Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Últim taller del curs 2017-2018 sobre violència de gènere en l'àmbit de la parella a Enginyeria Informàtica

foto tallereng

El Centre Dolors Piera i l’Associació Conexus han col·laborat per elaborar un taller sobre la violència de gènere en l’àmbit de la parella i les masculinitats a alumnes de primer curs del Grau en Enginyeria Informàtica de la Universitat de Lleida.

Des del Centre, com en la resta de tallers d’aquest curs acadèmic fets a l’alumnat dels graus de Comunicació i Periodisme Audiovisuals, d'Educació Social, de Treball Social, de Dret, d'Infermeria i de Medicina, es va fer una introducció de la tasca de sensibilització i divulgació del Centre i dels resultats dels seus estudis sobre la matèria, tot demostrant les mancances de conscienciació vers la violència masclista de l’alumnat de la UdL: un 40% acceptaria el perdó de la parella després d’una agressió i, dins aquest percentatge, un 22% troba normal el sotmetiment de l’aïllament i un 10% justificaria una agressió sexista.

A continuació va intervenir Joel Audí, psicòleg representant de Conexus, una associació d’atenció, formació i investigació psicosocials en qüestions de relacions familiars i de parella, salut i violència. En relació a la tasca del col·lectiu, Audí va exposar les diferències entre agressivitat i violència. La primera, definida com quelcom propi de la personalitat i manifestada de manera conscient o inconscient mitjançant la violència; la segona, en canvi, es tradueix a un ús intencionat de la força amb la voluntat de malmetre algú o alguna cosa.

Destacar les diferències d’ambdós termes va ser clau per tal de contextualitzar les diverses violències masclistes que s’exerceixen, classificades en tres variants: d’homes a dones, d’homes a homes i d’homes a si mateixos, a més de permetre introduir el concepte de les masculinitats, distingides en dos grans grups: les masculinitats hegemòniques, dominants en la nostra societat, i les masculinitats subordinades.

També cal destacar la menció que es va fer sobre la gelosia, el control i la inseguretat, un trio definit pel psicòleg de Conexus com un “paquet explosiu”, i que es va il·lustrar amb un vídeo sobre el control que s’exerceix sobre la parella pel que fa a les xarxes socials.

En darrer lloc, Joel Audí va voler abordar altres qüestions socials més superficialment, com la bretxa salarial i la inexistència de paritat als càrrecs directius de les empreses entre homes i dones a partir de l’explicació d’anècdotes personals, la qual cosa va amenitzar la sessió.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto