Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Una nova eina informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista o androcèntric del llenguatge

introL’Institut Català de les Dones, adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania, i la Secretaria de Política Lingüística, posen a disposició de l’administració, i altres institucions, una nova eina informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista o androcèntric del llenguatge: Intro.

Intro funciona de manera similar als altres analitzadors lingüístics: detecta aquelles paraules que poden tenir una connotació sexista o androcèntrica i ofereix alternatives per als casos en què sigui necessari. D’entrada, aquesta primera versió conté prop de 1.500 termes. També inclou la possibilitat que cadascuna de les persones usuàries gestioni el seu propi diccionari de termes i, està previst que, a partir del seu ús es puguin realitzar aportacions de millora, que s’incorporaran en les revisions posteriors. El programa s’ha d’instal·lar a cada ordinador, com qualsevol altra eina informàtica. Quan s’ha completat la instal·lació queda integrat en el processador de textos.
Després de l’anàlisi, l’Intro detecta les possibles paraules o expressions sexistes o androcèntriques de manera que la persona usuària pot clicar sobre el terme i s’activa el context en què apareix, per tal que pugui valorar si, efectivament, es tracta d’un ús sexista o androcèntric. Així mateix, li ofereix suggeriments per substituir el terme per altres que no tinguin connotacions discriminatòries de gènere.
És un instrument innovador que pretén facilitar el procés de revisar el llenguatge sexista o androcèntric en un text. A més, mitjançant un explorador específic, també detecta els possibles termes sexistes o androcèntrics en arxius, webs o correus electrònics.

Descarregueu-vos el programa.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto