La Facultat d'Infermeria de la UdL acull per primer cop el taller de prevenció de violència de gènere
El Centre Dolors Piera va realitzar el 12 de març el segon taller sobre prevenció de la violència de gènere en l'àmbit de la parella a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, concretament a un grup d'alumnes de primer curs del Grau d’Infermeria de l'assignatura d'Infermeria comunitària.
La primera part del taller, impartida per la gestora en igualtat i gènere del Centre Dolors Piera, va consistir en una explicació teòrica del concepte de violència de gènere, les causes, les formes i manifestacions en l’àmbit de la parella. També s'aprofita la ocasió per donar a conèixer el Reglament d'actuació en cas de violència de gènere de la Universitat de Lleida que guia la resposta de la universitat en cas de violència.
L'objectiu dels tallers és proporcionar coneixements, indicadors i eines sensibilitzadores sobre violència masclista a l'alumnat mitjançant dades i estadístiques que s'han recollit a través dels estudis, recerques i materials com el violentòmetre del Centre perquè puguin aplicar-los en la seva vida personal i en el futur exercici de la professió en cas de trobar-se amb la necessitat d'haver d'acompanyar dones que es trobin en situació de violència masclista.
La segona part del taller, va anar a càrrec d'una professional de l'àmbit de la infermeria, la sra. Carme Marquilles, qui va orientar a través de guies i qüestionaris quina ha de ser l'actuació des de l'atenció primària. Va exposar exemples de situacions reals en què algunes pacients presentaven indicis de violència masclista amb la finalitat de donar pautes d'actuació a l'alumnat en cas de trobar-se amb situacions semblants, tot fent èmfasi en la importància d'aprendre a detectar determinats senyals que poden suggerir que la persona es troba en una situació de maltractment, tant des del punt de vista psicològic com físic.
Durant el curs 2017-2018 s'han realitzat un total de 4 tallers, a la Facultat de Lletres, al Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals, a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, al Grau d'Educació Social, a la Facultat de Dret, Economia i Turisme, al Grau de Dret i, finalment, l'impartit a la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia. El proper mes d'abril està previst impartir-ne dos més: a la Facultat de Medicina, en el marc de la jornada sobre mutilació genital femenina, i a l'Escola Politècnica Superior.
Aquestes activitats s'han realitzat gràcies a la col·laboració de l'Instituto de la Mujer del Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat.