És feminisme tot el que lluu? Jornada sobre experiències i pràctiques feministes als mitjans de comunicació
Discursos i pràctiques feministes als mitjans de comunicació i a les xarxes socials és el títol de la jornada que el Centre Dolors Piera ha organitzat per analitzar des d'una mirada crítica, les pràctiques i experiències periodístiques amb pesrpectiva feminista i de gènere.
Tindran lloc els dies 26 i 27 d'abril a les 16.45 hores i hi participaran especialistes i professionals de primera línia d'arreu de l'Estat espanyol i del context internacional i es retransmetrà en directe a través del campus virtual de la Universitat de Lleida en l'enllaç a la sessió.
Durant la primera jornada, la professora de Comunicació i Gènere de la Universitat Complutense de Madrid, Asunción Bernárdez, reflexionarà en la conferència inaugural sobre algunes de les realitats que mantenen a les dones fora del maneig de la tecnologia, posant èmfasi en l'ús de les xarxes socials des del punt de vista tecnològic i comercial.
Tot seguit, hi haurà una taula de diàleg en què s'analitzarà de forma crítica la presència de discursos i pràctiques feministes als mitjans que estarà participada per les professores dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili, Iolanda Tortajada, qui respondrà la qüestió si és feminisme tot el que lluu, i Nüria Araüna, que plantejarà algunes qüestions entorn a la producció documental (no ficció) i a les possibilitats que obre per a tractar la realitat històrica des d’una perspectiva feminista; la periodista i comissària Femme i arts, Anna Zaera, que parlarà de revolució feminista a les manifestacions culturals contemporànies en un context en què es popularitza el feminisme que representa una eclosió de les manifestacions culturals que expressen diverses formes d’estar al món de les dones. També hi participaran les professores Teresa Vera i Immaculada Postigo, de la Universitat de Màlaga.
El dia 27 d'abril, tindrà lloc una taula d'experiències i pràctiques feministes en el periodisme en què pariciparan Sara Borrella, periodista i membre del Consell Social de La Directa; Dayana Catá, representant d'Afroféminas Catalunya; M.ªÁngeles Fernández, periodista i membre de l'equip de coordinació de Pikara Magazin; Agustina Frontera, periodista i codirectora de Latfem Periodismo Feminista i Meritxell Rigol, coordinadora de l'Observatori de la cobertura de les violències masclistes de Mèdia.cat. La moderació anirà a càrrec de la periodista i cap de l'Oficina de Premsa de la UdL, Leo Badia.
L'activitat compta amb el finançament del Instituto de las Mujeres i compta amb la col·laboració del projecte de recerca I+D+I Produsage juvenil en las redes sociales y manifestaciones de las desigualdades de género: nuevas formas de violencia, la coordinadora principal del qual és la professora Iolanda Tortajada.
Complementàriament a les jornades, s'està treballant en el disseny de recursos audiovisuals per a la promoció de la perspectiva feminista i de gènere en la pràctica periodística i audiovisual a càrrec de Drac Màgic.