Març número 167
ELLEN KEY (1849-1926)
Ellen Key va néixer l'11 de desembre de 1849 a la mansió del seu pare –un propietari agrícola dedicat a la política amb tendències liberals– a Sundholm, Suècia.
Ellen Key va ser una de les primeres dones d'Europa en qüestionar els rols de la dona, a més d'escriure llibres i fer classes d'orientació feminista. El seu enfocament era crític de la forma en què l'educació reforçava els rols de gènere establerts.
Nascuda a la província sueca de Småland, Key mantenia que la maternitat era tan crucial per a la societat que el govern, i no pas els marits, era qui havia d’ajudar a les mares i llurs fills.
Part dels seus estudis sortien del desencant que Ellen Key va tenir amb les idees progressistes que Europa va començar a implementar després de la Revolució Francesa. El seu pare, embolicat en la política, la va apropar molt a aquest món, involucrant-la en les controvèrsies del moment.
Tanmateix, l'única ocasió en què va assistir a l'escola va ser per prendre el Curs d'Educació per a Dones Adultes de Jenny Rossander, i ho va fer sol durant l'hivern perquè també havia de complir tasques de la casa, com ser la secretària del seu pare. La resta del temps va ser educada a casa per dues institutrius, primer una alemanya i després una francesa.
El 1868 el seu pare va obtenir un escó del Riksdag, el parlament suec, i es van mudar a Estocolm. Allà va començar a treballar com a professora en una petita escola exclusiva per a dones en la qual tenia set alumnes.
La seva experiència com a mestra va important en la seva vida, que va cobrar especial rellevància, ja que va ser en aquell moment que va començar a reflexionar sobre l'impacte que els programes educatius tenen en les persones. Els assajos que va publicar sobre això li van guanyar fama i reconeixement.
"Llibres contra llibres de text", va ser el seu primer assaig àmpliament llegit i es va publicar al diari Verdandi el 1884. Posteriorment, en aquest mateix diari, va publicar els articles "Declaració sobre coeducació" i "Assassinat de l'ànima a les escoles", entre d'altres. En les seves múltiples lectures va topar amb centenars d'idees socialistes, moltes de les quals li cridaven l'atenció. L'"educació del poble" li va despertar un particular interès i va intentar fundar una universitat per a dones en Estocolm, però no ho va aconseguir.
Poc després d'aquest fallit intent Ellen Key va començar a fer classes en l'Institut Obrer d'aquesta ciutat, una feina que va continuar fins a principis de 1900, quan va deixar la docència per dedicar-se per complet a escriure. El primer text que va publicar en aquesta nova etapa de la seva vida va marcar la seva memòria en la història. Es titula El segle del nen i en ell planteja que la millor manera d'ensenyar es basa en la bondat. El seu text proposava una nova pedagogia familiar en la qual no es colpegés els nens i nenes com a forma de coacció.
També va establir que la cultura i les belles arts eren eines per elevar l'ànima, cosa que en termes d'educació era elemental per a la motivació de l'estudiant. Aquestes propostes, molt revolucionàries per a la seva època, van exercir una significativa influència sobre la qualitat de l'educació tant a Suècia com en altres països i van ser traduïdes a nombroses llengües. Actualment, el seu text continua utilitzant-se a les escoles de pedagogia.
El 1903 va publicar Amor i matrimoni. Aquesta va ser una altra feina altament revolucionari, ja que encara que mantenia que l'aportació de les dones en termes de maternitat a la societat era vital i era una de les formes en què podien aconseguir el seu màxim desenvolupament com a éssers humans, discutia que les condicions de la maternitat havien de ser reestructurades i protegides per l'Estat tant econòmicament com políticament.
Va denunciar que a causa de la dependència econòmica que tenien les dones durant els anys de criança, experimentaven subordinació, per la qual cosa la responsabilitat financera havia de ser assumida pel govern. En aquest text també demandava l'obert reconeixement del vessant sexual de l'amor, incloent-hi el plaer sexual de la dona, cosa que va escandalitzar la societat europea del moment i després es va estendre a la resta del món.
Malgrat la importància i l'abast de les seves publicacions, Ellen Key és coneguda per molt pocs. La majoria són psicòlegs i pedagogs que la van llegir a l'escola, potser, o estudiants de les influències feministes de finals del segle XIX. Tanmateix, el treball de Key va ser el fonament per a les lluites que continuen, no només en termes d'educació, sinó d'igualtat de gènere.
[Font: Mujerícolas]
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Activitats a Lleida
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
- Notícies
Activitats del Centre Dolors Piera
CONFERÈNCIA "REPAQ: EMPRENDRE INNOVANT"
- A càrrec de: Montse Castillo, sòcia-directora de Repaq Packaging Consulting
- Dia: 5 de març de 2019.
- Hora: 18.00h
- Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme
JORNADA: VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN L'ÀMBIT DEL TREBALL
Amb el motiu que el treball és un element fonamental per a les dones que es troben en una situació de violència de gènere, ja que li atorga una seguretat econòmica i li permet combatre l'aïllament social, el Centre Dolors Piera organitza una jornada violència de gènere i treball per a commemorar el Dia Internacional de les Dones.
La jornada violència de gènere i treball té per objectiu efectuar una anàlisi crítica del tractament, tant legal com convencional, que es realitza de la protecció de la treballadora víctima de violència de gènere, tant en l'àmbit laboral com de seguretat social i valorar els avanços portats a terme fins al moment.
El programa compta amb la col·laboració del Ministeri de la Presidència Relacions amb les Corts i Igualtat a través de l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats, el Ministeri d'Economia i Competitivitat i el SBRlab – Social and Business Research Lab i Women in power.
La jornada comptarà amb una conferència de la Dra. Eva Garrido, Catedràtica del treball i Seguretat Social de la Universitat de Cádiz , titulada "La protecció laboral de la treballadora víctima de violència de gènere" i una taula rodona en què participaran representants de diversos organismes i agents socials que posaran sobre la taula avanços i dificultats trobades en l'aplicació de les mesures laborals per a la protecció de les víctimes de violència de gènere.
- Dia: 6 de març de 2019.
- Hora: 09:30h.
- Lloc: Auditori Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont, Universitat de Lleida.
- Inscripció: en el següent enllaç.
Per més informació consultar el programa.
MOOC VIOLÈNCIA DE GÈNERE. UNA MIRADA MULTIDISCIPLINÀRIA
- Dia: 16 de març de 2019.
- Lloc: Plataforma Miríada X
- Inscripció: en el següent enllaç.
- Més informació: web del Centre Dolors Piera
Activitats a Lleida
ACTES COMMEMORATIUS DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A LLEIDA
En el marc de la commemoració del dia Internacional de les Dones, des de l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Polítiques igualtat, s'ha presentat el programa unitari d’actes entorn del Dia Internacional de les Dones 2019, que inclou 59 propostes de caràcter reivindicatiu, formatiu, cultural i lúdic, 13 més que el darrer any, que tindran lloc entre l’1 de març i el 2 d’abril. Són actes organitzats per l’Ajuntament i per 36 entitats de la ciutat i tots ells oberts a la ciutadania. A continuació enllacem el programa de les diferents activitats.
TAULA RODONA. PER LA IGUALTAT DE DRETS DE LA DONA. LA REVOLUCIÓ DEL SEGLE XXI
- Dia: 6 de març de 2019.
- Hora: 19.00 h
- Lloc: Sala Nausica de l’Ateneu
- Amb: Sra. Bea Talegon ( per video conferencia), Sra. Elvira Siurana i Zaragoza, Sra. Ma. Angels Cabasés i Piqué i Sra. Violant Cervera i Gòdia.
EXPOSICIÓ: TEMPTATIVA D'INVENTARIS
L'artista visual Olga Olivera-Tabeni inaugura l'exposició fotogràfica anomenada Temptativa d’Inventaris, en la qual parla de dones invisibilitzades. Dones que per ser considerades simplement dones, diferents, serien maltractades, perseguides i algunes ajusticiades. Dones a les quals es dóna veu a través de fragments d'espais i paisatges de casa nostra.
- Durada exposició: del 14 de febrer al 07 d'abril de 2019.
- Lloc: Sala gòtica, Institut d'Estudis Ilerdencs. Pl. Catedral s/n, Lleida.
EXPOSICIÓ: DONES D'EMPRESA
La incorporació de les dones al món de l'empresa no és un fet recent. Amb aquesta exposició, l'Institut Català de les Dones vol contribuir a fer visibles les aportacions històriques de les dones a l'activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d'un conjunt d'empresàries que, cadascuna en el seu terreny, van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir així a enriquir l'activitat econòmica del país.
Eulàlia Escuder Fàbregas, Rosa Casamitjana Menja, Dolors Creus Casanoves, Mercedes Sabi Martínez, Tecla Sala Miralpeix, Dolors Fàbrega Costa, Dolors Sala Vivé, Maria Trias Joan, Lluïsa Prat Gaballí, Montserrat Pérez Iborra, Rosario Surós Julià, Maria Gumfaus Culi, al costat dels de moltes altres que per raons d'extensió no figuren en aquesta selecció, formen part de les genealogies femenines que també en aquest àmbit donen forma i llum al nostre passat.
- Dia: del 27 de febrer al 18 de març de 2019.
- Hora: de les 08:00 a les 15:00h.
- Lloc: Consell Comarcal del Pallars Jussà, Tremp, Lleida.
PRESENTACIÓ LLIBRE: "EL NO JA EL TENS" D'IMMA OJER CATALAN
El dia 5 de febrer de 2017 rebo la "gran" notícia de la meva malaltia. Esclerosis Múltiple. Aquest llibre detalla l'abans i després del diagnòstic. Comença explicant la meva dedicació a l'esport quant era una "superwoman" i com afronto l'esport amb EM. Aquí s'expressen les diferents emocions, tant de ràbia i impotència com de felicitat i alegria. Acceptar i afrontar els meus límits, encara que de moment no els trobo, sé que estan però potser no els vull veure. Dins d'aquesta obra vaig escrivint el meu dia a dia, proposant-me diferents reptes tant esportius com culturals on el principal repte és aconseguir poder córrer, és igual la distància, l'important és recordar la mateixa sensació personal. Tenint en compte que és una història amb un cop molt dur, està escrita amb el seu toc d'humor, amb diferents anècdotes, històries i sobretot motivadores.
- Dia: 1 de març de 2019.
- Hora: 18:30 h.
- Lloc: Centre cívic de Balàfia, sala de lectures Maria Mercè Marçal
CONFERÈNCIA: QUÈ FER DAVANT DE SITUACIONS DE VIOLÈNCIA MASCLISTA?
La violència masclista és una realitat a la nostra societat, present en el dia a dia, on tots i totes coneixem o sabem d’alguna dona del nostre entorn que la pateix i, també, homes que l’exerceixen. Sovint, davant d’aquesta situació, no sabem com podem actuar.
L’1 de març, DIXIT Lleida organitzarà la conferència “Què fer davant de situacions de violència masclista?”, en la qual es donaran eines per poder actuar davant de casos propers de violència masclista, sempre respectant la dona i entenent la situació que viu, i també detectant conductes i accions que mantenen aquesta violència a la societat. La xerrada anirà a càrrec de Mireia Casellas, psicòloga especialitzada en l'àmbit de la seguretat amb perspectiva de gènere.
- Dia: 1 de març de 2019.
- Hora: de les 12:00 a les 13:30h.
- Lloc: Sala d'actes de la Diputació de Lleida, Carrer del Carme, 26, Lleida.
Per més informació i preinscripció en el següent enllaç.
TALLER: DONES I ESPAI PÚBLIC, UNA PREOCUPACIÓ CINEMATOGRÀFICA.
De vampires que transiten els carrers de la ciutat sota un hiyab a joves justicieres que protegeixen els campus universitaris, els debats feministes al voltant dels usos de l'espai públic es traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió. En aquest taller visionarem algunes narratives de resistència i també analitzarem algunes representacions d'experiències femenines al carrer, desmuntant mites i tòpics.
- Dia: 6 de març de 2019.
- Hora: de les 19:00 a les 23:59h.
- Lloc: Biblioteca de Sant Agustí, La Seu d'Urgell, Lleida.
LLEIDA AMB VEU DE DONA
Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones Ràdio Lleida i Ser Catalunya celebraran a Lleida la primera edició de la Jornada Lleida amb veu de dona. Serà un matí de celebració, més que per reivindicar, per fer visible on són les dones de Lleida i com treballen a i per a Lleida. En aquesta edició hi haurà dues taules rodones amb dones, moderades per dones i presentacions individuals per part de dones.
- Dia: 7 de març de 2019.
- Hora: de les 10:00 a les 13:00h.
- Lloc: Auditori Municipal Enric Granados.
DONES I VOLUNTARIAT
La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha organitzat a Lleida la jornada ‘Dones i voluntariat’, una taula de debat per reflexionar sobre la participació de les dones en el voluntariat social. En aquest sentit, l’acte se celebrarà amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora i comptarà amb la participació de tres referents del sector.
D’una banda, la jornada comptarà amb la presència de la monja dominica Sor Lucia Caram, àmpliament vinculada a l’activitat social i a les persones més vulnerables. D’altra banda, la directora general de l’Institut Català d’Oncologia, Candela Calle, acompanyarà a la religiosa del convent de Santa Clara de Manresa. Per últim, també acudirà a la taula debat la productora i presentadora del programa lleidatà ‘Igual que jo’, Empar Rovira.
- Dia: 7 de març de 2019.
- Hora: 18:00h.
- Lloc: Auditori Municipal Enric Granados.
ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A LLEIDA
- Dia: 8 de març de 2019.
- Hora: 11h.
- Lloc: plaça de 8 de març.
7a CURSA DE LA DONA NAYOX, BECA MARTA SANTAMARIA
La Beca Marta Santamaria és una iniciativa privada que neix per continuar la lluita contra el càncer de mama que va emprendre Marta Santamaria i per retre un homenatge a la seva persona i al seu coratge, així com a totes les dones anònimes que, com ella, van lluitar però no van poder vèncer. L’exemple de vida que ens va oferir Marta és inesborrable. La seva valentia, el seu esperit de superació i el seu amor a la vida fan que ara, després de la seva mort, no puguem mantenir-nos indiferents davant d’aquesta malaltia. Per aquest motiu, la seva família i els seus amics volem recollir el testimoni de la seva lluita i donar suport amb els fons recaptats mitjançant aquesta Beca als professionals que es dediquen a la investigació del càncer de mama.
Així, de l’esperit de lluita de Marta, neix la Beca Marta Santamaria.
Perquè, si tu tens ganes, nosaltres també, i tenim un propòsit per a tu: Que tu puguis venir a fer la Cursa de la Dona Nayox 2019, com vulguis, corrent o caminant, però en tot moment gaudint dels 5'6 km.
- Dia: 10 març de 2019.
- Hora: 11h.
- Lloc: concentració, Riu Segre.
ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL PER A DONES
El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones ofereix un espai grupal per potenciar el creixement personal, l’apoderament, l’autoestima, la gestió de les emocions i les habilitats socials, des d’una perspectiva de gènere i amb un treball integral tenint en compte totes les dimensions de la persona: social, intel·lectual, emocional, física i espiritual.
Aquest espai estarà dirigit per la psicòloga del Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones i s’adreça a dones de Lleida que vulguin millorar aspectes personals mitjançant un treball dinàmic i de grup tot compartint eines, estratègies i experiències.
- 04 de març: Gestió emocional 1; Potenciem emocions positives.
- 11 de març: Gestió emocional 2; Aprenem a relaxar-nos.
- 18 de març: Gestió emocional 3; Llenguatge no verbal, què diu el nostre cos?
- 25 de març: Habilitats socials 1; Gestió de conflictes
- Horari: de 10:00 a 11:30h.
- Lloc: Casal de la dona.
- Inscripcions: trucant al telèfon; 973.700.461
Per més informació consultar pàgina web.
XIX JORNADES D'EMPRENEDORIA I INNOVACIÓ
La jornada s'emmarca dins de les conferències Dona i Emprenedoria, i aquesta concretament tracta de: Repaq: emprendre innovant.
- Dia: 05 de març de 2019.
- Hora: de 18:00h a 19:30h.
- Lloc: Sala de Juntes. Facultat de Dret, Economia i Turisme. Campus de Cappont de la UdL.
Per a més informació i inscripcions a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
CÀPSULA FORMATIVA: FER VISIBLES LES DONES A TRAVÉS DEL LLENGUATGE I LA COMUNICACIÓ
La comunicació (tant si és escrita com visual) forma part del dia a dia de les administracions. És per això que cal revisar-les des d'una mirada de gènere per veure si estem transmeten valors d'igualtat, o ben al contrari, estem perpetuant estereotips sexistes o androcèntrics. La formació ens donarà eines pràctiques per aplicar al dia a dia.
- Dia: 26 de març de 2019.
- Hora: de les 17:00 a les 18:30h.
- Lloc: Sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès, Lleida.
XIX JORNADES D'EMPRENEDORIA I INNOVACIÓ
La jornada s'emmarca dins de les conferències Dona i Emprenedoria, i aquesta concretament tracta d'una taula rodona en el qual el tema principal serà La dona i l'emprenedoria.
- Dia: 26 de març de 2019.
- Hora: de 18:00h a 19:30h.
- Lloc: Sala de Juntes. Facultat de Dret, Economia i Turisme. Campus de Cappont de la UdL.
Per a més informació i inscripcions a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
CURS: CONSTRUCCIÓ D'INDICADORS DE GÈNERE
Curs pràctic adreçat a persones que volen aprendre a dissenyar indicadors de gènere. Dissenyar indicadors de gènere és quelcom més que desagregar la informació per sexes i proposar-ne és clau per poder avaluar l’impacte de gènere que té una política, és a dir, si afavoreix o no la igualtat de gènere en el territori. Per saber dissenyar aquests indicadors cal saber analitzar els contextos amb lents liles i desxifrar els objectius d’igualtat de gènere necessaris. Només quan tenim dades és possible introduir canvis i saber si estem fent la feina de forma correcta.
- Dia: inici 04 de març de 2019.
- Lloc: en línia, coordinat per la Dra. Mònica Gelambí Torrell
- Inscripcions: enviant correu electrònic, Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..
Per més informació consultar pàgina web.
CURS: SEGURETAT CIUTADANA AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE
Aquest curs ofereix la informació necessària per entendre què vol dir assegurar en una ciutat la seguretat ciutadana des de la perspectiva de gènere. A dissenyar espais segurs és un repte per als nostres ajuntaments. També s'analitzarà la seguretat ciutadana des de tres àmbits: el de la perspectiva de gènere en la planificació i gestió dels espais públics, el de l’abordatge de la violència masclista des de l’àmbit policial i el de la prevenció de les agressions sexuals en contextos d’oci nocturn.
- Dia: inici 04 de març de 2019.
- Lloc: en línia, coordinat per la Dra. Mònica Gelambí Torrell i Nabila E. Zbairi Pardillo
- Inscripcions: enviant correu electrònic, Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..
Per més informació consultar pàgina web.
CURS NO-VIOLÈNCIA. VISIÓ DE GÈNERE DE LA NO VIOLÈNCIA I MOVIMENTS NO VIOLENTS DE DONES AL MÓN.
La noviolència és la força que sorgeix d'una mística determinada, que condueix a un mètode o estratègia definit i coherent, i que culmina aplicant la seva teoria i estratègia per a la gestió pacífica i creativa dels conflictes, tot contribuint a unes condicions de vida més juntes i igualitàries. Els seus orígens provenens de els religions antigues i continuen una trajectòria històrica poc difosa però extraordinària.
Henry D. Thoreau o Léon Toltsoi són dos teòrics que la forneixen de contingut i pensament, si bé Mahatma Gandhi i Martin Luther King li donen forma concreta en la primera i segona meitat del segle XX respectivament. Aquest curs vol estudiar a fons què és, d'on ve i què aporta la Noviolència en la gestió creativa i pacífica dels conflictes, i com segueix ben viva en un món de violència que no afluixa.
- Dia: 4,5,12,13,26 i 27 de març de 2019.
- Hora: de 18:00 a 20:00h.
- Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Barcelona.
Per més informació consultar pàgina web.
JORNADA "INTEGRANT LA DIVERSITAT DE GÈNERE EN LA POLÍTICA EXTERIOR"
La Fundació Woman Forward organitza al costat de l'Associació de diplomàtics acreditats a Espanya (ADE) una jornada sobre la diversitat de gènere en la política exterior, amb la participació de l'Exmo. Ministre José Borrell, Ministre d'afers exteriors, la participació de diversos ambaixadors exposant les polítiques diverses dels seus països i tres taules rodones amb el següent contingut:
- La igualtat de gènere en el si dels serveis exteriors.
- La defensa de la igualtat de gènere en els organismes multilaterals - Consell de Drets Humans; Agenda Dona, Pau, i Seguretat; Agenda 2030.
- La igualtat de gènere en les formacions parlamentàries internacionals.
- Dia: 14 de març de 2019.
- Hora: de 09:00 a 14:00h.
- Lloc: Escuela Diplomática, 5 Paseo de Juan XXIII, 28040 Madrid.
Per més informació consultar pàgina web.
IV CONGRÉS INTERNACIONAL DONES, CULTURA I SOCIETAT.
La quarta edició del Congrés Internacional Dones, Cultura i Societat, amb el lema: “Repensant el món des d'una perspectiva feminista”, es fonamenta, com les anteriors, en la profunda convicció que és necessari fomentar els Estudis de les Dones, els Estudis Feministes i els Estudis de Gènere en les diferents disciplines del saber per poder interpretar el món en clau d'igualtat.
Aquesta edició convida als qui desitgin participar en ella a visibilitzar agents, discursos, pràctiques i polítiques feministes que hagin contribuït en el passat o que contribueixin en el present a erradicar de forma eficaç els pilars del patriarcat. Desestructurar aquest sistema hegemònic de dominació masculina ha estat el motor de treball dels qui ens oferiran, a través de conferències plenàries, les seves propostes per “repensar el món des d'una perspectiva feminista”.
- Dia: del 27 al 29 de març de 2019.
Per a més informació consultar pàgina web.
CONGRÉS: PARAULA DE DONA; ENTRE LA SUBMISSIÓ I L'EMANCIPACIÓ
Aquesta trobada pretén indagar, precisament, en l'escriptura d'aquesta generació de dones, en molts casos totalment desconegudes, però que són imprescindibles per completar el panorama de la narrativa dels anys 40 i 50. Així doncs, s'analitzarà la seva producció en prosa (en les seves múltiples manifestacions), es valorarà críticament la seva particular situació en el camp literari de postguerra, així com la seva ambigua posició ideològica, entre submissió i emancipació, durant els primers anys del franquisme.
- Proposta comunicació: abans del 30 de març de 2019.
- Acceptació propostes: abans del 15 abril de 2019.
- Inscripció congrés: fins al 30 maig de 2019.
- Inici congrés: del 24 al 26 de juliol de 2019.
Per més informació consultar el següent document.
Beques, premis i ajuts
XIII PREMIS NACIONALS ALARES 2019
La Fundació Alares ha convocat la tretzena edició dels Premis Nacionals Alares, corresponents a l'any 2019, per tal de distingir la tasca d'institucions, empreses, agents socials, directius i mitjans de comunicació a favor de la conciliació de la vida familiar i laboral ia la responsabilitat social.
- Termini presentació: 12 abril de 2019.
Per més informació consultar pàgina web.
Altres activitats
EXPOSICIÓ: DE HILOS Y HIERRO DE PALMIRA RIUS
De la mitologia grega Hefest i Ariadna, el primer donant forma als metalls, amb rudesa, ella oferint subtilment el fil que salvarà Teseu del laberint.
- Dia: del 22 de febrer fins a l'11 de març
- Lloc: Espacio Ronda, Madrid. Entrada libre
- Visites: dilluns a diumenge, 10:00 -14:00 i 17:00 -21:00h.
Per més informació consultar la pàgina web.
EXPOSICIÓ: PER SER NENA
En el marc del nostre Projecte de Convivència treballem per a la coeducació amb l'objectiu de promoure una educació que impulsi la igualtat real d'oportunitats i l'eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe.
Exposició "Per ser nena": Les nenes reuneixen tots els elements configuratius i formatius de com, en el marc de les societats patriarcals, es concep la feminitat i la vida de les dones, les seves dependències i limitacions. En definitiva, la infància constitueix un lloc comú per a la construcció del gènere mitjançant la socialització.
Estructurada a partir del cicle vital d’una nena atemporal, al llarg de la mostra s’analitzen aspectes com ara l’educació, el treball o la sexualitat i la violència en les nenes, a través d’un recull de fragments, creant un mosaic de fets, testimonis, dites, dates i imatges.
L’exposició “Per ser nena” forma part del Projecte multidisciplinari sobre les nenes iniciat l’any 2014, que va reunir diferents grups d’estudis i de recerca de la Universitat de Barcelona: Tacita Muta (Grup d’estudis de Dones i Gènere a l’antiguitat); Seminario Interdisciplinar Mujeres y Sociedad (SIMS); Grup de Recerca Consolidat en Història Medieval. Fonts i Estudis; Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les Dones; Centre Dona i Literatura; i Seminari Filosofia i Gènere.
- Dia: del 25 de febrer a l'11 de març de 2019.
- Hora: de les 09:15 a les 17:15h.
- Lloc: Manyanet Sant Andreu, C/ Sant Sebastià, 55, Barcelona.
Per més informació consultar la pàgina web.
WORKSHOP INTERNACIONAL: LA SUPERACIÓ DE LA DOBLE POBRESA DE LES DONES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE: INNOVACIÓ I OPORTUNITATS PER A L'OCUPACIÓ
Crida a comunicacions aquest seminari científic abordarà des d'una perspectiva multidisciplinària la temàtica de la violència de gènere i les seves conseqüències en diferents àmbits: jurídic, social, econòmic, laboral, psicològic. Amb l'objectiu d'incentivar les carreres de joves investigadors interessats en aquestes temàtiques, hem reservat una sessió específica de comunicacions en aquest seminari científic per poder presentar l'estat de les seves investigacions, generar un diàleg sobre aquest tema i rebre una resposta constructiva tant de companys com d'investigadors majors.
Us convidem a presentar la vostra investigació, teòrica o empírica, en temes relacionats amb l'abordatge de la violència de gènere amb una perspectiva àmplia, proporcionant enfocaments rellevants per a l'anàlisi i la superació de la violència de gènere; així com la seva relació amb la pobresa econòmica i social de les dones que la sofreixen; i amb les mesures d'inserció laboral i social que poden beneficiar-se o haver contribuït a fer-ho. En definitiva, tot aquell que contribueixi a superar aquesta vulnerabilitat.
- Presentació resum/abstract: 1 març de 2019.
- Notificació acceptació: 15 de març de 2019.
Per més informació en el següent correu electrònic: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
EXPOSICIÓ: VIOLÈNCIA MASCLISTA EN PARELLA; DESMUNTEM MITES?
L'exposició "Violència masclista en parella: desmuntem mites?", cedida per l'Institut Català de les Dones, proposa una revisió d'alguns mites associats a l'amor romàntic i a la violència masclista. Per exemple, desmunta la creença que som persones incompletes que necessitem buscar-ne una altra per aconseguir la plenitud, que s'ha de renunciar a tot per amor, que si algú sent gelosia és perquè t'estima o que és necessari patir poder mantenir una relació. Alhora, ofereix idees i elements de reflexió per transformar aquests mites i creences i avançar, així, vers unes relacions lliures violència masclista.
- Dia: del 04 de març al 15 de març de 2019.
- Hora: de les 16:00 a les 20:00 h.
- Lloc: Centre Cívic el Club, Carrer Estació, 12.
- Població: Sant Miquel de Fluvià, Girona.
EXPOSICIÓ: SIMONE DE BEAUVOIR, FEMINISTA I ESCRIPTORA.
Aquesta exposició proposa un trajecte per la vida i l'obra de Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora, una dona que amb el seu enfrontament a les convencions dominants del seu temps va provocar debats apassionants que, encara avui, a cent anys del seu naixement, generen reflexions i polèmiques.
Simone de Beauvoir ha estat una de les figures més destacades del canvis social i simbòlic protagonitzat per les dones i el feminisme. Beauvoir va ser una de les intel·lectuals més visibles i influents des dels anys 1940 fins a la seva mort, el 1986. Es va convertir en un model de conducta, o millor, en un antimodel respecte als paràmetres tradicionals, per a moltíssimes dones. Les seves eleccions vitals es van reflectir en la seva escriptura íntima.
- Dia: del 04 de març al 28 de març de 2019.
- Hora: de les 09:00 a les 21:00h.
- Lloc: Centre cívic Ateneu fort Pienc, Plaça Fort Pienc, 4-5.
- Població: Barcelona.
EXPOSICIÓ: DONES DE CIÈNCIA
Estudis recents sobre gènere i ciència revelen encara una discriminació envers les dones en les institucions d'investigació científica i tècnica, tant públiques com privades. Si això passa al segle XXI, no costa d'imaginar la situació que van viure les nostres antecessores en un àmbit com el de la ciència i la tecnologia que els era totalment hostil. Les dones a les quals retem homenatge en aquesta exposició van haver de lluitar no només per elles, sinó també per obrir el camí de la integració al món científic a altres dones, camí que encara avui resta pendent en la construcció d'una nova cultura on no podem oblidar el paper que les dones juguen en el terreny del coneixement i les noves tecnologies.
La participació de les dones al món científic i tecnològic és encara clarament insuficient, realitat que és, a més d'injusta, perillosa per a la ciència i l'assoliment dels objectius de qualitat en una societat del coneixement. És hora que les aportacions de les dones a la ciència i la tecnologia siguin reconegudes, perquè si no ho fem, les properes generacions de científiques i tècniques seran injustament tractades, fins al punt de poder perdre valuoses dones en tots aquests àmbits.
- Dia: del 05 de maç al 15 de març de 2019.
- Hora: de les 10:00 a les 20:30h.
- Lloc: Centre cívic Joan Maragall, Carrer Major 17.
- Població: Sant Just Desvern, Barcelona.
ACTE INSTITUCIONAL: CIENTÍFIQUES I INNOVADORES LIDERANT LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC.
Acte institucional organitzat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en col·laboració amb la Secretaria d'Estat d'Igualtat, el Ministeri de Transició Ecològica i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia amb motiu del Dia Internacional de les Dones (8 de Març) , l'objectiu és visibilitzar científiques i innovadores que estan liderant la lluita contra el canvi climàtic, compartir i difondre les seves visions, èxits, projectes i experiències.
- Dia: 7 de març de 2019.
- Hora: de 10:30 a 12:30h.
- Lloc: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. Paseo de la Castellana, 162, Salón de Actos, Madrid.
EXPOSICIÓ: DONES GRANS, GRANS DONES.
Aquesta exposició trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, en desmunta els tòpics i reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes.
Ser dona i fer-se gran d'un manera autònoma, sana i equilibrada és una tasca complexa. Les imatges de les dones grans d'altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d'avui en dia, la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen. Mai com ara hi ha hagut tantes dones grans tan preparades, amb tanta energia, amb un bagatge tan gran i amb tants anys per endavant.
La mostra està inspirada en el llibre "Demà més. Dones, vides i temps" (col·lecció Quaderns de l'Institut, 8), d'Anna Freixas, i té com a objectiu aconseguir que les reflexions que conté siguin útils per aconseguir que les dones puguin envellir amb més qualitat de vida i amb un desenvolupament cada cop més lliure de la seva identitat pròpia.
- Dia: del 08 de març al 17 de març de 2019.
- Hora: de dimarts a dissabte de 09:00 a 13:00h i de 16:00 a 20:00h i diumenge de 10:00 a 13:00.
- Lloc: Casa de la cultura, Plaça Major S/n.
- Població: Llança, Girona.
CALL FOR PAPERS: QUADERNS DEL CAC, NÚMERO 45, MAIG 2019.
Des de tres grups d'investigació de la Universitat de Lleida estem duent a terme un projecte sobre la representació de la maternitat en la ficció contemporània, els resultats de la qual seran publicats en un volum monogràfic durant el 2020. Obrim una crida a col·laboracions per participar en aquesta publicació, sota les següents directrius i línies d'investigació:
L'objectiu general de la publicació és oferir un retrat de com es representen en la ficció contemporània (publicitària, literària o audiovisual) els diferents processos vinculats a la maternitat (la recerca de l'embaràs, la infertilitat, la reproducció assistida, l'adopció, l'embaràs, els avortaments, les pèrdues gestacionals o perinatals, el part, la lactància i el postpart) així com la seva construcció simbòlica. Després de segles en què aquestes etapes han estat silenciades a la problemàtica dels desequilibris de gènere mai ha estat tan sota escrutini com en l'actualitat i, tot i que afecta a totes les esferes (polítiques, econòmiques, socials i culturals), la de la comunicació i els mitjans ha assolit un relleu especial.
Des de Quaderns del CAC volen donar visibilitat a la recerca sobre comunicació, mitjans i gènere, per tal de contribuir a comprendre millor un fenomen de caràcter polièdric. Considerem que la incorporació de la perspectiva de gènere, de la variable "gènere" a qualsevol anàlisi sobre comunicació esdevé indispensable per tal de donar una visió no esbiaixada de la realitat.
En aquest sentit, la recerca sobre comunicació i gènere ja ha recorregut un llarg camí amb aportacions molt rellevants en les quatre darreres dècades. Les recerques sobre el rol de les dones en el sistema mediàtic i sobre la seva representació en els continguts han contribuït a cartografiar els desequilibris, les seves manifestacions i conseqüències, i han obert pas a nous enfocaments relacionats amb la complexitat del tema.
- Data límit presentació d'articles: 31 de març de 2019.
Per més informació enviar Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..
CRIDA A ARTICLES/ CALL FOR PAPERS: LA MATERNITAT ÉS PERSONAL I POLÍTICA; CONSTRUINT UN NOU DISCURS AL VOLTANT DE LES MATERNITATS
La maternitat constitueix una tasca exigent, interpretativa, creadora, que requereix capacitats de tota mena. En ella es posen en joc no només sensibilitat i afecte sinó també intel·ligència i enginy. La criança planteja problemes quotidians que, encara que superficialment aparentin ser idèntics als que generacions de dones han hagut de solucionar, presenten sempre aspectes nous que demanden prendre decisions i, per tant, pensar en les solucions més adequades en un context determinat.
L'objectiu d'aquest monogràfic consisteix a analitzar el fenomen de la maternitat en tots els seus vessants (metgessa, social, demogràfica, legal, psicològica, artística, etc.) des d'una perspectiva de gènere.
- Presentació d'originals: abans del 07 d'abril de 2019.
- Acceptació i avaluacó: 30 novembre de 2019.
- Publicació: febrer 2020.
Per més informació consultar a la pàgina web.
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Avui dediquem l'espai dels llibres del CEDD a la publicació Igualdad de género en las aulas de la educación primaria: apuntes teóricos y guía orientativa de recursos, de Antonia Luque, publicat a Universidad de Jaén, 2013.
Educar en i per a la igualtat de gènere és un repte per al professorat en l'actual sistema educatiu, que advoca per la necessitat de dur a terme actuacions encaminades a la consecució de la igualtat efectiva entre dones i homes. En el present treball, centrat en l'Educació Primària, es presenta un acostament teòric a la construcció del patriarcat, necessari per a una formació inicial del professorat, acompanyat al seu torn d'una guia orientativa de recursos didàctics per a l'eliminació de l'androcentrisme vigent a la pràctica docent.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Avui reflexionem
DIVERSITAT I DIVERSITAT FAMILIAR A L'AULA.
Narració sobre el concepte de diversitat i la diversitat familiar a l'aula. Destinat a l'alumnat de cicle mitjà, aquest conte ha estat elaborat per l'assignatura "d'educació, escola i atenció a la diversitat" de la Universitat de Barcelona.
A través d’aquest vídeo volem ajudar a tots els docents, pares, mares, famílies a treballar i percebre la diversitat sexual i familiar com un fenomen culturalment acceptat.
Notícies
MOOC. VIOLÈNCIA DE GÈNERE. UNA MIRADA MULTIDISCIPLINÀRIA
La Universitat de Lleida (UdL) posa en marxa el proper 16 de març el curs massiu obert en línia, conegut com a MOOC (massive open online course) titulat "Violència de gènere. Una mirada multidisciplinària". El curs s'estructura en cinc mòduls, que requereixen una dedicació de 25 hores.
Es tracta d'un projecte impulsat pel vicerectorat de Docència que s'ha dut a terme pel Centre d'Igualtat d'OPortunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera. El professorat prové de diferents disciplines i àrees de coneixement i aborden la problemàtica de la violència de gènere en la parella. L'equip docent està format per la Mª Ángeles Calero (Universitat de Lleida), Leonor Cantera (Universitat Autònoma de Barcelona), Ianire Estébanez (ciberactivista i bloguera, autora de la web minoviomecontrola.com), Isabel Menéndez (Universitat de Burgos), Teresa Quintillà (Universitat de Lleida) i Carme Valls (metgessa).
Els continguts d'aquest primer MOOC de la UdL es presenten al llarg de les 5 setmanes a partir de peces audiovisuals que aborden temes com la construcció social del gènere, les causes i els tipus de violència de gènere en la parella, les estratègies per abordar-la, el paper que desenvolupen la llengua i els mitjans de comunicació, què fer des dels centres educatius per a l'eradicació de les violències masclistes, quines són les conseqüències de la violència sobre la salut de les dones, etc.
Els MOOC són cursos breus en durada, formalitzats a través d'internet, gratuïts, amb un sistema d'avaluació diferent a l'habitual i oberts a qualsevol estudiant d'arreu del món. Segons el vicerectorat de Docència, la UdL els veu com "una oportunitat de generar una estratègia docent complementària a la docència de graus i màsters que vagi més enllà del seu espai d'influència tradicional". Entre els seus objectius estan la captació d'alumnat, la preparació d'estudiants d'etapes no universitàries en els àmbits del coneixement on necessiten un reforç i la transferència de coneixements a la societat d'una manera més flexible.
EL MOVIMENT FEMINISTA VEU "1.000 MOTIUS" PER TORNAR A CONVOCAR UNA VAGA EL 8-M.
Quan falta un mes per al dia 8 de març, el moviment feminista considera que hi ha "1.000 motius" per anar a la vaga feminista que ha tornat a convocar per a aquest any, després de l'abast històric aconseguit en 2018.
La Comissió 8-M, encarregada de la coordinació de la jornada reivindicativa del Dia internacional de la Dona, veu necessari repetir la mobilització perquè "tot i que els problemes de les dones ara són més visibles, tota aquesta força no ha tingut el seu reflex en una millora significativa de la vida de les dones ".
"No hi ha millor manera de resistir que avançar", assenyalen les feministes, que al llarg dels últims mesos han treballat en l'actualització del seu argumentari dels seus principals demandes que aprofundeix en qüestions relatives a l'economia ia la precarietat del mercat laboral.
La comissió ha recordat que la vaga feminista afecta "tots els espais de la vida" i per això va més enllà del que s'entén com una vaga general. "Perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida i la vaga ha d'assolir, a més de l'àmbit laboral, altres treballs i espais: el de les cures, el consum, la vida estudiantil i associativa".
Durant les properes setmanes, es preparen accions per anar marcant aquest camí cap a la vaga. Entre altres la campanya en xarxes socials # 1000Motivos perquè les dones facin públics els seus. A més, el el 23 de febrer se celebrarà, per segon any consecutiu, el "eventazo", amb música en directe i moltes sorpreses, i el 3 de març organitzen una cursa popular "per córrer sense por, no per por".
Diversos sindicats han anunciat que registraran la vaga de 24 hores (CGT i CNT). El moviment feminista ha reclamat als principals, UGT i CC OO, que subscriguin la convocatòria, però les dues centrals segueixen apostant per aturades de dues hores per torn, en general, i per donar cobertura a aquelles federacions que vulguin sumar-se a les 24 hores. Així, la Federació d'Ensenyament de CC OO ha convocat la vaga general en educació aquest dia. Els estudiants també convoquen a la vaga.
Alguns dels motius que donen activistes pels drets de les dones:
Viviana Waisman, advocada responsable de Women 's Link: "Espero que aquest 8-M sigui encara més multitudinari que el de l'any passat. I que més persones, dones, homes, nois i noies, se sumin a demanar que els drets de totes les persones es respectin ". Sobre els motius que veu per sumar-se, Waisman assegura: "L'any passat la vaga i la manifestació eren per trencar un silenci col·lectiu que existeix a la nostra societat sobre la discriminació de dones i nenes. És important saber que els canvis no succeeixen d'un dia per a un altre. És una lluita que requereix constància i que seguim parlant de com trenquem els estereotips que obstaculitzen, per exemple, l'accés a la justícia de dones i nenes a Espanya".
Rafaela Pimentel, de Territori Domèstic: "Crec que aquest 8-M ho viurem amb il·lusió i reivindicatiu, com sempre. Els motius pels quals fem vaga segueixen vius. Hi ha milers. Com que moltes dones tenen llocs de treball per unes hores en què no es respecten els seus drets, perquè treballem igual que els homes i ens fan fora si estem embarassades. perquè no es considera acomiadament si et fan fora de la feina domèstica, perquè la precarietat ens porta a no tenir pensions, perquè les àvies no poden pagar-se les seves cures i moltes estan soles a casa. Motius suficients hi ha".
Marisa Soleto, de Fundació Dones: "Crec que el 8-M ha depassat diguem el nivell de ser un acte restringit per ser-ho de tota la societat i espero que tingui el mateix suport massiu que ha tingut en anys anteriors a Espanya. Convé potser recordar que el 8-M és un dia per recordar que aquesta societat, aquesta democràcia, no ha aconseguit les cotes d'igualtat satisfactòries. és un dia per recordar els reptes pendents i que no s'ha d'abaixar la guàrdia. Aquest segon aspecte és important en els moments de conjuntura política nacional i internacional. Hi ha milers de motius i raons per commemorar aquest dia i els hi haurà segurament per sempre. Tant de bo que quan aconseguim la igualtat sortim per celebrar que avancem en democràcia".
Cristina Aranda, de MujeresTech: "Sospito que (aquest 8M) serà molt més gran que l'any passat el suport als carrers per part de les dones i els homes que promovem un món més just, amb igualtat d'oportunitats per a tothom independentment de el seu gènere. Hi ha nombrosos motius pels quals seguir reivindicant la igualtat, entre ells, la desigualtat salarial, la manca de polítiques de conciliació que incloguin l'home perquè es vegi igual de afectat en la seva carrera laboral al tenir fills, la manca de referents de dones en llocs de poder, la desconsideració de la veu de la dona com a experta pels biaixos inconscient (només hi ha 8% de dones en els llibres de text). cal que reivindiquem aquesta igualtat no solament el 8M sinó cada dia".
[Font: 20minutos.]
Segueix-nos!
Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera Campus de Cappont (edifici polivalent) Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20) 25001 Lleida |