Ir al contenido

Página principal de la UdL

Butlletí de febrer, número 187

butlleti desembre

 

Activitats del Centre Dolors Piera

COM INTERPEL·LAR LES MASCULINITATS DES DELS FEMINISMES?

  • Dies: del 14 de febrer al 27 de març
  • Modalitat: en línia 
  • Curs de matèria transversal reconegut amb 1 ECTS. En línia
  • Formulari d'inscripció

EXPERIÈNCIES I PRÀCTIQUES FEMINISTES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ I A LES XARXES SOCIALS

Com a resultat de la Jornada sobre experiències i pràctiques feministes als mitjans de comunicació i les xarxes socials s'han produït una sèrie de 4 càpsules amb eines i recursos per a incorporar la perspectiva feminista i de gènere en els mitjans de comunicació. És un projecte del Centre d'Igualtat i Promoció de les Dones de al Universitat de Lleida amb la col·laboració de Drac Màgic i el finançament de l'Instituto de las Mujeres del Ministerio de Igualdad.

  • Vídeo 1: Com garantir la presència de les dones als mitjans. Vídeo on es donen pautes sobre com visibilitzar les aportacions de les dones a tots els camps professionals. S'aprofundeix sobre les estratègies de visibilització i les denúncies de la discriminació de les opinions de les dones, a càrrec de Montserrat Boix, periodista de RTVE, Canal 24 hores.
  • Vídeo 2: Com fer un mitjà de comunicació feminista. Més enllà de la inclusió de seccions o de pràctiques de perspectiva feminista als mitjans generalistes, en aquesta càpsula s'aborda què significa crear un mitjà de comunicació feminista. En aquest vídeo s'aprofundirà sobre les estratègies de programació i les cures dels continguts a la comunicació feminista, a càrrec d'Andrea Momoitio, periodista de Pikara Magazin.
  • Vídeo 3: Com representar les dones als mitjans I. Com representar els cossos de les dones a les imatges de forma inclusiva i diversa? En aquest vídeo s'aprofundeix en les pràctiques de representació als mitjans de comunicació que garanteixen la diversitat, amb perspectiva feminista i de gènere, a càrrec de Blanca Álvarez, membre de Drac Màgic.
  • Vídeo 4: Com representar les dones als mitjans II. Com representar els cossos de les dones a les imatges de forma inclusiva i diversa? En aquest vídeo s'aprofundeix les pràctiques de representació als mitjans de comunicació que garanteixen la diversitat, amb especial atenció a la mirada interseccional que inclou l'antirracisme, a càrrec de Dayana Catá, membre d'Afroféminas.

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES NENES I LES DONES EN LA CIÈNCIA

DIA INTERNACIONAL DE LES NENES I LES DONES EN LA CIÈNCIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Activitats a Lleida

 CONCURS FOTOGRÀFIC LEONOR PEDRICO SARRADELL

 El concurs fotogràfic feminista Leonor Pedrico Serradell està obert fins al 15 de febrer de 2022. Aquesta nova edició està dedicada a "Dones i la defensa de la terra"

Més informació: https://premileopedrico.cat

EXPOSICIÓ PROJECTE DONA I ART. EL COS EN ESTAT D'ART

  • Inauguració: 7 de febrer a la subdelegació del Govern de Lleida a les 17.30 h
  • Visites del 7 al 25 de febrer a la Subdelegació del Govern de Lleida de 9.00 a 17.30 h

Jornades, congressos, seminaris i conferències

LA PROTECCIÓN DE DEPORTISTAS TRANSGÉNERO E INTERSEXUALES A LA LIZ DEL DERECHO INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

  • Dia: 28 de gener de 2022
  • Hora: 16.30 h
  • Modalitat: en línia
  • Inscripció: al formulari
  • Més informació: web

Beques, premis i ajuts 

PREMI MILA DE PERIODISME

El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs i els/les professionals del món del Periodisme que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

El Premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Unitat Tècnica de Polítiques d’Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya - Demarcació de Lleida, per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

Convocatòria i bases reguladores

Altres activitats

#100TÍFIQUES

Un any més, ens preparem per a les #100tífiques 2022, per tal d'inspirar nens i nenes a perseguir els seus somnis, visibilitzar el talent femení innovador i científic del país i dinamitzar una xarxa de dones dedicades a investigar, innovar, dissenyar, construir, dirigir i impulsar des de centres públics i empreses privades.

Et presentem les principals novetats per al 2022:

1) Pots triar entre visitar l'escola presencialment o bé fer la xerrada en format virtual,

2) La formació serà a base de píndoles diverses ja enregistrades, i podràs accedir a tallers online en temps real, per tal de preparar els teus continguts i conéixer #100tífiques de diferents perfils,

3) Pots realitzar la inscripció recuperant les teves dades d'edicions anteriors, tot accedint a la plataforma amb el teu usuari i contrasenya.

4) Pots participar de la Trobada Anual de #100tífiques que aquesta edició tindrà lloc el 4 de Febrer. Més endavant rebràs informació més acurada de l’agenda de l’acte.

Més informació.

CONCURS DE CURTS CONTRA L'LGTBIFÒBIA

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Dones al marge : bruixes i altres històries d'estigma i oblit
Eroles Palacios, Ivet, 1988- autor; Miranda Solé, Maria Anaïs, 1991- il·lustradora
desembre del 2020
Enllaç permanent al recurs

Aquest llibre es toba al CEDD (6.2.8.1 ERO)

 

 

  

logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Llibres, revistes, informes i articles digitals

INAPPROPRIATE PATIENT SEXUAL BEHAVIOR IN PHYSIOTHERAPY: A SYSTEMATIC REVIEW

Article publicat recentment professores de la Facultat de Fisioteràpia i Infermeria de la Universitat de Lleida, juntament amb fisioterapeutes australianes sobre l'incidència de l'assetjament sexual en el mon de la fisioteràpia, per si creieu convenient de donar-li algun tipus de difusió.

Enllaç a l'article.

LA IGUALTAT ALS CENTRES DE RECERCA: MAPEIG SOBRE ACTIVITATS I NECESSITATS DELS SEUS COMITÈS D'IGUALTAT

Disponible a l'espai d'igualtat del web del Ministeri de Ciència i Innovació l'informe “La igualtat als centres de recerca: Mapeig sobre activitats i necessitats dels seus Comitès d'Igualtat”, elaborat per la Unitat de Dones i Ciència, amb la cooperació de la Comissió Delegada d'Igualtat i la Comissió de Dones i Ciència del CSIC. Els resultats van ser presentats el passat 17 de novembre a la II Trobada de Grups d'Igualtat del CSIC. (Accés directe al pdf)

AULES PER LA IGUALTAT

Disponible el primer número d'aquesta col·lecció Igualtat i Violència contra les Dones a l'Adolescència a Espanya. Podeu consultar el paper de l'escola a l'Espai d'Igualtat del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

IDENTIFICAR Y DETECTAR COMPORTAMIENTOS MACHISTAS EN LA I+D+I

GUIA DE PROVENCIÓ PER ABORDAR ELS CONFLICTES AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE A L'AULA UNIVERSITÀRIA

Cultura de Pau de la UAB  ha editat la guia de formació de professorat "L'escala de provenció. Guia pràctica per abordar els conflictes amb perspectiva de gènere a l'aula universitària", sorgida del seminari de formació de professorat UAB amb el mateix títol realitzat el mes de juny 2021.

REVISTA IguaALdad

Revista IgUALdad (nº 18, diciembre 2021).

GENDERED INNOVATIONS

Hot off the press: Diversifying history: A large-scale analysis of changes in researcher demographics and scholarly agendas 

Stephan Risi, Mathias W. Nielsen,…Londa Schiebinger. In recent years, interest has grown in whether and to what extent demographic diversity sparks discovery and innovation in research. At the same time, topic modeling has been employed to discover differences in what women and men write about. This study engages these two strands of scholarship to explore associations between changing researcher demographics and research questions asked in the discipline of history. Specifically, we analyze developments in history as women entered the field.

This is in an archive (not published yet) Sex, Gender, and Diversity Analysis in Research Policies of Major Public Granting Agencies: A Global Review. Happy for comments. 

L Hunt, L Schiebinger - 2021 National research agencies are funded by taxpayer monies and, as such, are responsible for promoting excellent research that benefits all of society. Integrating sex, gender and diversity analysis (SG&DA) into the design of research, where relevant, can improve research methodology and provide new insights. This study reviews those policies for agencies across six continents. Our study developed a five-part SG&DA policy roadmap for agencies and collected best practices across that guide. Standard practices, tailored as appropriate to country-specific cultures and regulatory landscapes, will enhance collaboration potential, global equity, research excellence and reproducibility.

Modelling the Human Rights Approach to Science Education

T Tajmel - STEM Education

The aim of this chapter is to highlight different, albeit mutually interacting dimensions which shape and enable or disable access to what is broadly understood as science
or STEM education. STEM stands for science, technology, engineering, and

Gender-sensitive word embeddings for healthcare

S Agmon, P Gillis, E Horvitz, K Radinsky - Journal of the American Medical …, 2021

Women have been underrepresented in clinical trials. Thus, using the broad clinical trials literature as training data for statistical language models could result in biased models, with deficits in knowledge about women. The method presented enables gender-sensitive use of publications as training data for word embed-dings. In experiments, the gender-sensitive embeddings show better performance than baseline embeddings for the clinical tasks studied. The results highlight opportunities for recognizing and addressing gender and other representational biases in the clinical trials literature. Addressing representational biases in data for training NLP embeddings can lead to better results on downstream tasks for underrepresented populations.

Word Embeddings via Causal Inference: Gender Bias Reducing and Semantic Information Preserving

L Ding, D Yu, J Xie, W Guo, S Hu, M Liu, L Kong, H Dai… - arXiv preprint arXiv …, 2021

With widening deployments of natural language processing (NLP) in daily life, inherited social biases from NLP models have become more severe and problematic. Previous studies have shown that word embeddings trained on human-generated …

Gender sensitivity and stereotypes in medical university students: An Italian cross-sectional study

Fabrizio Bert, Edoardo Boietti, Stefano Rousset et al. 2022

Gender medicine is crucial to reduce health inequalities. Knowledge about students’ attitudes and beliefs regarding men, women and gender is important to improve gender medicine courses. The aim of this study is to evaluate gender stereotypes and its predictors in Italian medical students. We performed an online cross-sectional study among students from the University of Turin. We used the validated Nijmegen Gender Awareness Scale in Medicine scale to explore gender sensitivity and stereotypes.

Recent developments include the growth of “femtech,” a term-of-art created in 2016, which refers “to a category of software, diagnostics, products, and services that use technology to focus on women's health” (Rosas, 2019, p. 320). If you see good articles on it, please let me know. Here is news from the NIH Office on Research on Women’s Health: We are seeing a burst in the FemTech [feminine technology] industry, which includes devices, products, software platforms, and services that address women’s health and wellness. Some of the innovations include early detection of ovarian cancer, protection from anemia and ovarian and endometrial cancer, replacing mammograms with a saliva test, bioelectric treatment for sinus pain and congestion, foods promoting early digestive health of babies and toddlers, and early detection of epileptic seizures.

Re‐examining our roots: Queer history and anatomy

TC Smith - The Anatomical Record, 2022

Since its establishment as one of the major authorities on the human body, Anatomy has played a crucial role in social and political spheres. In this article, I review how the history of Anatomy has intersected with queer history and how the effects of …

Biomedical Innovation for Everyone, Bias-Free, article by Leslie Mertz, IEEE Engineering in Medicine and Biology Society.

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto