Ir al contenido

Página principal de la UdL

Setembre número 152

 

 

 

Martina Castells

Dona avançada en el seu temps que ha de superar un món d’obstacles. Si bé, al llarg dels temps, les dones han estat sanadores -metgesses, llevadores o farmacòlogues amb extraordinaris coneixements d’herbes medicinals- no se’ls facilita el camí cap a aquestes disciplines. Com els seus germans, Martina pertany a una llarga nissaga de metges lleidatans. Tot i així, la realització dels estudis no li resulta fàcil tant per la seva salut com pel fet de ser dona i, tot, agreujat per la mort d’un germà ofegat al riu Segre. Per problemes de salut, als 8 anys es veu obligada a deixar els estudis.

 

La Revolució del 1868 comporta un canvi en la vida de Martina Castells ja que el nou govern permet que les dones estudiïn carreres científiques. Martina torna als estudis i acaba el batxillerat a l’Institut de Lleida per ingressar, el setembre del 1877, a la Facultat de Medicina de Barcelona, on coincideix amb dues dones més: Maria Elena Maseras i Dolors Aleu. Fa la carrera en quatre cursos i es llicència el 1881. Abans d'acabar els estudis de llicenciatura, dirigeix una instància al ministre de Foment, en la qual -de forma valenta- qualifica la negativa a que les dones facin l’examen de llicenciatura de “situació anòmala i il·legal, fruit de la ignorància i la superstició”. Denuncia que fins i tot el Congrés dels Diputats 's'ha evadit del fet' que les dones puguin fer el doctorat.

El 9 d’octubre del 1882, Martina Castells es doctora amb la tesi Educación física, intelectual y moral que debe darse a la mujer para que contribuya en grado máximo a la perfección y la dicha de la Humanidad a Madrid, al Colegio de San Carlos. La tesi, reivindica l’educació de la dona, l’evolució de la representació de la dona per a la història i la felicitat de la dona i la col·lectiva de la humanitat. Superats el exercicis del doctorat, el Tribunal decideix suprimir l’acte protocol·lari d’abraçar la doctorada pel fet que és una dona. La premsa del moment es fa ressò del seu èxit.

Martina Castells es dedica a la Pediatria encara que no pot fer-ho gaire temps. Casada amb el Dr Constantí, mor jove, amb 31 anys a la ciutat de Reus. Abans de morir, Castells escriu diversos articles pediàtrics, que es publiquen a Gaceta Médica com: Procedencia del recto en el niño, Tratamiento de la compresión de la carótida, Reumatismo articular agudo de la infancia i Coqueluche.

Font: Galeria de Metges Catalans

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

CURS "LES DONES GRANS, VÍCTIMES DE VIOLÈNCIES. UNA REALITAT ENCARA PER VISIBILITZAR"

Les 8es Jornades Dones i Igualtat de Tracte al Món Rural. Les dones grans víctimes de Violències. Una realitat encara per visibilitzar es celebraran el 19 d'octubre en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals. Està reconegut amb 1 ECTS.

· Dia: 19 d'cotubre de 2017

· Hora: de 9.30 a 14.00

· Lloc: Sala de juntes de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social

· Preu: 39,53€

· Inscripció: Formulari d'inscripcions

Activitats a Lleida

IV CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

Tema 2017-2018: Dones i Maternitats

La quarta edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en les diferents maternitats dissidents, tradicionals, subversives i l’apoderament de les dones per decidir com gestionar-la.

 • Termini de presentació: del 15 de setembre de 2017 al 30 de gener de 2018

VIOLÈNCIA MASCLISTA, JOVES I TIC

Ús de les TIC en el treball de sensibilització en adolescents quant a la prevenció de relacions abusives entre iguals i d’altres formes de violència masclista

 • Dia i hora: 2, 9 i 23 d’octubre de 2017 (9:30 a 14:30 hores)  i 6 de novembre de 2017 (10:00 a 13:00 hores)
 • LlocUniversitat de Lleida, Edifici Polivalent c/ Jaume II, 71   Lleida

 • Dirigit a: Professionals dels circuits territorials de violència masclista: SIAD i equips comarcals de serveis socials, salut, interior.

INTERVENCIÓ AMB FILLS I FILLES DE DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

L’impacte de la violència masclista en els nens i les nenes és una preocupació que emergeix de la constatació de molts professionals  de què el fet de viure en un context de violència o ser testimoni de les agressions d’un home a una dona en l’àmbit familiar, té conseqüències greus per a la salut mental dels nens i les nenes i pot alterar greument el seu desenvolupament.

 • Dia i hora: 12, 20 i 27 de novembre (10 a 14 hores) i 18 de desembre (10 a 13 hores)
 • A càrrec de: Maria Álvarez i Àngels Guiolà, de l'Associació Exil.
 • Lloc: Universitat de Lleida. Edifici Polivalent c/ Jaume II, 71 Lleida

 • Dirigit a: Professionals que fan atenció directa a infants i adolescents amb perfil d'educació, treball social i psicologia que treballen amb dones i fills i filles que viuen situacions de violència masclista.

  Per tal de poder assistir a la formació especialitzada cal haver assistit al mòdul 1 (formació bàsica).

 • Informació: Informació sobre la formació

Jornades, congressos, cursos i seminaris 

 EL PAPEL DE LAS MUJERES EN LOS RETOS DEL SIGLO XXI

 • Dia: 29 de setembre de 2017
 • Horari: de 9:30h a 15:30h
 • Lloc: Paraninfo de la Universidad Politécnica de Madrid, en C/ Ramiro de Maeztu 7, Madrid
 • Organitza: Asociación de mujeres investigadoras y tecnólogas.

CURSOS VIRTUALS. EINES POLÍTIQUES DE GÈNERE

Des d’Atena Gender Consulting s'ofereixen un seguit de cursos que busquen proporcionar eines per ajudar a les administracions i a les diferents organitzacions a implementar la perspectiva de gènere en les seves polítiques, serveis, programes i actuacions. 

No saber transformar el discurs teòric de la igualtat de gènere en canvis específics en la feina quotidiana és un dels principals motius per no treballar amb perspectiva de gènere i aquestos cursos persegueixen oferir instruments per vèncer aquestes resistències. Des d'aquí es pretèn anar més enllà de la teoria i oferir una visió pràctica i concreta de què són les polítiques de gènere, quins canvis introduir en les polítiques per assegurar que no es perpetuen rols o estereotips i per assegurar una societat més igualitària que lliuta contra les desigualtats de gènere estructurals.

 • Curs "disseny d'indicadors de gènere": a partir del 25 de setembre (30 hores)
 • Adreçat a: persones no especialistes en igualtat de gènere que dissenyen i avaluen programes, polítiques i serveis.
 • Curs "informes d'impacte de gènere": a partir del 23 d'octubre (15 hores)
 • Adreçat a: persones no especialistes en igualtat de gènere que dissenyen i avaluen programes, polítiques i serveis.
 • Curs "Quina cultura de gènere te la teva empresa? La igualtat de gènere dins de les organitzacions: a partir del 13 de novembre (15 hores)
 • Adreçat a: persones interessades en crear empreses igualitàries.
 • Curs "processos participatius amb perspectiva de gènere": a partir de l'11 de desembre (15 hores)
 • Adreçat a: personal tècnic i polític de les administracions públiques i persones que realitzen processos participatius.
 • Professorat responsable: Dra. Mònica Gelambí
 • Inscripcions: sol·licitar full d'inscripcions a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
 • Preu dels cursos: 125€ els de 15 hores i 180€ els de 30hores

Per a més informació consulteu el web.

CONGRÉS INTERNACIONAL “VALORS EN UNA SOCIETAT CANVIANT: EDUCAR EN XARXA”

La Secció de sociologia i educació de l’IEI  ha estat organitzant jornades al voltant de l’educació i els seus valors en la societat del segle XXI.  Des del començament l’objectiu ha estat treballar per la transformació i la millora tot reflexionant conjuntament amb els experts i amb els professionals que hi intervenen des de l’escola bressol fins a la universitat, per aprendre compartint experiències, neguits i projectes des de mirades diverses.

Aquest congrés consisteix en un "call for papers" que porta per títol "Valors en una societat canviant: educar en xarxa". Les aportacions poden ser resultats d’investigacions científiques o aplicacions pràctiques i es poden presentat en format de pòster o comunicació.

 • Dia: 2, 3 i 4 de novembre de 2017
 • Termini presentació de comunicacions i pòsters: fins el 30 de setembre de 2017
 • Lloc: Institut d'Estudis Ilerdencs, Lleida

ENCUENTRO CIENTÍFICO INTERMEDIO DEL COMITÉ DE LA FES DE SOCIOLOGÍA DEL GÉNERO

Encontre científic organitzat pel comitè de la FES, entorn al coneixement de gènere en sociologia, perspectives teòriques, metodològiques en la educació, la salut, l'ocupació i la violència des d'una perspectiva de gènere.

 • Dies: 22 i 23 de març de 2018

 • Preu: 40€ sòcies/is del comitè i 55€ no afiliades/ats abans del 15 d'octubre. 50€ sòcies/os del comitè 65€ no afiliades/ats a partir del 16 d'octubre. 50% descompte en aturades/ats i estudiants
 • Organitza: Comitè Federación Española de Sociología

Premis, beques i ajuts

XXI PREMIO NACIONAL DE ENSAYO LEONOR DE GUZMÁN

La càtedra d'"Estudios de las Mujeres Leonor de Guzmán" convoca el XXI Premio Nacional de ensayo Leonor de Guzmán, amb l'objectiu d'afavorir i divulgar la investigació amb perspectiva de gènere, igualtat i feminisme.

 • Termini presentació: 2 d'ctubre de 2017
 • Premi: 2.000€

CALL FOR PAPERS: LAS MUJERES EN LOS ESPACIOS ARTÍSTICOS. REFLEXIONES DESDE EL GENERO

El Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género “Purificación Escribano” organitza el seu V Congrés Online internacional que porta per títol "Las mujeres en los espacios artísticos. Reflexiones desde el género". El congrés té com a objectiu principal reflexionar al voltant de la presència de dones en els diferents espais artístics, tant en aquells més tradicionals com per les noves poètiques participatives de l'art d'acció o art públic. 

 • Termini presentació: fins el 15 d'octubre de 2017
 • Dates del congrés: del 30 de gener al 13 de febrer de 2018

Consulteu les bases de la convocatòria.  

9ª EDICIÓ DEL CONCURS (RE)IMAGINA'T. CREACIONS AUDIOVISUALS NO SEXISTES

El concurs (RE)Imagina’t és una iniciativa de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part d’aquest Observatori.

 • Termini inscripció: fins el 10 de novembre de 2017
 • Modalitats: Presentar la idea, el guió i el storyboard d’una creació audiovisual que defensi un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals o bé presentar una peça audiovisual que defensi, així mateix, un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals.

Per més informació consulteu el web de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE 

Te com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors, referint-se estrictament pels valors del periodisme.

 • Categories: premsa escrita, audiovisual, fotoperiodisme i mitjans de comunicació
 • Candidatura: Hi poden optar tots els treballs periodístics que difonguin experiències per a la igualtat de gènere, publicats en els mitjans de comunicació, en format paper o digital, d’àmbit local, català i estatal amb presència a Lleida entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2017
 • Termini presentació candidatura: 31 de gener de 2018
 • Premis:dotat amb 6.000 euros, 1.500€ per a cadascuna de les quatre categories.

Consulteu les bases de la convocatòria. 

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

 • Premis:  primer premi dotat amb 3.000€ i segon premi dotat de 2.000€

Altres activitats

CONVOCATÒRIA PER  A PARTICIPAR EN L'EXEMPLAR nº 13 DE LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO"

Queda oberta la convocatòria per a l'enviament d'articles originals i inèdits al monogràfic nº13 de la revista "Cuestión de Género" que es publicarà baix el lema "Mujeres rompiendo la división sexual de los espacios laborales".

 • Data: fins el 28 de febrer de 2018
 • Participar: cal enviar els articles registrant-se com a autor/a a través de la plataforma i adjuntant-los directament.

CAL FOR PAPERS REVISTA FEMINISMO/S "SEXO Y BIENESTAR: MUJERES Y DIVERSIDAD"

Feminismo/s és una publicació semestral de l'Institut Universitari d'EStudis de Gènere de la Universitat d'Alacant.

La sexualitat de les dones és, encara avui, un món per explorar. Aquest número de Feminismo/s pretèn endinsar-se en ell i aprofundir en el seu coneixement i la seva difusió, partint de la consideració de la sexualitat com un indicador de la qualitat de vida de les dones, reflex del nivell de benestar físic, psíquic, cognitiu, social, afectiu i emocional. La salut sexual requereix un apropament positiu i respectuós cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat d'obtenir plaer i experiències segures, lliures de coercions i violència; per assolir-la, i mantenir-la, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i complits.

 • Presentació investigació: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Per a més informació accedeix al web.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

Sexo y género en medicina. (2013) M.Cabré i Pairet, i F. Salmón i Muñiz. Ediciones universidad cántabra.

Aquest llibre és un recull de treballs que analitzen i exposen amb rigor els prejudicis que l'àmbit mèdic ha mostrat cap al sexe femení, pel que fa a algunes pràctiques mèdiques i alguns mètodes basats en un criteri molt patriarcal. Partint de la base que, el patró emprat per a qualsevol mesura és el del cos masculí, sense considerar, en molts casos, que la biologia femenina té unes singularitats pròpies, podem deduir que el marc del sistema mèdic resultant serà, si més no, un sistema sexista enfocat a conèixer i curar el cos masculí, i com a extensió d'aquest patró, el femení. A més, acull una intencionalitat de promoure i generar una corrent crítica sobre el sistema de salut instaurat, des d'un punt de vista gènere, basant-se en estudis de la dona en l'àmbit mèdic.

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

L'AJUNTAMENT DE MADRID APOSTA PER AFAVORIR LA IGUALTAT EN ELS SERVEIS D'EXTINCIÓ

En resposta a les reiterades reivindicacions dels sindicats de Bombers front al dèficit de personal en aquest servei, l’ajuntament de Madrid ha obert una convocatòria per a 75 places de Bomberes/es en qualitat de conductor/a especialista.

La novetat que nosaltres celebrem (a més del benefici que una convocatòria així ja pot suposar en sí mateix) dins d’aquesta convocatòria, és el fet d’haver reajustat els llindars requerits per a l’accés al cos de Bombers de la ciutat de Madrid, a fi de fomentar la incorporació de dones dintre d’aquest servei.

En el moment de la convocatòria el cos de Bombers de l’Ajuntament de Madrid només compta amb dues dones dins dels 1400 professionals que hi treballen, entenent que una de les traves amb què es trobaven les dones a l’hora d’accedir a dit Servei, era el llindar establert per a les proves físiques en les proves d’accés. Amb aquesta re-baremació s’han tingut en compte diferents paràmetres, i entre les mesures que s’han pres, s’inclou una lleu baixada de les exigències físiques.

Cal tenir present, que el cos de Bombers de l’Ajuntament de Madrid era un dels pocs que fins a la data no feia distinció entre homes i dones en les seves proves per a la incorporació al cos. Aquesta baremació per sexes es fa ja en un 95% de l’accés a administracions públiques que requereixin la superació de proves físiques. En tots aquests casos sense haver afectat a la qualitat del Servei.

És sobradament evident que els cossos de homes i dones són biològicament diferents, però no per això hem d’entendre que un és apte per a dur a terme certes tasques i no l’altre. Simplement és un fet a tenir en compte per tal d’ajustar els requeriments que s’exigiran a cada persona en funció del sexe.

La promoció de l’equitat entre sexes dins d’un cos o servei públic és un imperatiu ètic, en una societat que pretén caminar cap a la igualtat i l’abolició de les discriminacions sexistes.

Juntament amb la convocatòria, els responsables del Servei de Bombers de la ciutat de Madrid han assegurat que existeixen les garanties pertinents de que tots els professionals que formaran part del cos, a partir d’aquesta convocatòria, estaran sobradament capacitats tant amb capacitats físiques com tècniques per acomplir amb les tasques que s’atribueixen a tal prefessió.

Font: Tribuna Feminista

AGNÈS VARDA, PREMI DONÒSTIA

Va nàixer a Ixelles, Brussel·les, l’any 1928, Agnès Varda va passar la seva infància a Bèlgica amb els seus quatre germans. La guerra va obligar la seva família a mudar-se al sud de França l’any 1940. Així, Agnès va viure la seva adolescència a Sète i més tard en París, on fa cursar el Batxillerat, i més tard estudiar fotografia en el Louvre i en l’escola nocturna Vaugirard. 

Varda va passar a ser fotògrafa per a Jean Vilar, fundador del festival d’Avinyó, i més tard per al Théâtre National Populaire (TNP).

La seva primera exposició en solitari va ser l’any 1954 al seu pati, seguida de diversos reportatges en Xina i Cuba. Al llarg dels seus viatges va realitzar diversos retrats tant de persones famoses, com de desconegudes.

Sense cap formació prèvia, Agnès Varda es va llençar al món del cine. Va crear la seva pròpia companyia, Ciné-Tamaris, per tal de produir el seu primer llargmetratge, La Pointe-Courte 1955), el qual va escriure i dirigir. Més endavant li va donar el títol de “Àvia de la Nouvelle Vague”.

Casada amb el director de cine Jacques Demy, va tenir una filla, Rosalie Varda-Demy, dissenyadora de moda, i un fill, Mathieu Demy, actor i director. Van viure alguns anys a Los Ángeles, on Agnès fa filmar Lions Love (...and Lies) (1969), Black Panthers (1969), Mur Murs (1981) i Documenteur (1980).

D’entre les seves pel·lícules més famoses, destaquen: Cléo de 5 à 7 (1962), Le bonheur (1965, Ós de Plata al Festival de Berlín), Sans toit ni loi (1985 Lleó d’or en el Festival de Venècia), Jacquot de Nantes (1991), Les glaneurs et la glaneuse (2000, premi Gold Hugo en el Festival de Chicago).

En 2008, Les plages d’Agnès, un poètic i enjogassat autoretrat fílmic, va trobar una bona acollida entre el públic i guanyà a França el premi Cèsar al Millor Documental. Entre 2010 i 2011 va escriure i dirigir un seguit de documentals Agnès de ci de là Varda (composada per 5 episodis de 45 minuts), en què enregistrava un viatge obert i encontres amb artistes contemporanis en diversos països.

En 2003, Agnès va emprendre la seva tercera carrera, la d’artista visual. Les seves instal·lacions s’han mostrat en llocs com la Biennale de Venècia i la Biennale d’art contemporani de Lyon, l’SMAK de Gante, la Fundation Cartier pour l’Art Contemporain, entre molts altres llocs destacats. La seva sèrie Broken portraits va ser exhibida en la Galerie Nathalie Obadia de Brussel·les. El març de 2012 el CAFA Art Museum de Beijing i el Hubei Museum of Art de Wuhan van exhibir moltes de les seves instal·lacions contemporànies i fotografies preses a la Xina en 1957. Al juny del mateix 2012 va formar part de l’exposició col·lectiva “Le voyage à Nantes”, “Des chambres en ville” i “Paroles de squatters”. Un mes més tard el Festival de Cine de La Rochelle va albergar una retrospectiva de les seves pel·lícules i la instal·lació “Patatutopia”. El novembre següent, el Centro Andaluz Contemporáneo de Sevilla va exhibir un conjunt d’instal·lacions i pel·lícules d’Angès, baix el títol “Las dos orillas de Agnès Varda”. En els darrers anys s’han succeït diverses exhibicions de la seva obra, en lloc emblemàtics del món de les arts, des d’Ixelles (la seva ciutat de naixement) fins a el Blum & Poe Gallery de Nova York.

El seu treball cinematogràfic més recent, Visages, Villages, dirigit juntament amb l’artista JR, fou presentat fora de concurs en la Secció Oficial del Festival de Cannes de 2017 i serà estrenat a Espanya en el marc d’aquesta edició del Festival de Sant Sebastià.

D’entre els guardons concedits a la seva carrera destaquen El Guepard d’Honor del Festival de Locarno (2014) i la Palma d’Or d’honor del Festival de Cannes (2015).

Hem de destacar que, el proper mes de novembre, l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogràfiques de Hollywood li farà entrega d’un Òscar honorífic pel conjunt de la seva carrera.

Font: Tribuna feminista

LA BIÒLOGA QUE BUSCA FINANCIACIÓ PER VÈNCER LES BARRERES DE L’ESQUIZOFRÈNIA

La biòloga Teresa Tarragó, natural de Corbera d’Ebre, fa sis anys va deixar el seu lloc de treball en un dels laboratoris de l’IRB (Institut de Recerca Biomèdica) de Barcelona per crear la seva pròpia empresa biotecnològica Iproteos, on ha desenvolupat un compost per tractar els problemes d’aprenentatge que es donen en els pacients amb esquizofrènia, envers els quals no existeix cap fàrmac.

Amb molt d’esforç ha aconseguit una ronda de finançament de 1,5 milions d’euros, amb l’objectiu de portar el nou compost a l’assaig en humans el 2018. La base del projecte es centra en convertir en fàrmac una molècula, IPR-19 la qual, durant el crus de les seves investigacions, ha mostrat un gran potencial de tractament en la millora d’algunes funcions cognitives en pacients amb esquizofrènia.

Els problemes cognitius, com un trastorn en l’aprenentatge, són algunes de les barreres amb què es troben els malalts d’esquizofrènia fora de les fases agudes, on la malaltia no presenta els símptomes més característics, com les al·lucinacions, visions i deliris. Existeixen molts fàrmacs dins del grup dels antipsicòtics destinats a tractar els símptomes de la fase aguda de la malaltia, relacionats amb les al·lucinacions principalment. Però fins ara, no existeix cap tractament farmacològic dirigit a pal·liar els símptomes cognitius reminiscents que queden de forma crònica en el pacient.

Aquests problemes de cognició són molt invalidants per al pacient, tot i no trobar-se en un brot agut de la malaltia. Aconseguir controlar o millorar aquesta commorbilitat permetria una reintegració social i funcional complerta en els pacients amb esquizofrènia tractats dels símptomes al·lucinatoris que caracteritzen la malaltia.

Després de veure l’eficàcia del fàrmac en pacients, hi ha moltes multinacionals interessades, que són les que poden proporcionar el finançament necessari per portar l’estudi clínic a terme a una escala suficient com per tenir validesa significativa. També per realitzar tot el procés de comercialització i màrqueting.

Font: Tribuna feminista

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto