Butlletí de novembre, número 186
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Activitats a Lleida
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
- Llibres, revistes, informes i articles digitals
Activitats del Centre Dolors Piera
COMMEMORACIÓ DE DATES ASSENYALADES
ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ DEL 25 DE NOVEMBRE A LLEIDA
- Dia: 25 de novembre
- Hora: 12.00 h
- Lloc: Plaça de les comèdies
X MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. VIOLÈNCIES MASCLISTES EN CONTEXT DE CRISI GLOBAL
- Dia i hora: 24-11-2021, 9.30 h
- Lloc: Auditori Campus Cappont
- Inscripció: La inscripció per al públic, en general, s'ha de formalitzar a través del formulari en línia (Creu Roja) i per a l'alumnat de la UdL que tingui interès en reconèxer el crèdit de matèria transversal, a través del formulari en línia.
- Més informació: programa
II PREMI MARIA LOIS LÓPEZ AL MILLOR TFM DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE
Al premi hi poden optar els Treballs Fi de Màster realitzats per estudiants de la UdL durant el curs 2020-2021, que hagin obtingut una nota de 10 i ha d’haver incorporat la perspectiva de gènere en l’abordatge de l’objecte d’investigació. No es valoraran treballs que continguin un ús del llenguatge androcèntric i/o sexista de forma indiscriminada.
- Termini: fins al proper 10 de novembre de 2021 (inclòs).
- Més informació: bases de la convocatòria
ÚDELMAPS. PER UNS ESPAIS UNIVERSITARIS SEGURS
Aplicació en format formulari web que s'ha dissenyat dins del programa Explorem els campus universitaris des d'una perspectiva feminista i de gènere que ens permetrà obtenir un mapa virtual general amb els espais que cada persona marqui com a problemàtics, pel que fa a la percepció de la seguretat a la UdL.
Ens agradaria que participéssiu i expliquéssiu com viviu els espais universitaris. Ho podeu fer a través dels següents enllaços:
ÚdelMaps per Campus Ciutat de Lleida
ÚdelMaps per Campus Igualada
Activitats a Lleida
SER HOME NO ÉS UN FACTOR DE RISC, INTENTAR SER-HO SÍ
- Dies: 10 (virtual), 17 (presencial) i 24 (híbrida) de novembre, de 18:00h a 19:30h
- Més informació: al programa
- Accediu a les sessions en línia a través d'aquest enllaç, 5 minuts abans de començar la sessió
JORNADA JOVES I FEMINISTES. ASSEMBLEES FEMINISTES ALS INSTITUTS
OBRA DE TEATRE. BIO LENTES
- DiA: 28 de novembre, 18.30 h
- Lloc: Sala de l'Orfeó Lleidatà
- Inscripció: L'obra és gratuïta però cal fer reserva al següent formulari
COMMEMORACIÓ 25 DE NOVEMBRE A INEFC-LLEIDA
- Dimarts 23N- 10:30: Dinàmica organitzada per estudiants. Hall de la piscina de l’INEFC, campus Lleida
- Dijous 25N-10:30: Lectura de manifest, presentació del protocol per evitar situacions d’assetjament sexuals de l’INEFC. Sala màsters i aules de l’INEFC, campus Lleida, i de l’INEFC, campus Pirineus.
- Dijous 25N- 16:30: Taller de Bàsket Beat per a l’estudiantat. Sala d’expressió de l’INEFC, campus Lleida. Cal inscripció gratuïta prèvia a Coopera.
- Divendres 26N- 20:30: Lectura del manifest i actuació de la secció d’EC, dansa i circ del club INEF Lleida “Som!” i “Orgulloses”. Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida. L’entrada es pot adquirir a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
- Dilluns 29N- 18:00: Taula rodona “La igualtat en Joc”, organitzada per la Diputació de Lleida, i actuació de la secció d’EC, dansa i circ del club INEF Lleida amb la performance “Me la passes?”. Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida. Cal inscripció prèvia gratuïta a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
V SEMINARI EN FEMINISMES, IDENTITATS I DRETS COL·LECTIUS. JUSTÍCIA EN UN MÓN GLOBAL: MIGRACIONS I CRISI ECOSOCIAL AL SEGLE XXI
- Dia: 30 de novembre i 1 i 2 de desembre de 2021
- Lloc: FEPTS (UdL)
- Organitza: Grup de Recerca en Anàlisi Social i Educativa (GRASE) de la Universitat de Lleida, aquest any amb el suport de l'Oficina de Desenvolupament i Cooperació
- Més informació: programa
Beques, premis i ajuts
PREMI MILA DE PERIODISME
El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida té com a objectiu distingir els treballs i els/les professionals del món del Periodisme que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.
El Premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Unitat Tècnica de Polítiques d’Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya - Demarcació de Lleida, per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.
Convocatòria i bases reguladores
Altres activitats
IV CONFERÈNCIA MARXISTA FEMINISTA
- Dia: 11, 12 i 13 de novembre de 2021
- Lloc: en línia
- Organitza: Transform! Europe i la Universitat del País Basc (UPV/EHU), juntament amb la Fundació Iratzar, Critical Theory Bilbo-Barcelona (BIBA CT), l'Institut für kritische Theorie (InkriT), la Fundació Rosa Luxemburg i ParteHartuz.
- Més informació: www.marxfemconference.com
II CONGRESO FEPAIO “LA PROFESIONALIZACIÓN DE LAS POLÍTICAS PÚBLICAS DE IGUALDAD: UN RETO A CONSEGUIR”
- Dia: 11 i 12 de novembre de 2021
- Lloc: presencial i en línia
- Organitza: FEPAIO
- Més informació: programa i inscripcions gratuïtes
1ª CONFERENCIA INTERNACIONAL SOBRE IGUALDAD EN LA EDUCACIÓN SUPERIOR
FESTA DE L’ASSOCIACIÓ DE DONES PERIODISTES DE CATALUNYA ON ES LLIURARAN ELS PREMIS DE COMUNICACIÓ NO SEXISTA I EL PREMI MARGARITA RIVIÈRE.
VII JORNADES DE DONES LIDERANT LES TIC
- Dia: 19 de novembre
- Lloc: en línia
- Més infromació: al programa
JOVES, ADOLESCENTS DAVANT LA VIOLÈNCIA MASCLISTA: FUNCIONA EL QUE FEM?
- Dia: 22 de novembre, 17.30 h
- Lloc: Auditori Cardenal Juvany de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport de la Universitat Blanquerna (Universitat Ramon Llull)
- Més infromació: al programa
CURS MIRANDO LA SALUD CON GAFAS VIOLETAS: APROXIMACIÓN A LA PERSPECTIVA DE GÉNERO EN SALUD
- Dia: 24 de novembre i 1 de desembre.
- Organitza: Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona
- Més infromació: al programa
V CONGRESO INTERNACIONAL MUJERES, CULTURA Y SOCIEDAD. “RETOS DE LA AGENDA FEMINISTA EN LA SOCIEDAD ACTUAL”
- Dia: del 27 al 29 de abril de 2022
- Lloc: Universidad de Almería
- Presentació de ponències fins al 31 de desembre
- Més informació: web
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
El Impacto de género en el sistema de pensiones / María Angustias Benito Benítez
Benito Benítez, Mª Angustias, autor
Enllaç permanent al recurs
Aquest llibre es toba al CEDD (3 BEN)
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Llibres, revistes, informes i articles digitals
GUIA DOCUMENTAL MONTSERRAT ROIG
El dia 10 de novembre fa 30 anys que ens va deixar l'escriptora i periodista catalana Montserrat Roig (13-06-1946 / 10-11-1991). Enguany també es commemora el 75è aniversari del seu naixement. Per recordar la seva vida i obra, des de l’https://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/cdoc_guiabib_MontserratRoig.pdf%20%20%20%20%20Esperem%20que%20sigui%20del%20vostre%20interès,">Institut Català de les Dones han presentat una nova guia de recursos documentals sobre ella.
Guia disponible a: https://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/cdoc_guiabib_MontserratRoig.pdf
AUDIOVISUALS SOBRE BIAIXOS DE GÈNERE EN LA R+D+I
La Unitat de Dones i Ciència del Ministeri de Ciència i Innovació ha elaborat dos audiovisuals divulgatius per sensibilitzar de l'existència de biaixos inconscients de gènere en la R+D+I i en la integració de la dimensió de gènere en els projectes de recerca i innovació. Podeu visionar-los en aquest enllaç.
GENDERED INNOVATIONS
1. A marvelous new resource for quantitative Intersectional Analysis from the Canadian Institutes of Health Research by Professor Greta Bauer: Canadian Institutes of Health Research, Quantitative intersectional study design and primary data collection: https://cihr-irsc.gc.ca/e/52352.html; Questions to guide quantitative intersectional analyses: https://cihr-irsc.gc.ca/e/52676.html (2021).
2. Gender disparity in the funding of diseases by the US National Institutes of Health AA Mirin - Journal of Women's Health, 2021AA Mirin - Journal of Women's Health, 2021 - liebertpub.com Background: Gender bias has been an ongoing issue in health care, examples being underrepresentation of women in health studies, trivialization of women's physical complaints, and discrimination in the awarding of research grants. We examine here a different issue—gender disparity when it comes to the allocation of research funding among diseases. Materials and Methods: We perform an analysis of funding by the US National Institutes of Health (NIH) to ascertain possible gender disparity in its allocation of funds.
3. Meta-research: a 10-year follow-up study of sex inclusion in the biological sciences NC Woitowich, A Beery, T Woodruff - Elife, 2020NC Woitowich, A Beery, T Woodruff - Elife, 2020 - elifesciences.org In 2016, to address the historical overrepresentation of male subjects in biomedical research, the US National Institutes of Health implemented a policy requiring investigators to consider sex as a biological variable. In order to assess the impact of this policy, we conducted a bibliometric analysis across nine biological disciplines for papers published in 34 journals in 2019, and compared our results with those of a similar study carried out by Beery and Zucker in 2009.
4. Sex differences in anxiety and depression: circuits and mechanisms DA Bangasser, A Cuarenta - Nature Reviews Neuroscience, 2021DA Bangasser, A Cuarenta - Nature Reviews Neuroscience, 2021 - nature.com Epidemiological sex differences in anxiety disorders and major depression are well characterized. Yet the circuits and mechanisms that contribute to these differences are understudied, because preclinical studies have historically excluded female rodents. This oversight is beginning to be addressed, and recent studies that include male and female rodents are identifying sex differences in neurobiological processes that underlie features of these disorders, including conflict anxiety, fear processing, arousal, social avoidance …
5. Are there sex differences in completeness of death registration and quality of cause of death statistics? Results from a global analysis T Adair, USH Gamage, L Mikkelsen, R Joshi - BMJ Global Health, 2021T Adair, USH Gamage, L Mikkelsen, R Joshi - BMJ Global Health, 2021 - gh.bmj.com Introduction Recent studies suggest that more male than female deaths are registered and a higher proportion of female deaths are certified as 'garbage'causes (ie, vague or ill-defined causes of limited policy value). This can reduce the utility of sex-specific mortality statistics for governments to address health problems. To assess whether there are sex differences in completeness and quality of data from civil registration and vital statistics systems, we analysed available global death registration and cause of death data.
6. Publications about Women, Science, and Engineering: Use of Sex and Gender in Titles over a Forty-six-year Period MF Fox, DR Rueda, G SonnertMF Fox, DR Rueda, G Sonnert… - … , & Human Values, 2021 - journals.sagepub.com This article focuses on key features of the use of sex and gender in titles of articles about women, science, and engineering over an important forty-six-year period (1965–2010). The focus is theoretically and empirically consequential. Theoretically, the paper addresses science as a critical case that connects femininity/masculinity to social stratification; and the use of sex and gender as an enduring, analytical issue that reveals perspectives on hierarchies of femininity/masculinity. Empirically, this article identifies the emergence …
7. ACT on Integrating Sex and Gender Analysis in Research & Innovation J Müller, E Pollitzer - genderportal.euJ Müller, E Pollitzer - genderportal.eu Integrating sex and gender analysis into research and innovation (R&I) enhances the quality and impact of scientific results as well as products and services developed for the market. Given the historic under-representation of women in science and certain areas of the labor market, it is not surprising that knowledge itself is biased, having a higher male footprint.
8. Unpacking the Interdependent Systems of Discrimination: Ableist Bias in NLP Systems through an Intersectional Lens S Hassan, M Huenerfauth, CO Alm - arXiv preprint arXiv:2110.00521, 2021S Hassan, M Huenerfauth, CO Alm - arXiv preprint arXiv:2110.00521, 2021 - arxiv.org Much of the world's population experiences some form of disability during their lifetime. Caution must be exercised while designing natural language processing (NLP) systems to prevent systems from inadvertently perpetuating ableist bias against people with disabilities, ie, prejudice that favors those with typical abilities. We report on various analyses based on word predictions of a large-scale BERT language model. Statistically significant results demonstrate that people with disabilities can be disadvantaged. Findings also explore …
9. Balanced datasets are not enough: Estimating and mitigating gender bias in deep image representations T Wang, J Zhao, M YatskarT Wang, J Zhao, M Yatskar… - Proceedings of the …, 2019 - openaccess.thecvf.com In this work, we present a framework to measure and mitigate intrinsic biases with respect to protected variables-such as gender-in visual recognition tasks. We show that trained models significantly amplify the association of target labels with gender beyond what one would expect from biased datasets. Surprisingly, we show that even when datasets are balanced such that each label co-occurs equally with each gender, learned models amplify the association between labels and gender, as much as if data had not been balanced!
GENDER EQUALITY INDEX 2021: FRAGILE GAINS, BIG LOSSES
The EU scores 68 points out of 100 in the Gender Equality Index, released today by the European Institute for Gender Equality (EIGE). This is a microscopic increase of just 0.6 points since last year’s edition.
“Europe has made fragile gains in gender equality. But big losses are emerging as a result of the COVID-19 pandemic. The economic fallout is lasting longer for women, while life expectancy for men has dropped. Our Index findings can help Europe’s leaders tackle the different effects of the pandemic on women and men and alleviate the unequal short and long-term impact,” said Carlien Scheele, EIGE’s Director.
Sweden and Denmark are again the top performers in this year’s Index, followed by the Netherlands, which jumped over Finland and France to claim third place. Luxembourg, Lithuania, and the Netherlands have improved the most since last year’s edition. Slovenia was the only country that went backwards. There are big variations in gender equality scores between countries. They range from 83.9 points in Sweden to 52.6 points in Greece.
“Health is the state of complete physical, mental and social wellbeing. Equal access to good quality health services, including sexual and reproductive health and rights, allows women and men, in all their diversity, to live a full and active life in society. Through the EU4Health Programme, the Commission stands ready to support EU Member States’ needs and actions to recognise every person’s fundamental right of access to healthcare as enshrined in the Charter of Fundamental Rights and the Pillar of Social Rights,” said Helena Dalli, EU Commissioner for Equality.
Més informació: EIGE
Segueix-nos!
Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera Campus de Cappont (edifici polivalent) Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20) 25001 Lleida |