Teletreball, dones i ocupació a debat
L’impacte del teletreball des d’una perspectiva de gènere serà el tema central de la jornada que el Centre Dolors Piera ha organitzat per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i que porta per títol “Teletreball, dones i ocupació”. Tindrà lloc el 10 de març en format virtual i es retransmetrà en directe pel canal de la UdL i s'habilitarà un espai per traslladar preguntes o reflexions a les ponents participants.
L’objectiu de la jornada, finançada per l’Instituto de las Mujeres, és analitzar si el teletreball és una eina que afavoreix o dificulta la igualtat, els seus avantatges i inconvenients, a la vegada que vol presentar bones pràctiques en la matèria. Per tot això, es comptarà amb investigadores reconegudes provinents de diferents universitats espanyoles i professionals especialitzades que ens aproparan a la realitat del món laboral.
Consulteu el programa de la jornada i el dossier de ponents.
La jornada consistirà en una ponència inaugural titulada “Brecha digital en profesiones digitalizadas y teletrabajo: valoración general”, a càrrec de la Dra. Lourdes Mella Méndez, de la Universitat de Santiago de Compostel·la. Seguirà una taula participada per tres catedràtiques: “Teletrabajo y conciliación” a càrrec de la Dra. Carolina Gala Durán; “Teletrabajo y desconexión digital en perspectiva de equidad de genero en salud”, a càrrec de la Dra. Reyes Martínez Barroso; i “Teletrabajo, genero y atención a la negociación col·lectiva. La posición sindical respecto a la prestación laboral a distancia”, a càrrec de la Dra. Patricia Nieto.
Per acabar, hi haurà una taula per aportar experiències i bones pràctiques, amb la participació de la responsable d’igualtat a la CEOE, Olimpia del Águila i una representant del sindicat CCOO, Cristina Torre.
Teletreball i Covid-19
El teletreball és una forma d’organització del treball que existeix des de fa dècades, tot i que el punt d’inflexió en la seva implantació es va donar en motiu de l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19, ja que moltes empreses privades i organismes públics s’hi han avocat com a mesura per evitar contagis o el tancament de l’activitat.
Si la mitjana de persones teletreballant a Espanya el 2019 era d’un 4,81%, el segon trimestre de 2020 va pujar fins al 16,2% per baixar al quart trimestre al 9,95%, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA).
En aquest context on sembla que es mantindrà en certa mesura aquesta modalitat de treball, i després de mesos d’adaptació per part d’organitzacions i persones treballadores, es fa necessari establir uns acords que permetin assegurar unes condicions òptimes per unes i altres, tot adoptant una perspectiva de gènere que recordi que els drets en igualtat de gènere no poden veure’s afectats.