Ir al contenido

Página principal de la UdL

Abril número 159

Carme Valls. Metgessa catalana nascuda el 1945 a Barcelona. L'any 1962 va iniciar els seus estudis de medicina a la Universitat de Barcelona. Durant el seu periode estudiantil va participar en la fundació del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona que va portar a terme l'acte conegut com la Caputxinada. Acabats els estudis, quan va començar a exercir la medicina, es va especialitzar en endocrinologia. A més, es va introduir en el món de la política i més endavant es convertiria en secretària i diputada del Parlament de Catalunya durant dues legislatures.

La seva tasca com a metgessa ha anat molt més enllà de la pràctica clinica estricta, ja que ha engegat nombrosos projectes, la majoria d'ells, enfocats a visibilitzar les diferències en mortalitat i mobilitat entre homes i dones, fet que no es té en compte a l'hora de fer investigacions mèiques i els seus respectius assaigs clínics. Com a professional ha treballat molt en el camp de la medicina amb perspectiva de gènere, dirigeix el programa "Dona, Salut i Qualitat de Vida" en el Centre d'Alàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) ONG de la què és membre des del 1983 i actualment vicepresidenta. Aquesta organització té com a objectiu investigar i posar en evidència les diferències de gènere en la salut i en els serveis sanitaris, i proporcionar a les dones un accés adequat a la informació per poder millorar la qualitat de vida.

En l'àmbit de la docència, ha estat professora de l'assignatura "Dones i Homes: epidemiologia de les diferències" a la Universitat de Barcelona, però sobretot, la seva carrera divulgativa destaca per la seva faceta com a escriptora. Compta amb diverses publicacions de llibres de divulgació mèdica i és membre del consell redactor de la revista Mujeres y Salud.

Valls, a més d'escriptora, política i metgessa, ha estat pionera en la defensa de la introducció de les diferències de gènre com a factor analític dels estudis científics, ja que, no ha estat fins finals del segle XX, que s'ha començat a introduir aquesta consideració, a estudiar-la i a demostrar mitjançant la ciència que existeixen diferències en les malalties entre homes i dones, així com evidenciant una major prevalència de riscs sanitaris adquirits per factors psicosocials en dones.

 Activitats del Centre Dolors Piera

III JORNADES FEMINISTES: MUTILACIÓ GENITAL FEMANINA

Des del Centre Dolors Piera organitzem les III Jornades Feministes, que en aquesta edició porten com a títol Mutilació Genital Femenina i que estan reconegudes amb 1 ETCS de Matèria Transversal. 

  • Dia: 16 d'abril de 2018
  • Hora: de 16:15 a 20:30h
  • Lloc: Aula Magna de la Facultat de Medicina
  • Preu amb reconeixement ETCS: 39,53€
  • Termini d'inscripció: fins l'11 d'abril

Per fer la inscripció accediu al formulari en línia i en cas de voler asssitir a les jornades, però sense reconeixement de crèdit haureu d'enviar un correu a l'adreça Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Descarrregueu-vos el programa.

EL CENTRE DOLORS PIERA COL·LABORA AMB EL SR. POSTU I LA XAPA I LOVE ANSÈRIO PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

El conegut personatge Sr. Postu de Postureig de Lleida ha promogut una col·lecció de xapes en benefici de diferents associacions benèfiques i diverses causes socials de la ciutat. La seva última xapa publicada porta per lema "I love Ansèrio"  i fa referència a la promoció de l'estima real i l'erradicació de relacions sentimentals abusives.

Amb aquesta iniciativa Postureig de Lleida fa una crida al posicionament envers la violència de gènere i una invitació a apostar fermaemnt per les relacions afectives igualitàries i respectuoses.

El Centre Dolors Piera serà un punt de venda per a la xapa "I love Ansèrio" per la igualtat de gènere i no discriminació, els beneficis de la qual aniran a l'Associació Lika.

A partir del 5 de març, podeu passar a recollir la vostra xapa!

Més informació a la web del Centre Dolors Piera

II EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA: FEMINISME SENSE EXCUSES

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la II Exposició Bibliogràfica “Feminisme sense excuses” per commemorar del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que es podrà visitar del 6 de març al 12 de juny a les plantes primera i segona de la Biblioteca de Cappont.

  • Dia: del 6 de març al 12 de juny de 2018
  • Lloc: Primera i segona plantes de la Biblioteca de Cappont

NOUS NÚMEROS DE LA COL·LECCIÓ GENUÏNES DEL CENTRE DOLORS PIERA

Estrenem 2 número dins de la col·lecció Genuïnes. Llegiu-los!

Activitats Lleida

LA MIRADA FEMENINA ALS ESPAIS URBANS

Taller participatiu per revisar amb perspectiva de gènere els espais públics urbans: accessibilitat, mobilitat, il·luminació, seguretat...

  • Dia: dijous 5 d'abril de 2018
  • Hora: 18:00h
  • Lloc: Casal de la Dona. P/ dels fanalets de St. Jaume, Lleida 

DONES DE LLEIDA, TENIM ALGUA COSA A DIR

Dues estudiants de 4t curs d'Educació Social de la Universitat de Lleida realitzen un projecte Educatiu Comunitari, mitjançant les seves pràctiques acadèmiques que realitzen al Centre d'Art la Panera i al Servei d'Intervenció Especialitzada en Violència Masclista. Tenen com a finalitat realitzar una cartografia participativa amb perspectiva de gènere, a més de tractar temes com l'assetjament a la via pública i la violència simbòlica.

  • Dia: 12 i 19 d'abril de 2018
  • Hora: de les 17:30 a les 19:00h
  • Lloc: Centre d'Art la Panera de Lleida

Per a més informació consulteu la pàgina de facebook.

DIA DE LA SÒCIA FUNDE

La celebració del Dia de la sòcia Funde és un format d'acte que engloba diferents accions i espais adreçats a dones emprenedores, empresàries, autònomes, directives i professionals.

La diada comptarà amb la presència de la directora de l’Institut Català de la Salut i l’Institut Català d’Oncologia, Dra. Candela Calle, una gran directiva que ha recolzat sempre Funde. Amb ella parlarem distesament sobre lideratge femení, empoderament, gestió i motivació d’equips… tot des d’una perspectiva personal, tot compartint experiències i fins i tot obstacles que ha pogut trobar-se al llarg de la seva trajectòria professional.

  • Dia: 13 d'abril de 2018
  • Hora: de 17:00 a 22:30h
  • Lloc: Palau de Congressos La Llotja

JORNADA SOBRE TRÀFIC D'ÈSSERS HUMANS

La jornada de 'Tràfic d’éssers humans' sorgeix de la necessitat de poder donar resposta, des de la Comissió de treball sexual de Lleida, a una realitat molt preocupant com és el tràfic d’éssers humans.

El tràfic d’éssers humans (TEH) amb finalitats d’explotació sexual és una vulneració greu dels drets humans i una forma clara de violència. El TEH pot tenir com a finalitat l’explotació sexual o diferents versions d’esclavatge, ja sigui en temes laborals, amb falses promeses, o en processos de venda de persones, mendicitat i delictes menors.

  • Dia: 19 d'abril de 2018
  • Hora: 9:00 a 14:00 h
  • Lloc: Auditori Leandre Cristòfol a la Llotja de Lleida.

L'assistència és gratuïta però les places són limitades i cal reservar plaça, teniu les instruccions per fer-ho al web. Es lliurarà certificat d'assistència.

BLOC FORMATIU "AVALUACIÓ I INDICADORS EN L'ENFOCAMENT DE GÈNERE I BASAT EN DRETS HUMANS"

Des de la Coordinadora d'ONGD i moviments solidaris de Lleida anuncien la data de del proper Bloc Formatiu, que versarà sobre l'Avaluació i Indicadors en l'enfocament de gènere i basat en drets humans". La formació la impartirà l'experta Natàlia Navarro. Aquesta formació es promoguda per l'ACCD en col·laboració amb la Coordi amb la finalitat d'empoderar el teixit associatiu amb l'Efocament Estratègic que indica el PD de Cooperació 2015-2018 de la Generalitat de Catalunya.

  • Dia: dijous 19 i divendres 20 d'abril de 2018.
  • Hora: de 17:00 a 20:30 h
  • Lloc: oficines de la CoordONGDLleida

Jornades, congressos, cursos i seminaris

JORNADA "L'IMPACTE DEL GÈNERE EN L'URBANISME"

La Càtedra UNESCO de Polítiques de Gènere en Ciència, Tecnologia i Innovació de la Universitat Politècnica de Madrid, ha organitzat una jornada per tal d'abordar com el gènere ha impactat en l'urbanisme i l'arquitectura, des de l'aprovació de la Llei d'Igualtat fins el marc actual que estableix la Nova Agenda Urbana. Per a tal fi, comptaran amb la conferència magistral de l'arquitecta Fanziska Ullmann, autora del conjunt residencial Freuen-Werk-Stadt en Viena.

  • Dia: 17 d'abril de 2018
  • Hora: de 9:00 a 14:00h
  • Lloc: Sala "Ramón Gómez Serna", Cículo de Bellas Artes, C/ Alcalá 42, Madrid

Per a més informació consulteu el programa.

CALENDARI CURSOS ATENA GENDER CONSULTING ON-LINE

Des d'Atena Gender Consulting ofereixen cursos virtuals que realitzaran en el seu campus virtual duran aquest any. Les pre-inscripcions de tots els cursos ja estan obertes, si voleu més informació o demanar la fitxa per la vostra pre-inscripció només cal que escriviu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Els cursos es realitzen de forma totalment virtual en la nostra plataforma d’aprenentatge virtual MOODLE.

  • 23 abril: Polítiques culturals amb perspectiva de gènere (15 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros
  • 14 maig: Com es pot afrontar la desigualtat de gènere en l’ocupació. Estratègies des del món local (15 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros
  • 21 maig: Urbanisme amb perspectiva de gènere (20 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Sara Ortiz (Col·lectiu Punt 6)
  • Preu: 140,00 euros
  • 4 juny: L’esport local i la igualtat de gènere (15 hores. 6 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros
  • 10 setembre: Construcció d’indicadors de gènere (30 hores. 10 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 185,00 euros
  • 15 octubre: La igualtat de gènere dins de l’empresa. (20 hores. 8 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 140,00 euros.
  • 12 novembre: informes d’avaluació de l’impacte de gènere (15 hores. 8 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros

II FORO DE DEBAT ESTUDIANTIL SOBRE IGUALTAT

La Facultat de Dret de la Universitat de Salamanca celebra el II Foro de Debat Estudiantil sobre Igualtat

  • Dia: 25, 26 i 27 d'abril
  • Termini d'inscripció: 13 d'abril
  • Lloc: Facultat de Dret de la Universitat de Salamanca

Per a més informació podeu consultar al correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. 

I CONGRÉS INTERNACIONAL "REPTES DE LA IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES EN L'HORITZÓ 2020"

Activitat organitzada per la Unitat per la Igualtat entre dones i Homes i el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Transparència i Igualtat, que compta amb el patrocini del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (Institut de la Dona i Igualtat d'Oportunitats) i la Plataforma d'Acció Social de la Universitat de Múrcia, i la col·laboració de la Conselleria de Família i Igualtat d'Oportunitats (Direcció General de la Dona) de la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia, de la Conselleria de Drets Socials de l'Ajuntament de Múrcia, així com la Delegació del Govern (Unitat de Coordinació contra la Violència de Gènere).

  • Dies: 26 i 27 d'abril de 2018

Per a més informació consulteu el web.

XXII JORNADES DE INVESTIGACIÓ DE GÈNERE

Les XXII Jornades de Investigació de Gènere, organitzades per l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid, aquesta edició porten per títol "Desplaçaments, violències i gènere".

  • Data de les jornades: 28, 29 i 30 de maig
  • Termini de presentació de comunicacions: 1 de maig

Premis, beques i ajuts

XII PREMIS NACIONALS ALARES 2018

Els Premis Nacionals Alares 2018, a la Conciliació de la Vida Laboral i Familiar, i a la Responsabilitat Social, pretenen reconèixer l'esforç i dedicació per construir una societat millor. La conciliació i la responsabilitat social, formen part de la nostra vida, del nostre dia a dia, i és per això que ara és el moment de donar-li visibilitat a totes le spolítiques de conciliació que es desenvolupen.

  • Termini de presentació: 14 d'abril de 2018

Consulteu les bases del concurs.

Altres activitats

1ª MOSTRA DE CINEMA FEMINISTA D'ESPARRAGUERA 

Els films d’Albertina Carri, Paz Encina i Lissette Orozco reflecteixen l’interès notable dels relats documentals d’aquesta part del món per la història recent dels seus països, en aquest cas, Argentina, Paraguai i Xile.

  • Dies: divendres del 20 d'abril al 4 de maig de 2018

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

 Guía multisectorial de formación académica sobre mutilación genital femenina, Adriana Kaplan i Laura Nuño Gómez. Editorial Dykinson, S.L. 

Es tracta d'una guia per orientar i assesorar a professionals de diferents àmbits en el maneig de la mutilació genital femenina, enfocada des de diferents perspectives i visions professionals. 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Avui reflexionem 

 

Coneixes els arguments que defenen la pràctica de la mutilació genital femenina? Vols escoltar les opinions i les vivències de dones que l'han patit? Bref, és un petit documental que ens apropa a la realitat de milers i milers de dones i nenes al món. Ens dóna unes pinzellades del què és patir l'ablació del clítoris i de les creences que ho envolten. El documental entrevista a dones i homes que han crescut en una societats que practica i defèn la mutilació, i que a hores d'ara viuen a Europa. Resulta molt interessant conèixer el procés que comporta aquesta pràctica, els motius personals i familiars pels què es realitza, la importància de la pressió social en aquesta intervenció, els arguments que la reforcen, i com pot condicionar la vida sexual, social i sanitària de les nenes, tant a curt com a llarg termini, el fet d'haver patit aquesta pràctica. Parlen de tradicions, de creences, de drets sexuals, de conservació de la cultura, d'enfrontaments familiars, de conflictes interns, d'igualtat, de fidelitat matrimonial, i en definitiva tot el que pensen al voltant d'aquesta realitat tan extesa al món, i que causa un fort impacte social, i sobretot sanitari en molts països actualment.

Segueix-nos!

Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto