Ir al contenido

Página principal de la UdL

Diccionari Biogràfic de Dones

dwww.dbd.vives.org

El projecte

El Diccionari Biogràfic de Dones - DBD és un projecte de recerca que va néixer l'any 2010 amb l’objectiu de donar relleu a la contribució de les dones a l'esdevenir de la història dels territoris de parla catalana. Aquesta recerca, sorgida amb el suport de la Generalitat de Catalunya i del Govern de les Illes Balears, s’emmarca en el recorregut que investigadores i investigadors de diverses àrees de coneixement i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i del gènere van iniciar, ja fa unes dècades, per tal que les dones, protagonistes de la vida, també ho fossin de la història.

 A l'actualitat, el DBD és una publicació que forma part del programa d'Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d'Universitats. Juntament amb els informes i les publicacions desenvolupats en aquest àmbit per la Xarxa Vives, respon al compromís de les universitats d’incloure de manera efectiva la perspectiva de gènere en tots els entorns de la docència, la recerca i la gestió universitàries, per així assolir una societat igualitària.

El Diccionari és un projecte viu. La selecció de biografies de la qual partim és incompleta i insuficient, i per això deixa la porta oberta perquè des dels grups de recerca universitaris, els estudiosos vinculats als centres d’història local, als àmbits professionals o politicosocials implicats (col·legis de periodistes, associacions i partits...), així com des de la societat en general, ens ajudeu a acabar de documentar aquesta part de la història. Fem créixer el Diccionari biogràfic de dones.

Els noms propis de les dones

En el procés de recuperació de la nostra memòria històrica, és del tot necessari fer visibles els noms propis de les dones que han viscut als territoris de parla catalana en el passat, que han deixat una empremta, i que avui podem interpretar des del nostre present. Es tracta de portar a la llum uns noms a través dels quals podem percebre la lluita de les dones per sobreviure en la societat patriarcal en la qual es movien, però també els espais de llibertat que han sabut crear al llarg dels segles, ja que el patriarcat no ha ocupat totes les facetes de la seva existència, com hem anat descobrint a mesura que avançava la recerca en història de les dones, connectada amb la trajectòria del pensament feminista i amb el moviment i la política de les dones. Hem volgut recuperar les vivències i les tasques realitzades en solitari, o en relació amb altres dones o al costat dels homes; hem estudiat les seves aportacions a la societat i a la cultura del temps que els va tocar viure.

Continguts

El fons actual de DBD inclou 655 biografies de dones de diferents camps del coneixement, i àmbits d’actuació, de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya nord, Andorra i Sardenya, en un arc cronològic que abraça del segle I al segle XXI.

El resultat ha estat un fons biogràfic molt variat: pageses medievals que recuperen terres a l’erm, comtesses que governen, religioses que funden monestirs, mestresses de casa que administren, reines i santes; mares que transmeten, mestres que eduquen, llevadores que ajuden a donar llum, guaridores, metgesses i hospitaleres que tenen cura de la salut; dones condemnades per bruixes, aviadores, sindicalistes, dirigents polítiques, artistes de teatre que omplien els escenaris, escriptores que ens han llegat els seus escrits, pintores, artesanes, compositores, empresàries, obreres; dones rebels, dones compromeses, activistes, feministes...

Els continguts, s'han ampliat amb un mapa interactiu que facilita també la cerca geogràfica de biografies. L’eina no només és útil per a investigadores i investigadors i públic en general que vulguen descobrir la vida i l'obra de dones fins ara invisibilitzades en la Història, sinó que esdevé també un recurs docent per a introduir la perspectiva de gènere a les aules.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto