Ir al contenido

Página principal de la UdL

Juny número 161

Per concloure el curs acadèmic, en aquest últim butlletí, i trencant la dinàmica d’aquests darrers mesos, us portem la biografia d’una metgessa més internacional de les que hem donat a conèixer fins ara.

La neuròloga Rita Levi-Montalcini va nàixer a Torí, el 22 d’abril de 1909, en una família d’origen sefardita, filla d’un enginyer i una pintora. En aquells temps, la seva condició de dona i jueva no li posaren les coses gens fàcil per poder dedicar-se a la ciència, però com que ella tenia ben clar què volia ser, va dedicar tots els seus esforços en aconseguir-ho.

El primer repte va ser aconseguir els estalvis suficients per poder-se permetre la matrícula de la carrera. Tot i la seva al·lèrgia als llevats, va entrar a treballar a una panaderia fins que, als vint anys, amb els estalvis necessaris es va matricular a l’Escola de Medicina de Turín on va finalitzar, amb qualificació de cum laude, els seus estudis de medicina i cirurgia el 1936.

Tot just acabada la carrera, i condicionada pels seus orígens jueus, es va veure obligada a exiliar-se fora d’Itàlia quan esclatà la Segona Guerra Mudial. Es va traslladar als Estats Units, on entrà a treballar al Laboratori Víctor Hambueguer de l’Institut de Zoologia de la Universitat de Whashington de Saint Louis, on anys després va exercir com a professora.

Més tard, l’any 1962 va retornar a Itàlia amb la intenció d’establir un laboratori de recerca a Roma, i entre 1961 i 1969 dirigí el Centre de Recerca Neurobiològica, i seguidament va ser la directora del Laboratori de Biologia Cel·lular, fins l’any 1978.

Anys després, el 1986 va ser guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia, conjuntament amb Stanley Cohen, en reconeixement als seus treballs sobre factors de creixement, que Levi-Montalcini havia anat desenvolupant al llarg de la seva carrera professional, fins i tot, des d’abans d’haver marxat d’Itàlia, en un laboratori clandestí que s’havia muntat a casa, on va començar a estudiar els axons embrionaris i la prolongació citoplasmàtica de la neurona. Va ser a Saint Louis on va poder descobrir el factor de creixement, que li suposà finalment el mèrit del Premi Nobel.

L’any 2012, amb 103 anys, Rita moria el 30 de desembre a Roma, després d’haver aconseguit ser allò que de petita s’havia proposat, ser científica i dedicar-se als demès, entenent la ciència i la medicina com una forma d’altruisme, d’ajudar a la comunitat i aportar coneixements que només amb molts esforços es poden assolir. 

 Activitats del Centre Dolors Piera

II EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA: FEMINISME SENSE EXCUSES

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la II Exposició Bibliogràfica “Feminisme sense excuses” per commemorar del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que es podrà visitar del 6 de març al 12 de juny a les plantes primera i segona de la Biblioteca de Cappont.

  • Dia: del 6 de març al 12 de juny de 2018
  • Lloc: Primera i segona plantes de la Biblioteca de Cappont

IDENTITATS I SEXUALITATS SUBVERSIVES. UNA APROXIMACIÓ MULTIDISCIPLINÀRIA A LA DIVERSITAT SEXUAL I DE GÈNERE

Dintre del marc de la Universitat d'Estiu de la UdL es realitza el curs Identitats i Sexualitats Subversives. Una Aproximació Multidisciplinària a la Diversitat Sexual i de Gènere. L’objectiu d’aquest curs intensiu és incorporar al currículum d’estudiants i professionals una perspectiva oberta i realista sobre la diversitat sexual i de gènere i acostar-los a la realitat de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI). Es presentarà la diversitat de formes de viure i expressar el cos, la sexualitat, la identitat de gènere i l’expressió de gènere amb la finalitat de visibilitzar, naturalitzar, entendre i respectar realitats que han estat invisibilitzades per l’heterocentrisme i integrar-les en les nostres relacions socials i laborals.

L'equip docent està format per Gerard Coll-Planas (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya), Núria Sadurní Balcells (Universitat de Girona), Cristina Garaizabal Elizalde (psicòloga), Miquel Missé Sánchez (sociòleg) i Arnau Roig Mora (Universitat Pompeu Fabra i Universitat Autònoma de Barcelona).

El curs es reconeixerà amb 2 ECTS en el marc de la Universitat d'Estiu de la UdL 2018

  • Dies: 2 al 6 de juliol de 2018
  • Horari: de 9:30 a 14:00/14:30h
  • Lloc: Campus de Cappont de la UdL

Per a més informació consulteu el web.

Activitats a Lleida

ACOMPANYAMENT A MENORS TRANSSEXUALS

DIXIT Lleida programa la conferència "Acompanyament a menors transsexuals". L’acte anirà a càrrec de Cristina Garaizabal, psicòloga clínica, especialitzada a fer acompanyament i donar suport a persones transsexuals. S’exposarà quin ha de ser el suport que cal donar-los-hi, tant a elles com a les seves famílies i la intervenció que cal dur a terme dins de l’entorn educatiu.

Durant la xerrada es reflexionarà sobre les conseqüències de trencar amb les normes binàries de gènere durant la infància i sobre les dissidències internes que els menors experimenten de manera precoç.

  • Dia: 8 de juny de 2018
  • Hora: de 12 a 14h
  • Lloc: Sala d'actes de la Diputació de Lleida: C/ del Carme, 26. Lleida

Per a més informació consulteu el web, o inscriviu-vos al formulari.

CINEFÒRUM 3000 NITS

Inspirada en una història real i rodada a la presó, 3000 nits explica lz histporia d'una mestra palestina recent casada que va ser detinguda sota falses acusacioons i empresonada en una presó israeliana on va donar a llum al seu fill. A través de la seva lluita per pujar el seu fill darrera els barrots, la pel·lícula traça el viatge d'una jove mare ple d'esperaná, resiliència i supervivència contra tot pronòstic. Sota la direcció i amb el guió de Mai Masri.

  • Dia: 21 de juny de 2018
  • Hora: 19:30h
  • Lloc: Terrasseta CoordONGDLleida (C/ Dr. Combelles, 11, Lleida)

Entrada lliure.

CALL FOR PAPERS: SEGON COL·LLOQUI INTERNACIONAL "GÈNERE I SEXUALITAT EN LES CULTURES HISPÀNIQUES"

El segon col·loqui internacional es plateja com un espai de reflexió i intercanvi on entre les investigacions més recents en el marc de les Humanitats, sobre diferents aspectes relacionats amb els estudis de gènere i sexualitat.D'aquesta manera, el col·loqui busca establir un diàleg entre propostes procedents de l'àrea d'història, literatura, lingüística o les arts, amb la finalitat d'oferir una mirada complexa i interdisciplinar, al voltant dels debats que ocupen, actualment l'interés acadèmic sobre aquest àmbit a nivell internacional.

Conferències a càrrec de Isabel Clúa (Universitat de Sevilla) i Meri Torras (Universitat Autònoma de Barcelona)

  • Data: 8 i 9 d'octubre de 2018
  • Termini presentació propostes: 10 de juny de 2018
  • Lloc: Universitat de Lleida

Correu de contacte Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

CALENDARI CURSOS ATENA GENDER CONSULTING ON-LINE

Des d'Atena Gender Consulting ofereixen cursos virtuals que realitzaran en el seu campus virtual duran aquest any. Les pre-inscripcions de tots els cursos ja estan obertes, si voleu més informació o demanar la fitxa per la vostra pre-inscripció només cal que escriviu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Els cursos es realitzen de forma totalment virtual en la nostra plataforma d’aprenentatge virtual MOODLE.

  • 4 juny: L’esport local i la igualtat de gènere (15 hores, 6 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros
  • 10 setembre: Construcció d’indicadors de gènere (30 hores. 10 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 185,00 euros
  • 15 octubre: La igualtat de gènere dins de l’empresa. (20 hores. 8 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 140,00 euros.
  • 12 novembre: informes d’avaluació de l’impacte de gènere (15 hores. 8 setmanes)
  • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
  • Preu: 125,00 euros

VII CONGRÉS UNIVERSITARI INTERNACIONAL DE INVESTIGACIÓ I GÈNERE

Des del Seminari Interdisciplinar d'Estudis de la Dona de la Universitat de Sevilla (SIEMUS), organitzen la celebració del VII Congrés Universitari Internacional "Investigació i gènere 2018" que, donant continuitat a les anterior edicions, es proposa com a lloc de trobada i aprenentatge per a persones que, investigant en universitats i altres centres cietífics de les diferents àrees de coneixement des de la perspectiva de gènere, desitgen exposar, contrastar i transferir els resultats d'aquestes investigacions al voltant de la temàtica relacionada amb Estudis de les Dones.

  • Dia: 28 i 29 de juny de 2018
  • Lloc: Universitat de Sevilla
  • Inscripcions: pàgina web

Consulteu el web per a més informació sobre el congrés

CURS D'ESTIU 2018 VIOLÈNCIES DE GÈNERE: NOUS I VELLS ESCENARIS

La Universitat Autònoma de Madrid organitza un curs d'estiu 2018 sota el títol "Violencias de género: nuevos y viejos escenarios"  on atendran situacions com la de les dones refugiades, la violència obstètrica, la prevenció des de la salut o les resposte sinstitucionals a les violències. Així, en aquest curs s'analitzarà, mitjançant la intervenció de especialistes en matèries, els àmbits més rellevants d'aquests nous escenaris de les violències de gènere, examinant els canvis, els nous reptes que plantegen i les possibles eines i mesures per detectar-les, previndre-les i erradicar-les.

  • Dies: 9, 10 i 11 de juliol de 2018
  • Lloc: Centre Cultural La Corrala C/ Carlos Arniches, 3 i 5. Madrid
  • Preu matrícula: 62,87€

Per a més informació i inscripcions consulteu el web.

Altres activitats

JORNADA PER CELEBRAR ELS 10 ANYS DE LA LLEI 5/2008

En el marc dels deu anys de la Llei 5/2008 el Govern de la Generalitat, mitjançant l’Institut Català de les Dones i en col·laboració amb la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista, ha previst un seguit d’actuacions de commemoració, de les quals aquesta primera jornada tècnica en forma part. La finalitat de la jornada és reconèixer el paper del moviment de dones en l’elaboració i aprovació de la Llei i presentar diversos estudis sobre l’evolució de la seva aplicació en la lluita contra la violència masclista.

  • Dia: divendres 8 de juny de 2018
  • Lloc: CaixaForum de Barcelona

VUITENA EDICIÓ ESCOLA FEMINISTA D’ESTIU 2018

Aquest any la qüestió que posen sobre la taula són els FEMINISMES, PRIVILEGIS I RACISMES.  Des de les Jornades Radical-ment Feministes de l’any 2016, la Xarxa Feminista i Ca la Dona han anat fent un procés de reflexió sobre les relacions de poder que existeixen entre nosaltres, més enllà de les diferències i de la intersecció de les múltiples situacions derivades dels diversos sistemes d'opressió que imposa el sistema heteropatriarcal, racista i capitalista.

  • Dia: 9 de juny de 2018
  • Hora: a partir de les 10:30h

Per a més informació consulteu el dossier de la jornada.

CRIDA A CONTRIBUCIONS DEL SEMINARI V HISPOME: CIUTATS SOTA LES BOMBES. MEMÒRIA I DRETS HUMANS: DONES EN LA REREGUARDA

El Seminari Internacional V HISPOME, CIUTATS SOTA LES BOMAS. MEMÒRIA I DRETS HUMANS: DONES EN LA REREGUARDA, co-dirigit per les professores de la Universitat d'Alacant, Isabel Marcillas i Piquer (Dpt. de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant) i Maribel Corbí Sáez (Dpt. de Filologies Integrades, àrea de Filologia Francesa, integrant de l'IUIEG). 

Les propostes de communicació (máx. 500 paraules) han d’enviar-se a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o maribel.corbí@ua.es juntament amb un text bio-bibliogràfic abans del 30 de juny de 2018. Les exposicions hauran de tindre una durada màxima de vint minuts.

  • Dies: 28 i 29 de setembre de 2018
  • Data límit presentació: 30 de juny de 2018
  • Lloc: Universitat d'Alacant

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre: Protección de la víctima de violencia de género : un estudio multidisciplinar tras diez años de la aprobación de la Ley Orgánica 1/2004, dir. Ana Mª Romero Burillo; coord. Cristina Rodríguez Orgaz, autora: Ana Rosa Argüelles Blanco; ed. Estudios (Aranzadi)

Coincidint amb el reconeixement atorgat a la nostra publicació el llibre Protección de la víctima de violencia de género: un estudio multidisciplinar tras diez años de la aprobación de la Ley Orgánica 1/2004, als premis Ángeles Durán, avui us convidem a conèixer el nostre llibre que tracta la protecció de les víctimes de violències de gènere des de diferents punts de vista amb un enfpcament des dels àmbits de les administracions públiques i el seu paper, lingüístic, dels mitjans de comunicació, l'assistència sanitària, la inserció i drets laburals, la protecció social, dret i procés penal, la protecció dels i les menors filles i fills de dones que han patit violència de gènere i així com des de l'acció normativa de les diferents comunitats autònomes. Creant, d'aquesta manera, una guia molt complerta i útil en el maneig de qualsevol tipus de situació de violència de gènere, per saber-la abordar i resoldre amb severitat i coneixement dels protocols, eines i mesures necessàries.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Avui reflexionem 

T'has preguntat mai qunats tipus de formes de sexualitat existeixen? Has intentat explicar a les teves amistats què és tot això de la diversitat sexual i us heu acabat fent un embolic? Vols conèixer més sobre les formes i tipus de sexualitats que ens representen? Doncs amb aquest vídeo t'ajudem a respondre a totes aquestes preguntes! Aquest darrer número del bitlletí us portem un vídeo titulat ¿Què es la diversitat sexual?, que ens explica d'una forma molt didàctica, clara i encertada què és tot això de la diversitat sexual, quins tipus de sexualitat existeixen, i dins d'aquests, quines formes o expressions podem identificar. Es tracta d'una explicació molt correcta i adequada a la realitat, que ens pot ajudar a obtenir una visió més àmplia de les sexualitats des dels punts de vista biològic, d'identiat, de desig i d'expressió cap a la societat. D'aquesta manera, podrem entendre amb més claredat la diversitat individual que ens caracteritza a totes les persones, formant una part important de la identitat individual, les característiques i trets partículars que ens donen la singularitat de ser cada individu diferent de la resta.

Notícies

LA 8a EDICIÓ DEL PREMI ÁNGELES DURÁN RECONEIX UNA PUBLICACIÓ DEL CENTRE DOLORS PIERA

La publicació del Centre Dolors Piera La protecció de la víctima de violència de gènere. Un estudi multidisciplinari després de 10 anys de l'aprovació de la Llei Orgànica 1/2004 en col·laboració amb d’altres professionals de diverses universitats de l’Estat espanyol i entitats públiques i privades, ha obtingut un accèssit a la 8a edició del Premi Ángeles Durán d’Innovació Científica en Estudis de les Dones i el Gènere. Es tracta d’un guardó celebrat biennalment que es promou des de l’Instituto Universitario de Estudios de la Mujer (IUEM), el centre d’investigació de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) que fomenta els estudis sobre la dona encarats als triomfs de la igualtat de gènere en la nostra societat i la innovació científica en l’estudi de les dones i el gènere.

La publicació guardonada es tracta d'un volum dirigit per la Dra. Ana M. Romero Burillo, professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Lleida i directora del Centre Dolors Piera i coordinat per la professora de la UdL amb la col·laboració de la gestora de gènere, Cristina Rodríguez, dins la Col·lecció Estudis de l'editorial Thomson-Reuters Aranzadi.

El jurat ha decidit concedir-li el premi a causa de la multiplicitat de perspectives i disciplines que aborden l’anàlisi de la Llei que, segons el jurat, és original trobar-les juntes en una sola obra. L'anàlisi de la norma s'ha centrat en àmbits relacionats amb el paper de les administracions públiques en l'eradicació de la violència contra les dones, amb les mesures de sensibilització, prevenció i detecció en diferents àmbits, els drets de les víctimes, amb les actuacions en matèria d'inserció laboral, de foment del ocupació, de protecció i de tutela de les treballadores, aspectes penals i civils o a l'acció normativa de les comunitats autònomes.

El premi, un dels pioners del país quant a investigar qüestions de gènere, duu el nom de la fundadora de l'IUEM, presidenta de la Federación Española de Sociología i membre del comitè executiu de la International Sociological Association. L’objectiu final de la seva celebració és propulsar la perspectiva feminista en diversos àmbits de coneixement per assegurar innovació i creativitat teòrica i metodològica que proporcioni qualitat en el camp de la investigació i aconseguir el canvi social.

Segueix-nos!

Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto