Ir al contenido

Página principal de la UdL

Gener número 128

M. Carme Roure Canosa (Lleida, 1915-2004). Juntament amb la seva germana Pepita, va estudiar Magisteri a l’Escola Normal de Lleida durant la Segona República. Més tard es va traslladar a Barcelona, on va iniciar la militància política com a membre de les Joventuts Socialistes Unificades. Posteriorment formaria part del sindicat d’ensenyament socialista (Federació Espanyola de Treballadors d’Ensenyament, FETE-UGT) i del PSUC des de la seva fundació (1936).

Durant la Guerra Civil va col·laborar en la premsa del partit, en publicacions com UHP, l’òrgan del PSUC i la UGT de Lleida. Com a mestra va estar implicada amb els corrents pedagògics renovadors del moment, que tan presents van estar a les terres de Lleida durant el primer terç del segle XX.

Un cop acabada la guerra, s’exilià primer a França. Posteriorment s’establí a l'URSS, on es dedicà a l’ensenyament, especialment d’espanyol. Es va dedicar a treballar amb nens i nenes refugiats de la Guerra Civil espanyola. Més tard es traslladà a Mèxic (1957). Carme va continuar exercint la seva professió a la Universidad Nacional Autónoma com a professora de rus. També es vinculà a l’ambaixada soviètica i a l’organització Soviet Export Film.

Tot i que des de mitjans de la dècada dels anys seixanta va fer algun viatge a Espanya, no fou fins que el procés de transició a la democràcia ja estava avançat, que va decidir retornar definitivament a Catalunya (1978). Després de ser rehabilitada com a mestra gràcies a la Llei d’Amnistia, encara va poder treballar durant un temps en una escola de barri a Barcelona fins a la jubilació. En aquesta darrera etapa va estar afiliada a CCOO. Les germanes Carme i Pepita Roure van morir l’any 2004 amb poques setmanes de diferència.

Font: Diccionari Biogràfic de Dones

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

 

TROBADA PEDAGÒGICA "ESTRATÈGIES PER EDUCAR EN LA DIVERSITAT SEXUAL I DE GÈNERE" 

El 10 d’octubre del 2014, el Parlament de Catalunya aprova la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Aquest és un gran pas en la nostra societat, però no pot quedar-se només en això. Aquesta trobada va dirigida als membres de les comunitats educatives (mestres, famílies, serveis educatius, monitors, etc.) perquè entenem que les escoles i els instituts són els primers entorns socials on els infants i els joves han de poder explicar qui són, com se senten i a qui estimen amb la seguretat que seran respectats i escoltats. Els professionals de l’ensenyament necessitem eines, estratègies que ens permetin atendre la diversitat sexual, familiar i de gènere. Treballar aquesta realitat social a l’escola és una de les claus que obren la porta a una futura societat formada per persones respectuoses amb la diversitat i l’equitat de gènere. Som conscients que hi ha molta feina per fer, i que cal treballar molt, però el dissabte 31 de gener plantarem la primera llavor. Vine, no deixis que t’ho expliquin!

  • Dia: 31 de gener de 2015.

  • Hora: De 9.00 a 14.00 hores. 

  • Lloc: Centre de Cultures i de Cooperació Transfronterera. 

  • Inscripció: Cal emplenar el formulari d'inscripció

  • Més informació: Podeu consultar el programa de la jornada. 

 

IGUALTAT D'OPORTUNITATS ENTRE DONES I HOMES: APLICACIÓ PRÀCTICA EN L'EDUCACIÓ (1 ECTS, ONLINE)

portadaAmb el curs Igualtat d’oportunitats entre dones i homes: aplicació pràctica en l’educació. Pretenem potenciar l’assoliment de competències pedagògiques, relacionades amb la construcció social de la diferència de gènere, que serveixin com a eines per a la implementació d’estratègies de coeducació als diferents espais educatius i, promoure una transformació.

  • Dia: La durada del curs serà des de l’1 fins al 28 de febrer de 2015.

  • Lloc: Online a través del Campus Virtual (Sakai).

  • Matrícula: Empleneu el formulari d'inscripció

  • Més informació: Consulteu la pàgina web del centre


Activitats a Lleida

 

EL TREBALL, REFLEXIÓ I DEBAT PER RECOLLIR LES VIVÈNCIES DE LES DONES A LA VIDA QUOTIDIANA

  • Dia: 15 de gener del 2015. 

  • Hora: 18:00 hores. 

  • Lloc: Itinertant (+info: Casal de la Dona)

 

PINTA UNA PARET CONTRA L'HOMO/LESBO/TRANSFOBIA A FAVOR DE LA LLIBERTAT DE SER DE MOSTRAR-SE I D'ESTIMAR

Perquè estimar algú no ha de ser motiu de rebuig, exclusió, discriminació, violència…l'associació lika vol dedicar un espai ben visible i maco a la diversitat sexual.

Si ets artista (o coneixes algú que ho sigui) presenta el teu disseny. I si el teu graffiti resulta escollit, el faràs el dissabte 16 de maig, a Lleida, en el marc d'una festa reivindicativa i lúdica. Lika posarà la paret i el material!

  • Termini: Envai els teus esboços (màxim 2) abans del 15 de gener del 2015 a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

activatFins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.

  • Consulta el programa del curs 2014-2015. Totes les activitats són gratuïtes.

  • Més informació:

Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida

 

VI TAULA RODONA SOBRE DONA I ESPORT

  • dbalafiaDia: 30 de gener de 2015. 

  • Hora: 19.00 hores. 

  • Lloc: A la sala d'actes del Centre Cívic de Balàfia. 

  • Més informació: Podeu confirmar l'assistència enviant un correu (Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.) o al telèfon (630212416). 

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

 

VI  AULA DE DEBAT DE JOVES INVESTIGADORS EN TEMÀTIQUES DE GÈNERE 2015

Aquestes jornades estan dirigides a joves investigadors/es que realitzen actualment o han realitzat recentment la seva investigació doctoral o treball final de màster en temàtiques de gènere, tant en universitats espanyoles com l'estranger. Aquesta activitat pretén abordar la situació actual pel que fa a les investigacions de gènere en l'àmbit universitari i identificar les oportunitats i dificultats que existeixen a l'hora d'investigar en aquest tipus de temes. Les jornades tindràn lloc el dia 14 d'abril de 2015. 

  • Termini: Podeu enviar les vostres propostes de comunicació fins al 15 de febrer de 2015 al correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

  • Organitza: Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid. 

  • Més informació: Podeu consultar la pàgina web de l'event.  

 

INSCRIPCIONS OBERTES PER A LA SEGONA EDICIÓ DEL SEMINARI "HISTÒRIA DE LA TEORIA FEMINISTA"

El grup de recerca GrediDona de la Universitat de Barcelona, organitza el segon seminari sobre la "Història de la Teoria Feminista" impartit per la Dra. Rosa Cobo. Tindrà lloc els propers 5, 6, 12, 13 de febrer de 2015 de 16h a 21h a la Sala Ernest Monfort Edifici Llevant (Planta baixa, Passeig de la Vall d'Hebrón, 171 - Barcelona). 

Estem vivint un moment històric en què el feminisme s'ataca des de múltiples posicions i utilitzant diversos mitjans. Es posa en dubte la seva capacitat de transformació, la seva utilitat i fins i tot se l'acusa de poder arribar a produir fractures socials. Els atacs al moviment són constants, sistematitzats, ofensius i en moltes ocasions violents. Com sempre en ciències socials les causes es multipliquen: globalització capitalista, crisi financera, por a l'avenç en el dret de les dones, una consciència social més sensibilitzada que produeix tensió entre grups dominants, context mundial neoconservador, etc. Sigui com sigui, s'ha anat gestant una rebel·lió simbòlica per acabar amb el somni feminista, una pèrdua de sentit crític al voltant dels temes de gènere i una contrarevolució en el tractament que fan els mitjans de comunicació cap als avenços aconseguits per les dones.

En aquest context volem rescatar, recuperar, debatre i aprofundir al voltant dels conceptes i les teories que han configurat un moviment polític d'importància considerable per entendre les societats del segle XXI. 

 

Premis, beques i ajuts

 

1r CONCURS DE FOTOGRAFÍA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

leonor pedricoEl tema del concurs és “DONA, DONETA, DONOTA AL SEGLE XXI”, amb ell es vol recollir una mirada poliédrica del món de les dones, una visió àmplia i oberta en clau feminista de qualsevol aspecte de la vida de les dones i de qualesvol àmbit geogràfic.

 

XXII PREMI DE DIVULGACIÓ FEMINISTA CARMEN DE BURGOS 

carmenburgosL'Associació d'Estudis Històrics sobre la Dona de la Universitat de Màlaga, a fi de reconèixer la tasca de divulgació en el camp de la temàtica feminista, convoca el “PREMI CARMEN DE BURGOS”, amb caràcter anual i àmbit nacional. Es valorarà la reflexió sobre la situació social, històrica o vivencial de la dona, a fi d'enriquir els actuals plantejaments feministes.

  • Termini: Els articles es poden enviar fins al 31 de gener de 2015. 

  • Més informació: Consulteu les bases de la covocatòria

 

CONCURS DE MICRO-RELATS "DONA, NI MÉS NI MENYS"

L'Oficina d'Informació del Parlament Europeu a Espanya amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, l'Institut de la Dona i per a la igualtat d'Oportunidades, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional, organisme responsable a Espanya de l'Any Europeu del Desenvolupament 2015, convoquen un Concurs de microrelats amb motiu de la commemoració, el 8 de març, del Dia Internacional de les Dones 2015. El concurs se suma a més a les activitats de commemoració del 20è aniversari de la IV Conferència Mundial de la Dona, celebrada a Beijing el 1995, més concretament a la campanya global Beijing+20, promoguda per l'ONU Mujeres.

  • Termini: Els relats s'han d'enviar abans dels 2 de febrer per correu electrònic a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

  • Inscripció: Imprimir i omplir el formulari d'inscripció i enviar-lo, juntament amb el micro-relat. 

  • Més informació: Podeu consultar les bases de la convocatòria

 

X BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN

pizanLa Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida crea la beca d’investigació amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d’una perspectiva de gènere, que permetin l’elaboració de propostes per avançar en les polítiques d’igualtat de gènere en el nostre municipi. Es podran presentar projectes d’investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida. Hauran de fer referència als estudis feministes i de gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic.

  • Termini: El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 2 de febrer de 2015. El veredicte i el lliurament de la beca es farà públic dins dels actes del 8 de març de 2015.

  • Més informació: Consulteu les bases i la convocatòria.

 

VIII PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

premi milaEl Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits. El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica. El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors. El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida es regeix estrictament pels valors del periodisme.

  • Termini: El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 2 de febrer de 2015. Les persones guanyadores i finalistes seran convidades a l’acte de lliurament del premi que tindrà lloc durant el primer trimestre de 2015.

  • Més informació: Consulteu les bases i la convocatòria.

 

CONVOCATÒRIA PER ENVIAR ARTICLES A L'EDICIÓ Nº10 DE LA REVISTA QÜESTIONS DE GÈNERE: DE LA IGUALTAT I LA DIFERÈNCIA

"Qüestions de gènere: de la igualtat i la diferència" és una revista de caràcter anual creada per iniciativa del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de les Dones de la Universitat de Lleó. Està oberta a tots els treballs|feines d'investigació realitzats en l'àrea dels estudis feministes i de la dona amb l'objectiu de consolidar un espai acadèmic i interdisciplinari d'indagació, trobada|encontre i debat sobre el gènere.

El pròxim monogràfic de la Revista versarà sobre “Reptes Constitucionals en matèria de Gènere”.

  • Termini: 28 de febrer de 2015.

  • Més informació: consulta la web de la revista.


Altres activitats

 

EXPOSICIÓ "TRENCANT ESTEREOTIPS" 

estereotipsEn el marc de l'exposició sobre l'obra de còmic de Marika Vila es farà una taula de debat que comptarà amb amb la participació de l'autora i les intervencions d'Eva Espasa, membre del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere (UVIC);Meri Torras, directora del Grup de Recerca consolidat "Cos i Textualitat" (UAB); i moderat per Joana Gallego, professora de Periodisme (UAB). L'exposició es pot veure fins al 31 de gener de 2015 de les 11:00h a les 23:59h. 

  • Dia: 14 de gener de 2015.

  • Hora: 18.30 hores. 

  • Lloc: Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Baix, 7), Barcelona. 

  • Més informació: Podeu consultar la pàgina web de l'Institut Català de les Dones.  

 

EXPOSICIÓ "DONES AFGANISTAN"

L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) dóna a conèixer la difícil situació de la dona a l'Afganistan al cap de 13 anys de la caiguda del règim talibà en una exposició amb fotos de Gervasio Sánchez i textos de Mònica Bernabé, que es pot visitar a la primera planta del Palau Robert entre el 29 d'octubre i el 15 de febrer de 2015.

  • Data: Fins al 15 de febrer de 2015. 

  • Hora: De les 10:00 a les 20:00 hores. 

  • Lloc: Palau Robert. Passeig de Gràcia, 107. Barcelona. 

  • Més informació: Podeu consultar la pàgina web de l'Institut Català de les Dones

 

I "CAFÈ D'HOMES" DEL 2015

En aquest primer "cafè d'homes" del 2015 es presentarem i comentarem la campanya "HE FOR SHE" de la ONU-Woman. Pensem que per tractar-se d'una campanya internacional auspiciada des de les Nacions Unides, mereix tota la nostra atenció. Tracta de la incorporació dels homes a la causa de la equitat de gènere en tot el món.

  • Dia: Dijous 29 de gener de 2015. 

  • Hora: 18.00 hores. 

  • Lloc: Al bar "El abuelo 1939" de Gràcia (c. Providència, 44 de Barcelona).  


Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

 

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:


donepedagogiaGalceran, M., Vilanou, C. (2013). Dones i pedagogia. Barcelona: Claret. 

Aquesta obra recull el conjunt de ponències presentades a la jornada «Dones i pedagogia» realizada a la Universitat de Barcelona i organitzada conjuntament pel Centre Edith Stein, la Facultat de Pedagogia de la UB i el Secretariat de Teologia a la Universitat.

 

 

 

 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1


Notícies

 

EL DEPARTAMENT D'INTERIOR POSARÀ EN MARXA UNA NOVA EINA PER REFORÇAR EL SEGUIMENT DE LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

El primer trimestre del 2015 es posarà en marxa com a prova pilot l’enquesta de reavaluació del risc en els casos de violència masclista. [+ informació]

 

L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES I EL CAC ORGANITZEN SESSIONS DE FORMACIÓ PER MILLORAR EL TRACTAMENT MEDIÀTIC DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els tallers s'adaptaran als diferents cursos i especialitats comunicatives de deu universitats catalanes. 
L’Institut Català de les Dones (ICD) i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) van  signar el dia 5 de desenbre un conveni per organitzar sessions de formació monogràfiques sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació adreçades a estudiants universitaris de comunicació. L’objectiu és donar eines a futurs/es professionals de la comunicació per millorar la representació mediàtica d’aquesta xacra i avançar en la seva eradicació. L’acte de signatura, que ha tingut lloc a la seu del CAC, ha comptat amb el president del CAC, Roger Loppacher, i amb la presidenta de l’ICD, Montserrat Gatell.

Les sessions, que ja s’han començat a fer, tindran lloc a les 10 universitats següents: Universitat Abat Oliva, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Ramon Llull i Universitat de Vic. [+ informació]

 

EL GOVERN APROVA EL PLA DIRECTOR DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT 2015-2018, QUE PRIORITZA ELS DRETS HUMANS DE LES DONES I ELS DRETS COL·LECTIUS DELS POBLES

El Govern ha aprovat el Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018, que fixa com a objectius prioritaris els drets humans de les dones i els drets col·lectius dels pobles. Es tracta del quart pla director de la política pública de cooperació, que reafirma el compromís de Catalunya amb la llibertat, la justícia global i la solidaritat internacional, que recull la Llei catalana de cooperació al desenvolupament. [+ informació]


Nosaltres les dones

 

aureliaAurèlia Pijoan Querol (Castellserà, 1910-1998). Estudià Medicina a les universitats de Barcelona i València i es llicencià el 1933. Treballà al Laboratori Municipal de Lleida on s’especialitzà en la producció de la vacuna contra la tuberculosi. Realitzà la tesi doctoral a la Universitat de Madrid sobre la immunitat del paludisme, tot i que l’esclat de la Guerra Civil li impedí presentar-la el setembre de 1936.   Durant el conflicte bèl·lic exercí de metgessa a l'Hospital Intercomarcal i dirigí la casa de repòs habilitada per a combatents amb dolències pulmonars i respiratòries al municipi pallarès d'Espot. Militant del PSUC des de juliol de 1936, assumí, juntament amb les seves germanes Avelina i Palmira, el Secretariat Femení del PSUC a Lleida i comarques. Alhora, fou nomenada secretària general de la Unió de Dones de Catalunya a Lleida. Entre setembre i octubre de 1937 fou regidora a l'Ajuntament de Lleida en representació del PSUC i, probablement, dugué a terme les funcions de la Regidoria de Sanitat. D'aquesta manera es convertí en la primera dona que accedí a un càrrec de representació municipal a la Paeria de Lleida.   La intensa activitat política que dugué a terme comportà que impartís nombroses conferències a la ràdio i mítings en diversos pobles de Catalunya, sobre la necessitat de mobilitzar les dones per a la causa republicana. Casada, des de 1938, amb Luis Pérez García-Lago, hagué d’exilar-se a França des d'on, el desembre de 1939, marxà a la República Dominicana. La colònia agrícola el Seybo fou l'escenari de la seua estança a la selva dominicana. Simultàniament, el Tribunal de Responsabilitats Polítiques li obrí un expedient, com a regidora del període revolucionari, en què fou multada amb 5.000 pessetes, 8 anys d'expatriació i 8 anys d'inhabilitació. A principis de 1941, després d'un breu període a Cuba, s'establí definitivament a Mèxic on nasqueren els seus tres fills. Allí, si bé deixà de banda la professió de metgessa, continuà la seua militància al PSUC i a la Unió de Dones de Catalunya (de la qual assumí la secretaria general). Militant de primera hora de la Unión de Mujeres Españolas en México (UME), que aglutinava les dones comunistes en particular i les republicanes en general, en fou vicesecretària i secretària general. També tingué una activa participació en el Patronat d'Ajut als Patriotes Catalans.   Pertanyent a un ambient familiar profundament comunista, el seu marit fou el secretari general del PSUC a Mèxic, la seua germana Avelina estava casada amb el destacat dirigent Pere Ardiaca Martí i la seua germana petita, Elena, i el seu marit, Ángel Larrauri de Pablo, foren el nucli resistencialista més important dels comunistes en la Lleida franquista. Sempre vinculada al PSUC, al llarg de la seua vida a Mèxic Aurèlia Pijoan Querol continuà actuant en diverses lluites orientades a l’ajut i la solidaritat dels més desafavorits.

Font: Diccionari Biogràfic de Dones

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto