Ir al contenido

Página principal de la UdL

Protocol d'actuació

Guia explicativa i recomanacions

Actualment des de la UdL s’està treballant en la realització d’una guia explicativa amb l’objectiu de crear una eina útil i fàcil d’entendre per tal d’acompanyar el protocol d’actuació i d’aquesta manera aprofundir en alguns aspectes importants per entendre els conceptes que es tracten.

A continuació facilitem informació sobre les fases de l’assetjament i el cicle de la violència per tal de tenir algunes eines al respecte:

Fases de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe

L’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe poden presentar diferents fases1:

  • Fase 1: Factor previs ( selecció de la persona i aproximació): en aquesta fase la persona assetjadora escull a la seva víctima. Mitjançant diferents mecanismes crea un entorn favorable vers aquesta persona. Aquesta situació de confiança permet a la persona agressora l’aproximació a la persona assetjada i el descobriment dels seus punts febles.
  • Fase 2: Aïllament o atac als punts febles de la persona assetjada (teranyina): en aquesta fase la persona assetjadora aïlla a la persona assetjada utilitzant el coneixement que té d’ella i crea situacions hostils subtils i difícils de detectar. Normalment aquesta situació es percep consentida i la persona assetjada té la sensació d’aïllament i solitud.
  • Fase 3: Assetjament directe: en aquesta fase és on es produeix l’assetjament directe ja que s’han produït l’entorn favorable per aquesta situació. Es caracteritza per l’aïllament que mostra la persona assetjada vers els seus companys i companyes de feina.

Cicle de la violència

Tal i com explica Leonor Walter, psicòloga, en el seu llibre “Teoria del cicle de la violència” (1984), es poden distingir una sèrie d’etapes en les relacions que existeixen maltractaments. Aquestes són:

  • Fase 1. Acumulació de tensió: En aquesta fase el maltractador és hostil, encara que no ho demostra amb violència física, i la persona que pateix el maltractament intenta calmar l’agressor i evita fer lo que creu que disgusta a la seva parella, pensant que pot evitar la futura agressió. Aquesta fase es pot dilatar durant anys.
  • Fase 2. Explosió violenta: Aquesta fase és el resultat de la tensió acumulada en la fase anterior. En aquesta etapa es perd qualsevol forma de comunicació i enteniment i el maltractador exerceix la violència en el seu sentit ampli, a través d’agressions verbals, psicològiques, físiques i/o sexuals. És en aquesta fase quan es solen denunciar les agressions o quan es sol·licita ajuda, ja que es produeix en la persona que pateix la situació lo que es coneix com “crisis emergent”.
  • Fase 3. Penediment o Lluna de Mel: Durant aquesta etapa la tensió i la violència desapareixen i l’home es mostra penedit per lo que ha fet, fent promeses a la persona que pateix la situació que no es tornarà a succeir. L’home es mostra amable i afectuós, emulant la idea de tornar al inici de la relació d’afectivitat. En moltes ocasions la persona que pateix la situació concedeix a l’agressor una altra oportunitat, creient amb fermesa les seves promeses. Aquesta fase fa més difícil que la persona que pateix la situació tracti de posar fi a la mateixa ja que, inclús sabent que les agressions poden repetir-se, en aquest moment veu la millor cara del seu agressor, lo que alimenta la seva esperança de que la persona agredida pot fer canviar a l’agressor.
    No obstant, aquesta etapa de penediment darà pas a una nova fase de tensió. El cicle es repetirà varies vegades i, poc a poc, la última fase s’anirà fent més curta i les agressions cada vegada més violentes. Després de varies repeticions del cicle, la fase de lluna de mel.

Declaració institucional

La UdL va aprovar  en l’Acord 267/2010 del Consell de Govern de 27 d’octubre del 2010 la declaració institucional de “tolerància zero” envers la violència i l’assetjament per raó de gènere a la UdL. I va adquirir un ferm compromís de rebuig i d’eradicació i persecució de qualsevol d’aquestes situacions. A continuació pots consultar aquesta declaració: Descarregueu-vos la Declaració Institucional de Tolerància Zero envers la violència i l'assetjament per raó de gènere (PDF). 

Consulteu-la al BOU de la UdL.

Protocolo de actuación

El Reglamento de actuación ante supuestos de violencia de género, por razón de orientación sexual, identidad o expresión de género en la Universitat de Lleida ha sido diseñado por el Centre Dolors Piera para dar cumplimiento al Plan de Igualdad de Oportunidades entre Hombres y Mujeres en la Universidad de Lleida (2008-2011) y en la Declaración institucional de la Universidad de Lleida de tolerancia cero hacia la violencia y el acoso por razón de género, aprobada en 2010.

El Reglamento guía la respuesta de la Universidad de Lleida en casos de acoso y otras manifestaciones de violencia de género en el ámbito laboral y académico desde una perspectiva global, al incluir sensibilización, formación, prevención, detección y atención de los casos en todos los colectivos universitarios: personal docente y no docente y estudiantes.

El documento es innovador en el ámbito universitario, no solo por incluir a todos, sino porque incorpora discriminaciones por razón de orientación sexual, identidad o expresión de GÉNERO y extiende también a los hombres derechos que las leyes sobre violencia de género otorgan únicamente a las mujeres. Además, ayuda a identificar comportamientos y los clasifica según la tipología prevista por el ordenamiento jurídico en cuanto a acoso sexual, acoso por razón de sexo e identidad sexual y otras manifestaciones de la violencia de género. El reglamento recoge medidas de protección adaptadas al entorno universitario, como la inhabilitación de la obligatoriedad de asistir a clase de los estudiantes acosados o la justificación de ausencias motivadas por la situación física o psíquica derivada de situaciones de violencia de género sufridas por cualquier persona de los tres colectivos.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto