Commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones a la UdL
L'acte institucional de commemoració Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones tindrà lloc el 25 de novembre a les 11.55 hores a través de la plataforma ZOOM. Es pot accedir a la sessió a través d'aquest enllaç amb les credencials de la sessió (ID de reunió: 951 1522 0270; Codi d’accés: 458001).
Com cada any, es llegirà el manifest que en aquesta ocasió anirà càrrec del col·lectiu Dones a Escena, integrada per dones professionals de les Arts Escèniques de Lleida, i conduirà l'acte Núria Jové, tècnica sanitària del Servei d’Emergències Mèdiques.
En el context universitari, s'ha publicat el Comunicat de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya amb motiu del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones, en el que es reclama compromís polític i econòmic per fer de les universitats i els centres de recerca espais lliures de violència contra les dones.
D'una altra banda, l'Institut Nacional d'Educació Física de Lleida (INEFC), ha organitzat una taula rodona el mateix dia 25 de novembre a les 16.00 hores titulada Trencant el sostre de vidre. Poden les dones arribar a ser entrenadores d'elit en ple segle XXI? a través del campus virtual.
Hi participaran Ascen Ibáñez, llicenciada en Educació Física a l’INEFC de Lleida i entrenadora nacional d’atletisme i Lorena Torres-Ronda, doctora en ciències de l’esport, amb diferents màsters d’entrenament i ciències de l’esport, i llicenciada a l’INEFC de Barcelona, preparadora física d’Ona Carbonell, investigadora a la Universitat de Texas i directora de rendiment del Sixers, a la NBA.
A més, de la taula rodona, han organitzat, amb la col·laboració del Centre Dolors Piera, una actuació que es durà a terme el dia 26 de novembre a les 16.00 hores, al vestíbul de la planta -1 de l'edifici Polivalent, al campus 1 d'Octubre (Cappont), titulada Me la passes? Es tracta d'una performance sobre violència i discriminació en l'esport a càrrec de professores i estudiants de l'INEFC i del club INEF de Lleida.
Una altra activitat, cita anual al voltant del 25 de novembre és el IXè Memorial Hortènsia Alonso, dedicat a l'impacte de la violència masclista en fills i filles. Es farà en línia el dia 3 de desembre a les 9.30 hores fins a les 12.30, i hi haurà una ponència marc i 2 ponències temàtiques: L'abordatge de la violència masclista en infants i adolescents, des d'una mirada jurídica i social, a càrrec de Carme Montserrat, professora de la UdG, experta en drets dels infants i La protecció dels infants i adolescents. Mesures judicials, possibilitats i limitacions, a càrrec de Mireia Pardell, advocada, membre de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Lleida i responsable de l’Àrea de Drets Humans i Oportunitats i entrebancs en les relacions de pares i mares amb els fills i filles en situacions familiars de violència masclista, a càrrec de Niní Balagué, responsable del Punt de Trobada de Lleida, Fundació Salut i Comunitat. Us podeu inscriure a través del formulari d'inscripció.
En l'àmbit formatiu, també es destaca la 5a edició del curs online massiu en obert (MOOC per les seues sigles en anglès – Massive Online Open Course) Violència de gènere: una mirada multidisciplinària que s'ha fet coincidir amb el mes de novembre, al voltant de l'efemèride. En total,més de 6.000 persones s'han inscrit al llarg de les diferents edicions d'aquesta formació de que va començar la primera edició al març de 2019.