicar una correcta perspectiva de gènere en les forces armades i en la resolució dels conflictes, s'està fent una contribució decisiva a la pau dels pobles i del món. El propòsit del llibre, no és altre que rastrejar com s'ha aplicat a Espanya el principi d'igualtat pel que fa a la dona dins de l'àmbit de la defensa i analitzar la seva aplicació en el moment actual tenint en compte les aportacions conceptuals de la perspectiva de gènere i dels compromisos internacionals subscrits pel nostre país. 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

ANTE LAS ELECCIONES GENERALES, LAS ASOCIACIONES FEMINISTAS EXIGEN UN PACTO DE ESTADO CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO.

Les organitzacions signants, organitzacions feministes i socials pertanyents a l'Observatori Estatal de violència contra les dones, organitzacions especialitzades contra la violència de gènere i membres de les plataformes reivindicatives 7-N i CEDAW-Ombra, en relació amb l'estratègia electoral del Partit Popular sobre la violència contra les dones, desitgen manifestar el seu més enèrgic rebuig davant uns missatges irresponsables que no només oculten la realitat de les violències contra les dones al nostre país, sinó que pretenen disfressar la manca de compromís i diligència de l'actual govern amb la seguretat i la justícia envers les dones.

L'actitud complaent que l'actual govern i el Partit Popular estan exhibint amb fins clarament electoralistes, és un dany més a la lluita contra la violència de gènere, que es suma a les retallades pressupostàries en les diferents administracions públiques, la pèrdua d'impuls en la millora legislativa contra la violència masclista, la inacció en la millora dins de l'àmbit judicial, el desistiment de les tasques de sensibilització, particularment en l'àmbit educatiu, i la cruel negativa a reparar el dany de les dones supervivents.


A totes aquestes qüestions, que han estat posades en evidència fins i tot per organismes internacionals com CEDAW, s'afegeix la manca de voluntat de col·laboració amb la societat civil que ha estat menystinguda al llarg d'una legislatura en què la interlocució amb les organitzacions especialitzades s'ha reduït a categoria d'anècdota, ja que ni tan sols s'han convocat per part del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, les reunions preceptives dels dos òrgans d'interlocució com són l'Observatori Estatal de violència contra la Dona i el Consell de la Dona, ignorant-, a més, les mobilitzacions i demandes que s'han posat damunt de la taula, fins i tot a través de mobilitzacions massives com la del passat 7 de Novembre, en què van participar centenars d'organitzacions de tot Espanya.


Que a aquesta situació, sostinguda al llarg de tota la legislatura, el Partit Popular li vulgui posar un fermall electoralista, no fa sinó empitjorar la situació d'irresponsabilitat manifesta, amb missatges que en absolut es corresponen amb la realitat del que s'ha fet i dels efectes que sobre la violència contra les dones han tingut les polítiques del Govern en la present legislatura. 

Font: Confederación Sindical de Comisiones Obreras.

 

Nosaltres les Dones

María Ángeles Durán, 64 años, es una de las grandes pioneras en el campo de la investigación social en España y una de las sociólogas más internacionales con las que contamos. Su extensa obra ha sido publicada en inglés, francés, alemán, portugués, italiano y catalán. Fue Premio Nacional de Investigación en 2002. Autora de numerosos libros y publicaciones relacionados con la mujer y su entorno sociolaboral y familiar, el empleo del tiempo y la economía de la salud, en uno de sus últimos trabajos ("La cuenta satélite del trabajo no remunerado en la Comunidad de Madrid"), ha analizado el trabajo no remunerado del ama de casa y su impacto en la economía española.

Font: Consumer.es

 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto