La violència de gènere també es mesura
Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre discriminació, assetjament sexual i violència contra les dones i proporcionar coneixements per detectar aquests comportaments, sobretot entre la comunitat universitària, el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida distribuirà a partir del proper 25 de novembre -dia internacional per a l'eradicació de la violència de gènere- 4.000 exemplars d'un violentòmetre a les biblioteques de la UdL.
Es tracta d'un punt de llibre que adapta una eina creada i dissenyada per l'Institut Politècnic Nacional de Mèxic que permet visualitzar i mesurar les diferents situacions de violència que s'amaguen en la vida quotidiana i en les relacions interpersonals i que, a voltes, no s'identifiquen com a tals. Altres adaptacions d'aquesta eina s'han dut a la Universitat Pública de Navarra o l'Ajuntament de Tàrrega.
El violentòmetre de la UdL, que ha comptat amb el patrocini del Consell Comarcal del Segrià, divideix en tres nivells -de menor a major- l'escala de la violència. En cadascun, s'enumeren comportaments i s'alerta d'allò que cal fer: tingues cura, la violència augmentarà (bromes feridores, xantatge, gelosia...); reacciona, no et deixis destruir (donar bufetades, controlar i prohibir, carícies agressives...); i necessites ajuda professional (abús sexual, tancar i aïllar, amenaçar amb armes o de mort, donar puntades de peu, entre altres). Aquestes manifestacions de violència, tant psíquiques com físiques o socials, no són necessàriament consecutives i molts cops s'experimenten de manera intercalada, alerten des del Centre Dolors Piera.
A més de la distribució d'aquests punts de llibre, s'estan organitzant presentacions del violentòmetre en assignatures de les diferents facultats i escoles de la UdL per fer més incidència entre l'alumnat. En aquest sentit, el Centre Dolors Piera, recorda que l'estudi Percepció de la violència de gènere en l'entorn universitari. El cas de l'alumnat de la UdL, publicat l'any passat, va constatar que no s’interpreten com a violència alguns dels seus indicadors.
Per exemple, de les persones enquestades en aquest estudi, tot i ser conscients que el control exercit per la parella pot ser nociu, només un 36% catalogava la gelosia com un fet negatiu per a la relació. El 40% acceptaria que la seua parella li demanés perdó després d'una agressió amb promeses de canvi i a un 28% no li importaria que la seua parella volgués saber en tot moment el que fa.
Més informació sobre el violentòmetre al dossier.
Font: Oficina de Premsa de la UdL
Foto: Xavier Piqué (Servei de Reproducció i Imatge de la UdL)