Relacions de gènere i societat occidental
Aquest curs és una Matèria Tansversal adreçada a tot l’alumnat dels nous graus de la UdL, reconeguda amb 2 crèdits ECTS.
Competències
1. Identificació de les fonts de desigualtats de gènere que operen en els diferents àmbits socials.
2. Capacitat de reconèixer i articular una resposta a les situacions de discriminació envers les dones en els diferents àmbits de la vida social.
3. Capacitat de promoure intervencions concretes que contribueixin a construir unes relacions interpersonals, professionals i socials, basades en la justícia i la no discriminació.
Objectius
1. Analitzar els sistemes i rols de gènere que han incidit en la construcció de les relacions socials.
2. Oferir un marc teòric bàsic que ajudi a comprendre que la desigualtat entre dones i homes és un fet explicatiu de la realitat històrica, social i personal.
3. Descriure i reflexionar al voltant de les relacions de gènere construïdes en l’àmbit social: en el context de la parella, la família, la ciència i el món laboral.
4. Superar els tòpics sobre les relacions entre homes i dones tot situant-los dins d’un context que inclou i perjudica ambdós.
5. Desvetllar l’interés per imaginar les possibilitats d’una altra realitat quotidiana no sexista.
Continguts
1. Identitat de gènere. Feminitat i masculinitat. Rols i socialització. Estereotips de gènere. Agents de socialització: família, escola i mitjans de comunicació. Persistència i canvi en els rols dels gèneres. Possibles construccions socials alternatives.
2.Les variables espai i temps en la vida de dones i homes: espai urbà, espai interpersonal, temps de lleure, temps de feina, temps dedicat a la llar.
3.Relacions afectives, relacions de diferència. Més enllà de l’estima en la trobada entre dones i homes. La mediació amorosa.
4.Relacions de poder en la família occidental: obligacions familiars i micromasclismes. Matrimoni i parella de fet.
5.Dones i relacions professionals. Dones i remuneració salarial. Treballs prohibits i treballs atribuïts a les dones. Prevenció de riscos vinculats a la maternitat i a l'assetjament moral i sexual en el treball. Bones pràctiques a l'empresa.Professorat
Avaluació
- Realització de les activitats.
- Participació a la classe.
- Assistència a les sessions presencials.
Més informació
- Organització:Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida
- Informació: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
- Telèfon: 973 70 33 96
- Lloc realització: Campus Cappont
- Crèdits ECTS: 2
- Preu del crèdit: 18,95 euros
- Calendari: Del 8 al 22 de novembre de 2010 (dilluns i dimecres). 5 sessions de 3 hores.
- Matrícula: a partir de l'octubre