Cap a la igualtat salarial
La jornada Dones, salari i igualtat commemora el Dia Internacional de les Dones a la UdL
El Centre Dolors Piera organitzarà la jornada Dones, salari i igualtat per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’acte es celebrarà el 12 de març a la sala d'actes del edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. La jornada es retransmetrà en directe a través del canal de streaming de la UdL. Vegeu el programa i consulteu el dossier.
La jornada, finançada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d’Espanya i pel Fons Social Europeu, es centrarà en la situació de les dones en l’àmbit laboral i les condicions de desigualtat que pateixen actualment.
L’esdeveniment comptarà amb una conferència titulada La igualtat retributiva d’homes i dones: marc normatiu, a càrrec del Dr. Carlos Alfonso Mellado, Catedràtic de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València, i de la Dra. Gemma Fabregat Montfort, Professora Titular del Departament del Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València. Ambdós ponents són especialistes punters en la matèria.
Seguidament, es realitzarà una taula rodona amb la participació dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, anomenada Bretxa salarial i negociació col·lectiva: experiències pràctiques.
Els aspectes que es tractaran durant la jornada giraran entorn de la desigualtat salarial i la qualitat del treball, en la conferència inaugural, i la negociació col·lectiva, a la taula rodona, on s’exposaran experiències en la negociació relacionades amb la igualtat de retribució.
Diferència salarial
Un dels temes centrals serà l’anàlisi de l’anomenada bretxa salarial. Es tracta de les diferències salarials entre homes i dones per una feina del mateix valor. Segons el sindicat CCOO “els ingressos anuals de les dones són, de mitjana, un 30% inferiors als dels homes. L’impacte de la bretxa salarial sobre les dones es perllonga més enllà de la vida laboral: obtenir menys ingressos genera pensions més baixes, menys protecció social i més risc de pobresa entre la població més gran”.
El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat exposa que les dones a Espanya cobren de mitja un 16,33 % menys per hora que els homes. Segons les dades provisionals de l’Eurostat per l’any 2011 la bretxa salarial de gènere a Espanya és del 17,8%, una mica més d’ un punt i mig percentual per sobre de la mitjana de la Unió Europea.
El document Com combatre la bretxa salarial entre homes i dones a la Unió Europea, realitzat al 2014 per l’ Oficina de Publicacions de la Unió Europea, exposa que ” les desigualtats salarials existeixen a pesar de que les dones obtenen, de mitja, millors resultats acadèmics que els homes.” Afegeix que les variables que determinen la bretxa salarial de gènere són nombroses i complexes i reflecteixen tant la discriminació per raó de sexe, com les desigualtats vinculades a l’ educació i al mercat de treball. Alhora, comenta que els factors culturals i històrics impedeixen que les dones arribin als llocs de major retribució, allunyant-les dels llocs de direcció, de l’àmbit de la política, de l’economia i de la ciència. La conciliació familiar també és una factor que perjudica les oportunitats de les dones per progressar en el treball i augmentar el salari.
Segons la Unió Europea l’eliminació de la bretxa salarial contribuiria a la creació d’una societat més justa i igualitària, la creació de llocs de treball de qualitat, la disminució del nombre de processos judicials i reclamacions, i la recuperació i creixement econòmic.