Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Les desigualtats de gènere en l'àmbit laboral continuen

ocupabilitatLa jornada Ocupabilitat i qualitat en el treball de les dones en el nou context socioeconòmic: dones, accés i permanència en el mercat de treball en igualtat de condicions, organitzada pel Centre Dolors Piera (CDP), per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, s’ha celebrat el 9 de març en l'Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera) al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de la directora del CDP, Ana Mª Romero, la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, i el vicerector Joan Biscarri, que han destacat la necessitat i rellevància de tractar la temàtica de la desigualtat en l’àmbit laboral entre dones i homes en el context actual.

 

Seguidament, s’ha dut a terme la conferència marc a càrrec Dra. Carolina Gala Durán catedràtica acreditada de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha aportat una visió global sobre les polítiques de foment de l'accés i permanència de la dona al mercat de treball i com la situació de desigualtat de les dones l'àmbit laboral (bretxa salarial, contractes a temps parcial,..) té com a conseqüència una important bretxa de jubilació entre home i dones.

Després se han realitzar tres ponències temàtiques de forma simultània que han tractat de forma específica les qüestions que han estat presentades en la conferència: l'accés i permanència de la dona en el treball: experiències s pràctiques impartida per Alba García i Aida Ruiz dels sindicats de CCOO i UGT, han aportat les últimes xifres i dades obtingudes sobre la situació laboral de les dones en el 2015 segons l’ informe 8 de Març de 2016 de CCOO :la taxa d'ocupació de les dones, és del 46% i 56,4% la dels homes la franja on hi ha més diferencia és la de 45 a 60 anys que l'ocupació dels homes supera en 13 punts la de les dones segons el Informe de UGT con motivo del Día Internacional de la Mujer Trabajadora, la bretxa salarial se situa a Espanya en un 24%, la més alta dels últims 6 anys.

Els plans d'igualtat com a mecanisme per a la consecució de la igualtat d'accés i condicions de treball de la dona impartida per Dra. Paloma Pontón membre del grup d’investigació consolidat reconegut per la Generalitat de Catalunya a “Social and Business Laboratory Research”, ha abordat una anàlisi crítica sobre el paper que juguen els plans d'igualtat en la consecució efectiva de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones en l'àmbit laboral i també del potencial de la negociació col·lectiva com una eina afavoridora de canvis mitjançant la incorporació de clàusules d'igualtat i no discriminació.

El repte de la igualtat de gènere i la conciliació laboral en l'àmbit del treball autònom impartida per Sra. Anna Martínez i la Sra. Anna Guiró empresàries de l'associació FUNDE, que des de l'explicació de les seves trajectòries personals han parlat de les dificultats que se'ls han presentat a l'hora de compaginar l'àmbit professional amb el familiar i personal i de les solucions adoptades per aconseguir aquest objectiu :que s'han basat en la coresponsabilitat, en la planificació del temps, en el respecte al dret de conciliació (no permetre reunions a certes hores..)en el centrar-se en l'aquí i ara per contrarestar la doble presència ( estar pensat durant el treball en assumptes familiars i a la inversa) i tenir una bona xarxa familiar de suport.

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto