Manifest de la RUIGEU pel Dia Internacional de les Dones.8 de març
MANIFEST 8 DE MARÇ 2017
El lema plantejat per l'ONU Per un Planeta 50-50 en 2030: Fem el pas per la igualtat de gènere, en el marc dels objectius de Desenvolupament Sostenible, insisteix novament en què una de les claus del progrés és la Igualtat de Gènere, fent una crida als governs perquè realitzin compromisos nacionals que posin fi a la bretxa de gènere. A Europa, encara que des de fa temps el principi d'igualtat apareix com una de les missions fonamentals de la Unió Europea, i en la Constitució Espanyola s'estableix la igualtat com un valor superior de l'ordenament jurídic, també se sap que aquests principis generals cal desenvolupar-los a través de polítiques decidides, encaminades a aconseguir una igualtat realment efectiva que encara avui apareix llunyana.
Encara que la Universitat ha estat una de les institucions que més ha contribuït en les últimes dècades als avenços en igualtat, encara queda molt camí per recórrer, i això ha de fer-se apostant per polítiques i mesures valentes d'igualtat de gènere en l'àmbit de la universitat. Aquesta missió és important no només per una simple qüestió de justícia, sinó també perquè la Universitat ha de complir un paper fonamental en la transmissió dels valors que una societat vol assolir, i perquè està comprovat que els entorns en els quals s'ha obtingut més igualtat, s'ha aconseguit també més qualitat i excel·lència.
Són les Unitats d’Igualtat a les Universitat, a les que s’encomana l’establiment de polítiques d’igualtat i l’aplicació del principi de transversalitat o mainstreaming de gènere a les seves institucions. Aquestes polítiques d'igualtat s'han anat concretant en l'última dècada, en plans d'igualtat que articulen variades mesures de conscienciació i formació a la comunitat universitària, de lluita contra el desequilibri existent en la participació de dones a les diferents àrees i en els àmbits de responsabilitat i presa de decisions, així com per incorporar la perspectiva de gènere en la docència i la recerca. Per aquest motiu, les Unitats d'Igualtat han de recollir dades i analitzar sistemàticament les desigualtats i biaixos de gènere que hi continua havent a les seves universitats i que, atès el seu caràcter estructural, molt freqüentment no són tan aparents i evidents. Per a aquesta tasca resulten imprescindibles els estudis de gènere que informen, il·luminen i alimenten la comprensió de les complexes desigualtats de gènere i la recerca de dades i evidències que permetin unes mesures efectives en la seva lluita.
Des de les Unitats d'Igualtat reconeixem que els estudis de gènere han estat i continuen sent crucials com a imprescindibles aliats de les Unitats d'Igualtat en la seva comprensió i lluita contra les desigualtats. Així mateix, resulta històricament fonamental el suport institucional que des d'instàncies governamentals s'ha donat a les polítiques d'igualtat en l'àmbit de l'educació superior, i que s'han posat en risc amb l'anul·lació de la convocatòria de l'Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades del 27 de juny de 2016 (BOE d'1 de juliol de 2016) relativa a la Concessió de subvencions per a la realització de Postgraus d'Estudis de Gènere i Activitats de l'àmbit universitari relacionades amb la Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes.
Lamentem profundament que l'Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat consideri que el suport a les activitats i els Estudis de Gènere en l'àmbit universitari és prou superflu com per eliminar-lo, esgrimint objectius d'estabilitat pressupostària. Per això, volem manifestar el nostre rebuig de l'esmentada anul·lació sense previ avís, i reclamem que es recuperi la convocatòria i, en general, l’esforç i el suport necessari que les institucions governamentals han d'oferir a les nostres universitats per aconseguir la igualtat.
Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària.