Art reparador
La Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida acull l’exposició Benestar i salut a través de l'experiència artística fins al 30 d’abril. Al mes de maig, es traslladarà a l’edifici del Rectorat en commemoració del 28 de maig, Dia Internacional per l’Acció de la Salut de les Dones.
La mostra ha estat impulsada per la professora de la Facultat d’Infermeria, Palmira Rius, i la gestora en gènere del Centre Dolors Piera, Cristina Rodríguez.
Benestar i salut a través de l'experiència artística exposa algunes de les composicions artístiques realitzades per dotze dones amb fibromiàlgia. Els treballs es van realitzar en nou sessions quinzenals on les participants van apropar-se a l’art contemporani mitjançant diferents tècniques i estils. Cada sessió, d’una hora i mitja de durada, incorporava una rutina basada en una relaxació inicial, una presentació de la tècnica a través d’obres i d’artistes , el treball pràctic, una exhibició i comentari de les obres realitzades i una meditació en finalitzar.
L’experiència forma part del projecte de recerca, dut a terme per Rius i Rodríguez, sobre l'impacte en la salut de l'experiència artística en persones amb fibromiàlgia. A través d’aquesta recerca pretenen posar de manifest que la creativitat i l’art poden influir positivament en el benestar de les pacients. Segons Palmira Rius "es tracta d'una recerca qualitativa que parteix de la idea general que l'art millora la salut, especialment pel que fa als efectes en la reducció de l'estrès i en les tensions emocionals, així com en la integració de noves vivències i experiències per a millorar el benestar".
Manuel Belver, del departament de Didáctiques específiques de la Universidad Complutense de Madrid, exposa en l’artícle "El arte y la educación en los contextos de salud" que l’objectiu de l’art no és curar, però ajuda a humanitzar els processos de curació i els entorns en què es desenvolupen els cuidatges.
Durant el procés de recerca, les investigadores han recollit valoracions qualitatives de les participants en relació al benestar, el descans i l’experiència en general. “També avui he dormit bé. Dintre de les poques hores que estic al llit. El dolor encara és persistent, però espero amb il·lusió el dia del taller” o “El dia que vinc aquí per a mi és un dia sagrat. Per a mi és important. Perquè no us conec molt però em sento
valorada, relaxada. I al sortir d’ aquí surt una altra persona. Aquesta nit dormiré bé” són algunes de les valoracions de les participants.
El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’associació Fibro Lleida, el cap clínic de la Unitat de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de l'Hospital Santa Maria, el doctor Lluís Rosselló, la Facultat d’Infermeria, el Centre d’art La Panera i el Centre Dolors Piera.
Paral·lelament a l’exposició, el Centre Dolors Piera publicarà un catàleg amb una breu explicació del projecte, una mostra de les obres i alguns consells per millorar el benestar de totes les persones.
Segons el doctor Rosselló la fibromiàlgia és una malaltia que afecta a més de 6000 persones a Lleida, de les quals 19 de cada 20 són dones, tot i així encara esdevé desconeguda i posada en dubte en diverses ocasions. Moltes de les persones diagnosticades afirma tenir aquest dolor des dels 12 anys. Per això, la Unitat de Fibromiàlgia de l'Hospital de Santa Maria de Lleida ha preparat un pla pioner de detecció de la fatiga crònica i fibromiàlgia entre adolescents que portarà a terme en 6 instituts de la ciutat.