Ir al contenido

Página principal de la UdL

Abril número 140

"Lo que todavía nos falta a las mujeres aprender es que nadie te da poder. Simplemente lo tienes que tomar tu".

Roseanne Barr. (n. Salt Lake City, Utah; 3 de noviembre de 1952) és una comediant, actriu, productora executiva, escriptora i política nord-americana. Barr va iniciar la seva trajectòria professional realitzant monòlegs còmics en clubs i cafeteries, abans de saltar a la fama gràcies al seu paper protagonista en la comèdia de situació Roseanne. La sèrie es va emetre entre 1988 i 1997, durant un total de nou temporades. Pel seu treball en la mateixa va rebre diversos premis i reconeixements, entre ells un premi Emmy i un Globus d'Or a la millor actriu de comèdia.

Després de la cancel·lació de la sèrie, va presentar el programa d'entrevistes The Roseanne Show, que es va mantenir en pantalla des de 1998 a 2000. Posteriorment, va presentar el programa de cuina Domestic Goddess (2003) i el reality show The Real Roseanne Show (2003). En 2005 va tornar a realitzar una gira de monòlegs, i més tard va ser protagonista d'un altre reality show, Roseanne 's Nuts, sobre la seva vida a Hawaii.

A principis de 2012, Barr va anunciar la seva candidatura a presidir el Partit Verd dels Estats Unidos.2 Barr va perdre enfront de Jill Stein, 3 per la qual cosa finalment es va presentar com a candidata polític pel Partit Pau i Llibertat.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

I JORNADES FEMINISTES: VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

Aquesta jornada està especialment adreçada a l'alumnat de la Facultat de Medicina. El seu objectiu és propiciar la detecció de les situacions de violència de gènere en l'àmbit de la parella. 

  • Dia: 19 i 20 d'abril

  • Hora: Dia 19 de 16.30-20.15 i dia 20 de 17 a 19.30h
  • LlocAula Magna (Facultat de Medicina)

  • Organitza: Consell de l'Estudiantat de la Facultat de Medicina i el Centre Dolors Piera

Activitats a Lleida

JORNADES RADICAL-MENT FEMINISTES

  • Dia: Dissabte 9 d'abril 

  • Hora: 10h
  • LlocBiblioteca pública

  • Organitza: Marea Lila Lleida amb la col·laboració de Xarxa Feministes, Dones de Lleida i Biblioteca Pública de Lleida. 

VISIONS DEL MÓN AFRICÀ. ECONOMIA, TREBALL I APODERAMENT DE LES DONES EN L'AGENDA POST-2015

TALLER D'AUTODEFENSA FEMINISTA

  • Dia: 16 d'abril

  • Hora: 9.45h

  • Lloc: pendent de confirmar

  • Preu: Gratuït

  • Organitza: Associació Lika

  • Més informació: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. i Programa

LA VIOLÈNCIA MASCLISTA A LA 13A SETMANA DE LA COMUNICACIÓ DE LA UdL. 

11 d'abril a les 18.30 a la sala d'actes del Rectorat: “Misoginia y clasismo en los relatos del caso Enriqueta Martí, "la Vampira del Raval", a càrrec de la Doctora Elsa Plaza.

13 d'abril a les 18.00 a la sala d'actes del Rectorat: "Informar sobre la violència masclista" a càrrec de la periodista Arantza Díez.

Consulteu el programa complet de la 13a Setmana de la Comunicació.

CONFERÈNCIA: "La masculinitat i el camí cap a la igualtat. Com podem fer-ho?"
La masculinitat masclista és un problema invisible a la igualtat i l'origen de gran part de la violència de gènere actual, però també de molts altres conflictes.

L’objectiu de la conferència "La masculinitat i el camí cap a la igualtat. Compodem fer-ho?" és visibilitzar els problemes que la masculinitat hegemònica genera en el nostre entorn; entendre la relació entre la masculinitat dominant i desigualtat i dialogar amb el públic assistent. També s’oferiran eines per a construir una masculinitat igualitària.

La conferència, que es farà a DIXIT Lleida el 22 d'abril, anirà a càrrec de Daniel Gabarró, que és mestre, diplomat en direcció i organització d'empreses, psicopedagog, llicenciat en humanitats i expert en programació neurolingüística.

Gabarró combina les conferències, la formació i l'assessorament, amb la psicologia transpersonal. És col·laborador habitual del programa de Catalunya Ràdio "L'ofici de viure" que ofereix eines emocionals per a la vida diària i també participa com a col·laborador en altres programes de ràdio, premsa i televisió, a més d’haver publicat diversos llibres.

Data: 22 d'abril de 2016 de 12 a 14 h.
Lloc: Biblioteca dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida. Av. del Segre, 5. Lleida
Inscripció: les places són limitades i cal inscripció prèvia emplenant el següent formulari
Organitza: DIXIT Lleida

Jornades, congressos, cursos i seminaris

JORNADES DE L'ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS HISTÒRICS SOBRE LA DONA DE LA UNIVERSITAT DE MÀLAGA 

Jornada final a la commemoració dels 30 anys de l'Associació d'Estudis Històrics sobre la Dona de la Universitat de Màlaga. 

  • Dia: 7 d'abril 

  • Hora: de 16 a 21h
  • LlocSaló d'Actes del Rectorat de la UMA. (Paseo del Parque)  

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES: JORNADA 'DONES AL CAPDAVANT: FACILITANT QUE LES COSES PASSIN' 

Us convidem a la jornada Dones al capdavant: facilitant que les coses passin, activitat que realitzarem en el marc de la campanya del 8 de març que tindrà lloc el dia 8 d'abril. 

Consultar el programa aquí

34È CURS ANUAL DE DRETS HUMANS 2016. UNA LLUITA ACTIVA PER LA IGUALTAT DE DRETS ENTRE HOMES I DONES

El curs anual de drets humans es celebra a Barcelona del 11 al 28 d'abril, sota el títol "Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones".

Consulteu el programa complet i més informació.  

CALL FOR PAPERS " I CONGRESO DE JÓVENES INVESTIGADORXS CON PERSPECTIVA DE GÉNERO" 

Des de l'Institut Universitari d'Estudis de Gènere de la Universitat Carlos III de Madrid tenim el plaer de anunciar-vos la celebració del I Congrés de Joves Investigadorxs amb perspectiva de gènere que tindrà lloc els dies 16 i 17 de juny al campus de Getafe d'aquesta universitat .

Aquest congrés està dirigit a joves investigadors / es que realitzen actualment o han realitzat recentment la seva recerca doctoral o treball fi de màster en temàtiques de gènere, tant en universitats espanyoles com a l'estranger.

Ens proposem constituir un fòrum comú en el qual s'abordi la situació actual de la investigació científica amb perspectiva de gènere, alhora que es pretén fomentar l'interès i la divulgació sobre aquests temes en les diferents àrees de coneixement. Els treballs presentats es recolliran en un llibre d'actes editat en versió digital.

El termini per a remetre els resums serà el 22 abril 2016 a les 15:00 (UTC / GMT + 1 hora). La selecció de les ponències acceptades es comunicarà durant el mes de maig. La temàtica és lliure. 

Més informació

INSTITUTO UNIVERSITARIO DE ESTUDIOS DE LA MUJER

Els propers dies 3, 4 i 5 de maig de 2016 el Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid, celebrarà les XXI Jornades Internacionals de Recerca Interdisciplinar "Respostes feministes a les crisis democràtiques".

L'objectiu d'aquestes Jornades és reflexionar sobre les recents crisi de les democràcies (crisis econòmiques i polítiques) i analitzar quines són les respostes que podem trobar des del feminisme (tant des de la teoria com de la pràctica). No és nova la relació entre feminisme i democràcia, en aquest sentit, ja que el feminisme sempre ha estat present en les recents reconfiguracions de les democràcies, radicalitzant la mateixa idea de democràcia. Al nostre país, a l'escenari de la Transició i la jove democràcia que naixia en aquests moments, per exemple, va jugar un paper fonamental el feminisme de grups de dones, tant dels partits com de l'activisme. En l'actualitat, en un context de globalització, es fa necessari plantejar-nos si les crisis de les democràcies estan afectant també al feminisme, mutant les seves estratègies, o si aquest pot reconfigurar nous escenaris democràtics com ja ho fes en altres ocasions.

Les comunicacions s'han d'ajustar a alguna de les següents temàtiques:

- Democràcia, política i feminsme(s).
- Mitjans de comunicació i xarxes socials.
- Economia feminista com a resposta a les crisis.
- Ecofeminisme i democràcia 

El termini de lliurament de propostes de comunicacions finalitza el dia 4 d'abril del 2016. 

Més informació.

VI CONGRESO UNIVERSITARIO INTERNACIONAL I+G 2016 

Des del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona (SIEMUS) de la Universitat de Sevilla tenim el plaer de comunicar-li la celebració del VI Congrés Universitari Internacional "Investigació i Gènere 2016" que, donant continuïtat a les anteriors edicions organitzades per la Unitat per a la Igualtat de la nostra Universitat, tindrà lloc a Sevilla els dies 30 de juny i 1 de juliol del 2016. 

  • Enviament de text complet de les comunicacions per a la seva avaluació pel Comitè Científic: fins a les 23,45h del dilluns 18 d'abril del 2016. 

  • Comunicació dels treballs acceptats pel Comitè Científic i de la forma de exposició (oral o mitjançant pòster): 31 de maig del 2016. 

  • Inscripcions: fins al divendres 10 de juny del 2016.

  • Celebració del Congrés: 30 de juny i 1 juliol 2016. 

  • Més informació. 

Premis, beques i ajuts

GENDERTIME INTERNATIONAL CONFERENCE 

El Consorci GenderTime es complau a emetre la convocatòria de ponències per a la Conferència Internacional GenderTime, que se celebrarà 29-30 de de setembre de, 2016, París, França. La Conferència es durà a terme a la UPMC - Campus donis Cordeliers, París, França. L'objectiu de la Conferència és proporcionar una plataforma per als investigadors que treballen per la promoció de la participació i la promoció de la dona en les institucions d'educació superior i recerca. Aquesta és una oportunitat per escoltar els resultats d'GenderTime i altres projectes similars i treballar en xarxa amb nombrosos científics destacats en l'àrea.

Els temes d'interès inclouen, però no es limiten a:

  • El disseny dels plans d'igualtat de gènere (BPA)
  • En descriure, mesurar, que avaluen GEPS
  • Transferència de coneixement i xarxes en tot GEPS
  • Les dades que falten, falten teories, explicacions que falten, sobre les connexions que falten GEPS 

Més informació.   

Altres activitats 

TALLERS, CONFERÈNCIES GRATUÏTES I MÉS SOBRE FEMINITAT, SEXUALITAT I VIOLÈNCIA DE GÈNERE. 

Taller: Supervisió de casos sobre violència de gènere

Supervisió de casos amb professionals que estan en l'actualitat treballant en l'assistència de dones en situació de violència. Aquesta activitat serà realitzada des de les teories psicològiques de referència de les supervisades.

  • Dates: 01/04/2016, 06/05/2016, 03/06/2016 i 01/07/2016 

  • Hora: de 18.45 a 19.45h

  • Lloc: Sala d'actes del COPCBarcelona  

Conferència: Intervenció responsable en l'àmbit de la violència masclista

Activitat informativa sobre la intervenció responsable en violència masclista: què es pot fer, qui ho pot fer i què no s'ha de fer en la relació d'ajut. Com establim els límits i la responsabilitat en funció de l'àmbit d'intervenció.

  • Dia: 6 d'abril 

  • Hora: de 16 a 18h

  • Lloc: Delegació de Lleida del COPC 

Taller: Sexualitats, afectivitats i erotismes de les dones

Aquest taller té com a objectiu debatre i reflexionar sobre com ens situem com a dones en una faceta tan important com és la de la sexualitat, facilitant eines per una millor comprensió i acceptació de la nostra sexualitat i afectivitat. Treballarem com afavorir una relació positiva amb el propi cos i aprofundirem en el món de les relacions interpersonals i la sexualitat. 

  • Dates: 05/05/2016, 12/05/2016, 19/05/2016 i 26/05/2016

  • Hora: de 19 a 21h

  • LlocSala d'actes del COPCBarcelona 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

APADRINA UN LLIBRE PER SANT JORDI I SANTA JORDINA!

El programa Apadrina un llibre! té l'objectiu d'ampliar el fons documental del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones. Ens ajudes?

Es pot col·laborar en el programa de diferents maneres:

  1. amb una quota de 25€ anuals amb els quals s'adquiriran els materials pel fons documental;
  2. amb la donació d'un llibre sobre matèria de gènere, pot ser de la llista de desiderates del CEDD o altres materials que vosaltres escolliu; i
  3. amb la donació d'exemplars propis o en què hàgiu col·laborat.

Als llibres donats al fons hi constarà el nom de la persona que l'ha apadrinat, per tal de deixar-ne constància.

Si vols proposar-nos l'adquisició d'algun document que no tinguem al fons, omple el formulari que trobaràs a la part dreta d'aquesta pàgina. 

Mira el reportatge del CEDD!

Consulta el tríptic del CEDD! 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

10 ANYS PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

El Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida (UdL) ha triat el Dia Internacional de les Dones per celebrar el seu desè aniversari. Primer centre d'aquestes característiques creat a les universitats catalanes sorgit per l'impuls del Seminari interdisciplinari d'estudis de la dona de la UdL (SIED) , compleix deu anys sensibilitzant i lluitant contra les desigualtats de gènere a través de la docència, la recerca, la divulgació i l'assessorament.

El saló Víctor Siurana ha acollit l'acte institucional amb el rector amb què es va posar en marxa, Joan Viñas, la primera de les seues directores, Mª Ángeles Calero, i l'actual, Ana M. Romero. La cantautora lleidatana, Meritxell Gené, ha estat l'encarregada de cloure l'acte amb un recital de poemes musicats d'escriptores catalanes. Abans, s'ha presentat l'auca -amb textos de Sílvia Pons (professora de la UdL) i dibuixos de Laura Miyashiro (il·lustradora)-, que s'ha fet per commemorar l'aniversari.

Tots tres han agraït l'esforç i la implicació de les persones que van contribuir a posar en marxa el Centre i han destacat la seua trajectòria i les seues actuacions en matèria d'igualtat. Entre elles han citat l'elaboració del I Pla d'Igualtat, la Declaració institucional de tolerància zero cap a qualsevol forma de violència de gènere, el Reglament d'actuació en cas de violència de gènere de la UdL -un dels primers a les universitats espanyoles- i la posada en marxa d'un màster en agents d'igualtat, primer i, actualment, en estudis de gènere i gestió el polítiques d'igualtat.

"Tot i que haguem avançat en la igualtat entre dones i homes és trist que no s'hagi assolit del tot. Hem de continuar treballant tots i totes per la igualtat, a tot arreu", ha conclòs Joan Viñas. 

Font: Mira el reportatge del CEDD!

L'EXPERIÈNCIA BENESTAR I SALUT A TRAVÉS DE L'EXPERIÈNCIA ARTÍSTICA A PUERTO RICO

grupLa professora de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia, Palmira Rius, ha assistit al UPR-Medical Sciences Campus 36th Annual Research and Education Forum a la Universitat de Puerto Rico per presentar l'experiència Benestar i salut a través de l'experiència artística i establir sinergies amb les àrees d'Infermeria i Terapia Ocupacional de la Universitat de Puerto Rico i establir col·laboracions amb dones que tenen Fibromiàlgia del Centro de Salud Manuela Pérez i amb l'Associació Nacional de Fibromiàlgia de Puerto Rico.

Benestar i salut a través de l'experiència artística és un projecte sobre l'impacte de l'experiència artística en la salut de dones que tenen fibromiàlgia, dut a terme per la professora de la Facultat d’Infermeria, Palmira Rius, i la gestora en gènere del Centre Dolors Piera, Cristina Rodríguez, d'octubre de 2014 a abril de 2015. El principal objectiu d'aquest treball d'investigació va ser comprovar que la creativitat i l'art poden millorar la percepció, la relació i el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia: “es tracta de comprovar els beneficis plaents de la creativitat i l'art com a via per millorar el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia”.

 

prius benestarLa professora Rius assenyala que el Recinto de Ciencias Médicas on s'ubiquen les àrees d'infermeria i teràpia ocupacional s'ha interessat pel projecte i el voldrien reproduir i implementar en el territori.


En el marc del projecte, el Centre Dolors Piera va publicar un catàleg d'obres realitzades per les participants per a la commemoració del 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones.  

 

Llegiu-ne més: 

Art contra el dolor

Art reparador

AGRODIGITAL, LA WEB DEL CAMPO

Us informem que el Web Agrodigital incorpora apartats relacionats amb la igualtat de gènere com "Mujer en el Desarrollo Rural" on s'hi qüestionen aspectes com si és possible la cotitularitat de les explotacions o quines novetats li porta a la dona la nova Llei de Sostenibilitat de Desenvolupament Rural. També han afegit un altre apartat en el seu lloc web anomentat "Igualdad de Oportunidades" on s'hi aclareix què és la nova Llei per a la Igualtat efectiva entre Dones i Homes i quins beneficis té per a la dona. 

Font: Agrodigital 

Nosaltres les Dones

Montserrat Roig. (Barcelona, ​​1946 - 1991) Periodista, narradora i novel·lista espanyola en llengües catalana i castellana. Era filla de l'escriptor i advocat Tomàs Roig i Llop (Barcelona 1902-1987), qui també va conrear la narrativa, la biografia i el teatre, de manera que Montserrat Roig va viure des de molt petita un ambient familiar que li facilitaria el contacte amb la literatura. Va estudiar Art Dramàtic a l'escola Adrià Gual, on va conèixer, entre d'altres, a l'escriptora Maria Aurèlia Campmany amb la qual va entaular una profunda amistat.

El 1966 es va casar, a la primerenca edat de vint anys, però aquest matrimoni només va durar tres anys. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, ​​on posteriorment va treballar com a professora de Llengua Catalana. Roig va escriure novel·les i contes, que va alternar amb reportatges i articles periodístics per a publicacions com El País, El Carrer i l'Avui, entre d'altres, i va dirigir amb gran èxit diversos programes de televisió.

Després de diverses temptatives polítiques, es va presentar a les llistes del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) al Congrés dels Diputats, però després d'una de les primeres crisis internes, va acabar abandonant el partit. Va realitzar diverses estades a Gran Bretanya, primer com a lectora de Llengua Castellana a la Universitat de Bristol (1973-1974) i després com a professora visitant a la Universitat de Strathclyde de Glasgow (1983).

Font: Biografías y vidas

 

 

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto