Ir al contenido

Página principal de la UdL

Març número 130

“Cap causa no pot justificar l'abús contra els drets humans”

Irene Khan (Bangladesh, 1956). És la setena secretària general d'Amnistia Internacional (AI) i la primera dona, la primera musulmana i la primera asiàtica al capdavant d'aquesta organització de defensa dels drets humans. Especialista en Dret Internacional, va treballar durant vint-i-un anys en defensa dels refugiats en l'ACNUR. Des d'aleshores, aquesta incansable defensora dels drets humans prefereix treballar sobre el terreny per conèixer, de primera mà, les tragèdies dels més desfavorits.

 

Font: 1325 mujeres tejiendo la paz. Disponible a l'enllaç.

 

 

8 de març Dia Internacional de les Dones 

 

COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LES DONES 

image001A Lleida s'han organitzat prop de cinquanta actes, per més de trenta entitats de la ciutat, que es faran entre el 25 de febrer i el 25 de març

En especial destaquem els seguents actes: 

 

Acte institucional i lectura del manifest

 • Dia: Diumenge 8 de març de 2015.

 • Hora: A les 12 hores. 

 • Lloc: A la plaça 8 de març

Jornada: Dones, salari i igualtat

 • Dia: 12 de març

 • Hora: de 10.00h a 14.00h

 • Lloc: sala d'actes de Rectorat (UdL)

 • Inscripció (termini: 5 de març)

Lliurament del VIII Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere i de la X Beca de recerca Cristina de Pizan

 • Dia: Dimarts 10 de març de 2015.

 • Hora: A les 17.30 hores. 

 • Lloc: Saló de plens de la Paeria.

Jornada Dones i emprenedoria: Nous horitzons

 • Dia: Dimarts 17 de març de 2015.

 • Hora: De les 9.30 a les 14 hores. 

 • Lloc: Auditori CaixaFòrum.

Visita guiada amb perspectiva de gènere a l’exposició Transició democràtica a Lleida

 • Dia: Dimecres 18 de març de 2015.

 • Hora: A les 18 hores. 

 • Lloc: Centre d'Art La Panera.

 

“TU MOUS FITXA. CATALUNYA PER L’EQUITAT DE GÈNERE”

8mbaner 152x240

La Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya impulsen la campanya "Tu mous fitxa. Catalunya per l'equitat de gènere", en el marc de la commemoració el 8 de març del Dia Internacional de les Dones.

La campanya, que gràficament es representa amb les fitxes i el taulell del joc dels escacs, serà àmpliament divulgada per les institucions a través dels mitjans de comunicació propis, així com en insercions a la premsa escrita general, comarcal, gratuïta i digital. Els ens local que ho considerin podran adaptar l’eslògan al seu àmbit d’acció territorial.

L’objectiu de l’Institut Català de les Dones amb aquesta campanya és promoure la reflexió i la revisió individual de cada ciutadà i ciutadana al voltant del concepte equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional, com en les relacions familiars i personals. Aquesta presa de consciència individual ha de permetre actuar, moure fitxa, i protagonitzar una transformació que ens porti a una societat on el valor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones sigui una realitat efectiva.

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya afirma en el seu articulat que l’equitat de gènere és un valor de la societat catalana i que els poders públics han d’emprendre polítiques actives per a reconèixer les dones com a subjectes socials i polítics, superar el model androcèntric i reconèixer l’expertesa femenina, així com les aportacions que les dones han fet i fan en totes les esferes polítiques, socials, econòmiques i culturals.

L’equitat de gènere també es l’eix del contingut de la Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones del 8 de març del 2015, que serà llegida en els actes commemoratius que es faran en tot el territori.

 • Podeu trobar més informació a la pàgina web de l'ICD

 

JORNADA "REPTES SOCIALS, POLÍTICS I JURÍDICS PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

 • Dia: 3 de març de 2015. 

 • Hora: De les 17.00  a les 20.00 hores. 

 • Lloc: Saló de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat d'Extremadura. 

 

CURS SUFRAGISME FEMENÍ I LLUITA PELS DRETS DE LES DONES

Les Nacions Unides van declarar el 8 de març Dia Internacional de les Dones, una commemoració que se celebra arreu del món. És dins d’aquesta celebració que la Regidoria de Polítiques d’Igualtat organitza aquest curs esperant que sigui d’interès per a bona part de la ciutadania.
El curs estarà impartit pel Francesc Rodríguez Bernal, professor de la Universitat de Lleida, doctor en història Medieval per la UAB i per la Universitat de Poitiers (França), investigador i divulgador.

 • Dates: Dies 3, 10, 17 i 24 de març de 2015. 

 • Hora: De les 20.00 a les 21.00 hores. 

 • Lloc: Museu Comarcal de l'Urgell (C. Major, 11 Tàrrega). 

 • Més informació: Curs gratuït, entrada lliure. Oficina d'Acció Social i Ciutadania (C. de la Solana, 6 Tàrrega) Tel. 973502670, correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..

 

TAULA RODONA "JOVES I CONNECTADES. ESTEREOTIPS I VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN L'ADOLESCÈNCIA TIC"

La connectivitat a través de les xarxes socials i el consum de productes d'oci digital són part de la quotidianitat de les i els adolescents. Aquest fet configura uns trets identitaris caracteritzats, entre d'altres aspectes, per la virtualitat de les relacions entre joves. Però, fins a quin punt aquesta nova manera d'interactuar reprodueix les desigualtats entre noies i nois que marquen els estereotips de gènere hegemònics? En quins casos podem parlar, fins i tot, de noves formes de violència nascudes dels vells patrons sexistes? La taula rodona "Joves i connectades" pretén abordar aquestes qüestions des de tres àmbits d'estudi de l'adolescència i les TIC: els videojocs, el ciberassetjament i l'ús de les xarxes socials.

 • Dia: Dimecres 4 de març. 

 • Hora: De les 12 a les 14 hores. 

 • Lloc:Sala Josep Laporte, Seu central de la UOC, Avinguda del Tibidabo, 39-43, Barcelona.

 • Organitza: Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

 • Més informació: Cnsulteu el programa

 

INTERNATIONAL WOMEN'S DAY 2015 - WOMEN IN THE ACADEMIC WORLD

Dimecres 4 de març, a les 17.00 hores, a l'Institut d' Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona): Taller d'InterSection “Women and the academic ladder”, en el qual unes diverse dones que ocupen diferents posicions en l'escala de la investigació paralaran de la seva experiència. 

Dijous 5 de març, a les 18.00 hores, a l'Institut d'Estudis Catalans: Conferència del dia de les dones “Empowerment of women in the academic world” impartida pel Dr. Lynn Kamerlin (Uppsala University, Chair Young Academy of Europe). 

Dijous 5 de març, a les 19.30 hores, a la Reial Academia de Medicina de Catalunya (Carme, 47, Barcelona): Concert “Women’s Sephardic Songs” a càrrec d'Olga Miracle (soprano), Noemí Agell i Pere Olivé (instruments de corda i percussió).

 

CICLE DE COL·LOQUIS "DIA INTERNACIONAL LES DONES"

Com a presentació acadèmica del Cicle, tindrà lloc una Taula col·loqui sobre "La igualtat d'oportunitats en un mercat globalitzat i en crisi" i la Sra. Mª Emilia Casas Baamonde impartirà la Conferència "Dona i Drets Fonamentals. El dijous a la tarda hi haurà dues Taules Col·loqui, una sobre "La
perspectiva de gènere en les Titulacions universitàries" i una altra entorn de "Sexualitat i salut amb enfocament de gènere".

 • Dia: Dies 4 i 5 de març de 2015. 

 • Lloc: Facultat de Dret. 

 • Organitza: Unitat d'igualtat de la Universitat d'Alcalá. 

 • Inscripció: Les persones que s'inscriguin prèviament, i completin el Cicle (hi haurà control d'assistència), rebran el Certificat de participació. Per realitzar la inscripció contacteu a través del correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

XERRADA  "QUE A LES NOIES NO SE’NS DÓNA BÉ LA TECNOLOGIA?"

Xerrada organitzada en el marc de la campanya “Informa’t: I tu ja tens clar què estudiar?” i del 8 de Març, Dia de la Dona. Va dirigida especialment a noies, familiars, docents i orientadors sobre l’accés de les noies en els estudis mitjans i superiors relacionats amb la tecnologia, un dels sectors amb més prestigi i sortida laboral avui dia, i amb menys presència femenina.

 

CAMINADA INTERNACIONAL DE LES DONES PER LA IGUALTAT - DONA BALÀFIA 

Sortirem a les 10 h del matí del Baluard de la Reina-Turó de la Seu Vella- i anirem caminant per carrers emblemàtics de la ciutat amb nom de dona fins a tornar al Baluard on farem l'abraçada a la Seu Vella per demanar que sigui Patrimoni Mundial.

 • Dia: 8 de març de 2015. 

 • Hora: 10.00 hores. 

 • Organitza: Dona Balàfia

 ACTIVITATS A LA FACULTAT DE FILOLOGIA DE LA UNIVERSITAT COMPLUTENSE DE MADRID

 • Dia: 6 de març de 2015. 

 • Hora: 9.00 hores. 

 • Programa: a l'enllaç

ACTIVITATS DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE MADRID EN COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ

L'acte organitzat per la Unitat d'Igualtat tindrà lloc el dia 9 de març a les 13.00 hores a la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid. A més, durant tot el mes de març i abril duran a terme d'altres activitats. Podeu consultar-les totes al programa d'activitats

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

 

JORNADA DONES, SALARI I IGUALTAT

100000000000025B000002286E78C3EF

El Centre Dolors Piera organitzarà la jornada Dones, salari i igualtat per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’acte es celebrarà el 12 de març a la sala d'actes del edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. La jornada es retransmetrà en directe a través del canal de streaming de la UdL. Vegeu el programa.

La jornada, finançada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d’Espanya i pel Fons Social Europeu, es centrarà en la situació de les dones en l’àmbit laboral i les condicions de desigualtat que pateixen actualment.

L’esdeveniment comptarà amb una conferència titulada La igualtat retributiva d’homes i dones: marc normatiu, a càrrec del Dr. Carlos Alfonso Mellado, Catedràtic de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València, i de la Dra. Gemma Fabregat Montfort, Professora Titular del Departament del Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València. Ambdós ponents són especialistes punters en la matèria.

Seguidament, es realitzarà una taula rodona amb la participació dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, anomenada Bretxa salarial i negociació col·lectiva: experiències pràctiques.

Els aspectes que es tractaran durant la jornada giraran entorn de la desigualtat salarial i la qualitat del treball, en la conferència inaugural, i la negociació col·lectiva, a la taula rodona, on s’exposaran experiències en la negociació relacionades amb la igualtat de retribució. 

 

Sin nombreUS PRESENTEM LA 11a PUBLICACIÓ GENUÏNES "IGUALTAT RETRIBUTIVA ENTRE HOMES I DONES"

Genuïnes és una col·lecció de quadríptics editats pel Centre Dolors Piera que informen sobre diferents aspectes de la Igualtat de Gènere i sobre les accions de la Universitat de Lleida al voltant d'aquest tema, amb il·lustracions de Txell Tehàs. 

Descarrega't el quadríptic.

 

 

 

Activitats a Lleida

 

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

activatFins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.

 • Consulta el programa del curs 2014-2015. Totes les activitats són gratuïtes.

 • Més informació:

          Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

          Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

          Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida

 

GRUP DE REFLEXIÓ "50 OMBRES D'ÈXIT. VOLS UN GREY A LA TEVA VIDA?"

 • Dia: 4 de març de 2015.

 • Hora: 19:30h.

 • Lloc: Sala de Juntes de l'Edifici del Rectorat. 2ª planta (2.26) 

 • Organitza: Associació LIKA.

 • Obert a tothom.

 

TAULA RODONA " DONA I TERCER SECTOR" - L'APORTACIÓ DE LA DONA E L'ASSOCIACIONISME LLEIDATÀ 

 • Dia: El 5 de març de 2015.

 • Hora: De les 18.15 a les 23.59 hores. 

 • Lloc: Sala Jaume Magre (C/ Bisbe Torres, 2 Lleida) 

 • Programa:

          18.15 h Inauguració de la Jornada a càrrec de: Núria Solé, secretària general de la UGT- Terres de Lleida.

          18.20 h Homenatge a les dones afiliades al sindicat des de fa 25 anys.

          18.30 h Taula Rodona. Moderada Mª Rosa Ball, Regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria.

          Ponents:

          - Eva Bartra, presidenta de l'Associació Salut Mental Ponent

          - Digna de Torres, presidenta ADIMA, Associació de Dones Intervingudes de mama

          - Maite Montañes, delegada AFANOC Lleida

          - Montse Robles, responsable de formació. Servei de Suport al dol ponent

 • Organitza: UGT Terres de Lleida

 • Més informació: Telèfon de contacte 973270801/Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

TALLER DE RECONCILIACIÓ MENSTRUAL

 • Dia: Dissabte 7 de març de 2015. 

 • Hora: De les 10.00 a les 20.00 hores. 

 • Lloc: Centre de Recursos Juvenils (C/ La Palma, 6 Altell). 

 • Inscripció: A través del correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o trucant al 681331500. Preu: 50€. 

 • Més informació: Consulteu la web o el facebook de LIKA. 

 

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL "GENDERNAUTS"

 • GENDERDia: 12 de març de 2015. 

 • Hora: A les 19.00 hores. 

 • Lloc: Centre Cívic Sagrada Familia (C/Provença, 480 Barcelona)

 • Organitza: Programa de Dona el Districte de l'Eixample. 

 • Més informació: Consulteu la pàgina web del Centre Cívic Sagrada Familia

 

TALLER ITINERANT "ELS LIDERATGES FEMENINS"

Reflexió i debat per recollir les vivències de les dones a la vida quotidiana. 

 • Dia: 15 de març de 2015.

 • Hora: 18:00h.

 • Lloc: Ass. Dones del Clot (C/ Taquígraf Martí, 11)

 • Organitza: Associació LIKA.

 • Obert a tothom.

 

GIMCANA FAMILIAR 

pare gincamaUna gimcana amb jocs divertits, cooperatius i coeducatius! Tot per gaudir en familia, sigui del tipus que sigui aquesta. Veniu amb roba còmoda i ganes de pasar-ho bé en familia! És una ocasió idònia per potencial el vincle dels pares amb els fills/es, una paternitat activa i responsable, i la corresponsabilitat.  

 • Dia: 15 de març de 2015. 

 • Hora: D'11 a 13.30 hores. 

 • Lloc: A l'entrada del parc de la Mitjana de Lleida. 

 • No cal inscripció. 

 

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

 

ASSETJAMENT I CIBERASSETJAMENT A L'ADOLESCÈNCIA 

Continguts del curs:
- Bases de l'assetjament escolar.
- L'adolescent a les xarxes socials, creació d'identitat social. Les xarxes com a eina de socialització i d'assetjament.
- L'anonimat com a eina de despersonalització davant l'agressió (difusió de la responsabilitat i la culpabilitat).
- Perfil psicològic de víctimes i agressors.
- Eines d'intervenció amb víctimes i agressors.
- Eines d'intervenció amb el grup.
- Aproximació a la creació d'un protocol d'intervenció.

 • Dia: 3 de març de 2015. 

 • Hora: De les 16.00 a les 20.00 hores. 

 • Lloc: Ajuntament d'Oliana. Plaça de la Reguereta, 1 (Oliana-Lleida) 

 • Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família.

 • Més informació: Us podeu posar en contacte trucant al 938822473 o enviant un correu a gEsta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

VI JORNADA D'IGUALTAT DE LA UNED

Aquesta jornada té com a fil conductor la questió de gènere relacionada amb la dona immigrant. La jornada comptarà amb dos actes: 

 • El dia 4 de març, a les 18:00 hores, al Centre Associat de Madrid (Escoles Piadoses), el rector inaugurarà l'exposició “Tots els colors (black ladies)” part de la qual s'exhibirà simultàniament a la Biblioteca Central. Aquesta exposició té una evident finalitat social, per tal com els beneficis obtinguts en la venda de les obres que conformen|formen l'exposició seran destinats a l'Associació “Mujeres Opañel”.

 • El dia 5 de març se celebrarà la tradicional jornada amb el format de diferents ponències sota el títol "La qüestió de gènere: altres dones, altres països, altres cultures", amb la presència de diferents personalitats del món de la judicatura, la cultura, ONG i participants de la comunitat acadèmica.


TALLER "VIOLÈNCIA MASCLISTA: DETECCIÓ I EFECTES EN ELS INFANTS"

Taller per a professionals del Consell Comarcal de les Garrigues i Agents dels Protocols de violència de les Garrigues a càrrec de Mireia Bonet, psicòloga infantojuvenil del SIE de Lleida. L'objectiu del taller és donar a conèixer els efectes de la violència masclista en els infants i joves, informar sobre els recursos resilients dels infants i dotar d'estratègies de detecció en l'àmbit d'actuació de cada professional.

 • Dia: El 6 de març de 2015. 

 • Hora: De les 11.00 a les 12.30 hores. 

 • Lloc: Consell Comarcal de les Garrigues (Avinguda de Franscesc Macià, 54 Les Borges Blanques). 

 • Organitza: SIE Lleida. 

 • Més informació: Telèfon de contacte 973142658 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

II CONGRÉS GÈNERE, MUSEUS. ART I MIGRACIÓ

 • Dia: Del 6 al 8 de març de 2015. 

 • Lloc: Lugo 

 • Organitza: Red Museística Provincial de Lugo. 
 • Més informació: Consulteu el programa i el lloc d'inscripcions a la pàgina web del congrés

 

CURS D'ELABORACIÓ D'INDICADORS SENSIBLES AL GÈNERE

La formació que es presenta té per objectiu principal l'adquisició de formació bàsica en indicadors de gènere aplicats a l'Administració Pública. Es pretén que aquesta formació pugui vincular-se amb les funcions quotidianes desenvolupades en el nostre àmbit de treball, de manera que es pugui afavorir la medició del procés real de mainstreaming de gènere que s'implementa actualment a la Generalitat de Catalunya. El curs s'adreça a personal tècnic de les administracions públiques catalanes i d'entitats del sector públic autonòmic que disposi de coneixements previs en matèria d'igualtat de gènere.

 • Dia: Dies 25 i 26 de març de 2015. 

 • Hora: De les 9.30 a les 14.00 hores. 

 • Lloc: Escola d'Administració Pública de Catalunya. 

 • Matrícula: Cal que us hi inscrigueu per mitjà d'ATRI o del circuit que tingui establert la unitat de formació del vostre departament o organisme.Les places són limitades. 

 • Més informació: Podeu consultar la pàgina web de l'ICD

 

VII CONGRÉS INTERNACIONAL D'ANÀLISI TEXTUAL "LAS DIOSAS"

 • Dia: Dies 25, 26 i 27 de març de 2015.  

 • Organitza: Asociación Cultural Trama y Fondo amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de la Informació, Universitat Complutense de Madrid.

 • Més informació: Podeu consultar la pàgina web del congrés.

 

CALL OF PAPERS: CONGRÉS DONES PÚBLIQUES, CIUTADANES CONSCIENTS 

El XIX Congrés Internacional de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere <<Purificación Escribano>>, de caràcter multidisciplinari, analitzarà des de la història, l'educació, la temàtica jurídica i les arts escèniques la lluita de les dones per aconseguir el seu espai en aquell temps il·lusionant que va ser la Segona República. També es retrà homenatge a aquelles dones, concretes i moltes vegades silenciades, que amb la seva acció i creativitat van fer més democràtic i igualitari un període de canvis profunds a Espanya.

 • Dia: El congrés tindrà lloc els dies 23 i 24 d'abril de 2015. 

 • Termini: Les comunicacions s'haurán d'enviar abans del dia 25 de març de 2015 al correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 • Més informació: Podeu consultar el lloc web del congrés 

 

Premis, beques i ajuts

 

XXIX PREMI 8 DE MARÇ - MARIA AURÈLIA CAMPMANY 2015 SOBRE IGUALTAT SALARIAL

Els premis tenen com a finalitat promoure projectes que donin visibilitat al papel de la dona. 

Es lliuraran dos premis:

- Premi del Jurat: 15000€
- Premi del públic (votació popular) 1000€

 • Dia: 5 de març de 2015. 

 • Hora: De les 18:00 a les 19:00

 • Lloc: Saló del Cent de l'Ajuntament de Barcelona (Plaça Sant jaume, 1)

 • Organitza: Regidoria de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona

 • Més informació: Podeu trucar al 932850357. 

 

ACTE D'ENTREGA DEL PREMI DEL I CONCURS FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO

donesL’acte consistirà en:

- Presentació del l’acte: Grup de Dones de Lleida

- Resolució del Jurat

- Convocatòria del II Concurs Fotogràfic Feminista Leo Pedrico

- Sopar (les places del sopar són limitades i se sol·licita comprar prèviament el tiquet, preu:18 €)

- Actuació musical del Quintet Boira

 

XXII PREMI DE DIVULGACIÓ FEMINISTA CARMEN DE BURGOS

L'Associació d'estudis històrics sobre la Dona de la Universitat de Málaga, amb la finalitat de reconèixer la tasca de divulgació en el camp de la temàtica feminista.

 • Dia: El veredicte es farà públic en el marc del dia 8 de març de 2015.

 • Més informació: Podeu consultar les bases de la convocatòria.

 

Altres activitats

 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DONES DE NOU BARRIS: ITINERARIS HISTÒRICS

El llibre ha estat fruit d'un estudi elaborat per la historiadora Isabel Segura, impulsat per al Districte de Nou Barris, en col·laboració Regidoria de Dona i Drets Civils.

El llibre vol donar visibilitat a les aportacions de les dones en la construcció del districte durant l'últim segle i ha estat elaborat a partir dels testimonis i el treball historiogràfic de dones del districte.

En l'acte hi participarà la Regidora de Dona i Drets Civils, Sra. Francina Vila, l'autora del llibre, Isabel Segura Soriano i diverses representants de les dones del districte que han participat en el procés.

 • Dia: Dimecres 4 de març de 2015. 

 • Hora: A les 19.00 hores. 

 • Lloc: Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris (pl. Major de Nou Barris, 1).

 

IIª TERTULIA AMB LA A "HISTÒRIA DE LA TEORIA FMINISTA"

En aquesta ocasió, vindrà a introduir el tema Ana de Miguel, Doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid i, en l'actualitat, Professora Titular de la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid.

La seva exposició i el debat posterior giraran entorn del curs Història de la Teoria Feminista, del qual és Directora, que és una tradició del pensament feminista.

Aquest curs va ser inaugurat per Celia Amorós en els primers anys 90 del segle XX i Ana és una excel·lent successora d'aquesta etapa.

L'Associació amb l'A considera que és necessari conèixer i aprofundir en aquest llegat de coneixement i, sobretot, de cara a les generacions joves de dones que han de saber l'esforç realitzat per les seves predecessores i que estan obligades a recollir el testimoni per a, des d'aquesta “tradició”, innovar i seguir aquest llarg camí cap a la Igualtat.

 • Dia: 4 de març de 2015. 

 • Hora: A les 16.30 hores. 

 • Lloc: Espaci Escènic Las Tablas (Plaça d'España nº 9, Madrid)

 

EXPOSICIÓ "DONES DE BARCELONA. ITINERARIS HISTÒRICS" 

L'exposició s'ha elaborat a partir de la col·lecció de llibres que durant els darrers anys s'ha elaborat en col·laboració amb els diferents Consells de Dones dels Districtes de la ciutat, amb l’objectiu de donar visibilitat a les aportacions de les dones en les diferents esferes de treball i sosteniment de la vida pública i privada de la ciutat des de principis del segle XX fins ara.

 • Dia: L'exposició es podrà visitar fins el 15 de març de 2015. 

 • Horari:  De 10.00 a 20.00 hores.

 • LLoc: Pati de l'Ajuntament de Barcelona. Plaça Sant Jaume, 1.

 

EXPOSICIONS A LA PROVINCIA DE LLEIDA 


Dones d'empresa

 • Dia: Del 27 de febrer al 15 de març de 2015. 

 • Horari: Divendres de 18.00 a  21.00 hores. Dissabtes i diumenges de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores.  

 • Lloc: Sala del Casal (C/ La planeta, 34 Torrebesses). 

 • Organitza: Associació de Dones de Torrebesses

 • Més informació: Telèfon de contacte 973126059 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

"Quin temps tenim? L'organització de la vida quotidiana"

Les dificultats per harmonitzar la vida laboral, la personal i la familiar han convertit la gestió del temps en una de les qüestions prioritàries per al benestar de les persones. Per què ens falta temps? Com es pot fer compatible la jornada laboral amb les necessitats de cura i atenció de les persones? Qui se n’ha d’ocupar? L’objectiu d’aquesta exposició és explicar de què parlem quan ens referim als usos del temps, tot mostrant els diferents aspectes que hi tenen relació i el lloc central que ocupa la cura de les persones. La mostra ha estat cedida per l’ICD. 

 • Dia: Del 2 al 9 de març del 2015. 

 • Horari: De dilluns a diumenge de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores. 

 • Lloc: Residencial Sant Sebastià (C/ La Bassa, 113 Alcarràs).

 • Organitza: Residencial Sant Sebastià

 • Més informació: Telèfon de contacte 973791784 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

"Quin temps tenim? L'organització de la vida quotidiana"

 • Dia: Del 3 al 16 de març del 2015. 

 • Horari: Dimarts i dijous de 9 a 21 h; dilluns, dimecres i divendres de 15 a 21 h i dissabte de 10 a 13 h.

 • Lloc: Biblioteca Joaquim Montoy (C/ Doctors Castells, 6 Alcarràs)

 • Organitza: Biblioteca Joaquim Montoy. 

 • Més informació: Telèfon de contacte 973791538  / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

"Artistes catalanes del dibuix i la pintura"

Aquesta exposició té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX. Elles, com moltes altres, formen part d'una genealogia oculta que aquesta exposició pretén començar a fer visible. La mostra ha estat cedida per l’ICD.

 • Dia: Del 2 al 31 de març de 2015. 

 • Horari: De les 09.00 a les 23.59 hores. 

 • Lloc: Biblioteca Joan Duch (C/ La Font, 30 Juneda). 

 • Organitza: SIAD Garrigues. 

 • Més informació: Telèfon de contacte 973142658 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

"La lluita per l'oportunitat de viure"

L'exposició, "La lluita per l’oportunitat de viure. Les dones durant la segona República, la guerra, el franquisme i la construcció de la democràcia", reconstrueix alguns episodis de la vida de les dones des del 1931 fins al 1978. El recorregut de la mostra permet conèixer aquest període de la història a través de la perspectiva de les dones ja que visualitza les seves experiències i les seves aportacions.

 • Dia: Del 2 al 9 de març de 2015.

 • Horari: De les 10.00 a les 20.00 hores. 

 • Lloc: Residència Sant Domènec (Compte d'Urgell, 1 Balaguer). 

 • Organitza: SIAD Noguera.

 • Més informació: Telèfon de contacte 973448933 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

"Violència masclista en la parella: desmuntem mites?"

El nostre pensament està construït a base de mites o creences que ens ajuden a explicar el món i a donar sentit a les coses que ens passen. Aquest pensament i la forma que tenim de sentir i expressar-nos estan influenciats pel nostre entorn. Aquesta exposició proposa una revisió d’alguns mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista. Alhora, ofereix idees i elements de reflexió per transformar aquests mites i creences i avançar, així, vers unes relacions lliures violència masclista. La mostra ha estat cedida per l’ICD. 

 • Dia: Del 2 al 9 de març de 2015. 

 • Horari: Dies laborals de 18.00 a 21.00 hores i dissabtes i diumenges de 10.00 a 20.00 hores. 

 • Lloc: Sala Polivalent (C/ Espadós, s/n Almenar) 

 • Organitza: Associació de Joves El Coc. 

 • Més informació: Telèfon de contacte 973770013 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

"Dones grans, grans dones"

Aquesta exposició trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, en desmunta els tòpics i reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes. Ser dona i fer-se gran d'un manera autònoma, sana i equilibrada és una tasca complexa. Les imatges de les dones grans d'altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d'avui en dia, la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen. Mai com ara hi ha hagut tantes dones grans tan preparades, amb tanta energia, amb un bagatge tan gran i amb tants anys per endavant.

 • Dia: Del 2 al 31 de març de 2015. 

 • Horari: De les 08:00 a les 23:59

 • Lloc: Centre d'Assistència Primària (CAP) de les Borges Blanques (C/ Raval del Carme, 147 Les Borges Blanques). 

 • Organitza: SIAD del Consell Comarcal de les Garrigues.

 • Més informació: Telèfon de contacte 973142658 / Correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

PROJECTE 100MIRRORS EXTENDED

El projecte europeu 100Mirrors Extended, és un projecte que té per objectiu final el conèixer, divulgar i millorar la situació de les dones europees; en especial, de les dones emprenedores. Aquest Projecte està creant una nova pàgina web, on dones de diferents països explicaran les seves experiències, competències i també les dificultats que han trobat a l'hora de ser emprenedores, o de plantejar-se el fer-ho. També en aquesta nova pàgina web es mostraran els exemples d'algunes dones que sí que han aconseguit superar els inconvenients i han tingut èxit en diferents àmbits; dones que poden servir-nos com a referència per fomentar el nostre esperit emprenedor i la nostra motivació.

Per desenvolupar una anàlisi de les necessitats d'aquelles dones que vulguin ser emprenedores, o que portin poc temps en aquest afany, i conèixer millor la seva situació i les seves dificultats, hem elaborat una petita enquesta.

Aquesta enquesta l'han de respondre les dones que volen emprendre un projecte, i aquelles altres que ja el van emprendre fan menys de dos anys.

 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

 

Plan de acción para la igualdad de oportunidades de mujeres y hombres en la sociedad de la información (2014-2017). Madrid: Instituto de la mujer y para la igualdad de oportunidades, 2014

Les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) han possibilitat un nou entorn que permet accedir, compartir, i reelaborar un gran volum d'informació a escala global i en un temps impensable fa uns anys. 

Aquest entorn, comunament conegut com a «Societat de la Informació», està induint grans canvis, i planteja reptes innovadors en la producció i l'organització del treball, en el sistema educatiu, en la manera de relacionar-se, en els mitjans de comunicació social, en la forma de fer política, en la creació artística o en el desenvolupament urbanístic, per posar només alguns exemples. S'està convertint en un escenari per a la nova construcció social. És necessari assegurar que aquest nou marc de relació no incorpori nous elements de discriminació.

Les situacions de desigualtat, i les diferències de dones i homes en la Societat de la Informació romanen amb freqüència invisibles, el que dificulta la plena inclusió de les dones i l'impuls de la igualtat d'oportunitats.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Notícies

 

PER UNA XARXA MÉS SALUDABLE I SEGURA 

El Centre Dolors Piera d’Igualtat i Promoció de les Dones ha dut a terme el taller “Fes un clic! A la xarxa sense cap risc!” a la biblioteca Ramon Berenguer IV d’Almenar. L’objectiu de la sessió, dirigida principalment al públic jove, és informar sobre l’ús segur de la xarxa i alertar sobre les principals situacions de risc i de violència de gènere a través de les noves tecnologies.

El taller forma part de la tasca d’assessorament i docència que du a terme el Centre Dolors Piera dins i fora de la comunitat universitària. Anteriorment, es va dur a terme a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social amb la col·laboració de la professora Olga Bernad. [+ informació]

 

VIOLÈNCIA DE GÈNERE COM A MATÈRIA D'ESTUDI

El Centre Dolors Piera ha impartit una classe relacionada amb el coneixement i la prevenció de la violència de gènere a la Facultat de Dret i Economia de la UdL, en el marc de l’assignatura de Dret Civil impartida per les professores Dora Padial i Dolors Toldrà.

La sessió, dins de l’horari lectiu, ha comptat amb una vuitantena d’alumnes. La classe, de dues hores de durada, ha estat dividida en dues parts. La primera part ha estat impartida per la gestora en gènere del CDP Cristina Rodríguez, que ha traslladat alguns dels principals conceptes sobre el gènere i la violència de gènere en l’àmbit general i en especial en la joventut. La segona part ha anat a càrrec de l’advocada Anna Nadal, que ha abordat la violència de gènere des del camp legal i jurídic. [+ informació]

 

PLA PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE EN EL SISTEMA EDUCATIU

El Departament d'Ensenyament ha aprovat aquest Pla que té com objectiu que l'acció educativa que es porta a terme als centres educatius de Catalunya estigui basada en els principis de coeducació i de la igualtat d'oportunitats.

 

NO SIN MUJERES

En Clásicas y Modernas (associació per a la igualtat de gènere en la cultura) hem tingut la idea d'escriure una carta oberta als homes demanant-los que es neguin a participar en tertúlies, congressos, concerts, antologies, etc, etc, on no hi hagi dones. De moment, ho demanem només, com a gest simbòlic, per al mes de març 2015, doncs la funció d'aquesta iniciativa no és tant aconseguir un resultat pràctic i immediat com crear consciència del problema, en general, i en particular, conscienciar els homes de que ells també són responsables de la desigualtat, encara que només sigui per omissió.

La carta ha estat ja firmada per les associacions amb les que habitualment treballem: MAV(arts visuals), CIM (cinema),AMIT (investigadores i tecnòlogues) i Dones en la Música. 

 • Podeu consultar la Carta completa.

 • Més informació: Podeu firmar la carta. 

 

DISTRIBUCIÓ D'ALGUNS FILMS DE LA XXIIª MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES 

Des de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que celebra aquest any la seva XXII edició, hem divulgat al llarg del temps una àmplia representació de la creativitat cinematogràfica femenina, així com la seva diversitat temàtica, cultural i formal tot desenvolupant diferents pràctiques innovadores per tal que les pel·lícules realitzades per dones incrementin la seva incidència entre els públics.

Amb aquesta orientació presentem ara un nou recurs, Mostra Internacional de Films de Dones – Distribucions, destinat a la distribució cultural d’algunes de les pel·lícules presentades en les darreres edicions. Concretament, les que aporten elements de reflexió sobre temes o debats relacionats amb els reptes de les polítiques de gènere, el feminisme o el moviment associatiu de les dones.

 • Les dues pel·lícules documentals amb què s’inicia aquest catàleg són:

          475: romper el silencio (Hind Bensari, 2014), una indagació sobre la representació i la percepció de la violència masclista al Marroc, i

          Menopausa rebel (Adele Tulli, 2014), un estimulant retrat sobre l’experiència de les dones grans implicades en un projecte associatiu liderat             per Thérèse Clerc, fundadora de la Casa Baba Yaga.

 • Més informació: Podeu posar-vos en contacte a l'email Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. i al web www.mostrafilmsdones.cat trobareu més informació sobre els films. 

 

JA ESTA DISPONIBLE EL NÚMERO 78 DE LA REVISTA "HOMBRES IGUALITARIOS" 

La nostra revista arriba ja al número 78, el primer del nou any i, poc poc, es va fent més gran. Tenim algunes novetats per comentar-vos!

 

PRESENTACIÓ DE "LA COLECTIVA: PROJECTES PER A LA SALUT I LA IGUALTAT"

Col·lectiva neix per impulsar el desenvolupament de persones, organitzacions i societats saludables, des de la construcció de relacions igualitàries. està formada per un equip interdisciplinari de professionals de les àrees de les Ciències Socials i Humanes i Ciències de la Salut.

Som un equip de professionals vinculades a l'acció social i a l'àmbit de la salut, amb un fort compromís per l'equitat i la justícia social. Ens mou la idea que tant la societat, com els entorns organitzatius i les relacions humanes, poden basar-se en estructures igualitàries que fomentin la convivència i el benestar, promovent un concepte de “societat saludable”.

Des d'aquesta visió, treballem en tres esferes: la social, l'organitzacional i la individual, realitzant diverses activitats, tals com programes de formació, assessoria, investigació, tallers i teràpies de grup i individuals. El nostre caràcter interdisciplinari ens permet fer intervencions des de diferents òptiques d'una manera integrada.  [+ informació]

 

PRESENTACIÓ ARTICLES DEL GRUP ANTÍGONA 

1) Bodelón, Encarna (2014): "Violencia institucional y violencia de género", Anales de la Cátedra Francisco Suárez, Vol 48, pp. 131-155
2) Heim, Daniela (2014): "Acceso a la justicia y violencia de género", Anales de la Cátedra Francisco Suárez, Vol 48, pp. 107-129
3) Igareda, Noelia (2015): “La inmutabilidad del principio “mater sempre certa est” y los debates actuales sobre la gestación por sustitución en España”, Universitas. Revista de Filosofía, Derecho y Política, nº 21, enero 2015, pp. 3-19.
4) Igareda, Noelia y Cruells, Marta (2014): “Críticas al derecho y el sujeto “mujeres” y propuestas desde la jurisprudencia feminista”, Cuadernos Electrónicos de Filosofía del Derecho, nº 30, diciembre 2014, pp. 1-16.

 

Nosaltre les Dones 

 

ORIGEN DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

El 8 de març s'ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també.

Des de l'inici de la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació no les eximí, però, de continuar sent responsables del treball de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques.

Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l'aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l'edat de treball de les criatures, la prohibició de l'horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.

D'aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N'és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada van fer l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball.

En l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s'han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911 (indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves). En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Ja que les dones contribuïen amb el seu treball -tant el remunerat com el domèstic- al creixement de l'economia dels seus respectius països, volien tenir el dret a participar en l'àmbit públic. Aquesta participació se centrà, durant unes dècades, en la reivindicació del dret de vot per a les dones, l'altre gran eix que conflueix en la celebració d'aquest dia.

La primera declaració programàtica reivindicant el dret de vot, la van fer les dones nord-americanes, el 1848, reunides a Seneca Falls. Anys després, les sufragistes angleses van fer de la reivindicació del dret de vot per a les dones l'eix central de les mobilitzacions. Les seves accions i les seves idees van traspassar fronteres i van tenir repercussions en altres països.

A partir de 1908, les socialistes nord-americanes van celebrar el Dia de la Dona, el darrer diumenge de febrer, per reivindicar el dret de vot. El 1910, en el marc de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin llençava la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona, amb l'objectiu principal de promoure el sufragi universal femení, la pau i la llibertat.

Seguint aquesta iniciativa, l'any següent, més d'un milió de dones europees i nord-americanes sortiren al carrer. Les primeres ho van celebrar el 19 de març i les segones ho van continuar fent el darrer diumenge de febrer.

Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el leitmotiv de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. I el 8 de març (segons el nostre calendari) de 1917 les dones russes, que feia anys que també ho celebraven, van sortir al carrer en demanda d'aliments i pel retorn dels combatents. Aquest va ser l'inici del moviment que acabaria amb la dimissió del tsar i la proclamació de la República. A partir d'aquest moment, el Dia Internacional de la Dona quedà fixat en la data del 8 de març.

Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l'origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d'aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

 

 

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto