Abril número 168
ALICIA GOYENA WETZSTEIN (1897-1977).
Va néixer a Montevideo el 22 de gener de 1897, provinent d'una família de classe mitjana que va estimular des de la seva infantesa l'accés a la cultura i va motivar la seva decisió de cursar estudis superiors, en un país on a principis del segle XX no era habitual que les dones optessin per l'educació universitària. El 1918 va assumir el càrrec de docent d'Història Nacional i Americana del Liceu Femení - "la femenina".
Posteriorment, el 1922 la professora Goyena va passar a formar part de la càtedra de literatura de l'institut, en reemplaçament i successió de Maria Eugenia Vaz Ferreira, qui la va proposar com substituta.
Des de la seva posició docent, Goyena va ser defensora de l'educació secundària no solament com a promotora cultural i integral de l'educand, sinó com a gestora de l'estructura de la seva personalitat i del desenvolupament de les capacitats de l'individu.
El 13 de juliol de 1939, es reinaugura la seu del liceu femení a l'Avinguda Libertador Lavalleja i Veneçuela, on actualment funciona l'Institut de Professors Artigas. El 1944 i sota el nom d'Institut Batlle i Ordóñez, assumeix la direcció d'aquest centre educatiu. Goyena alternava la feina de casa com a directora, amb la docència directa, la qual no va deixar de dictar, mantenint la seva càtedra per un extens període de temps. L'acte de designació va ser realitzat en el Teatre Solís, on la recentment nomenada directora va pronunciar un discurs que marcaria el seu ideari pedagògic.
La professora Goyena es va dedicar a la Institució enfocant la tasca docent a les necessitats educatives de les dones que accedien a l'educació preparatòria, fet poc comú en la societat uruguaiana dels primers anys del segle XX.
A partir de 1913, any en què comença l'experiència del Liceu Femení, van ser diverses les dones que van tenir l'encargatura de l'Institut. Clotilde Luisi va actuar com Degana i Maria Eugenia Vaz Ferreira, va ser Secretaria del centre educatiu per a senyoretes.
El 1944, Alicia Goyena és nomenada directora de l'Institut i una de les seves preocupacions centrals radica a estendre l'oferta curricular que el centre brindava a més, transformar-lo en un agent de difusor de cultura per a les dones.
Sostenia que moltes estudiants no aprovaven els cursos perquè estaven maldades a les obligacions domèstiques i la cura de germans menors. En pedagògic, va argumentar a favor d'"ensenyar aprenent" i "investigar al costat de l'alumne", com actituds davant el coneixement.
Va fomentar la curiositat i saber com construccions perfectibles, obertes al qüestionament per part de l'estudiant, el qual integra el coneixement a la seva vida i arriba a ell a través del dubte. Solia donar llibres procedents de la seva biblioteca personal, volums d'art, ciència, literatura, filosofia, i cultura general, deixant-los a la biblioteca de l'Institut per a usdefruit d'alumnes i docents.
El 19 de novembre de 1969, després de vint anys al capdavant de la direcció de l'Institut Batlle i Ordóñez, Alícia Goyena rep un homenatge per part de membres de la comunitat educativa de la Institució: docents, alumnes i exalumnes, pares.
El novembre de 1976, rep en un comunicat enviat a través de la correspondència de l'Institut, el cessament definitiu de la seva tasca com a directora. En la mateixa nota, se li notifica que l'Institut que dirigia fins al moment s'instal·laran l'Institut Normal N°1, l'Institut de Professors Artigas i l'Institut Magisterial Superior, passant-se a cridar INAT (Institut Nacional de Docència), per ordre del govern de facto que des de 1973 era al poder.
Alícia Goyena als setanta-nou anys, va ser destituïda pel CONAE (Consell Nacional d'Ensenyament Primari), al costat de quaranta docents de trajectòria.
Va romandre en el càrrec fins al 22 de gener, dia en què va ser treta de l'Institut per un grup de militars a càrrec del pla d'expulsió. D'aquesta manera retorna a casa en el carrer Pablo de Maria, on van transcórrer els seus últims sis mesos de vida. Va morir el 6 de juny de 1977 i el seu concorregut seguici fúnebre va ser autoritzat per la dictadura militar uruguaiana, la qual no promovia ni permetia actes multitudinaris.
Les seves restes van ser traslladats a peu fins al Cementiri Britànic pels seus alumnes i col·legues. Es van entonar l'Himne Nacional, l'Himne de l'Institut Batlle i Ordóñez, i les estudiants van cobrir el seu fèretre amb el Pavelló Nacional.
[Font: Mujeres que hacen la historia]
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Activitats a Lleida
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
- Notícies
Activitats del Centre Dolors Piera
LLIÇONS D'ÈPOCA MODERNA V: REINES.
CONFERÈNCIA: Ser Reina a l'Europa Moderna. Dones en el món masculí del poder. A càrrec de la Dra. María de los Ángeles Pérez Samper, Catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona.
- Dia: 3 d'abril de 2019.
- Hora: 12h.
- Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Lletres (edifici Rectorat, 3r pis).
III EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA "LES DONES I EL DRET"
El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la III Exposició Bibliogràfica“ Les Dones i el Dret” per commemorar del 23 d’abril, Dia de Sant Jordi y Santa Jordina.
La mostra compta amb un total de 10 expositors a través dels quals el públic , tindrà una visió del tractament que la dona té en el dret internacional i en el nostre ordenament jurídic. Però no n'hi ha prou amb parlar de les dones, de la seva posició en la història, del que la llei o els tribunals van fer per la dona. Es tracta d'anar més enllà i "donar veu a les dones", per revisar, des d'una perspectiva de gènere, la realitat jurídica que configura la posició de les dones en el món.
L’ exposició fa visible que el Dret és una estructura de control del poder, però una estructura creada per homes per controlar el poder dels homes, una estructura en la qual la dona, subjecte que conforma la meitat de la població mundial, va ser tradicionalment un element ocult, o un element subjugat, un subjecte del poder dels altres.
Aquesta posició de les dones com a subjectes passius del dret s'ha anat corregint de manera lenta, però constant, al llarg del segle XX, i notablement al segle XXI en les societats basades en la cultura occidental, per la força que ha exercit el moviment de dones. L'ordenament jurídic espanyol mostra aquesta evolució correctora, però encara li queden reptes per afrontar.
- Dia: del 23 d’abril al 12 de juny.
- Lloc: planta -1 de la Facultat de Dret, Economia i Turisme.
Per més informació web del Centre Dolors Piera.
CONFERÈNCIA: Imagineria del poder (en femení). La representació de la reina a la península ibèrica (segles XVII-XVIII). A càrrec del Dr. Ivan Rega Castro, Professor Ajudant Doctor d'Història de l'Art, Universidad de León.
- Dia: 30 abril de 2019.
- Hora: 11:30h.
- Lloc: Aula 3.20 (edifici Rectorat, 3r pis).
Activitats a Lleida
EXPOSICIÓ: TEMPTATIVA D'INVENTARIS.
L'artista visual Olga Olivera-Tabeni inaugura l'exposició fotogràfica anomenada Temptativa d’Inventaris, en la qual parla de dones invisibilitzades. Dones que per ser considerades simplement dones, diferents, serien maltractades, perseguides i algunes ajusticiades. Dones a les quals es dóna veu a través de fragments d'espais i paisatges de casa nostra.
- Durada exposició: del 14 de febrer al 07 d'abril de 2019.
- Lloc: Sala gòtica, Institut d'Estudis Ilerdencs. Pl. Catedral s/n.
ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL PER A DONES.
El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones ofereix un espai grupal per potenciar el creixement personal, l’apoderament, l’autoestima, la gestió de les emocions i les habilitats socials, des d’una perspectiva de gènere i amb un treball integral tenint en compte totes les dimensions de la persona: social, intel·lectual, emocional, física i espiritual.
Aquest espai estarà dirigit per la psicòloga del Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones i s’adreça a dones de Lleida que vulguin millorar aspectes personals mitjançant un treball dinàmic i de grup tot compartint eines, estratègies i experiències.
- 01 d'abril: Habilitats socials 2: Assertivitat, aprendre a dir no.
- 08 d'abril: Com detectar relacions tòxiques.
- 15 d'abril: Com potenciar les relacions saludables.
- Lloc: Casal de la dona.
- Inscripcions: trucant al telèfon; 973.700.461
Per més informació consultar pàgina web.
EXPOSICIÓ: ARTISTES CATALANES DEL DIBUIX I LA PINTURA
Aquesta exposició, cedida per l'ICD, té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX.
Les artistes sel·leccionades (miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores) són una mostra del creixement i l'evolució de la creativitat artística de moltes dones que com elles, al llarg del temps, han treballat amb diferents interessos: des de l'adopció dels llenguatges acadèmics i establerts per a què es reconegués el seu treball, fins a la transformació i subversió d'aquests llenguatges per construir altres formes de pintar i representar el món. Elles, com moltes altres, formen part d'una genealogia oculta que aquesta exposició pretén començar a fer visible.
- Dia: del 23 d'abril al 9 de maig de 2019.
- Hora: de les 16:00 a les 23:59h.
- Lloc: INS Josep Lladonosa, Lleida.
Per més informació consultar la pàgina web.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
CURS: TRÀFIC DE PERSONES AMB FINALITAT D'EXPLOTACIÓ SEXUAL
L’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte(UNODC) ha publicat el gener del 2019 el Global Report on Trafficking in Persons, un estudi que analitza uns 24.000 casos de tràfic de persones documentatsl’any2016 a 142 països, entre els quals es troba Espanya.
Pel que fa a Espanya, el Global Report on Trafficking in Personsrecull dades facilitades pel CITCO. Durant el període 2014-2016 indica que es van detectar 616 víctimes i que la majoria de víctimes que van identificar els cossos de seguretat de l’Estat són de Romania, Nigèria i Xina. Concretament, durant el 2016, de les 193 víctimes de tràfic d’éssers humans detectades a Espanya, 148 casos van ser per tràfic de personesamb finalitats d’explotació sexual.
L'objectiu del curs és formar professionals del camp social, educatiu, sanitari, policial sobre el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual.
- Dia: del 4 d'abril al 25 d'abril de 2019.
- LLoc: Sala annexa de la Biblioteca Comarcal de l'Urgell, Tàrrega.
- Hora: De les 09:30 a les 14:30h
- Inscripció: en el següent enllaç.
Per més informació consultar el document.
I JORNADA: EL PAPER DELS HOMES DAVANT EL MASCLISME. REPTES I ESTRATÈGIES DES DEL MOVIMENT ASSOCIATIU.
La jornada arrencarà amb la ponència inaugural de José Àngel Lozoya el qual s'analitzarà l'estat actual del moviment associatiu d'homes per la igualtat, presentant-nos el seu recorregut històric i el treball que es realitza per una igualtat real entre dones i homes.
Posteriorment, a partir d'una taula d'experiències d'activisme d'hosmes,després l'objectiu de reflexionar sobre el paper dels homes en l'avanç cap a la igualtat de gènere, s'exposaran unes poques experiències que s'estan realitzant des de diversos grups, associacions i col·lectius d'homes dels diferents territoris. Un compartir experiències i bones pràctiques dutes a terme per l'abordatge i el qüestionament d'allò que entenem teòricament com la masculinitat tradicional enfront d'altres models alternatius i / o pràctiques de masculinitat igualitària que van prosperant.
Finalment, per estimular la posada en marxa d'iniciatives associatives i / o de grups d'homes per la igualtat, la Jornada s'ha pensat per repensar conjuntament els reptes i estratègies per a un moviment associatiu d'home per la igualtat.Així doncs, es facilitarà un espai participatiu on debatre conjuntament quin és el camí que hem de transitar els homes per seguir treballant per una igualtat real entre dones i homes.
- Dia: 6 d'abril de 2019.
- Lloc: Centre de Congresos de Elche.
- Hora: De 16:15 a 20:30h.
Per més informació consultar pàgina web.
CURS: CONTRACTACIÓ PÚBLICA RESPONSABLE AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE
Aquesta formació està pensada per oferir recursos al personal tècnic i polític per abordar les potencialitats i els límits de l'aplicació de clàusules socials, clàusules d'igualtat i altres eines en la contractació pública com a vies per a la reducció de les desigualtats de gènere.
El curs introduirà nocions bàsiques sobre contractació pública responsable amb perspectiva de gènere i abordarà propostes pràctiques per desenvolupar una política pública en aquesta línia. S’avaluaran les potencialitats d'eines com les clàusules socials amb perspectiva de gènere i clàusules d'igualtat, per contribuir en la lluita contra les desigualtats de gènere. Es reflexionarà de quina manera es pot desplegar una política de contractació pública responsable amb perspectiva de gènere a través de propostes concretes (clàusules socials i altres eines) i casos pràctics; i finalment es tractarà d'identificar els principals reptes i dificultats que afrontarem al desplegar les eines presentades, cercant estratègies per fer-hi front.
- Dia: 29 d'abril de 2019.
- Lloc: Campus Virtual Atenea Gender Consulting
Per més informació consultar pàgina web.
CONGRÉS INTERNACIONAL DONES I PROFESSIONS JURÍDIQUES: ABSÈNCIES I PRESENCIES.
Aquest congrés pretén reunir investigadores i investigadors nacionals i internacionals dels camps de les Ciències Jurídiques, Socials i Humanitats amb el propòsit de dirigir la mirada a l'accés i promoció de les dones a les professions jurídiques.
Les professions jurídiques han estat particularment vinculades a l'exercici i visibilització del poder social, i serveixen per gestionar els àmbits de la legalitat i la il·legalitat, i per tant, els àmbits del control i del càstig. La circumstància que les dones hagin estat denegades l'accés als estudis jurídics i les professions jurídiques significava que quedaven fora de l'exercici d'aquest control, mentre que la limitació de la seva capacitat d'obrir, paral·lela a aquestes restriccions en el seu accés al treball, evidenciava que van ser part dels subjectes sotmesos a aquest control.
Actualment, es parla d'un augment de la presència de les dones en gairebé totes les professions jurídiques fins al punt de suggerir que estem davant la feminització de la justícia. Però aquesta feminització es refereix als llocs bàsics, no als de responsabilitat. A pesar dels canvis que va suposar l'arribada de la democràcia, les dones juristes segueixen enfrontant-se a l'estereotip de la seva menor racionalitat i fiabilitat tècnica, i de la seva conformació biològica per a la cura de l'espècie, pel que són les que segueixen sent més afectades pels problemes derivats de la conciliació de la vida laboral i familiar.
Als efectes d'aquest congrés, comprendrem per professions jurídiques aquells que exigeixen titulació en estudis jurídics superiors per al seu exercici, com la judicatura, la fiscalia, l'advocacia, la recerca, l'advocacia, registres i notariats, o la docència i investigació en dret en universitats.
- Dia: del 13 al 15 d'abril de 2019.
- Hora: de les 09:00 a les 20:00h.
- Lloc: Universidad de Granada.
Per més informació consultar pàgina web.
CURS: DETECCIÓ, INTERVENCIÓ I DERIVACIÓ EN VIOLÈNCIA MASCLISTA I FAMILIAR DES D'UNA PERSPECTIVA CONSTRUCTIVISTA I DE GÈNERE
Aquest curs pretén proporcionar coneixements i eines pràctiques per a la detecció, la intervenció i la derivació de casos de violència masclista i familiar des d’una perspectiva constructivista i de gènere. D’aquesta manera, es promou el treball en xarxa i la coordinació entre diferents serveis d'atenció a les famílies.
És també una oportunitat per crear un espai de reflexió necessari sobre la violència masclista i familiar que tingui en compte totes les persones implicades (adults, infants i joves) en els processos de derivació, intervenció i coordinació.
- Data inici: 3 de maig de 2019.
- Data fi: 21 de juny de 2019.
- Lloc: Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG.
- Hora: de 16 a 20h.
- Inscripció: en el següent enllaç.
Per més informació consultar la pàgina web.
Beques, premis i ajuts
XIII PREMIS NACIONALS ALARES 2019
La Fundació Alares ha convocat la tretzena edició dels Premis Nacionals Alares, corresponents a l'any 2019, per tal de distingir la tasca d'institucions, empreses, agents socials, directius i mitjans de comunicació a favor de la conciliació de la vida familiar i laboral ia la responsabilitat social.
- Termini presentació: 12 d'abril de 2019.
Per més informació consultar la pàgina web.
PREMI ASPÀSIA EN DEFENSA DE L'EQUITAT DE GÈNERE
L’Observatori del Tercer Sector i la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) convoquen el Premi Aspàsia, que porta el nom de la que va ser una de les dones més intel·ligents i influents a l’antiga Grècia durant l’anomenat segle de Pèricles.
Aquest Premi, consolidat després de sis edicions, valora la trajectòria vital i professional de totes aquelles persones que amb les seves iniciatives i accions han afavorit l’equitat de gènere. És un reconeixement al compromís i el treball realitzat des de la praxi, la reflexió i/o la recerca per afavorir l’apoderament de les dones.
El Premi pretén posar de relleu les aportacions de la persona premiada. No té caràcter econòmic i vol ser un reconeixement des del sector social a aquelles persones que han contribuït a una major equitat de gènere mitjançant accions amb impacte social. La persona guardonada rebrà com a símbol de reconeixemnt, una obra d’art creada per la facultat de Belles Arts de Barcelona, per un alumne de la UB, fruït del concurs convocat per aquest centre a tal efecte.
Per donar visibilitat a les trajectòries premiades, la xarxa DDiPAS publicarà al seu blog les trajectòries destacades i l’Observatori del Tercer Sector ho incorporarà també a les seves activitats sobre la temàtica.
A més, les persones premiades seran reconegudes com a sòcies d’honor de DDiPAS i rebran informació de les activitats de les organitzacions convocants del premi, així com els materials produïts per aquestes organitzacions. Igualment, des de l’Observatori del Tercer Sector es realitzaran recerques sobre aquest àmbit que comptaran amb la participació i opinió de les persones premiades.
- Termini de presentació de candidatures: fins el 18 d’abril de 2019.
Per més informació consultar la pàgina web.
Altres activitats
DESCOBRIM EL MUNICIPI AMB PERSPECTIVA DE DONA.
El SIAD Conca de Barberà organitza una sortida a "Montblanc amb ulls de dona" la qual és una activitat de descoberta del municipi amb perspectiva de gènere.
- Dia: 1 d'abril de 2019.
- Hora: de les 18:30 a les 20:30h.
- Lloc: Montblanc.
Per més informació consultar pàgina web.
CALL FOR PAPERS IV CONGRÉS DE JOVES INVESTIGADORXS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE
Des de l'Institut Universitari d'Estudis de Gènere de la Universitat Carlos III de Madrid tenim el plaer de anunciar-vos la celebració del IV Congrés Internacional de Joves Investigadorxs amb perspectiva de gènere que tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de juny de 2019 a campus de Getafe d'aquesta universitat.
Aquest congrés està dirigit a joves investigadors/es que realitzen actualment o han realitzat recentment la seva investigació doctoral o treball fi de màster en temàtiques de gènere (fins a 5 anys de lectura de tesi), tant en universitats espanyoles com a l'estranger. Ens proposem constituir un fòrum comú en el qual s'abordi la situació actual de la investigació científica amb perspectiva de gènere, alhora que es pretén fomentar l'interès i la divulgació sobre aquests temes en les diferents àrees de coneixement.
- Termini presentació resums: 1 d'abril de 2019.
- Comunicació selecció ponències acceptades: 5 de maig de 2019.
Per enviar les propostes de comunicació en següent enllaç.
I CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE MASCULINITATS I IGUALTAT: A LA RECERCA DE BOENS PRÀCTIQUES DE MASCULINITATS IGUALITÀRIES DES DE L'ÀMBIT DE LA UNIVERSITAT.
Aquest I Congrés Internacional sobre Masculinitats i Igualtat pretén introduir un tema propi dels estudis de gènere poc abordat en el context espanyol, tant a les universitats com per part de les institucions públiques. En l'àmbit nord-americà, el nord d'Europa, Austràlia o Llatinoamèrica, és una qüestió que cada vegada està cobrant major importància en el món acadèmic i també en l'activista.
Els camins cap a la igualtat real reclamen actual i necessàriament de la implicació dels homes, de la superació d'un model de masculinitat tradicional obsoleta i la transició cap a altres formes possibles i més igualitàries de ser homes en la nostra societat. Alguns dels últims esdeveniments viscuts tant a nivell estatal com mundial, han posat de manifest la necessitat urgent de la incorporació dels homes a la lluita per la igualtat. En el cas espanyol assistim a la visibilització cada vegada més gran d'un moviment feminista potent i amb gran capacitat organitzativa i de mobilització, com així ho han demostrat fenòmens com el 7N: Marxa estatal contra les violències masclistes a Madrid el 2016, o el 8 de març 2018 i la vaga plantejada en aquests termes que va obligar els homes a posicionar des d'una prèvia reflexió del que les dones estaven intentant significar.
A més, tota aquesta mobilització i pressió social a través del moviment feminista, i de tot tipus d'organitzacions i fins i tot de partits polítics, ha afavorit la inclusió en l'agenda política de demandes que directament o indirectament apel·len a la reflexió sobre la masculinitat: el permís de paternitat (igual i intransferible) per apel·lació a la corresponsabilitat en les cures, o la qüestió de la denomina "Estol" de la violació múltiple de Pamplona al juliol de 2016, que ha suposat una crítica manifesta que interpel·la directament al privilegi masculí sobre els cossos de les dones a través de l'anomenada "cultura de la violació".
És precisament en aquest moment de qüestionament manifest de la masculinitat quan es fa més necessari i urgent, sens dubte, apel·lar a institucions que, pel seu àmbit de treball i la seva capacitat d'influència en la societat, poden i han de tenir un paper clau en la transformació del model d'identitat masculina cap a altres formes possibles de ser home més acords amb els temps actuals, temps de lluita feminista, destacant també el perfil de l'alumnat, que usualment són nois joves, on cal posar especialment el focus d'atenció.
- Dia: del 4 al 6 d'abril de 2019.
- Lloc: centre de congressos, "ciutat d'Elx"
Per més informació consultar pàgina web.
CALL FOR PAPERS DE LA REVISTA INVESTIGACIONES FEMINISTAS (Vol.11, Nº1, 2020): LA MATERNITAT ÉS PERSONA I POLÍTICA. CONSTRUINT UN NOU DISCURS SOBRE LES MATERNITATS.
La revista Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid fa un anomenat per a la recepció d'articles per al seu volum 11 (número 1), que serà publicat en el primer semestre de l'any 2020. La revista Investigacions Feministes ha estat inclosa recentment a la base de dades Fonts Emergents Citation Índex (ESCI) de Thompson Reuters, i està treballant per millorar la seva qualitat i visibilitat internacional.
La maternitat constitueix una tasca exigent, interpretativa, creadora, que requereix capacitats de tota mena. En ella es van posar en joc no només sensibilitat i afecte sinó també intel·ligència i enginy. La criança planteja problemes quotidians que, encara que superficialment aparenten ser idèntics als que generacions de dones han hagut de solucionar, presenten sempre aspectes nous que exigeixen prendre decisions i, per tant, pensar en les solucions més adequades en un determinat context.
L'objectiu d'aquest monogràfic consisteix a analitzar el fenomen de la maternitat en tots els seus vessants (mèdica, social, demogràfica, legal, psicològica, artística, etc.) des d'una perspectiva de gènere. Així, són benvinguts els articles que aborden els següents temes:
- Els discursos sobre la maternitat al llarg de la història.
- Debats actuals sobre la maternitat (bona / mala mare, maternitat idealitzada, cultura de les cures, concertació laboral i personal).
- Dona, maternitat i salut mental.
- Biologia i maternitat (instint maternal, criança en altres espècies, criança al llarg de l'evolució humana).
- Maternitats no normatives i nous models de família (mestresses solteres, maternitats de dones migrants, afroamericanes, subsaharianes, maternitats lesbianes, diversitat funcional i maternitat, etc.).
- Els drets reproductius i la medicalització de la maternitat,
- La representació de les maternitats en els mitjans de comunicació i en l'art.
Els textos, que seran originals, hauran de complir amb la normativa de la revista, que es pot consultar a la seva pàgina web.
- Presentació d'originals: 5 d'abril de 2019
- Acceptació i avaluació d'originals: 30 de novembre de 2019.
- Publicació: febrer de 2020.
Per més informació consultar pàgina web.
EXPOSICIÓ: UNA LITERATURA PRÒPIA, DONES ESCRIPTORES.
Avui a Catalunya, i arreu del món, comptem amb un nombre molt important de dones que escriuen, de dones que fan literatura: novel·la, poesia, assaig, narrativa... Les obres d'aquestes dones són llegides per un públic molt ampli i heterogeni. Tanmateix, no es pot entendre la riquesa narrativa catalana actual sense tenir present l'esforç de les autores que ens han precedit en el temps.
Els èxits d'avui són fruit, també, de la tasca de totes les escriptores, que a través de la seva obra, ens han transmès sentiments, opinions i experiències i que ens han mostrat la seva pròpia visió del món. Aquesta exposició vol fer visible el treball de les dones en l'àmbit de la literatura catalana, així com la incidència de les seves aportacions a la producció cultural del nostre país.
- Dia: del 9 al 26 d'abril de 2019.
- Hora: de les 08:15 a les 14:45h.
- Lloc: INS Vescomtat de Cabrera, Hostalric, Girona.
Per més informació consultar pàgina web.
GRUP DE CREIXEMENT PERSONAL PER A DONES
Un espai col·lectiu i d'autoconeixement que ens permetrà trobar eines per millorar el nostre benestar. Promovent una millor autoestima i creixement de cadascuna des de la consciència i perspectiva de gènere, potenciant l'apoderament i la xarxa de suport entre dones.
- Dia: del 2 d'abril al 25 de juny de 2019.
- Hora: els dimarts de 10 a 12h.
- Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai, Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona).
- Inscripció: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Per més informació: 936.197.311
TALLER D’AUTODEFENSA
Amb aquest taller es pretén potenciar la seguretat física i emocional. A través de l’augment de la presa de consciència de l'espai, de la postura i de la comunicació verbal i no verbal.
- Dia: del 5 d'abril al 14 de juny de 2019.
- Hora: de 18 a 20h.
- Lloc: Al Centre Cívic Vil·la Florida. C/Muntaner, 344. Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona).
- Inscrpció: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Per més informació: 936.197.311
CREUANT MIRADES FEMINISTES.
Aquesta jornada vol donar visibilitat, reflexionar i apuntar reptes entorn la diversitat de dones i de feminismes des de la interseccionalitat de gènere, fent èmfasi en el reconeixement i l'articulació d'agendes des de les discriminacions i les lluites diferenciades.
La jornada comptarà, entre d'altres, amb la presència de Desirée Bela-Lobedde, comunicadora i activista afrofeminista.
També es farà la presentació de la recerca guanyadora de l'edició 2016 del Premi a la recerca en polítiques de gènere Francesca Bonnemaison 'Estereotips de gènere i estratègies familiars de resistència a les normes: la creativitat de mares i pares per a una educació no sexista' a càrrec de l'Alice Van der Bogaert, doctora en antropologia i professora associada de la UAB.
- Dia: 10 d'abril de 2019.
- Hora:de 9:15 a 13:45h.
- Lloc: La Cuina, Espai Francesca Bonnemaison, Sant Pere més Baix, 7 (Barcelona).
Per més informació consultar programa.
TALLER AUTOCURA PER A DONES QUE VOLEN MILLORAR LES SEVES RELACIONES: "ADIÓS AMORES PERROS"
Taller vivencial on es realitzen diferents dinàmiques per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d’una perspectiva de gènere i intercultural. En aquest taller es reflexiona sobre les desigualtats de gènere i es treballen les relacions de parella i l’amor romàntic, així com les diverses manifestacions de la violència masclista en les relacions personals afectives quotidianes, amb la finalitat de prevenir-les.
- Dia: del 29 d'abril al 15 de juliol de 2019.
- Hora: de 19 a 21h.
- Lloc: l’Espai Jove Casa Sagnier. C/Brusi,61, Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona).
- Inscripció: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Per més informació: 936.197.311
XXVI ENCUENTRO DE LA RED DE CENTROS DE DOCUMENTACIÓN Y BIBLIOTECAS DE MUJERES
- Dia: 4 i 5 d'abril de 2019.
- Hora: de 09 a 18h.
- Lloc: Biblioteca de la dona, València.
EXPOSICIÓ: TROBAR TEMPS DINS EL TEMPS. PER QUÈ LES DONES VOLEM LA REFORMA HORÀRIA?
L'Institut Català de les Dones (ICD) i la Reforma Horària (RH) presenten l’exposició “Trobar temps dins del temps. Per què les dones volem la reforma horària?”, que introdueix la mirada feminista a les transformacions que proposa la reforma horària.
L’objectiu d’aquesta mostra divulgativa és sensibilitzar sobre la necessitat d’una millora d’organització horària des de la perspectiva de gènere i de les dones. Els panells de l’exposició son il·lustracions que de manera senzilla mostren les dades objectives i els arguments, i divulguen quins son els indicadors que marcaran que la societat avanci cap a la Reforma Horària, que ha de contribuir a:
- Millor salut i qualitat de vida.
- Més temps lliure.
- Pràctica de l’activitat física.
- Recuperació del valor del son i una alimentació equilibrada.
- Consum sostenible i saludable.
- Disponibilitat per formar-se al llarg de tota la vida.
- Desenvolupament de la carrera professional.
- Co lideratge de les empreses i de la societat.
- Corresponsabilitat i temps de cura compartit
L'exposició també analitza i visibilitza la implicació de les dones en els diferents sectors socials on la Reforma Horària té especial incidència:
- Teixit productiu: el 73% dels contractes a temps parcial son de dones.
- Administració: les dones son el 61% de les persones que hi treballen però només el 32% dels alts càrrecs.
- Educació: el nombre de titules universitàries supera en un 37% el d’homes, però el nombre de dones treballadores amb estudis universitaris és del 14%.
- Comerç i consum: aquest sector té un 72% de dones ocupades i el 67% dels establiments de proximitat dels darreres anys han estat impulsat per dones.
- Cultura i oci: hi ha una bretxa de gènere en la pràctica esportiva que incrementa en l’esport federat, on el 77% son homes en front del 23 % de dones.
- Serveis sanitaris: 3 de 4 persones que treballen en aquest sector són dones
- Mobilitat: el 38% dels homes es desplacen en transport provat en front del 27% de les dones.
Exposició cedida per l'Institut Català de les Dones, i organitzada per regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament d'Arenys de Mar i l'Institut Català de les Dones.
- Dia: del 27 d'abril al 9 de maig de 2019.
- Lloc: Centre Cultural Calisay. Riera pare Fita, 31, Arenys de Mar. (Barcelona)
- Hora: de les 09:00 a les 21:00h.
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Avui dediquem l'espai dels llibres del CEDD a la publicació Violencia escolar y de género: conceptualización y retos educativos de Antonio Daniel García, publicat Servei de Publicacions, Universitat de Huelva, DL 2012.
La violència és una constant en el nostre context sociocultural. Totes les persones a través dels mitjans de comunicació (mass media) som conscients que la realitat que ens embolica està marcada constantment amb morts de joves als carrers per una simple baralla, maltractaments físics i psíquics, fonamentalment a menors i a dones dins de la pròpia llar, destrosses en la infraestructura i el material dels centres educatius, agressions verbals i físiques a iguals, als pares/mares i al professorat, etc.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Avui reflexionem
PER UNA FESTA MAJOR DE L'ESTUDIANTAT DE LA UdL LLIURE D'AGRESSIONS SEXISTES!
Notícies
MEDALLA DE LA UNIVERSITAT A CARME VALLS-LLOBET, IMPULSORA DE LA MEDICINA DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE.
La doctora Carme Valls-Llobet ha rebut la Medalla de la UV de mans de la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, a iniciativa de la Facultat de Medicina i aprovat pel Consell de Govern el 10 de juliol de 2018. L'acte es ha celebrat al Paranimf de l'històric edifici de la Nau i la laudatio ha estat pronunciada pel professor Josep Lluís Barona.
La nova Medalla de la Universitat ha recordat que "les dones han estat absents de l'objecte de la recerca biomèdica fins a finals del passat segle. Quedaven invisibles sota la presumpció que dones i homes són iguals i que estudiar les malalties i els procediments diagnòstics era neutre per a la investigació i la medicina'. 'La ciència mèdica neix esbiaixada, androcèntrica, el que ha provocat la invisibilització de la salut de les dones', ha remarcat Carme Valls-Llobet.
'Crec que el veritable abordatge de la ciència és construir una ciència lliure d'estereotips de gènere, una ciència de la diferència', ha afirmat Carmen Valls-Llobet. 'La gran assignatura pendent per a la investigació de la salut i la malaltia de les dones és introduir la variable de la diferència sexual en el cor mateix de la investigació teòrica, demostrant pas a pas els estereotips de la pretesa neutralitat de la ciència biomèdica actual' , ha asseverat.
La rectora M. Vicenta Mestre ha recordat el permanent compromís polític de Carme Valls-Llobet en la lluita per una societat millor, més justa i lliure. En el seu discurs, amb nombroses referències a la lluita feminista de les dones universitàries que han precedit, Mestre ha destacat que 'comparteixo amb la Dra. Valls la necessitat d'incorporar l'empatia en les tasques no només assistencials, sinó també en totes les tasques quotidianes'.
El catedràtic d'Història de la Ciència i Documentació i encarregat de la laudatio, Josep Lluís Barona, ha sostingut que amb aquesta Medalla, "la Universitat clarament distingeix i honra l'activisme infatigable i lluitador de Carme Valls-Llobet a favor de la salut de les dones. Però també es fa palès el seu compromís amb el que la lluita de Carme representa: la salut femenina, el feminisme, el suport als estudis de gènere, a l'desbordant moviment emancipador que amb força, coratge i convicció contribueix a la transformació d'una societat millor ia la llibertat de les persones, la igualtat de drets, el respecte a les identitats plurals i el reconeixement de les diferències'.
A l'acte han assistit gran part del Consell de Direcció i membres del Consell Social de la Universitat de València. A més, han estat presents la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, l'exalcalde de València, Ricard Pérez Casado, i la presidenta de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, Carmen Leal Cercós.
Carme Valls-Llobet
Carme Valls Llobet (Barcelona, 1945) és directora del programa 'Dona, Salut i Qualitat de Vida' al Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), organització científica no governamental de la qual és vicepresidenta.
Llicenciada i Doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, va participar en la fundació del Sindicat Democràtic d'Estudiants d'aquella universitat, i va militar en la branca universitària del grup Força Socialista Federal fins a 1968.
Professora titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, la seva especialitat científica ha estat la medicina interna i l'endocrinologia, sent pionera a Espanya en plantejar la investigació mèdica sobre les diferències en mortalitat i morbiditat entre homes i dones. També va formar part d'un moviment internacional per impulsar la inclusió de les dones en els assajos clínics i el rigor científic aplicat als problemes més habituals de les dones.
Dona compromesa, lluitadora per la igualtat i impulsora de la medicina des de la perspectiva de gènere, va ser diputada al Parlament de Catalunya en la sisena legislatura (1999-2003) pel Partit dels Socialistes de Catalunya - Ciutadans pel Canvi. També ha presidit la Fundació Catalunya Segle XXI.
La seva activitat investigadora està recollida en nombroses publicacions, tant de caràcter científic com llibres de divulgació mèdica, rebent el premi a les bones pràctiques de comunicació no sexista atorgat per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya.
[Font: Universitat de València]
Segueix-nos!
Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera Campus de Cappont (edifici polivalent) Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20) 25001 Lleida |