Ir al contenido

Página principal de la UdL

Maig número 132

 

250px-Florence NightingaleFlorence Nightingale (Florència, 1820 - Londres, 1910). Pionera de la infermeria professional moderna. Procedent d'una família rica, va rebutjar la còmoda vida social per treballar com a infermera des de 1844. Motivada pels seus desitjos d'independència i per les seves conviccions religioses, es va enfrontar a la seva família i als convencionalismes socials de l'època per buscar una qualificació professional que li permetés ser útil a la Humanitat.

Al 1853 va arribar a ser supervisora d'infermeres d'un hospital de caritat de Londres; amb el seu treball va començar a superar-se el model assistencial tradicional, basat en els bons sentiments i en el sectarisme religiós, i substituir-se per una assistència sanitària científica, la qual precisava una rigorosa formació del personal d'infermeria.

Al 1854-56 es va fer famosa organitzant un servei d'infermeres per als soldats britànics de la Guerra de Crimea. Va aconseguir millores sanitàries espectaculars, enfrontant-se als prejudicis dels metges militars i a la pobresa de mitjans amb què l'exèrcit solia tractar els soldats.

Al seu retorn a Anglaterra, va aprofitar aquesta popularitat per exercir influència en les altes esferes del poder, aconseguint el suport de la reina Victòria. Desplegant una activitat frenètica, va aconseguir la reforma de la Sanitat militar britànica, l'extensió progressiva del seu model a la sanitat civil, la introducció de reformes sanitàries a l'Índia i la creació d'una escola d'infermeres (1860). Des de 1861, tanmateix, va romandre retirada per problemes de salut, conseqüència de l'esforç desplegat durant la Guerra de Crimea.

 

 Font:  Biografies i vides. L’enciclopèdia biogràfica en línia

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MERCAT DE LA TECNOLOGIA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA. DONES I TECNOLOGIA. 

Aquest any el Mercat de Tecnologia de la Universitat de Lleida, que se celebrarà el dia 15 de maig durant el matí, tindrà la DONA i LA TECNOLOGIA com a tema transversal i fil conductor. S'hi ha programat l'exposició Mujer Ciencia y Tecnologia del Govern de les Illes Canaries i dos tallers per visibilitzar les dones a la ciència.

L'exposició Mujer, Ciencia y Tecnología, en la qual s’hi mostraran les contribucions de les dones a la tecnologia, es podrà veure a l’entrada de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont, el dia 15 de maig i, posteriorment es trobarà ubicada a la planta -1 del mateix edifici, fins al 29 de maig. S'inaugurarà a les 09.45h a la sala d'actes de l'Edifici de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL.

Pàgina Mercat de la Tecnologia

EXPOSICIÓ "BENESTAR I SALUT A TRAVÉS DE L'EXPERIÈNCIA ARTÍSTICA" EN COMMEMORACIÓ DEL 28 DE MAIG DIA INTERNACIONAL PER L'ACCIÓ D ELA SALUT DE LES DONES  

És un plaer presentar-vos aquest recull de composicions artístiques realitzades per les participants del projecte "Benestar i salut a través de l'experiència artística" i de consells per la millora del benestar, en motiu de la commemoració del 28 de maig, Dia Internacional per l'Acció de la Salut de les Dones. Podeu veure el catàleg d'obres en aquest enllaç.

 • S'inaugurarà el dia 28 de maig a les 18.00h i comptarà amb una visita guiada per l'edifici del Rectorat càrrec del degà de la Facultat de Lletres, Joan Busqueta. Heu de confirmar la vostra assistència al correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. 
 • Dies: Del 25 de maig al 15 de juny de 2015. 

 • Lloc: Passadís del 2n pis de l'Edifici del Rectorat, Universitat de Lleida. 

MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT (ONLINE)

masterAquest màster està dirigit a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere a les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de les ciències jurídiques, humanes i socials.

L'objectiu general del màster és establir les bases teòriques i metodològiques per identificar les situacions de desigualtat per raó de sexe i els indicadors de violència de gènere, així com per intervenir obrint nous camins del coneixement a través de la investigació en les relacions de gènere, i dissenyant, implementant i avaluant actuacions encaminades a la consecució de la igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones i al tractament i eradicació de la violència familiar, social i estructural contra les dones

 • Període de preinscripció per al curs 2015-2016: Hi ha 20 places ofertades. 

            1r termini: del 2 de març al 6 de juliol
            2n termini: del 27 de juliol al 4 de setembre (si hi ha vacants)
            3r termini: 21 de setembre a l'11 d'octubre (si hi ha vacants)

 • Més informació: Podeu consultar la web del CDP.  

CURS D'ESTIU: VIOLÈNCIA DE GÈNERE. UNA VISIÓ MULTIDISCIPLINÀRIA

 • Dia: del 20 al 22 de juliol
 • Lloc: La Seu d'Urgell
 • Matrícula: Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida
 • Professorat: Dra. Mª Ángeles Calero, la Dra. Núria Araüna, el Dr. Miguel Lorente, la Dra. Ana M. Romero, la Dra. Marina Subirats i la Dra. Carme Valls-Llobet.
 • Programa: cliqueu en l'enllaç

Activitats a Lleida

 SENSE EMBUTS.CAT

11069358 834054993320453 8634793304650009998 nEs duran a terme, durant els mesos d'abril, maig i juny un conjunt d'activitats, dirigides a adolescents i joves, per entendre la realitat tal com és. Amb l'objectiu de descobrir la felicitat, reconèixer les mentides socials, que no et prenguin el pèl i ser lliures! 

 • Dia: 

          4ª Sessió - 7 de maig de 2015: Si lluites contra la realitat... qui guanyarà? Estima la realitat i guanyaràs segur!

          5ª Sessió - 14 de maig de 2015: Les dificultats de la teva vida tenen un objectiu i aquest és... vols saber-ho? Vine i en parlem!

          6ª Sessió - 21 de maig de 2015La queixa no serveix de res, les decisions que prens si!

          7ª Sessió - 28 de maig de 2015: Responsabilitza’t de les teves decisions, responsabilitza’t de la teva vida.

 • Horari: De 18.30 a 19.30 (si tens de 12 a 16 anys) i de 20.00 a 21.00 (si tens de 16 a 22 anys). 

 • Lloc: Centre Excursionista de Lleida. Carrer Comerç 25.

 • Més informació: Gratuit. Consulta el lloc web senseembuts.cat

 

TALLER ITINERANT "LA NOSTRA SALUT"

Reflexió i debat per recollir les vivències de les dones a la vida quotidiana

 

TALLER PRÀCTIC DE DIAGNOSI D'UN PLA D'IGUALTAT  

Oferta adreçada principalment a empreses i institucions interessades a abordar diversos aspectes clau per a la consolidació i el creixement d’una organització des de la perspectiva de la igualtat i la qualitat en el treball.
El programa formatiu es desenvolupa a partir de diferents sessions en què es faciliten als i les participants elements de reflexió basats en casos pràctics reals, per tal que els continguts treballats puguin transferir-se i aplicar-se a l'àmbit de la pròpia organització.

 • Dia: 13 de maig de 2015.

 • Lloc: Delegació del Govern de la Generalitat, Sala d'Actes. C/ Lluís Companys, 1 (Lleida)

 • Inscripció: Empleneu el formulari d'inscripció

 • Organitza: Àrea de Qualitat en el Treball del Departament d’Empresa i Ocupació juntament amb els Serveis Territorials de Lleida. 

 • Més informació: Consulteu el programa i la pàgina web de l'ICD. 

 FEMINARI, a càrrec de Maria Colera (feminista, filòloga i intèrpret)

Dia: 16 de maig

Hora: 10.00h

Lloc: Plaça dels Fanalets de Sant Jaume

Inscripcions: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

activatFins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.

          Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

          Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

          Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida

 

PROGRAMA ONA PER LA MILLORA DE L’OCUPABILITAT DE DONES JOVES

A QUI VA DIRIGIT?

En la segona edició que inicia el 13 de maig el programa va dirigit a DONES JOVES (de 16 a 30 anys) que estiguin en situació d'atur i que, independentment del seu nivell formatiu, tinguin la voluntat de fer orientació i recerca activa de feina.

La durada del curs és de 8 setmanes, amb espais de seguiment individualitzats i el bloc de recerca de feina i xarxes socials encarat a busacar una inserció en les campanyes d'estiu.

QUINS SÓN ELS CONTINGUTS DEL CURS?

FASE 1: Ens aproximarem al mercat de treball per entendre bé què és i què ens ofereix
- Què es mou al mercat de treball?
- Tens clar de que vols i pots treballar?

FASE 2: Analitzarem el nostre perfil professional per poder ajustar-lo a les demandes del mercat
- Definició de l’objectiu laboral
- Definició del propi perfil professional

FASE 3: Definirem i executarem els passos a seguir per poder accedir a l’ocupació que volem
- Previsió de les accions, recursos, temps i energia que haurem
de dedicar al procés
- Accions de recerca activa de feina

DADES DE CONTACTE:

ONA – Lleida: Meritxell Mateu (665 620 199) Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. És necessari programar una entrevista individual abans de començar el curs.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

 JORNADA “DESACTIVA EL CONTROL”

L'objectiu d'aquesta jornada és donar a conèixer dues noves publicacions amb materials adreçats a professionals que treballen amb adolescents per a la prevenció de les relacions abusives afectiusexuals. També es presentarà una nova actuació de sensibilització adreçada a nois i noies per alertar contra el control en les relacions afectives de parella.

 • Dia: 6 de maig de 2015. 

 • Hora: 10.00 hores.

 • Lloc: CaixaFòrum 

 • Inscripció: Empleneu el formulari d'inscripció
 • Organitza: Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut.

 

 ACTE DE PRESENTACIÓ DELS MATERIALS "ESTIMAR NO FA MAL. VIU L'AMOR LLIURE DE VIOLÈNCIA" 

 • Dia: dimecres, 6 de maig de 2015.

 • Hora: A les 10.00 hores.

 • Lloc:  Caixa Fòrum de Barcelona

 • Inscripció: al formulari

CONFERÈNCIA “LA CANONIZACIÓN LITERARIA DE SANTA TERESA”

Amb motiu del Vè centenari del naixement de Teresa de Jesús (1515-2015) el Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica us convida a la
conferència que anirà a càrrec del professor Rafael M. Mérida Jiménez.

 • Dia: Dijous, 7 de maig de 2015.

 • Hora: A les 11.30 hores.

 • Lloc:  Aula 1.33ª  de la Facultat de LLetres de la Universitat de Lleida. 

 

DONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL I VIOLÈNCIA MASCLISTA

La Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista, estableix que els poders públics de Catalunya han de garantir l'atenció, l'’assistència, la protecció, la recuperació i la reparació integral tenint en compte la diversitat de les dones amb situació de violència masclista i de llurs necessitats especifiques. Així com, en cas de discapacitat, vetllar perquè no es vegin obstaculitzades o impossibilitades per l'existència de barreres que impedeixin l’accessibilitat i garanteixin la seguretat de l’'entorn en l’'accés.

La realitat és que les persones professionals que atenen dones en situació de violència masclista necessiten eines per conèixer com intervenir en aquells casos que, a més, la dona tingui alguna diversitat funcional. Per tant, és important poder capacitar-les per tal d’eliminar les barreres que dificulten la detecció de la violència masclista en situacions especifiques, i poder definir i determinar tractaments específics que tinguin en compte, en aquest cas, les particularitats de dones amb diversitat funcional.

La formació la impartirà l’ONG Dones No Estàndards constituïda l’any 1995 per treballar pels drets de les dones amb discapacitat.

Objectius:

- Donar competències i eines per poder identificar i/o detectar les realitats de la violència masclista de les dones amb discapacitat.

- Fomentar el debat i les actuacions dels professionals per l’abordatge de la violència masclista vers les dones amb discapacitat

- Reflexionar sobre les barreres que hi ha dins els serveis i circuits existents i que poden dificultar l’atenció a dones amb diversitat funcional i trobar estratègies per atendre-les.

 • Dia: 14 de maig de 2015. 

 • Horari: De les 10.00 a les 15.00 hores. 

 • Lloc: EAPC Tarragona. 

 • Destinataris: Professionals de primer i segon nivell dels serveis socials bàsics, de Serveis d’Informació i Atenció a dones, de serveis especialitzats en joves, gent gran, persones amb discapacitat i persones dependents que puguin estar en contacte amb dones amb discapacitat que pateixen o han patit violència sexual. 

 • Metodologia: Participativa amb explicacions teòriques i dinàmiques individuals o en grup a partir de les quals es treballaran els continguts, els casos pràctics plantejats i la seva resolució per a obtenir nous procediments i aptituds. Es promourà el treball amb xarxa, basat en el “Protocol Marc per una intervenció coordinada contra la violència masclista” vers les les dones amb diversitat funcional. 

 • Matrícula:

          Personal de la Generalitat: cal realitzar les inscripcions a través dels/de les responsables de formació de cada departament. 

          Personal de l'Administració local: cal que us inscrigueu a través del formulari del web de l'EAPC (codi d'activitat 20172/2015-01). 

 • Més informació: Podeu consultar la pàgina web de l'ICD

 EFFECTIVE GENDER EQUALLITY IN RESEARCH AND IN THE ACADEMIA (EGERA)

Conferència ”Women, Gender and Feminist Theory in Science”, de la Dra. Deboleena Roy. La Dra. Roy és professora de la Universitat d’Emory (US) i especialista en neuroendocrinologia reproductiva i biologia molecular. En les seves investigacions aborda les implicacions epistemològiques, ètiques i socials d’introduir el feminisme i les relacions de poder en la ciència i les pràctiques científiques. 15 de maig a les 9.45 h. Sala de Graus de la Facultat de Ciències.

La conferència de la Dra. Roy inaugura el workshop “Getting Engaged with Gender-Sensitive Science” coorganitzat amb l’Escola de Doctorat i adreçat al personal de formació en doctorat de la UAB. (Hipervincle amb https://www.uab.cat/web/noticies/detall-d-una-noticia-1283150433208.html?noticiaid=1345683609240).

#DESACTIVAELCONTROL

Tenim el plaer de poder compartir amb vosaltres el videoclip #DesactivaElControl. És un vídeo de prevenció de la violència 2.0 en adolescents, realitzat pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison per encàrrec de l’Institut Català de les Dones.

Aquest vídeo de sensibilització vol contribuir a desactivar actituds i comportaments de control que es donen en les relacions de parella, de les quals el 33% de joves entre 15 i 29 anys considera acceptable en algunes circumstàncies. L’apoderament de les noies i la identificació de les actituds de control en les relacions afectives són les idees força que travessen aquest material audiovisual, que esperem que us agradi i sigui d’utilitat.

PROGRAMA “Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència”:

- Projecte de formació per a la prevenció de la violència masclista, elaborat per l’entitat especialitzada TAMAIA viure sense violència.

- Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescents, elaborat per l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears.

WOMEN IN ARCHITECTURE CELEBRATES 40TH ANNIVERSARY OF ARCHITECTURAL DESIGN 1975 AUGUST ISSUE

Diseño Arquitectónico publicó Mujeres en Arquitectura en agosto de 1975. La idea de centrarse en el tema de la mujer fue motivada por la designación de 1975 de las Naciones Unidas como Año Internacional de la Mujer. Monica Pidgeon, editora, se dirigió a las jóvenes arquitectas para conocer su perspectiva y expectativas sobre la profesión. Se plantearon dos preguntas básicas:

 • ¿Hay alguna contribución a la arquitectura la que las mujeres pueden hacer y los hombres no pueden (y viceversa)?
 • ¿Cuál es la ventaja o desventaja de trabajar en la profesión?

Més informació: https://womeninarchitecture1975.wordpress.com/

Streaming http://www.upv.es/endirecto/ARQ1

 

Premis, beques i ajuts

 XV EDICIÓ DE LA BECA D’INVESTIGACIÓ “DONA I DISCAPACITAT” I XXVI EDICIÓ DEL CONCURS DE TREBALLS SOBRE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT FÍSICA

Aquest any la temàtica és “Família i Persones amb discapacitat: Preocupacions, necessitats i demandes: El paper de la família en la integració de les persones amb discapacitat física”.

PREMIS FRANCESCA BARTRINA AL MILLOR TREBALL DE FI DE GRAU DE LES UNIVERSITATS CATALANES.

Per a més informació: http://mon.uvic.cat/ceig/videos-del-simposi-el-cancer-de-mama-des-duna-perspectiva-feminista/

Altres activitats

 

COMENÇA LA 23A EDICIÓ DE LA MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES DE BARCELONA 

CABECERA-WEB3La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona és un espai concebut per a donar a conèixer la història i el present de la creació cinematogràfica femenina i per convidar als diferents públics a descobrir la circulació de noves mirades presents en el cinema de les dones, mirades que estan enriquint i transformant les pràctiques culturals, que demostren el compromís de les cineastes amb la complexitat de les realitats i els debats del seu temps i que estan renovant el conjunt de la creació audiovisual.

Aquesta nova edició es planteja com una continuïtat en relació amb els objectius que han orientat tot el seu trajecte i també en continuïtat pel que fa al format introduït fa dos anys, és a dir, la suma de diferents programes repartits al llarg de l'any i a diferents espais culturals de la ciutat.

La programació oferirà un conjunt de films que permetin visualitzar la imprompta de les cineastes internacionals en l'evolució formal dels llenguatges i les narratives audiovisuals, el seu compromís estètic i polític, vinculat a les transformacions socials del món contemporani, el trajecte de les genealogies femenines pel que fa a la creació cinematogràfica i suggereixin, així mateix, lectures significatives sobre el passat connectades amb les pràctiques interpretatives del nostre present.

 

TALLER "EL VIDEO DEL MINUT" 2015

El vídeo del minut, projecte iniciat el 1997, és una invitació a totes les dones per a que expressin i visibilitzin el seu punt de vista mitjançant la filmació d’un pla seqüència d’un minut. Aquesta és una convocatòria que es desenvolupa a l’Estat espanyol a través de TRAMA, la coordinadora de festivalsi mostres de cinema de dones. El tema proposat aquest any vol reflectir diferents punts de vista de les dones respecte a la noció i la vivència dels excessos.

A més del taller, la convocatòria segueix oberta per a que ens feu arribar els vostres vídeos . Data límit: 4 de maig de 2015. 

Com cada any, el conjunt de les obres rebudes es projectaran a [La Virreina] Centre de la Imatge, el 28 maig de 2015.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El Centre d'Estudis i Documentació de les Dones us informa de les següents adquisicions de la Col·lecció "Contra la violencia de género. Documentos":

Núm. 16. VI Informe del observatorio estatal de violencia sobre la mujer 2012.
Núm. 17. Percepción social de la violencia de género.
Núm. 18. El ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo de la sociedad de la información y del conocimiento.

logoCEDD

sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

 

CATALUNYA DEFENSA ELS DRETS HUMANS DE LES DONES A LA REUNIÓ DE LES NACIONS UNIDES BEIJING+20


Enguany es celebra el vintè aniversari de la Quarta Conferència Mundial de Dones, que es va celebrar a Pequín (Xina) l'any 1995. Aquella trobada va cloure amb la Declaració i Plataforma d'Acció de Pequín, un dels plans més ambiciosos mai aprovats en el terreny dels drets de les dones.
Vint anys després, es constata que, malgrat la voluntat política desencadenada per la Plataforma d'Acció de Pequín, cap país no ha aconseguit completar aquest programa. Les dones guanyen menys que els homes i és més probable que treballin en ocupacions de baixa qualitat. Una tercera part de les dones pateix violència física o sexual al llarg de la seva vida. Les bretxes en els drets reproductius i l'atenció de la salut causen la mort de 800 dones en donar a llum cada dia.

En aquest context, el vintè aniversari de la conferència de Pequín (Beijing+20) és una oportunitat per renovar vincles, revitalitzar compromisos, enfortir la voluntat política i mobilitzar el públic. Hi ha cada cop més evidències que l'apoderament de les dones apodera la humanitat en el seu conjunt: amb un tractament igualitari de les dones, les economies creixen més ràpidament, i lesl famílies tenen més salut i estan més ben educades.

La celebració de la cincuanta-novena sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW59) de les Nacions Unides, celebrada a Nova York del 9 al 20 de març del 2015, és una oportunitat única per actualitzar els compromisos acordats a Pequín el 1995. El compromís del Govern de Catalunya amb la campanya Beijing+20 es manifesta també amb la participació a la trobada de Nova York.

Nosaltres les Dones

 

INFORME DE LA OMS "LES DONES I LA SALUT: LES DADES D'AVUI, L'AGENDA DE DEMÀ"


mujeres y saludEncara que s'han realitzat alguns progressos, les societats del món sencer continuen fallant a la dona en moments clau de la seva vida, particularment en l'adolescència i la vellesa. Aquestes són les conclusions de l'informe més complet de l'OMS fins a la data sobre la salut de la dona al llarg de la seva vida, des del naixement fins a la vellesa passant per la infantesa, l'adolescència i l'edat adulta.

El gruix de l'atenció sanitària està a càrrec de dones, però aquestes poques vegades reben l'atenció que elles mateixes necessiten. Les dones viuen més que els homes, però aquests anys suplementaris no sempre s'acompanyen de bona salut. La biologia pot ajudar però la societat no ho fa. En molts llocs, les dones i les nenes afronten problemes similars, en particular la discriminació, la violència i la pobresa, que augmenten el seu risc de mala salut.

L'OMS exhorta actuar més enllà del sector sanitari per millorar la salut de les dones i les nenes en totes les etapes de la seva vida. L'informe proporciona, a més, les dades més recents i completes disponibles fins a la data sobre les necessitats específiques de les dones i els problemes de salut que enfronten des del naixement fins a l'edat avançada.


Resum analític
Informe complet (Anglès)
Discurs de la Directora General
Comunicat de premsa
Salut de la Dona (Dades principals)

 

Font: http://www.who.int/gender/es/ 

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto