Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Premi a la Dra. Romero per una comunicació sobre famílies monoparentals amb perspectiva de gènere

PremiARB 2La Dra. Ana María Romero Burillo ha estat guardonada amb el Premi Albert Fina per la comunicació titulada «La regulació per naixement i cura de menor en cas de família monoparental: una qüestió de gènere? per resoldre», presentada a les XXXIII Jornades Catalanes de Dret Social, organitzades per l'Associació Catalana de Iuslaboralistes (ACI) i el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya, i que han tractat sobre la temàtica de la “(Protecció) Igualtat i no discriminació en les relacions de treball” (Barcelona, 28 i 29 de setembre del 2023).

En aquest estudi l'autora analitza l'encaix que té la família com a única persona progenitora a l'actual regulació laboral sobre naixement i cura de menor. Un model familiar que, encara que cada vegada és més present a la nostra societat i té un perfil clarament feminitzat, continua sent invisible en molts casos per a l'acció normativa.

Es constata la necessitat d'abordar mesures legals en l'àmbit laboral, especialment en matèria de conciliació durant les primeres etapes de la vida de filles i fills, que garanteixen uns ingressos mínims i una protecció de la família, tot evitant amb això el risc de situacions de discriminació múltiple a què estan exposades aquelles famílies encapçalades per dones com a única persona progenitora.

Per això, s'aposta per introduir la perspectiva de gènere en la interpretació de la norma, tal com ha realitzat altres vegades la Sala Social del Tribunal Suprem, a fi d'evitar un tracte discriminatori per raó de sexe, donant així compliment al que disposen els arts. 4 i 15 de la Llei d'Igualtat on s'indica que la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes és un principi informador de l'ordenament jurídic i, com a tal, s'ha d'integrar i observar en la interpretació i l'aplicació de les normes jurídiques.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto