Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Prevenció de la violència de gènere en l'àmbit de la parella al Grau de Dret

taller violencia fde 023El Centre Dolors Piera ha impartit un seminari sobre prevenció de la violència de gènere a la Facultat de Dret i Economia de la UdL, en el marc de l’assignatura de Dret Civil impartida per les professores Dora Padial i Dolors Toldrà.

El Seminari s’emmarca en el projecte finançat pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad - Instituto de la Mujer i el Fons Social Europeu titulat Violència de gènere: joves i adolescents. Detecció i propostes d’actuació per a la millora de la coordinació dels recursos de prevenció i atenció entre la universitat i altres institucions.

 

La sessió ha comptat amb més d'un centenar d’alumnes. La classe, de dues hores de durada, ha estat dividida en dues parts. La primera part ha estat impartida per la gestora en gènere del CDP Cristina Rodríguez, que ha traslladat alguns dels principals conceptes sobre el gènere i la violència de gènere en l’àmbit general i en especial en la joventut. La segona part ha anat a càrrec de l’advocada Anna Nadal, que ha abordat la violència de gènere des del camp legal i jurídic.

 

 

taller violencia fde 028

Les explicacions teòriques s’han complementat amb exemples reals de casos i sentències actuals.

La idea de fer aquesta classe dirigida a l’alumnat de la UdL va sorgir arrel dels resultats de la investigació “Sondeig a l’alumnat de la UdL sobre la percepció de la violència de gènere en l’entorn universitari”, duta a terme pel Centre Dolors Piera, que va posar de manifest que no s’identifiquen comportaments violents.

La investigació es va realitzar durant el curs 2011-2012 a l’estudiantat de grau de 1r i de 3r. Les conclusions de l’ estudi apuntaven que tot i que hi havia coneixement sobre la violència de gènere no es relacionava amb algunes senyals o comportaments com la gelosia o l’agressió si hi havia promeses de canvi. Per tant, les relacions sentimentals segueixen tenint característiques de dependència i acceptació de l’abús en confondre’l amb l’amor o amb ideals tradicionals romàntics. D’altra banda, més del 45% de l’alumnat no percebia la UdL com un espai sexista però quasi un 50% afirmava que sí que hi havia actituds o comportaments sexistes en algunes ocasions.

taller violencia fde 066A partir dels resultats de la investigació, el Centre Dolors Piera ha pensat com abordar la violència de gènere en les diferents facultats adaptant els continguts als graus i matèries impartides. L’objectiu principal és que l’alumnat pugui identificar i saber com actuar enfront aquest tipus de situacions i entengui la importància de rebre informació i formació en l’àmbit del gènere.

Des de la UdL s’ha considerat important treballar en la prevenció d’acord amb els resultats de l’estudi, i promoure el Reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL. El II Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre homes i dones de la Universitat de Lleida ha previst una línia dedicada a la sensibilització sobre la violència de gènere que inclou les possibles mesures de prevenció i atenció a la UdL que va valorar l’alumnat en l’estudi citat, com el fet de comptar amb una unitat d’atenció en cas de violència de gènere. El Centre Dolors Piera assumeix aquesta funció d’unitat de referència dins l’àmbit universitari. 

 

 L'activitat compta amb el suport de: 

IM FSE

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto