Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Les violències masclistes en contextos bèl·lics, tema del XI Memorial Hortènsia Alonso

11 memorial pL'onzena edició del Memorial Hortènsia Alonso Veiga, coorganitzat pel Centre Dolors Piera, l’Ajuntament de Lleida, la Creu Roja, el Grup de Dones Lleida i Marea Lila abordarà l’abast de les violències masclistes contra les dones en contextos bèl·lics, com són les violències sexuals, tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual i les violències i la vulneració dels drets sexuals i reproductius. El Memorial forma part dels actes commemoratius del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. 

Tindrà lloc el 23 de novembre al Centre Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la UdL i es retransmetrà en streaming a través de l’enllaç http://www.udl.cat/ca/tv

 

banner_memorial.jpgL’XIè Memorial Hortènsia Alonso vol abordar com en situacions de conflicte armat s’incrementen les violències masclistes contra les dones, en les seves diferents manifestacions i, molt especialment, les violències de tipus sexual i les directament relacionades amb la vulneració dels drets sexuals i reproductius, ja que les violències es produeixen no només en el lloc del conflicte, sinó també en els desplaçaments i llocs d’acollida de les dones que fugen de la guerra. La jornada constarà de 4 ponències a càrrec d'expertes en la matèria. 

La primera, titulada Violències masclistes en contextos bél·lics, servirà de marc per contextualitzar la mirada de gènere dels conflictes armats en relació amb l’impacte de les violències masclistes sobre les dones, fent referència tant a les violències que es pateixen en els llocs de conflicte com en els trajectes de fugida i en les destinacions d’acollida. Anirà a càrrec de la periodista i investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Nora Miralles Crespo. Miralles és una periodista especialitzada en anàlisi internacional; és Màster en Gènere, Conflicte i Drets Humans per l’Ulster University (Belfast) i forma part de la Women‘s International League for Peace and Freedom (WILPF).

A continuació tindran lloc 3 ponències més específiques:

  •  La violència sexual en conflictes armats i experiències de suport i resistència, a càrrec d’Ana Villellas Ariño, periodista i investigadora, que descriurà les tipologies de violències de caràcter sexual que es produeixen o bé s’incrementen en les situacions de conflicte bèl·lic.
  • Tràfic de dones i infants amb finalitat d’explotació sexual, a càrrec de Daniella De Luca, mediadora de la Unitat de Rescat d’APRAMP, que exposarà diferents situacions i experiències de suport en el mateix context i ens llocs d’acollida, així com recursos per a l’abordatge i la resolució d’aquestes situacions.
  • Vulneració de drets sexuals i reproductius, a càrrec d’Almudena Rodríguez Garcia, responsable d’Incidència Política de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que tractarà envers les diferents vulneracions que pateixen les dones víctimes de violències en contextos bèl·lics, en relació amb els seus drets sexuals i reproductius (embarassos, esterilitzacions i avortaments forçats, negació a l’avortament, infeccions de transmissió sexual intencionades, desatenció/negligència en el seguiment de l’embaràs, en el part, puerperi...).

Al final de les intervencions s’obrirà un temps de debat que permeti recollir les idees clau que han anat sorgint i incidir en els aspectes que hagin resultat més interessants.
El XIè Memorial Hortènsia Alonso està adreçat a personal tècnic, professionals de tots els àmbits d’atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, així com a estudiantat i professorat de qualsevol titulació que tinguin interès en l’abordatge d’aquesta matèria. Amb aquesta jornada tècnica anual es vol posar de manifest la importància del treball en xarxa, de manera estratègica i coordinada, per detectar, abordar i erradicar totes les manifestacions de les violències masclistes que pateixen les dones arreu del món.

L'edició d'enguany compta amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto