Ir al contenido

Página principal de la UdL

Dones a la publicitat i als mitjans de comunicació

Noia i nina

Nova edició del curs de lliure elecció "Les dones a la llengua, la publicitat i als mitjans de comunicació" que organitza el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitatas i Promoció de les Dones de la UdL. El curs pretén apropar i difondre la lectura i creació de productes audiovisuals en clau femenina. A més, permetrà repassar la història i l'actualitat del cinema creat per dones i com s'articula la presència femenina en el cinema i la publicitat.

Per tal que l'alumnat pugui desenvolupar els seus propis projectes ensenyarà a utilitzar les eïnes informàtiques necessàries i d'ús més ampli avui en dia.

El curs es realitzarà durant el 2on quatrimestre, té una durada de 30 hores i un reconeixement de 3 crèdits de lliure elecció.

L'Assistència és obligatòria al 100% de les classes

Horari

3, 10, 17 i 24 de març (Aula 2.27) i 7, 14, 21 d'abril (Aula 1.20) de 17.00 a 21.00h

Programa

Les sessions es realitzaran a partir de l’anàlisi de diversos fragments audiovisuals i imatges fixes.

  • 3 de març. Introducció als llenguatges audiovisuals i el valor de la mirada.
    Tant en la pintura, com en la fotografia, el cinema i la publicitat, les imatges no són independents. Han estat mediatitzades, elaborades; són entitats polivalents, construïdes i lligades a les tècniques que les produeixen, als mitjans en què s’estableixen i, és clar, a l’ús que se’n fa. Introducció als llenguatges audiovisuals per comprendre com es creen les imatges i el seu significat.
  • 10 de març. La construcció del punt de vista. Models i arquetips de les dones.
    Un recorregut visual per proposar una mirada crítica al voltant de la manera com es construeixen les composicions audiovisuals per veure quines idees i valors s’hi amaguen darrere, com s’aconsegueixen transmetre, des de quins paràmetres són construïdes i quines implicacions tenen per a la creació i reproducció d’un imaginari social concret.
  • 17 de març. Dones realitzadores i crítica feminista.
    Recorregut per les principals produccions realitzades per dones i valoració de la seva contribució al desenvolupament del llenguatge audiovisual i a la creació d’un nou imaginari.
  • 24 de març. La representació de la feminitat al cinema i la publicitat.
    Anàlisi crítica dels models de feminitat proposats pel cinema i la publicitat. A través de l’estudi dels mecanismes de representació i de l’ordre social en el que aquests se sustenten, veurem com en els processos de producció de l’imaginari hi ha implícit un exercici de submissió, invisibilització i discriminació que fa que la imatge de les dones acabi representant la perfecta imatge de victimització, precarietat i vulnerabilitat.
    Es proposarà un exercici pràctic d’anàlisi per superar els prejudicis sexistes.
  • 7 d’abril - Guió audiovisual
    En quatre hores de taller aprendrem les nocions bàsiques per a desenvolupar el nostre propi guió audiovisual, allò fonamental que ens pugui servir per a poder donar forma a les nostres idees. Com a referents ens intentarem centrar en recursos propis de la producció publicitària, introduint també certs tocs de la narrativa audiovisual essencials per a poder donar ritme a la nostra idea.
  • 14 d’abril -  Producció audiovisual
    Les segones quatre hores ens han de servir per poder filmar allò que volem posar en pràctica. Acabarem de fer una petita introducció a algunes tècniques de càmera per entrar després en detalls més tècnics sobre el seu funcionament. Un cop finalitzada la part teòrica, càmera en mà anirem a posar en pràctica allò que haurem creat en el primer dia.
  • 21 d’abril - Postproducció audiovisual: Edició de l’spot amb Première Pro.
    Amb aquesta darrera part del taller aprendrem a editar la nostra producció. Ho farem amb el Première Pro, un dels Softwares més reconeguts a nivell internacional per a l’edició audiovisual. Començarem amb una petita introducció en què aprendrem a utilitzar els tres o quatre recursos bàsics (entorn d’edició, transicions i efectes, títols i importació d’imatges i sons). A partir d’aquí ens dedicarem a editar el material i un cop acabat, visualitzarem tot el que haurem produït en 12 hores d’aprenentatge i compromís amb la transformació de les relacions de gènere.

Professorat

  • Membres de Drac Màgic:
    • Blanca Granero Almendàriz
    • Júlia Fisas Fernández
    • Mireia Corbera Viñaràs
    • Anna Morero Beltrán
  • Membres del Centre Dolors Piera:
    • Cristina Rodríguez Orgaz

Avaluació

Es realitzarà i s'editarà un spot publicitari.

Informació i Matricula

Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones
c/ Jaume II, 71
25001 LLEIDA
Tfn. 973 - 703396
Correu electrònic: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Ministerio de Igualdad

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto