Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Racisme, violència de gènere i joves a la política els temes del 19è Cicle de Cine i Drets Humans

CCDDHH 2022Una nova edició del Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL ens convida a reflexionar sobre temes com el racisme, l'activisme polític o la violència psicològica masclista de la mà de documentals.

El programa s'articularà al voltant de 3 sessions durant el mes de novembre (8, 15 i 22 de novembre de 18.00 a 20.00 hores a la sala de videoconferències de l’Edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera). 

L'activitat està inclosa dins l'oferta de matèria transversal de la Universitat de Lleida i està reconeguda amb 2 ECTS. La matrícula es pot formalitzar fins al 8 de novembre a la Unitat de Cultura (Planta baixa, Edifici Polivalent), Campus de Cappont. C/ Jaume II, 71 (Tel. 973 70 33 90 i a/e Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.). L'import de la matrícula és de 18,46€

El documental Descendents, de Sicom i Entrepobles, dirigit per Carlos Collazos i Judit Aranda (2020, 61 minuts) aborda una una de les discriminacions que han d’afrontar molts catalans i catalanes, els i les protagonistes d’aquest documental: la pregunta "I tu, d'on ets?". Un qüestionament constant, tant a nivell institucional com social, que les converteix en les creadores de la seva pròpia identitat. Són descendents, fills i filles de persones migrants africanes, asiàtiques, llatinoamericanes que van venir a Catalunya i que ara en formen part. Aquest documental mostra totes aquestes adversitats viscudes en primera persona per aquests joves i sobretot la seva capacitat per transformar aquestes realitats fent de la diferència i la diversitat un valor. La sessió la clourà l'educadora social, Yousra Touri El Mansouri, i la mestra d’Educació Primària i co-impulsora i membre de l’Associació Catàrsiaa Mary Grace Hernandez, a través del col·loqui que es durà a terme després del visionat. 

“Political Youth”, de Valerio Nicolosi,en coŀlaboració amb European Alternatives (2020, 19 minuts) explica com a l’última dècada a Europa s’ha vist el jovent a la primera línia dels canvis socials i polítics. No volen acceptar l’status quo, molts joves estan inventant noves polítiques més enllà de les fronteres, en nom de la justícia social i un futur habitable. Facilitaran el col·loqui en Max Carbonell Ballestero i Llibert Rexach Roure, militants en els moviments socials.

El cicle el clourà la pel·lícula “La violència invisible”, de la Asociación Páginas Violeta, dirigit per María Gisèle Royo Barrera (2021, 39 minuts). El documental el protagonitzen dones que han superat situacions de violència psicològica de gènere, participen en una sessió de caràcter experimental per tal de posar de manifest una realitat poc coneguda. Paraŀlelament, especialistes analitzen com la violència psicològica és una part oculta de l’immens iceberg de la violència de gènere, tot proposant alternatives per a la seva eradicació. La vídeo instal·lació d’una cúpula simbòlica mostra els pilars que la societat i les diferents institucions, públiques i privades, poden oferir com a sortida a aquesta situació. La psicòloga especialitzada en violències masclistes, Aina Troncoso Reverter, serà l'encarregada de concloure la sessió amb una intervenció que donarà pas al col·loqui posterior.

En el marc del cicle es podrà visitar l'exposició “Llibertat significa moviment“ d'Entrepobles i SICOM del 8 al 30 de novembre de 2022 al vestíbul de l’Edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (planta -1) del Campus de Cappont. Hi ha viatges que duren hores, dies, mesos, anys... o tota una vida. Aquest viatge per tu durarà el que duri el teu pas per l’exposició. Volem mostrar-te una xicoteta part d’una realitat global des d’una mirada feminista, internacionalista i intercultural que ens ajudi a apropar-nos a la vida de qualsevol persona que ha emprès un procés de migració en cerca de refugi, abordant l’origen, el trànsit i el destí. Comencem aquest viatge; el seu viatge, el nostre viatge, el teu
viatge...

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto