Recerques contra el coronavirus liderades per investigadores
Una dotzena de recerques del sistema català de coneixement contra la COVID-19 estan liderades per investigadores que encapçalen projectes en diferents àmbits com el biomèdic, el nanotecnològic o el matemàtic, entre d’altres. Investigadores com Laura M. Lechuga, que dirigeix un projecte europeu per a la diagnosi ràpida i el monitoratge del virus; Núria Montserrat, que investiga un fàrmac per bloquejar efectes del coronavirus; o Juana Díez que treballa en una plataforma per al desenvolupament ràpid d’antivirals; posen nom al talent científic femení que està molt present en l’esforç de recerca en teràpies, tractaments, epidemiologia i prevenció de la COVID-19.
En total són una dotzena de grups encapçalats per investigadores del sistema de coneixement del nostre país:
Laura M. Lechuga, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). El projecte CoNVaT treballa en el desenvolupament d’una plataforma per a la diagnosi ràpida i el monitoratge de la COVID-19 a partir de mostres de saliva. El mecanisme es basa en la unió del virus als anticossos immobilitzats en un nanoxip que no requereix d’equipament sofisticat de laboratori, ja que funciona gràcies a un feix de llum que detecta la presència de virus. El dispositiu biosensor, a més, permetrà l’anàlisi de diferents variants de coronavirus presents en reservoris animals, com ara ratpenats, i obrirà la porta a monitoritzar l’evolució d’aquests virus i prevenir salts interespècie que propiciïn noves infeccions entre humans. Recerca finançada liderada per la Dra. Lechuga ha rebut finançament de la Comissió Europea per valor de 2.547.152,48 euros provinents de la convocatòria H2020-SC1-PHE-CORONAVIRUS 2020.
Anna Planas, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). La recerca INMUNGEN-COV-2 de predicció d’infeccions greus provocades per coronavirus SARS-CoV-2 analitza les variacions genètiques en aquells gens associats a la immunitat innata. L'equip que encapçala la Dra. Planas es marca com a objectiu ajudar a identificar aquelles persones amb risc d'emmalaltir greument, ja que són les que necessitaran una major protecció, i permetin trobar dianes moleculars per a possibles tractaments. Aquest projecte es realitza en col·laboració amb l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC).
Núria Montserrat, Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). L’equip liderat per la professora ICREA ha identificat un fàrmac capaç de bloquejar els efectes del virus SARS-CoV-2, origen de la malaltia del Coronavirus 2019. El tractament ha demostrat la seva eficàcia en minironyons generats a partir de cèl·lules mare humanes. En aquests organoides generats mitjançant tècniques de bioenginyeria s’ha desxifrat com el SARS-Co-V2 interacciona i infecta les cèl·lules humanes del ronyó.
Juana Díez Anton, Universitat Pompeu Fabra (UPF). Projecte per al disseny d’una nova plataforma basada en RNA per al desenvolupament ràpid d'antivirals en cas de pandèmia i per al desenvolupament d'antivirals d'ampli espectre. Desplegat en col·laboració amb l’IRTA, s’espera que pugui desembocar en l’obtenció de teràpies antivirals de resposta ràpida a emergències.
Sílvia Vidal, Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau). Juntament amb el Dr. Josep F. Nomdedeu, Vidal dirigeix aquest projecte per estudiar els anticossos contra el SARS-CoV-2 a la sang de professionals sanitaris per definir la resposta immune eficaç contra la Covid-19. Els objectius són definir la dinàmica de la resposta immune eficaç contra la COVID-19 i identificar-ne poblacions susceptibles i immunes, amb potencials aplicacions sobre pacients crítics.
Maria J. Buzon i Meritxell Genescà, Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Recerca per avaluar si el SARS-CoV-2 podria ser susceptible a l'acció de l'àcid làuric, concepte que s'ha demostrat prèviament en estudis in vitro. La baixa toxicitat de derivats de l'àcid làuric a humans, i el preu reduït del producte, el fan una estratègia molt atractiva d'ampli espectre per a diferents coronavirus. L’impacte del projecte es mesura en l’aplicació de potencials fàrmacs antivirals que podrien bloquejar la principal via d’entrada del SARS-CoV-2 en cèl·lules humanes, ja provats en altres tipus d’estudis, provant-los en explants (teixits vius) de pulmó humans.
Mira Petrovic, Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). SCOREwater és un projecte seguiment de la situació epidèmica a Igualada, Manresa i Barcelona a partir de l’aigua residual, tot identificant els marcadors moleculars del SARS-CoV-2 en aigua d’entrada i sortida de les depuradores (EDAR). Dirigit juntament amb els investigadors Lluís Corominas i Carles Borrego, permetrà fer un seguiment de la propagació de l’epidèmia en cada comunitat, així com avaluar avaluar l’efectivitat de l’EDAR en eliminar el SARS-CoV-2.
Talita Duarte-Salles, Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAP Jordi Gol). La predicció de complicacions és una eina de gran utilitat en la descongestió del sistema sanitari. La Dra. Duarte-Salles, juntament amb l’investigador Bonaventura Bolibar, desenvolupa models predictius de complicacions en pacients amb Covid-19. Aquests models de casos greus d'infecció vírica permetran classificar els pacients amb Covid-19 per gestionar-los adequadament, avaluant la necessitat de que el malalt vagi a l’hospital o es quedi a casa, i les condicions necessàries per al seu tractament.
Concepció Violan, Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAP Jordi Gol). Estudi de la resposta immunitària en professionals sanitaris infectats per SARS-CoV-2 per poder entendre la infecció en una àrea determinada, identificar individus amb una bona resposta immunològica i estudiar la immunitat adquirida en el període d’un any. Recerca de resposta serològica i immunitària realitzada juntament amb el Dr. Pere Torán, amb la finalitat de contribuir a l’optimització de la gestió dels recursos humans amb criteris sòlids per a la seguretat dels professionals i pacients, reforçant així el sistema sanitari per afrontar la pandèmia i les noves onades de malaltia previstes.
Montserrat Alsina, Departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Centre de Recerca Matemàtica (CRM). Iniciativa impulsada per la professora del Departament de Matemàtiques de la UPC Montserrat Alsina, i coordinada el Centre de Recerca Matemàtica (CRM), per impulsar la contribució matemàtica en la lluita contra la pandèmia de COVID-19. S’espera obtenir models predictius de nombre d'infectats i d'ingressos hospitalaris, així com suggeriments d'optimització logística en la gestió de serveis d'urgències.
Giuliana Magri, Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Projecte de caracterització de les respostes d’anticossos específics pel virus en pacients de Covid-19 i generació d'anticossos monoclonals específics per al SARS-CoV-2. Els anticossos generats es podrien administrar a pacients infectats per ajudar a reduir la propagació del virus a l’interior de les vies respiratòries i bloquejar la infecció de les vies respiratòries inferiors.
Jana Selent, Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Per mitjà de l’anàlisi massiva de possibles fàrmacs que impedeixin l’entrada del SARS-CoV-2 a la cèl·lula amb models 3D computacionals i assajos cel·lulars, l’equip de la Dra. Selent realitza una primera avaluació dels possibles candidats a fàrmacs amb experiments computacionals en 3D que simulen a l’ordinador el mecanisme d’acció de fàrmacs ja aprovats pel seu ús en humans en condicions naturals. La recerca pot culminat en el desenvolupament de fàrmacs que bloquegin l’entrada del SARS-CoV-2 a la cèl·lula.
La descripció de tots aquests projectes, així com del conjunt de les recerques dutes a terme a Catalunya, està compilada en el repositori Activitat de recerca a Catalunya vinculada a la COVID-19 del nou espai web d’Informació actualitzada de l'àmbit de coneixement en relació amb la COVID-19. Posat en marxa des de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, es tracta d’un recull permanentment actualitzat de les recerques, les iniciatives de finançament i les accions de suport material i logístic del sistema de coneixement català contra la pandèmia de SARS-CoV-2.
Font: