Desembre número 136
“El peor enemigo de las mujeres es su abnegación.”
Betty Friedan, (Betty Naomi Goldstein; Peoria, Illinois, 1921 - Washington, 2006). Escritora estadounidense, autora de La mística de la feminidad (1963), obra de referencia del movimiento feminista, por la que fue galardonada con el premio Pulitzer. Mujer adelantada a su tiempo, nunca bajó la guardia en los problemas que siempre la preocuparon: la reestructuración de lo doméstico y familiar y la paridad económica y laboral entre hombres y mujeres, dos frentes en los que abrió brecha y que la convirtieron en la figura más emblemática del feminismo en una época, en la década de 1960, en la que todo estaba por hacer. En este sentido, esta pionera de los derechos de las mujeres será recordada como una de las activistas que más han contribuido a trazar un camino hacia la igualdad real de géneros.
Nacida en el seno de una familia de origen judío, su padre, Harry, era joyero, y su madre, Miriam, abandonó su empleo como editora de un periódico para ejercer de ama de casa. Tras graduarse summa cum laude en el Smith College, en 1942, Betty realizó estudios de psicología en la Universidad de Berkeley y empezó a trabajar como redactora, escribiendo primero para Federated Press (1943-1946), servicio de noticias del que se nutrían la mayoría de los periódicos sindicales, y más tarde para UE News (1946-1952), publicación oficial de United Electrical, Radio and Machine Workers of America, sindicato radical en la lucha por la justicia social para los afroamericanos y para las mujeres trabajadoras.
Font: Biografías y vidas
-
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
- Premis, beques i ajuts
-
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones
OFERTA MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE 2015-2016
Per al curs 2015-2016, el Vicerectorat de Docència ha aprovat 3 cursos reconeguts com a Matèria Transversal en gènere proposats pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones:
- IV Memorial Hortènsia Alonso. Joves i adolescents: neomasclismes i violències invisibles a les xarxes socials (1ECTS)
- Empleabilitat, qualitat en l'ocupació de les dones el nou context socioeconòmic, març de 2016 (1ECTS)
- Gènere i mitjans de comunicació (1ECTS, online).
Més informació: en aquest enllaç
Activitats a Lleida
II JORNADES DIALOGANT AMB LES TEORIES. VIOLÈNCIA I SALUT. PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DES DELS 0 ANYS
En aquesta jornada es pretenen abordar les qüestions relacionades amb la violència des del punt de vista preventiu i interdisciplinar, i especialment obrir un diàleg entre l'estudiantat i els professionals de la infermeria, el treball social i altres professions aliades.
Les II Jornades Dialogant amb les teories. Violència i Salut, Prevenció de la Violència des dels 0 anys pretenen ser un primer espai de reflexió sobre les aportacions teòriques de referència que a nivell internacional tracten la prevenció de la Violència 0 des dels 0 anys. Un espai que permeti relacionar els àmbits de la Teoria sociològica, amb la praxi dels professionals del treball social i de la salut, especialment, des del punt de vista de la prevenció i la detecció des de la primera edat.
La tasca de prevenció uneix els professionals dEl treball social, la salut, l’educació i la família. Per això en les jornades s’ha previst intervencions d’especialistes internacionals en les teories de referència i espais d’intercanvi d’experiències de professionals, estudiants, voluntariat que
treballen en algun dels àmbits d’aquest tema.
Els objectius que es planteja tenen una doble mirada: d’una banda, la interna, a partir de la tasca del Seminari de Reflexió sobre Sociologia Contemporània i del treball interdisciplinar del grup de Recerca GESEC; de l’altra, l’externa, la de l’impacte des de la tasca universitària cap a la societat de Lleida i els professionals que hi treballen des dels àmbits relacionats.
- Atansar els teòrics i les teories que interpreten el món contemporani als estudiants de Treball Social, Infermeria i altres disciplines relacionades amb la intervenció social.
- Posar en contacte estudiants, professionals, entitats que treballen des de diferents àmbits en la prevenció de la violència les teories i evidències científiques de referència en el moment actual.
- Oferir a estudiants, professionals implicats en el tema d’un espai d’intercanvi d’experiències, de reflexions entre ells amb experts nacionals i internacionals en la prevenció de la violència.
-
Dies: 15 i 16 de desembre de 2015
-
Lloc: Edifici Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera. Campus de Cappont, Universitat de Lleida (UdL)
- Organitza: Grup Estudis Societat, Educació i Cultura (GESEC)
-
Hora: Consultar programa aquí.
Reconeixement amb dues crèdits de matèria transversal.
Jornades, congressos, cursos i seminaris
NOU CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA
Us proposem un nou Curs de Lectures de Teoria Política Feminista per al curs proper!
Aquest cop, a més, ve acompanyat de textos literaris que ens ajudaran a entrar de forma amena a cinc debats essencials del pensament feminista.
9a edició: octubre 2015 – juliol 2016
CALL FOR PAPERS. CONGRÉS INTERNACIONAL D'ESTUDIS DE GÈNERE
CIEG es complau a anunciar que la convocatòria de ponències per al Congrés Internacional d'Estudis de Gènere, amb el tema "Estudis de Gènere a Debat: Camins, reptes i perspectives interdisciplinàries" ja està disponible. Aquest Congrés es durà a terme els dies 25, 26 i 27 de maig de 2016, a ISCSP-ULisboa, Lisboa.
Els resums de no més de 300 paraules, han d'indicar clarament en quina línia de recerca (I, II o III) el document s'ha d'incloure. Les línies d'investigació a considerar són els següents:
I
Gènere, feminismes i Estudis de Dones
Història de les idees i teories;
Teories i innovacions contemporànies;
Metodologies extensius i intensius i la perspectiva internacional comparada.
II
Les polítiques, les institucions i la ciutadania
Les polítiques públiques;
Igualtat, Dret i righs;
La democràcia i les institucions polítiques.
III
El gènere i la construcció de les societats contemporànies
Les relacions familiars, la sexualitat i la intimitat;
Representacions, la identitat i la cultura;
Cos, la salut i la violència de gènere;
La classe social, la desigualtat i els valors;
El treball, l'economia i el medi ambient;
Les migracions, la globalització i el desenvolupament;
Masculinitats;
Estudis de gènere culturals i artístiques;
Estudis LGBT.
Els resums s'han d'enviar fins al 30 de novembre 2015, a la següent adreça de correu electrònic: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..
Termini per a la notificació d'acceptació / rebuig: 31 gener 2016.
Els drets d'inscripció, en les seves diferents modalitats, estaran disponibles en breu.
Més informació, consultar el lloc web.
Premis, beques i ajuts
PREMIO ADHUC EN ESTUDIOS DE GÉNERO Y SEXUALIDAD
Premi adhuc en estudis de gènere i sexualitat
El Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les Dones (Universitat de Barcelona) convoca el Premi adhuc en estudis de gènere i sexualitat per premiar un treball de recerca en aquest àmbit interdisciplinari del coneixement. El Premi té vocació de continuïtat anual i consisteix en la publicació de l'assaig premiat en la Sèrie "Dones i cultures" d'Icària Editorial.
El jurat encarregat de decidir el premi està constituït per: Fina Birulés (Universitat de Barcelona), Elena Madrigal (El Col·legi de Mèxic), Rafael M. Mérida Jiménez (Universitat de Lleida), Alberto Mira (Oxford Brookes University), Marta Segarra (Centre National de la Recherche Scientifique i directora de la col·lecció) i Lluís Maria Todó (Universitat Pompeu Fabra).
Els treballs, rigorosament inèdits (és a dir, que no s'hagin fet accessibles al públic en cap mitjà) i redactats en llengua espanyola, tindran una extensió total d'entre 150 i 220 pàgines de 2.100 caràcters (inclòs espais en blanc) cadascuna. No s'acceptaran volums col·lectius ni recopilacions d'articles.
Els assajos s'han d'enviar en format electrònic i imprès, abans del 15 desembre 2015: en PDF, per correu electrònic a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. (assumpte: Premi adhuc); un exemplar imprès i enquadernat, per correu postal a: Centre Dona i Literatura, Premi adhuc, Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalans 585, E-08007 Barcelona.
El premi, les bases poden consultar-se aquí, es decidirà el març de 2016.
PREMI AL CARTELL ANUNCIADOR DELS ACTES COMMEMORATIUS DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA PER A L'ANY 2016
- Organisme convocant: Ajuntament de Sabadell
- Objecte: Es objecte d’aquesta convocatòria l’atorgament del premi al cartell anunciador dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona 2016 (8 de març).
-
Candidats: Podran participar totes les persones que hi estiguin interessades, sense límit d’edat i amb independència del lloc de residència. Cada persona que hi participi podrà presentar un màxim de dos cartells.
-
Dotació
- 1r Premi: 800 euros
- 2n Premi: 300 euros
-
- Les obres presentades cal que siguin originals i inèdites.
- La tècnica o l’estil són lliures.
- Els cartells han de figurar en sentit vertical i han de ser concebuts per ser impresos a un màxim de 2 tintes.
- Les mides del cartell han de ser de 60 x 40 cm.
- En el cartell, hi ha de constar el text que es determina a la convocatòria
- El cartell ha d’incorporar el logotip de l’Ajuntament de Sabadell.
- L’autor/a del cartell guanyador haurà de realitzar, si escau, les modificacions necessàries per facilitar-ne la impressió.
- Termini de presentació dels cartells: s'iniciarà el dia següent a la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i finalitzarà el dia 4 de desembre de 2015.Normativa Convocatòria (BOP Barcelona de 7.8.2015)
- Lloc de presentació de candidatures: Les sol·licituds es presentaran a qualsevol dels registres de l’Ajuntament de Sabadell.
PREMIO ÁNGELES DURÁN IUEM
Els hi comuniquem que l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid convoca la 7a Edició del Premi ANGELES DURÁN d'innovació científica en l'estudi de les dones i del gènere.
Amb aquest premi, el IUEM vol promoure la investigació que contribueixi a l'assoliment de la igualtat entre homes i dones en la nostra societat.
Et adjunt les Bases de la Convocatòria amb el prec que difonguis aquesta informació a totes les persones estiguin interessades en la temàtica del premi. El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 30 de gener del 2016. Consultar tríptic.
Altres activitats
LES GRANS ACTIURS CATALANES DEL SEGLE XX, SÍMBOL DE MODERNITAT
L’exposició “Actrius catalanes del segle XX” que es presenta al Palau Robert posa en relleu el protagonisme d’aquest col·lectiu a l’escena durant el segle XX. Un fenomen contemporani que es vincula amb la modernitat, una manifestació cultural bàsicament occidental.
La mostra, organitzada per la Generalitat de Catalunya i l’Institut del Teatre, es pot visitar del 27 d’octubre al 28 de març. Joan Casas i Joaquim Noguero en són els comissaris.
El paper destacat de la dona, tant en el teatre com en altres àmbits al segle XX, reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de profundes transformacions culturals El protagonisme creixent de les dones coincideix amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país.
Les actrius catalanes han representat, després de superar la condició gairebé de maniquí o d’atractiu de cartell, tots els papers de l’auca (empresàries, directores, estrelles, etc.). El teatre actual no seria el mateix sense un segle XX amb un protagonisme rellevant de les dones.
El relat expositiu porta a l’aproximació a grans actrius com ara Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña, Emma Vilarasau, entre moltes altres. Aproximació que es concreta des de diverses perspectives, que passen tant pels rols que han protagonitzat com pel record deixat a la premsa o les il·lusions i les connotacions que han representat en cada moment històric.
Consultar el lloc web i el programa.
DERNIER RAPPEL : COLLOQUE INTERNATIONAL "JE TRAVAILLE, DONC JE SUIS. LE MANGE A 20 ANS"
ATENCIÓ: Per a aquells que no han rebut una confirmació de registre, anunciem la transmissió en viu de la conferència internacional organitzada pel MAGE
Divendres, desembre 4, 2015
Jo treball, per tant existeixo. Magus 20 anys
Sorbonne - Amfiteatre Louis Liard - 17, rue de la Sorbona - 75005 Paris
Per a aquells o aquelles que no reben una confirmació de registre de nosaltres:
Aquesta conferència pretèn complir un gran èxit, no podem garantir l'entrada a l'auditori Louis Liard. Som conscients que no hi ha una solució ideal en aquesta àrea i estem sota la restricció de la gestió administrativa de les habitacions a la Sorbona, que no depèn de nosaltres sinó de la Universitat.
Per tant, proposem una retransmissió en directe alternativa durant tot el dia al Gran Amfiteatre de la Universitat Paris Descartes - 12 rue de l'École de Médecine - 75006 Paris (5 minuts a peu de la Sorbona). Segueix sent essencial per inscriure en la repetició enviant-nos el següent formulari degudament emplenat abans del 27 de novembre al: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.. Més informació.
SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE IGUALDAD Y COMUNICACIÓ́N
El Grup de Recerca de la Universitat Complutense de Madrid " Gènere, Estètica i Cultura Audiovisual ( GECA )" convoca el Simposi Internacional sobre igualtat i comunicació per atendre la igualtat en l'educació i la comunicació en la eliminació dels estereotips sexistes en el disseny de campanyes d'informació, la orientació acadèmica, la comunicació des d'entitats i la comunicació personal, sense oblidar totes les dimensions de les relacions entre Gènere i Comunicació i, per això, en fem una crida a la participació i presentació de propostes per a comunicacions a especialistes, investigadores i investigadors , tant de l'àmbit nacional com internacional.
Plantegem el Simposi Internacional sobre resultats de treballs i projectes d'investigació (seran seleccionats per un sistema de revisió cec per parells i un Comitè Científic Internacional) per posar en comú l'estat de les seves investigacions i exposar les principals línies actuals d'investigació i d'actuació en l'àmbit internacional i nacional sobre estudis de gènere, de dones i feminisme, d'homes i masculinitats i estudis LGBTI i teoria Queer i les seves relacions amb la cultura audiovisual, com a vehicles de construcció social i cultural per a la igualtat.
- Data màxima per enviar les propostes: 13 de març de 2016
- Les propostes s'enviaran a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
- Més informació: Consultar aquí.
Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones
Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:
"Banyuts catalans : l'adulteri i la Casa de les Egipcíaques a la Barcelona moderna" de J. Capdeferro i J. Ribalta (2014).
L’adulteri conté un estudi de dos historiadors del dret sobre l’evolució de la repressió de l’adulteri femení en diferents moments i ordenaments jurídics de la història. Es centra en Barcelona i Catalunya en el marc de cotextos més amplis, hispànic i europeu. Primerament fa un repàs de la punició de l’adulteri femení en diverses fases del dret romà, en dret visigòtic, en dret canònic i en dret medieval català. A continuació analitza una institució importantíssima i desconeguda de Barcelona erigida al segle XV: la Casa de les Egipcíaques, sota tutela del poder municipal, on eren internades temporalment les dones adúlteres després d’uns processos jurisdiccionals breus. A partir d’una anàlisi gairebé trenta processos inèdits i de documentació addicional s’explica què suposava i com es percebia l’adulteri a Catalunya als segles XVI i XVII. L’internament a les Egipcíaques, que era pagat pel marit banyut, per a algunes persones tenia caràcter repressor, per a d’altres rehabilitador. Independentment de la consideració que se li donés, era una resposta interessant des de l’àmbit de les polítiques públiques (si es permet l’anacronisme) que millorava de llarg la situació dels segles medievals, on a l’home li havia estat permès tancar la muller infidel en un espai domèstic minúscul perquè s’extingís lentament. Alguns dels documents estudiats demostren que sovint la dona no era pròpiament una adúltera, sinó que es prostituïa en interès o en benefici de l’espòs –un espòs que difícilment toleraria l’inevitable amistançament de la “seva” dona amb un client preferit.
Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1
Notícies
ÈXIT DEl IV MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO, DEDICAT AL TEMA “ADOLESCENTS I JOVES, NEOMASCLISMES I VIOLÈNCIES INVISIBLES A LES XARXES SOCIALS”
En el marc dels actes organitzats amb motiu del 25 de Novembre- Dia Internacional per a l’Eradicació de la violència contra les dones, l’Ajuntament de Lleida, des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, la Creu Roja i el Centre Dolors Piera d’Igualtat i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida, coorganitzen, un any més, el Memorial Hortènsia Alonso. Aquesta jornada tècnica estarà dedicada a identificar els neomasclismes i les violències invisibles a les xarxes socials i el seu impacte entre adolescents i joves. També aportarà eines per conscienciar la població adolescent i jove sobre les actituds, els comportaments i els continguts masclistes presents a les xarxes socials, per saber identificar-los i prevenir-los.
Va tenir lloc dijous 26 de novembre, al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL – al Campus de Cappont- i estava adreçada tant a professionals de l’àmbit de l’educació, la salut o els serveis socials, com a la gent jove i les seves famílies, amb l’objectiu d’abordar les actituds i els continguts masclistes presents en les relacions d’adolescents i joves a través de les tecnologies de la informació i la comunicació. La jornada compta amb el suport de la Comissió d’Avaluació i Seguiment del Protocol d’Atenció a les dones en situació de violència masclista al municipi de Lleida, i també de l’Institut Català de les Dones.
La jornada es va inaugurar a les 9h amb la benvinguda per part de les autoritats de les entitats organitzadores i començarà amb una conferència marc titulada Neomasclismes i violències invisibles a les xarxes socials: educar adolescents i joves amb la mirada de gènere, que anirà a càrrec de Gemma Altell, psicòloga i subdirectora de l’Àrea de Gènere, Addiccions i Família, de la Fundació Salut i Comunitat.
Nosaltres les Dones
Victoria Kent,(Victoria Kent Siano; Málaga, 1898 - Nueva York, 1987) Política española. En una época en la que las mujeres apenas tenían intervención en la vida pública española, Victoria comenzó a romper las barreras al estudiar Derecho en la Universidad de Madrid, hacerse abogada (fue la primera mujer en ingresar en el Colegio de Abogados de Madrid en 1924, en plena dictadura de Primo de Rivera) y asumir la defensa de Álvaro de Albornoz ante el Tribunal Supremo de Guerra que le juzgó en 1930 por firmar un manifiesto republicano (fue la primera mujer del mundo que ejerció como abogada ante un tribunal militar).
Tras proclamarse la Segunda República (1931) se presentó a las elecciones por el Partido Radical Socialista y obtuvo un escaño de diputada en las Cortes constituyentes. El gobierno de Azaña le nombró directora general de Prisiones (1931-34), cargo desde el cual introdujo reformas para humanizar el sistema penitenciario: mejora de la alimentación de los reclusos, libertad de culto en las prisiones, ampliación de los permisos por razones familiares, creación de un cuerpo femenino de funcionarias de prisiones.
Paradójicamente, a pesar de sus convicciones democráticas y feministas, Victoria Kent se opuso a la concesión del derecho de voto a las mujeres, pues creía que lo emplearían en un sentido conservador; y sostuvo una polémica al respecto con otra representante feminista en las Cortes republicanas, Clara Campoamor.
Durante la Guerra Civil (1936-39) fue enviada a París como secretaria de la embajada española (1937). Allí se quedó cuando las fuerzas de Franco derrotaron a la República e instauraron una dictadura reaccionaria en España. Poco después se vio sorprendida por el estallido de la Segunda Guerra Mundial (1939-45) y la invasión alemana de Francia, que le obligó a esconderse para no caer en manos de la Gestapo. Permaneció el resto de su vida exiliada en México y Estados Unidos, donde dirigió la revista de los exiliados españoles, Ibérica.
Font: Biografías y vidas