Ir al contenido

Página principal de la UdL

Octubre número 134

 "El machismo mata, empobrece y atonta, por ese orden".

Amelia Valcárcel Bernaldo de Quirós (Madrid, 1950). Nomenada el 23 juny 2006 consellera electiva del Consell d'Estat (Òrgan consultiu suprem del Govern espanyol), i catedràtica de Filosofia Moral i Política a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (Uned), membre del consell assessor de la Fundació Carolina dirigida a la cooperació al desenvolupament, vicepresidenta del Reial Patronat del Museu del Prado, vocal del Reial Patronat de la Biblioteca Nacional.

Filòsofa, escriptora, i una de les màximes exponents del feminisme de la igualtat, l'àmplia i polifacètica trajectòria curricular d'Amelia Valcárcel l'ha portat a configurar-se com una de les dones més representatives de l'ideari feminista i progressista al nostre país, ocupant llocs de responsabilitat en diverses institucions i organismes, i desenvolupant, ara des de la Universitat Nacional d'Educació a Distància però també al llarg de tota la seva carrera com a professora (1977) i catedràtica de Filosofia Moral i Política a la Universitat d'Oviedo (2002), un extraordinari treball en el món de la docència i la investigació.

Font: Gabinete de Prensa de Presidencia del Principado de Asturias, septiembre de 2006, disponible a la pàgina web de l'autora.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

COMMEMORACIÓ DEL 15 D'OCTUBRE, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.


Antecedents
El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació , denunciant també que les dones que viuen al camp són les últimes
que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments. A Espanya, l’àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90% del territori espanyol. Històricament, reconegudes o no, les dones vénen realitzant una notable aportació al manteniment i desenvolupament del sector. Més de 6 milions de dones rurals a Espanya segueixen sofrint la doble discriminació de ser dona i de viure en un medi, com el rural, on es manifesten algunes dificultats afegides.

L’objectiu principal de festejar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques.

Font: Genuïnes, 1 

RODA D'HOMES CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE "Trenquem el silenci, el silenci ens fa còmplices"

Per a la commemoració del 21 d’octubre, dia que forma part de l’Agenda dels homes per la igualtat, s'ha convocat aquesta roda que té per objectiu posar de manifest que la violència masclista no és únicament un problema de les víctimes que la pateixen, sinó que és una qüestió que afecta tota la societat. Tindrà lloc a diferents punts de Catalunya a la vegada sota el lema "Trenquem el silenci, el silenci ens fa còmplices".

L’activitat és una proposta que les entitats Lika per la Igualtat i Homes Igualitaris-Lleida han realitzat al Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL i serà la primera vegada que l'activitat es faci en una universitat catalana, la qual cosa ens permet reforçar el nostre compromís per a l'eradicació de la violència de gènere en l'àmbit universitari.

S’ha escollit l’Escola Politècnica Superior de la UdL en ser un dels centres amb més presència masculina i per la sensibilitat que ha mostrat l’equip de direcció en col·laborar en diferents activitats a favor de la consecució de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

  • Dia: 21 d'octubre
  • Hora: 12.00h
  • Lloc: Campus de Cappont (a l'exterior del Campus, entre l'Escola Politècnica Superior i el Centre Dolors Piera)
  • Organitza: Homes Igualitaris-Lleida, Associació Lika i Centre Dolors Piera

OFERTA MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE 2015-2016

Per al curs 2015-2016, el Vicerectorat de Docència ha aprovat 3 cursos reconeguts com a Matèria Transversal en gènere proposats pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones:

  • IV Memorial Hortènsia Alonso. Joves i adolescents: neomasclismes i violències invisibles a les xarxes socials (1ECTS)
  • Empleabilitat, qualitat en l'ocupació de les dones el nou context socioeconòmic, març de 2016 (1ECTS)
  • Gènere i mitjans de comunicació (1ECTS, online).

Més informació: en aquest enllaç

IV MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. JOVES I ADOLESCENTS. NEOMASCLIMES I VIOLÈNCIES INVISIBLES A LES XARXES SOCIALS.

El IV Memorial Hortènsia Alonso. Joves i adolescents: neomasclismes i violències invisibles a les xarxes socials és una jornada coorganitzada pel Centre Dolors Piera, l’Ajuntament de Lleida i la Creu Roja. Enguany està dedicada a la violència masclista més subtil que es dóna entre joves a les xarxes socials.

Programa provisional

  • Dia: dijous, 26 de novembre 

  • Lloc: Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera)

  • Organitza: Centre Dolors Piera, l'Ajuntament de Lleida i la Creu Roja
  • Hora: de 9.00 a 14.00h

  • Preu: Gratuït per al públic, en general. Per a l'alumnat de la UdL que vulgui el reconeixement del crèdit haurà d'abonar 39,53€, segons els preus públics per al curs 2015-2016.
  • Inscripció: al formulari (només alumnat de la UdL)
  • El públic en general, ha d'inscriure's a la Creu Roja-Lleida enviant un correu electrònic amb les seues dades i indicant en quin dels tres tallers vol participar: formacióEsta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

La jornada, de caràcter teòrico-pràctic, comptarà amb:

Conferència inaugural "Neomasclismes i violències invisibles a les xarxes socials: Educar a adolescents i joves amb la mirada de gènere", a càrrec de Gemma Altell Albajes, psicòloga Social. Professora Màster Violència Familiar IL3-Universitat de Barcelona. Sotsdirectora Àrea Gènere, Addiccions i Família de la Fundació Salut i Comunitat.

Tallers pràctics simultanis (caldrà escollir-ne un en el moment de formalitzar la inscripció):

  • Taller 1: Eines per detectar els neomasclismes a les xarxes socials, a càrrec d’Eva Cruells López. Psicòloga i investigadora social, activista feminista i experta en dones i tecnologies.
  • Taller 2: Eines per a l’educació afectivosexual a les xarxes socials, a càrrec de Miquel Missé Sanchez, sociòleg i tècnic de prevenció i promoció de competències socials.
  • Taller 3: Eines de seguretat i d’autoprotecció a les xarxes socials, a càrrec d’agents del cos de Mossos d’Esquadra especialistes en seguretat a les xarxes socials.

MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT (ONLINE)

masterAquest màster està dirigit a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere a les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de les ciències jurídiques, humanes i socials.

L'objectiu general del màster és establir les bases teòriques i metodològiques per identificar les situacions de desigualtat per raó de sexe i els indicadors de violència de gènere, així com per intervenir obrint nous camins del coneixement a través de la investigació en les relacions de gènere, i dissenyant, implementant i avaluant actuacions encaminades a la consecució de la igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones i al tractament i eradicació de la violència familiar, social i estructural contra les dones. 

  • Període de preinscripció per al curs 2015-2016: Hi ha 20 places ofertades.

          1r termini: del 2 de març al 6 de juliol
          2n termini: del 27 de juliol al 4 de setembre (si hi ha vacants)
          3r termini: 21 de setembre a l'11 d'octubre (si hi ha vacants)

 

Activitats a Lleida

EXPOSICIÓ DEL 1r CONCURS FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO

  • Dia: de dilluns a divendres (de l'1 al 30 d'octubre)

  • Lloc: La PALMA, Centre de Recursos Juvenils  carrer la Palma, 6-1, Lleida

  • Organitza: Grup de Dones de Lleida.
  • Hora: 10h-13.30h/16.30h-20h

CONFERÈNCIA “L’EDUCACIÓ SEXUAL ENTRE JOVES. ESTEM RESPONEN A LES SEVES EXPECTATIVES I NECESSITATS?” 

DIXIT Lleida acollirà la conferència “L’educació sexual entre els joves. Estem responen a les seves expectatives i necessitats?”

Aquesta presentació anirà a càrrec de David Paricio que és treballador social i antropòleg, actualment director de SidaStudi entitat que treballa en la prevenció del VIH/SIDA. La Sònia Notario, és educadora social, actualment treballa a Salut i Família i a l’Associació Antisida de Lleida a l’equip de promoció de la salut fent tallers sobre sexualitat positiva i prevenció de conductes de risc, als instituts de la nostra demarcació.

  • Dia: 8 d'octubre de 2015

  • Hora: A les 12h

  • Lloc: Pendent de confirmar

  • Organitza: DIXIT Lleida

  • Inscripció: Places limitades. Cal inscripció prèvia 
  • Més informació i inscripció: Aquí

Jornades, congressos, cursos i seminaris

ELS NOSTRES COSSOS, LES NOSTRES VIDES

Les dones són invisibles per a l’atenció sanitària, per al diagnòstic i tractament de moltes malalties, els seus símptomes són confosos, minimitzats, o no ben diagnosticats, i les seves queixes són freqüentment atribuïdes a etiologia psicològica o psicosomàtica, tot això fa replantejar en què s’ha basat la ciència per conèixer els problemes de salut d’homes i dones.

  • Dies: 2 i 3 d'octubre de 2015

  • Lloc: Espai Jove La Fontana- Gran de Gràcia, 190-192 Vila de Gràcia. Barcelona (Metro L3 Fontana) 

  • Organitza: CAPS

  • Inscripció: Emplenar aquest forumulai

JORNADA "ELS MATRIMONIS FORÇATS A EUROPA COM A NOVA FORMA DE TRÀFIC D'ÉSSERS HUMANS" 

 Ens plau convidar-vos a la Jornada "Els matrimonis forçats a Europa com a nova forma de tràfic d'éssers humans" organitzada pel Grup de recerca Antígona, Le Onde Onlus i ICRH com a resultat del projecte europeu MATRIFOR.

  • Dia: 8 d'octubre de 2015

  • Lloc: Sala Martí L'Huma del Museu d'Història de Barcelona (Plaça del Rei, s/n - Barcelona / Metro: Jaume I (L4), Liceu (L3), Bus: 17, 19, 40, 45). 

  • Hora: 9.30h         

  • Més informació:aquí.

1a JORNADA DE LA DONA EMPRENEDORA - CASTELL DE VERDÚ 

Dins el PROJECTE DONA I LIDERATGE que acull la FUNDACIÓ TEKHNIKÓS de VERDÚ, i fidels a obrir camins a la visibilitat i l’apoderament de la dona, proposem aquesta primera Jornada dedicada a les dones emprenedores.

La finalitat és crear una ocasió única per a que les participants que ho desitgeu, pugueu tenir un espai per a presentar-vos o donar-vos a conèixer, donant llum als vostres projectes en un entorn incomparable, on gaudirem del testimoni de dones amb una àmplia trajectòria professional, que ens aportaran un ric valor afegit d’experiències viscudes i aprenentatges.

Tindrem l’oportunitat de crear sinergies i col·laboracions, i de compartir coneixements i opinions que donin impuls als nostres projectes per a la innovació i la millora constant. 

  • Dia: 16 d'octubre de 2015

  • Lloc: Castell de Verdú

  • Hora: 9.30h         

  • Informació i programa: aquí

PER ASSISTIR A LA JORNADA CAL QUE FORMALITZEU LA VOSTRA INSCRIPCIÓ GRATUÏTA 

VIOLÈNCIA MASCLISTA: DETECCIÓ, IDENTIFICACIÓ I INTERVENCIÓ RESPONSABLE

Els dies 16 i 17 d’octubre s'organitza una formació per aprendre a detectar, identificar i intervenir de manera responsable davant de casos de violència masclista. Formació especialitzada dissenyada amb l’objectiu d’oferir un marc de comprensió dels factors que intervenen en la violència masclista:

  1. Àmbits, agents i condicions que faciliten la seva instauració i consoliden la perpetuació.
  2. Dificultats i eines per a la identificació i la detecció.
  3. Com fer una intervenció des de la responsabilitat.
  • Dia: 16 i 17 d'octubre de 2015

  • Lloc: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sant Pere més baix, 7-Barcelona

  • Horari: Divendres 16/10/2015 de 16 a 20h

                Dissabte 17/10/2015 de 9.30 a 14.30 i de 16 a 19h

  • Organitza: Tamaia

  • Inscripció: Aquí

  • Més informació: comunicació@tamaia.org

CONFERÈNCIA “OBSTACLES I OPORTUNITATS LEGALS PER ABORDAR ELS MATRIMONIS FORÇATS"

La Dra. Noelia Igareda ens presentarà els resultats d’un projecte europeu sobre matrimonis forçats.

  • Dia: 30 d'octubre de 2015

  • Lloc: Espai del DIXIT, Carrer Miquel Martí i Pol, 1. Vic

  • Horari: 12-14h         

  • Organitza: DIXIT

  • Més informació: aquí.

CURS. ELLES. SIS ESCRIPTORES DE CAPÇALERA

El curs "Elles. Sis escriptores de capçalera" té l'objectiu d'oferir un espai de reflexió i diàleg al voltant de l'obra d'autores que han protagonitzat l'eclosió d'una literatura defensada en femení, en diferents tradicions literàries com l'anglesa, la catalana o la veneçolana, entre altres. Transitarem per l'obra de Virginia Woolf, Caterina Albert o Sandra Cisneros acompanyades d'especialistes en cada escriptora. Així mateix, el curs es vertebrarà al voltant d'un seguit d'interrogants: podem parlar de llocs comuns que singularitzin les obres d'autoria femenina? Què entenem per reescriptura i subversió del cànon? Com intervenen la sexualitat i el desig en les diferents representacions de la dona? Com conjuguem identitat i frontera, o des de quin punt de vista parlem de subjectivitat? 

SEMINARIO INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO

Amb la finalitat de donar a conèixer i difondre investigacions en matèria de violència de gènere i experiències pràctiques per a la seua prevenció i eradicació, es convida a la presentació de comunicacions.

S’acceptaran comunicacions fins el 15 d’octubre de 2015. Les comunicacions es remetran en format .doc per correu electrònic a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Asumpte: Comunicació SEMINARI INTERNACIONAL VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Cada comunicació haurà d’incloure:

  1. un títol
  2. un abstract (màxim 10 línies)
  3. dades de la persona autora (nom i cognoms, telèfon i correu electrònic), identificació de l’organització a la que estiga vinculada i breu curriculum personal (màxim 5 línies)
  4. l’article de la comunicació.

El text complet de la comunicació tindrà una extensió màxima de 10 pàgines en interlineat senzill, Arial Narrow 11 i caldrà que s’ajuste a les normes de publicació de la Universitat Jaume I. Material gràfic d’acompanyament: si els documents incorporen imatges, aquestes s’hauran d’ajuntar en format .jpg . Si es tracta de taules, s’adjuntarà un document Excel que incloga, a banda, totes les taules, per a garantir, en el seu cas, la seua qualitat en la publicació. El Comitè Científic del seminari acceptarà aquelles comunicacions que s’ajusten als requisits d’aquesta convocatòria i s’estime que tinguen la qualitat suficient. Una selecció dels treballs acceptats s’exposarà en les Taules de Comunicacions del Seminari Internacional contra la Violència de Gènere. Les comunicacions acceptades es publicaran en les Actes del Seminari. 

NOU CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

Us proposem un nou Curs de Lectures de Teoria Política Feminista per al curs proper!

Aquest cop, a més, ve acompanyat de textos literaris que ens ajudaran a entrar de forma amena a cinc debats essencials del pensament feminista. 

9a edició: octubre 2015 – juliol 2016

Informació - Inscripció 

Premis, beques i ajuts

Premi Francesca Bartrina al millor TFG en estudis de gènere: El passat dia 15 de setembre es va acabar el termini per presentar treballs. En total, 20 persones de diferents universitats i disciplines opten al premi, que està patrocinat per l’Institut Català de les Dones. En breu constituirem el jurat i informarem del veredicte. L’entrega del premi es farà en el marc de l’acte del Dia Internacional de les Dones.

Programa de doctorat ‘Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques’: aquest serà el primer curs en què es podrà iniciar aquest programa de doctorat que agrupa la Universitat de Barcelona (coordinadora), la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili i la UVic-UCC. El programa, creat en el marc de l’iiEDG, permetrà donar continuïtat a les estudiants del Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania.

  • Més informació: Consulteu el lloc web 

Publicació de les bases del X Premi 25 de Novembre - Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones 

S'acaben de publicar al BOPB les bases del X Premi 25 de Novembre – Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, 2015.

L'edició d'enguany té com a finalitat donar suport a aquelles iniciatives que duen a terme les associacions, entitats i grups de la ciutat, que tinguin com objectiu la sensibilització, prevenció, la denúncia i l’afrontament de l’assetjament sexual vers les dones en els espais públics (carrer, transports públics, espais d’oci, etc.).

Podran presentar projecte les persones físiques, els grups, les associacions o les entitats sense ànim de lucre de la ciutat de Barcelona.

  • El Premi té una dotació econòmica de 7.500 euros, segons decisió del Jurat.
  • El termini de presentació de projectes s'inicia avui, 30 de setembre i finalitzarà el 24 d’octubre de 2015.
  • Consulteu les bases aquí

Altres activitats

 "LA VIDA ÉS PRECIOSA" HOMENATGE A NEUS CATALÀ I A LES DONES DEPORTADES ALS CAMPS NAZIS

L’acte comptarà amb la participació de Mercè Arànega, que interpretarà l’obra de teatre ‘Neus Català. Un cel de plom’. Posteriorment Marina Rossell, cantautora i vicepresidenta de l’Amical de Ravensbrück, cantarà temes del disc “Cançons de la Resistència” acompanyada de ballarins de la companyia BCN City Ballet amb coreografia de Ramon Oller. Conduirà l'acte l'actriu Sílvia Bel.

Els parlaments institucionals aniran a càrrec d’Anna Sallés, presidenta de l’Amical de Ravensbrück; Margarita Català, vicepresidenta de l’Amical de Ravensbrück pel Comitè Internacional de Ravensbrück i filla de Neus Català; Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones i Meritxell Borràs, consellera de Governació i Relacions Institucionals i presidenta del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Acte d’homenatge obert al públic. Aforament limitat. Per rebre la invitació cal enviar un correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. amb el nom complet, correu electrònic i número de telèfon de contacte o bé trucar al 936 347 360. 

Dimarts, 6 d’octubre, a les 19 h
Auditori del Conservatori del Liceu
Nou de la Rambla, 88
Barcelona 

Més informació

PARTICIPAR EN LA DECLARACIÓ DEL CNDC A LA 60 CSW DE NACIONS UNIDES 

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya, com a entitat consultiva del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) des del 1999, participa anualment en les sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) i presenta una declaració escrita sobre les qüestions temàtiques que s’aborden en les reunions.

El 60è període de sessions de la CSW es durà a terme a la seu de les Nacions Unides del 14 al 24 de març de 2016 i tindrà com a tema principal “l’apoderament de les dones i la seva relació amb el desenvolupament sostenible”. Si voleu col·laborar amb el GT Internacional en l’elaboració d’aquest document podeu respondre aquest missatge (al Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.) i us posarem en contacte amb la coordinadora del grup de treball.

El període que estableix Nacions Unides per a la presentació de les declaracions escrites és entre l’1 i el 16 d’octubre d’enguany. Un cop passat el termini no es podran enviar ni modificar els documents. 

MOSTRA DE FILMS DE DONES. PIONERES DEL DOCUMENTAL LLATINOAMERICÀ

DV 2 d'octubre, 20h
De cierta manera
Sara Gómez. Cuba, 1974.

DV 16 d'octubre, 20h
El hombre cuando es hombre
Valeria Sarmiento. França/Alemanya, 1982.

DV 23 d'octubre, 20h
Amor, mujeres y flores
Marta Rodríguez i Jorge Silva. Colòmbia, 1989.

  • Cinemes Girona (c/Girona, 175)
  • Preu: 2,50€
  • Organitza: Drac Màgic

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

 Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

"Las Mujeres en la cooperación para el desarrollo" de Clara Murguialday (Vitoria : Servicio Central de Publicaciones del Gobierno Vasco, 2005). 

Un dels objectius prioritaris de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball és promoure la igualtat d’oportunitats a les empreses. En aquest sentit, hem elaborat aquesta publicació, que us ajudarà a implementar mesures d’igualtat a la vostra organització.
Les dades confirmen que les empreses que porten a terme plans d’igualtat milloren la seva organització i l’eficàcia dels recursos humans. Això repercuteix directament en la qualitat del treball i els beneficis econòmics.
Tenint en compte aquesta doble vessant: millora de les condicions de treball i millora dels resultats de l’empresa, us presentem deu perquès que mostren els avantatges d’implantar la igualtat d’oportunitats a les empreses. Al final del document trobareu, també, un seguit de recursos en línia on podreu consultar diferents tipus de documents relacionats amb la igualtat d’oportunitats en el treball.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

LA UdL i l'ICD SIGNEN UN CONVENI PER AL PER QUÈ NO PUC FER-HO?

La jornada per presentar els estudis de la Universitat de Lleida (UdL) sense estereotips de gènere, el Perquè no puc fer-ho?, arriba enguany a la sisena edició, fixant-se en els graus d'Infermeria, amb majoria d'alumnes dones, i de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC Lleida), on hi ha més nois matriculats. L'Institut Català de les Dones (ICD) col·labora enguany per primer cop amb la iniciativa, que tindrà lloc el proper 6 de novembre. L'acord l'han signat avui el vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL, Joan Biscarri, i la presidenta de l'ICD, Montserrat Gatell.

Aquesta iniciativa té lloc anualment a la UdL des de l'any 2010, organitzada pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones. En la jornada del novembre participaran 470 alumnes de quart d'ESO, 229 noies i 241 nois, de 6 centres de secundària de les comarques de Ponent: l'INS Alcarràs; el Josep Lladonosa, el Manuel de Montsuar i el Gili i Gaya de la capital del Segrià; l'INS Manuel de Pedrolo de Tàrrega i L'Olivera, de La Granadella.

L'objectiu del Per què no puc fer-ho? és esperonar l'alumnat femení i masculí en l'elecció de titulacions en què un dels dos sexes està menys representat. Així, s'han fet En aquest curs 2015-2016, l'INEFC Lleida compta amb 517 alumnes matriculats, dels quals 411 són homes i 106, dones. En canvi, al grau d'Infermeria de la UdL, dels 375 estudiants matriculats, 294 són noies i 81, nois.

Biscarri ha destacat l'èxit de la iniciativa, plenament consolidada, ja que ha quedat gent en llista d'espera. De la seua banda, Gatell ha explicat que "el conveni dóna compliment al Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 del Govern de la Generalitat, que té entre els seus objectius augmentar les accions encaminades a aconseguir la plena igualtat entre dones i homes en el conjunt de la societat catalana, en tots els àmbits i en tots els sectors".

En passades edicions, aquesta activitat ha anat repassant les diferents titulacions que oferta la Universitat de Lleida com ara les enginyeries, Ciència i Tecnologia d'Aliments o Nutrició.

Text: Oficina de Premsa de la UdL

S'ESTRENA AMB ÈXIT EL PRIMER MÍNOR EN GÈNERE A LA UdL

El curs 2015-2016, la Universitat de Lleida posa en marxa el Minor en Gènere i Dret, adscrit a la Facultat de Dret i Economia i coordinat per la professora titular de Dret del Treball i la Seguretat Social, la Dra. Ana M. Romero Burillo, també directora del Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones.

Es tracta del primer minor en gènere a la UdL i el segon, en aquesta matèria, d’una universitat catalana. La UdL, un cop més, aposta de forma decidida per lluitar contra la invisibilitat i crear una cultura de sensibilització envers qualsevol situació́ discriminatòria, d'assetjament i violència.

El Minor en Gènere i Dret de la UdL és una formació́ complementària ofertada dins dels estudis del Grau de Dret, amb l'estreta col·laboració del Centre Dolors Piera de la UdL, que permet a l'estudiantat obtenir competències determinades i especialitzar-se en aquesta àrea específica del coneixement.

La formació consta de 30 crèdits d'assignatures optatives de caràcter semipresencial que es poden cursar en un o més cursos acadèmics. Les assignatures que formen el pla d’estudis del minor són Els drets de les dones i les polítiques publiques (Dra. Dolors Toldrà), Dones i Treball (Dra. Ana M. Romero i M. José Puyalto), Dones i violència de gènere (Dra. Carolina Villacampa), Gènere i Drets Humans (Dra. Núria Camps), Dona i protecció social (Dr. Josep Moreno) i fins a 6 crèdits de matèria transversal en gènere a escollir entre l’oferta formativa.

L’acollida del Minor en el primer curs de posada en marxa ha estat un èxit, atès que s’han cobert totes les places ofertades, 20 per a cadascuna de les assignatures que s’hi inclouen, arribant al centenar de matrícules.

La coordinadora del Minor en Gènere i Dret destaca la importància d’aquests estudis en la nostra universitat i la necessitat d’ampliar aquesta formació específica a altres Facultats i Centres de la UdL amb l’objectiu de formar futures i futurs professionals que incorporin la perspectiva de gènere en el desenvolupament de les activitats acadèmiques, professionals, així com a la seua vida personal.

La iniciativa, sorgida del deganat de la Facultat de Dret i Economia, ha comptat amb la complicitat de la directora del Centre Dolors Piera i d’un grup de professorat de la mateixa facultat que ha introduït la perspectiva de gènere en la seua activitat docent i investigadora.

Més informació: Pàgina web del Minor en Gènere i Dret

TRET DE SORTIDA DEL PROGRAMA D'ACTIVITATS GRATUÏTES PER A DONES ACTIVA'T AL CASAL 2015-2016 (LLEIDA)

La nova programació té com a principal objectiu fer del Casal de la Dona un espai de referència per promoure la salut, el benestar, la fortalesa i el creixement personal, la difusió i defensa dels drets de les dones, l’apoderament i el lideratge femení, la prevenció de la violència masclista i l’impuls de l’associacionisme femení

El nou programa d’activitats gratuïtes de l’Activa’t al Casal 2015-2016 de l’Ajuntament de Lleida ja s’ha iniciat amb la voluntat de d’oferir a les dones de Lleida, un any més, un ampli ventall d’activitats culturals, d’activitat física, de promoció de la salut, de l’apoderament i el lideratge femení i de creixement personal.

La regidora de Polítiques per al Civisme i la Igualtat de la Paeria, Sara Mestres, va donar ahir a la tarda el tret de sortida de l’Activa’t al Casal, que es va iniciar amb la presentació de la novel·la de Glòria Martín, Cuando yo era Antonio Molina.

Els diferents tallers de l’Activa’t al Casal, començaran a partir del proper dilluns, de 18 a 20 h. Algunes de les activitats del programa es faran al Centre Cívic del Centre Històric (plaça de l’Ereta) i altres al mateix Casal de la Dona (plaça Fanalets de Sant Jaume, s/n):

El primer taller programat, Cos actiu (dilluns 5 d’octubre), de periodicitat quinzenal, té com a objectiu millorar la qualitat de vida i augmentar la vitalitat de les dones mitjançant estiraments musculars, tècniques de respiració i relaxació, i exercicis de reeducació postural. La responsable d’impartir aquest taller és Sara Solans, infermera màster, especialitzada en teràpies naturals.

Dimecres 7 d’octubre, tindrà lloc la primera de les sessions mensuals de l’Espai Salut, que consisteix en una xerrada informativa amb perspectiva de gènere, sobre la salut i el benestar de les dones: prevenció, detecció, tècniques de curació, recursos sanitaris, ... En aquesta ocasió, l’Espai Salut estarà dedicat a Les malalties reumàtiques, a càrrec del doctor Sergi Ordóñez, reumatòleg de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i amb la col·laboració de responsables de la Lliga Reumatològica Catalana.

Les dones interessades a inscriure’s i participar en les activitats del programa Activa’t al Casal, poden demanar més informació al Casal de la Dona (Plaça Fanalets de St. Jaume, s/n – Telèfon 973 700 461).

Reunió del Plenari d’entitats de dones

L’inici de l’Activa’t al Casal ha coincidit amb la reunió del Plenari d’entitats de dones, que va tenir lloc ahir al Casal de la Dona. El principal punt de l’ordre del dia ha estat per informar les presidentes de les entitats sobre el procediment per a la constitució del nou Consell Municipal de les Dones per al mandat 2015-2019.

Font: Ajuntament de Lleida

Més informació: Casal de la Dona (Ajuntament de Lleida)

UN ESTIU SAGNANT

17 dones i vuit nens han mort per violència domèstica en dos mesos. Les agressions s'amplien a mares i fills d'homicides amb un total de 33 morts a l'estiu.

Carlos Alberto Soler, exvigilant de seguretat i aturat de llarga durada de 38 anys, estava passant uns dies de vacances a casa de la seva mare, amb el seu fill, Carlos, de 7 anys, i Cristina, de 14, la filla de qui —mitjançant un procés de divorci— s'estava convertint en la seva exdona. Tots en una casa de camp, una finca als afores de la Vila Joiosa (Alacant). El petit al principi no tenia ganes d'anar-hi i per això el va acompanyar la seva germana gran. El passat 30 de juny Carlos Alberto es va llevar d'hora. Ho tenia tot preparat: la gasolina, la bombona de butà, i ja li havia enviat aquelles cartes rabioses als seus amics i familiars explicant-los com de dolenta que era la Toñi, la que fins a aquell mateix dia seria la seva esposa, perquè a primera hora de la tarda havien d'anar a signar el divorci.

A primera hora, ganivet en mà, va anar habitació per habitació i va degollar el seu fill primer, la germana després i la seva pròpia mare. Els va apunyalar tots tres: “Amb acarnissament”, revelen fonts de la investigació. Després va tancar amb clau la porta de la casa per dins i va provocar una tremenda explosió de gas, i el conseqüent incendi. Va morir “asfixiat i cremat”. Tots van creure que un foc traïdor en un calorós dia estival havia destrossat una família. Però no.

Aquella forta deflagració que va alertar els bombers cap a dos quarts d'onze del matí, a part d'amagar tres assassinats i un suïcidi, va marcar l'inici d'un dels estius més sagnants que es recorden a Espanya. En només dos mesos han mort 16 dones a les mans de les seves exparelles i vuit nens han estat assassinats pels seus progenitors, a més tres mares pels seus fills, el xicot d'una de les dones assassinades i l'amiga d'una altra. Quatre agressors s'han suïcidat i han estat 18 els detinguts. En total, 33 morts en 60 dies, amb el comú denominador de la violència domèstica i la brutalitat d'uns crims casolans, en un any en el qual el Ministeri d'Assumptes Socials té registrades 25 víctimes de violència de gènere i vuit en investigació, i recentment els grups de l'oposició han demanat un pacte d'estat per intentar acabar amb aquesta xacra. 

Font: El País

L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES DIVULGA UN VÍDEO DE SENSIBILITZACIÓ PER AJUDAR A IDENTIFICAR I SUPERAR SITUACIONS DE CONTROL EN LES PRIMERES RELACIONS DE PARELLA

L’Institut Català de les Dones presenta noves eines de prevenció i sensibilització, en el marc del programa Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència de prevenció de relacions abusives de parella entre adolescents. Els nous materials són el vídeo de sensibilització #DesactivaelControl, elaborat per LA BONNE – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, per apoderar les noies i alertar-les contra el control en les relacions afectives de parella, i dos manuals pedagògics adreçats a professionals que treballen amb adolescents. Es tracta d’eines per avançar en la desactivació d’actituds i comportaments que es poden identificar a l’adolescència i que en un futur poden evolucionar cap a la violència masclista.

Nosaltres les Dones

Iolanda Batallé Prats

Iolanda Batallé, escriptora i editora, ha viscut a Anglaterra, Argentina, Marroc, Sud-àfrica, Estats Units i al Baix Empordà. Llicenciada en filologia anglesa, periodista i màster en direcció d’empreses, ha col·laborat en mitjans com El Observador, el Periódico, Avui, Diari de Girona, RAC1 i COM Ràdio, entre d’altres.

Actualment viu a Barcelona on és directora editorial de La Galera i professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, del Laboratori de Lletres i del Màster d’Edició de la Universitat Pompeu Fabra. És autora de La memòria de les formigues i El límit exacte dels nostres cossos.

Font: Grup 62.cat

 

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto