Ir al contenido

Página principal de la UdL

Juliol número 123

“Accepto la meva herència del genocidi ruandès perquè si estic viva, és per complir una missió.”

YOLANDE MUKAGASANA (Ruanda, 1954). Infermera, anestesista fins el genocidi ruandès al 1994. Autora de diversos llibres sobre el genocidi i testimonis de supervivents. És coautora de l’obra teatral Ruanda 94, escrita al 2002. La seva tasca ha estat reconeguda amb varis premis, entre d’altres, el Premio por el Testimonio y la Solidaridad, per la Fundació Alexandre Langer, Itàlia, Juliol 1998; Premio por la Comprensión Internacional entre las Naciones y por los Derechos Humanos, al novembre de 1999, i molts d’altres.
La vida de Yolande com a lluitadora per la pau i per un món més just comença quan allò més important per a ella desapareix. Ens remuntem a abril de 1994 a Ruanda: els seus tres fills, el seu marit i els seus germans són assassinats per les milícies hutus durant el genocidi que enterrarà a un milió de tutsis i hutus “moderats”.

A partir d’aquest moment, Yolande lluita i es recolza en el seu immens dolor per treure a la llum la veritat sobre el genocidi, per a denunciar a aquells que han armat a aquestes milícies i als que, pel seu silenci, són culpables també del genocidi. Yolande afirma: “El meu esperit és invencible, és lúcid. Potser el meu cos no pugui seguir perquè està més dèbil, envelleix, però el meu esperit està aquí encara...”

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

UDL ESTIU. CAUSES OCULTES DEL FRÀCAS ESCOLAR I FORMES DE SUPERAR-LO DESDE LA COEDUCACIÓ

  • Dies: del 30 de juny al 4 de juliol
  • Hores: 30h
  • Lloc: Lleida
  • Quina és la manera més eficient per superar el fracàs escolar actual o, dit d’una altra manera, com podem incrementar l’èxit escolar? Per què la coeducació (i no només l’educació mixta) és imprescindible per reduir el fracàs escolar? Per donar resposta a aquestes i altres qüestions, us convidem a participar al curs titulat Causes ocultes del fracàs escolar i formes de superar-lo des de la coeducació que impartiran Daniel Gabarró (professor i membre d'Homes Igualitaris) i Teresa Quintillà (professora i membre del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona). El curs pretén reflexionar sobre la necessitat d’identificar tots els elements que influeixen en el rendiment acadèmic de l’alumnat dels centres escolars i constatar com, des d’una perspectiva de gènere i amb la coeducació, es pot incrementar l’èxit escolar de forma molt notòria. La consecució de la igualtat d’oportunitats és més que el fet que nenes i nens, noies i nois, comparteixin l’aula i estudiïn les mateixes assignatures, per això el curs donarà eines per dissenyar iniciatives integrant un model coeducatiu que permeti donar als nens i a les nenes allò que necessiten per millorar el seu rendiment acadèmic.

MAPA INTERACTIU SOBRE "DONES TEIXINT LA PAU AL MÓN"

La becària del Centre Dolors Piera, Núria Farré, ha elaborat un mapa interactiu amb l'eina web Thinglink. En aquest mapa es mostra la procedència d'un seguit de dones de diferents parts del món que destaquen per la seva tasca per l'assoliment de la pau i la no violència i la defensa dels drets humans i del desenvolupament i la igualtat.

Aquesta informació ha estat extreta del llibre "1325 Mujeres Tejiendo la Paz" que forma part d'un programa de sensibilització, educació i comunicació sobre el paper de les dones en la construcció de la pau.

 

GENUÏNES

Amb la mateixa aplicació web que l'anterior mapa interactiu, hem el·laborat una imatge interactiva basada en els díptics realitzats pel Centre Dolors Piera que s'anomenen Genuïnes. Aquesta col·lecció, formada per 9 quadríptics, informen sobre diferents aspectes de la Igualtat de Gènere i sobre les accions de la Universitat de Lleida al voltant d'aquest tema. Enllaç a la imatge interactiva.

 

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL

El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixer l'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

  • LOS GÉNEROS DE LA VIOLENCIA. UNA REFLEXIÓN QUEER SOBRE LA "VIOLENCIA DE GÉNERO"

          Olga ARISÓ SINUÉS i Rafael M. MÉRIDA JIMENEZ (2010). Barcelona: Egales.

losgenerosdelaviolencia

La violència de gènere respon a una violència estructural, que es sosté en el marc d’una cultura edificada sobre la lògica de la dominació i les relacions de poder: les persones aprenem el món a partir d’unes determinades categories que no són neutres, sinó que responen a maneres molt concretes de percebre les relacions humanes. 

Unes categories que configuren les nostres formes de pensar, parlar, sentir, viure i que, a mode de “marca” ens divideix en homes i dones, heterosexuals i homosexuals, riques i pobres, autòctones i emigrants, capacitades o discapacitades…
Unes categories que, sota la seva aparent naturalitat, no solament fonamenten diferents formes d’opressió sinó que exerceixen una violència real en les nostres vides, a l’invisibilitzar les diferències i atorgar un valor diferent a cada una de les identitats, donant origen a actes cognitius, polítics i ètics violents.

De la mà de pensadores feministes com Monique Wittig, Teresa de Lauretis o Judith Butler, aquest volum ofereix una síntesi i una reavaluació fonamentades en la convicció de que la violència que sol denominar-se de gènere té el seu origen en una determinada manera d’interpretar el món. La proposta dels autors seria l’eradicació d’aquesta violència ha de venir acompanyada no solament de la possibilitat de crear polítiques més alliberadores de gèneres més alliberadors, sinó d’un doble compromís, individual i col·lectiu, per transgredir el camp de l’imaginable (el sistema) i edificar unes relacions més respectuoses entre les persones. Una proposta que hauria d’incitar un compromís ètic i polític que permeti dissenyar un nou pacte social, capaç de fer impensable qualsevol forma de violència i d’eliminar qualsevol imaginari, categoria, identitat o pràctica que transformi les diferències en desigualtats.

En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem. 

Activitats a Lleida

 3r CICLE DE CINE I GÈNERE

  • Projecció durant el mes de juliol de diverses pel·lícules relacionades amb temes de gènere i posterior fòrum – debat d’aquestes. Les pel·lícules que es projectaran són: el 2 de juliol “Mujer contra mujer” relacionat amb el lesbianisme i les relacions afectives, el 9 de juliol “Mi vida en rosa” sobre transsexualitat i homosexualitat, el 16 de juliol “Quiero ser como Beckham” sobre estereotips de gènere i el 23 de juliol “En tierra de Hombres” relacionada amb violència contra les dones a la feina i la lluita pels seus drets.
  • Dies: dimecres de cada setmana de juliol
  • Hora: 20h
  • Entrada: lliure
  • Lloc: Cafè del Teatre de l’Escorxador
  • Cartell
  • Organitza: LIKA  

Jornades, congressos i seminaris

CURS “DIVERSITAT I NOUS MODELS DE FAMÍLIA” 

  • La Unión de Asociaciones Familiares (UNAF) organitza, amb col·laboració amb la Universidad Complutense de Madrid, el curs ‘Diversidad y nuevos modelos de familia’ en el marc del programa de ‘Cursos de Verano Complutense 2014’. Aquest curs té com a objectiu visibilitzar la pluralitat de models familiars i compartir els últims estudis i reflexions que des de l’àmbit acadèmic s’aporten sobre aquesta realitat. ““Hem reunit a grans experts i expertes nacionals i internacionals que aportaran llum sobre els interrogants i reptes que planteja la diversitat familiar tant al conjunt de la societat com a les pròpies famílies" assenyala Teresa Blat, Presidenta de UNAF. De caràcter multidisciplinari, el curs oferirà diversos enfocaments des de l’Antropologia, Psicologia, Sociologia i Psicologia Social sobre qüestions com la percepció dels nous models familiars, la definició de les relacions dins d’ells, l’ajustament psicològic de fills i filles o la intervenció educativa per al desenvolupament de competències emocionals en pares i mares, entre d’altres.
  • Dies: 1, 2 i 3 de juliol
  • Lloc: San Lorenzo del Escorial (Madrid)
  • Més informació

V CONGRESO UNIVERSITARIO INTERNACIONAL “INVESTIGACIÓN Y GÉNERO 2014”

  • Es proposa com un lloc de trobada i d'aprenentatge per a persones que, investigant en universitats i altres centres científics en les diferents àrees de coneixement des de la perspectiva de gènere, desitgen exposar, contrastar i transferir els resultats d'aquestes investigacions referents a temàtiques relacionades amb els Estudis de les Dones. 
  • Dies: 3 i 4 de juliol
  • Organitza: Seminario Interdisciplinar de Estudios de la Mujer (SIEMUS) de la Universidad de Sevilla
  • Informació: Web de la Secretaría del Congreso o al següent Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

CURS “DONES I NOVES FORMES DE RELACIONS EN LA COOPERACIÓ I EL TREBALL”

  • Les dones en l’actualitat són un col·lectiu implicat en la transformació de les condicions de vida dels països del sud, dels grups socials amb risc d’exclusió i de les persones en general, participant activament en la creació de noves formes de treball, xarxes i relacions. En aquest taller es vol donar a conèixer les aportacions de les dones en aquests aspectes en l’àmbit de la cooperació tot evidenciant el paper que juguen com a agents de canvi social. Els objectius del taller són: proporcionar coneixement de la cooperació al desenvolupament des de la perspectiva de gènere; promoure un punt de vista no androcèntric ni etnocèntric de la societat en els contextos de cooperació; facilitar estratègies per a la participació en propostes sobre noves formes de treball i relacions, i creació de xarxes.  
  • Dies: 7, 8, 9 i 10 de juliol (Escola d’Estiu)
  • Horari: de 10h a 13h
  • Lloc: aula R/115 de l’Edifici de Participació, UAB, Barcelona.
  • Preu inscripció: 25€
  • Més informació

CONFERENCIA INTERNACIONAL DEL PROYECTO “EQUALITY – Strengthening women leadership in Latin American HEIs and society”

  • La conferencia tiene por objetivo fortalecer y promover las buenas prácticas hacia la igualdad de género en las instituciones de educación superior.
  • Días: 29 y 29 de agosto
  • Lugar: San José, Costa Rica.
  • Programa

CURS ONLINE "EDUCA&CO. CORESPONSABILITAT I EDUCACIÓ EN LA IGUALTAT"

  • La responsabilitat compartida de les tasques domèstiques i de cura, i la seva relació amb els usos del temps i la conciliació de vida familiar i laboral, és un dels reptes de l'agenda actual per a la igualtat. El curs aborda la relació entre coresponsabilitat i educació en la igualtat i explora formes d'incentivar-les en la infància i l'adolescència mitjançant el joc, l'art i la cultura.
  • Duració: un mes (inici a gust de la persona interessada).
  • Preu: 40€
  • Organitza: Trama Cultura.
  • Més informació

CONFERÈNCIA "ENGENDERING CITIES: DESIGNING SUSTAINABLE AND INCLUSIVE URBAN ENVIRONMENTS"

  • Dies: 25 i 26 setembre de 2014
  • Lloc: Roma
  • Organització: Evento organizado evento organizado por la red COST genderSTE, en colaboración con la Presidencia Italiana de la Unión Europea y con la Comisión Europea.
  • Més informació

CURS ONLINE “VIOLÈNCIA DE GÈNERE. INTERVENCIÓ AMB DONES I MENORS”

  • Duració: del 3 al 30 de novembre de 2014
  • Objectius: Aprofundir en l’origen, desenvolupament i conseqüències de la violència de gènere. Conèixer en profunditat el procés de la violència i la seva influència en el comportament de la víctima. Abordar els diferents aspectes de la intervenció professional en situacions de crisis. Conèixer els recursos existents per l’atenció a la violència de gènere i la forma d’accedir a aquests.
  • Professorat: Mª José López Arminio. Jefa de la Unidad de Violencia de Género. Dpto. Igualdad y Salud del Ayuntamiento de Jerez.
  • Duració: 4 setmanes, 40 hores lectives.
  • Més informació

CONGRÉS “NOUS REPTES PER A LA INCLUSIÓ SOCIAL I EQUITAT A L’EDUCACIÓ SUPERIOR”

  • El congrés “Nous Reptes per a la Inclusió Social i Equitat a l’Educació Superior” es presenta com a un espai per a teoritzar, debatre i compartir experiències en el disseny i implementació de mesures a favor de la inclusió social i equitat en institucions d’educació superior. Aquesta trobada es desenvolupa en el marc del projecte “Mesures per a la Inclusió Social i Equitat a les Institucions d’Educació Superior a Amèrica Llatina” (MISEAL) del programa Alfa III de la Unió Europea, en el qual participen setze universitats d’Amèrica Llatina i Europa.
  • Aquest congrés té com a objectiu abordar els reptes per a la inclusió social i l’equitat a l’educació superior, a partir de reflexionar entorn de les investigacions i innovacions que transformen els sabers, les identitats, les institucions, i les polítiques per a la construcció d’una universitat inclusiva. El congrés focalitza el paradigma interseccional per a l’anàlisi de les desigualtats i el desenvolupament de polítiques i pràctiques en l’educació superior des d’una perspectiva transnacional, a partir de l’articulació de les posicions i identitats de classe social, edat, sexe-gènere, discapacitat, raça-ètnia i orientació sexual.
  • El programa inclou conferències de persones expertes en inclusió social i equitat en institucions d’educació superior des d’una perspectiva transnacional, i vol ser una invitació a presentar propostes i experiències que es desenvolupen en l’àmbit professional, acadèmic, científic, social i comunitari. A més a més, durant la trobada es donaran a conèixer les aportacions del projecte MISEAL a la comunitat universitària, i s’obrirà un espai per a la reflexió crítica i el debat a partir dels resultats i les bones pràctiques que emergeixen de la seva implementació i de l’impacte en les Institucions d’Educació Superior a Amèrica Llatina i Europa.
  • Dies: 17, 18 i 19 de novembre
  • Organitza: Observatori per a la Igualtat de la UAB. 
  • Més informació

Premis, beques i ajuts

CURS “I SAPIERI DELLE DONNE”

  • Es convoquen 6 ajuts per participar en aquest curs, dins del Programa Intensiu Erasmus (Erasmus-IP), en el qual participen el Seminari Filosofia i Gènere i el Centre Dona i Literatura (GRC Creació i Pensament de les Dones, Universitat de Barcelona), la Scuola della Differenza (Università del Salento) i el Centre d'études féminines et d'études de genre (Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis).
  • Dies: del 29 d’agost al 11 de setembre de 2014
  • Organització: Scuola estiva della differenza, Università del Salento Seminari Filosofia i Gènere, Universitat de Barcelona Centre Dona i Literatura, Universitat de Barcelona, Centre d’études féminines et d’études de genre, Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis.
  • Més informació

PREMI “CURTMETRATGE PER LA IGUALTAT”

  • Convocada la VIII edició del concurs "Curtmetratges per la Igualtat" per a treballs audiovisuals que aborden qualsevol de les temàtiques socials relacionades amb la discriminació de la dona i la seva lluita per la igualtat real i efectiva.
  • Termini: El termini de presentació de treballs finalitza l'1 de setembre de 2014.
  • Organitza: Associació per la Coeducació i Unitat d’Igualtat de la Universitat de València.
  • Contacta: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
  • Cartell i bases del concurs

MICROCRÈDITS PER AFAVORIR L’AUTOOCUPACIÓ FEMENINA I LA CREACIÓ D’EMPRESES PROMOGUDES PER DONES

  • Convocatòria del 2014 de Microcrèdits per a dones emprenedores per fomentar l’autoocupació femenina i la creació d’empreses promogudes per dones amb la finalitat d’establir una via alternativa per a l’accés de les dones al món laboral.
  • El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 31 d’octubre de 2014, a l'OMAC (Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana) Edifici Pal·las.
  • Organisme atorgant: Ajuntament de Lleida -  Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat.
  • Bases i convocatòria
  • Més informació

Altres activitats

CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

  • Dies: del 18 d'octubre al 27 de juny, una tarda de divendres al mes, a les 18.00h
  • Lloc: Les sessions es realitzaran a la sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison, Carrer Sant Pere més Baix 7, 08003 Barcelona.
  • Inscripcionsen aquest enllaç

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

protocolo actuacion

Labrador, F., Paz, P. y otros (2008). Protocolos de atención psicológica a mujeres víctimas de violencia de género. Madrid: Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid.

La publicació “Protocolos de atención psicológica a mujeres víctimas de violencia de género” consta de tres llibres que tracten diversos apartats relacionats amb el tema. 

El primer llibre es titula “Marco teórico y fundamentos básicos” en el qual es fa una caracterització de la violència de gènere tot definint-la, esmentant les seves característiques i tipus i el patró de violència de gènere cap a la dona. Un altre apartat d’aquest primer llibre és sobre les conseqüències de la violència de gènere i per últim el tractament per les víctimes de violència de gènere.

El segon llibre es titula “Protocolo de evaluación y de actuación en urgencias”. Tracta sobre quin protocolo d’avaluació es dur a terme amb les víctimes en violència de gènere i un altre apartat sobre el protocol d’actuació en urgències. També es mostra un annex amb instruments d’aquest protocol d’avaluació.

I en el tercer llibre titulat “Protocolo de tratamiento” presenta el manual del protocol de tractament psicològic així com material pel tractament.

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Notícies

INFORME JURÍDIC SOBRE ELS DRETS DE LES DONES ADOLESCENTS DAVANT LA VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LES RELACIONS DE PARELLA O SITUACIONS ANÀLOGUES

Des de l’Institut Català de les Dones s’ha elaborat un informe jurídic sobre els drets de les dones adolescents davant la violència masclista en les relacions de parella o situacions anàlogues, amb l’objectiu d’analitzar tots els elements que incideixen en aquesta problemàtica des de la perspectiva jurídica.
L’informe també recull un seguit de recomanacions legals adreçades a la millora del marc normatiu i a la intervenció per part dels equips professionals de tots els àmbits que intervenen en l’abordatge de la violència masclista, i específicament en l’atenció a dones adolescents que viuen situacions de violència masclista.
L’informe aborda els temes següents:

• El marc normatiu internacional, europeu, estatal i autonòmic sobre la violència masclista envers les adolescents.
• L’autonomia de les adolescents.
• El dret a l’accés a la justícia de les adolescents
• El dret a la intimitat, protecció de dades i el secret professional en el marc de la intervenció.
• Els sistemes de reparació penal i mediació i els seus límits davant la violència masclista.
• La violència masclista mitjançant TIC’s.
• Les adolescents en situacions específiques (immigrades, ètnia gitana, discapacitades..).

Podeu consultar l’informe complert a aquest enllaç i també consultar les conclusions i recomanacions de l’informe jurídic.

NO PODEM OBLIDAR

OPINIÓ
Fa unes setmanes el món es bolcava a les xarxes socials, als mitjans, als carrers en protesta i indignació pel segrest de 200 noies a Nigèria. Elles segueixen segrestades, algunes, poques, van aconseguir fugir, però el món té altres desgracies per compartir, altres fets per indignar-se.
Ara ja en són 20 més les segrestades, potser 40... hi hagut un degoteig de segrestaments de dones i noies a Nigèria, un degoteig que passa desapercebut. Les dones som botí de guerra, víctimes de tràfic, segrestades com a venjança política, assassinades sense explicació... Nigèria, Ciudad Juárez, Guatemala, Bòsnia, Gelida, Puerto Plata, Bogotà... la violència contra els dones és extrema, silenciada i arreu.
Oblidar allò que avui és notícia és una cosa que sembla normal, vivim en la societat de la resposta i contraproposta més que en la memòria. No es tracta de viure en el passat, però no podem oblidar fets punyents que esdevenen cada dia i que, potser per la quantitat, comencen a ser normals.
La violència exercida contra les dones ha deixat de ser notícia, més enllà de fets puntuals i extrems que, a més, un cop deixen la primera plana són oblidats i arxivats en les nostres hemeroteques i les nostres consciències.
No podem oblidar, no podem deixar d'indignar-nos i no podem deixar de fer visible el que provoca aquesta violència. Les retallades democràtiques que estem patint han posat les polítiques de dones per sobre de tot: el dret a decidir sobre el propi cos, la manca d'inversió en polítiques de dones, la manca de seguiment del compliment de les lleis vigents que afecten les dones, les retallades en serveis de violència masclista... la crisi tot ho tapa.
La construcció d'un futur passa per una democràcia total, en igualtat de drets i condicions i amb respecte a les diferències. No podem seguir donant per vàlid un sistema polític i de valors que permet aquestes desigualtats, aquestes discriminacions, aquestes morts i aquest silenci.

Escrit per Carme Porta Abaddijous, 12 de juny de 2014
Enllaç a l’article

Font: La Independent

Nosaltres les dones

Dalila Taleb (Algèria, 1966)

Activista pels drets humans. Al 1993 va crear l’organització sociocultural RAJ, per a canalitzar les reivindicacions dels joves algerins. Diputada per Bejaia (província de la Cabilia) entre 1997 i 2002, milita des del 1999 al Frente de Fuerzas Socialistas (FFS), un partit d’oposició al règim. En aquesta formació va arribar a ocupar-se de la Dirección para la Juventud y el Movimiento Asociativo i va ser membre del Consell Nacional. Al 2000 va crear la seva pròpia organització, Generaciones Ciudadanas, un espai de trobada per les associacions locals. Ha col·laborat amb Amnistia Internacional, Human Rights Watch i la Liga Argelina para la Defensa de los Derechos Humans, entre moltes d’altres.
Al 2002 va donar per acabada la seva carrera com a diputada però va continuar el seu compromís amb els drets humans i la democràcia treballant amb associacions civils. Va intentar a través de la seva ONG Generaciones Ciudadanas, impulsar i reactivar les organitzacions socials que no tenen medis i crear vincles entre elles per cooperar sobre les seves prioritats i problemes, oblidant les seves diferències. Però, les dificultats en aquest tema vénen donades per les lleis d’emergència, vigents des de l’any 1991, que prohibeixen les manifestacions i restringeixen el moviment associatiu.
Ella no vol parlar d’“èxits”. “A Algèria no podem ser visibles. Una persona sense veu no pot ser escoltada igual que no es pot veure una persona que està en una presó” argumenta Dalila. “Els èxits i millores gairebé no es veuen quan s’intenta ensenyar que la lluita pacífica és el camí en un lloc on prima la violència del poder”. “Cada dia tenim dificultats per existir. Estem morts respirant. Estem en un gueto, en una presó a cel obert. El més dur és l’opinió pública internacional. Necessiten veure molts morts per a venir a veure que passa” considera Taleb.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto